Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Czy mieliście ochotę na pyszne ciasto drożdżowe, ale bez ciężkiego wyrabiania przy nim? Do zeszłych wakacji myślałam, że jest to wręcz nie możliwe, a jednak… Dzięki mojej koleżance Eli, od której mam ten świetny przepis. Ciasto jest naprawdę delikatne, mięciutkie jak puszek i lekko wilgotne, serdecznie polecam.

 

Składniki: 

  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Ponadto:

  • kruszonka 

Wykonanie: 

Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), pozostawić na 15 minut. Przed pieczeniem posypać kruszonką (ja jeszcze dziesięć minut przed końcem pieczenia, posypałam sypkim kokosem). W sezonie można dać owoce, ale te, które najmniej puszczają soku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego :)  

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

środa, 17 lutego 2010, anytsujx

Komentarze
2010/02/17 21:14:42
Witaj:) Widzę, że powstał nowy, bardzo ładny blog kulinarny. Podoba mi się tu u Ciebie. Ciasto wygląda wspaniale, u mnie też jutro będzie drożdżowe, tyle, że ze śliwkami więc zapraszam:) Pozdrawiam:)
-
2010/02/18 14:38:53
WIOSENKA27: Dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że Ci się tu podoba, więc zapraszam często na moje ciacha, pozdrawiam również :)
-
2010/02/22 10:44:55
Bałam się ciast drożdżowych, choć pizzę robię często i wychodzi pyszna. Niedawno upiekłam drożdżówki z nutellą i migdałami, wczoraj bułeczki amaretto z przepisu Dorotus i chyba pójdę tą drogą, bo okazało się to prostsze niż myślałam...
-
2010/02/23 19:47:32
Ciekawy przepis na ciasto drożdżowe, będę musiała kiedyś spróbować!:)
-
2010/02/26 21:57:55
Wypróbowałam. Wyszło super smaczne! Przyznaję się jednak bez bicia, że przygotowałam, poszłam do kina, a potem jeszcze spacer, więc sobie siedziało pod ściereczką ok. 6 godzin, ale nie wpłynęlo to ujemnie na smak. Po upieczeniu połowa wyprowała w tempie błyskawicy ;]
-
2010/02/27 07:53:51
MIKIMAMA: JA TEŻ WYRABIAM RÓŻNE CIASTA DROŻDŻOWE, ALE TO CIASTO JEST RÓWNIE PYSZNE I ŁATWO SIĘ GO ROBI, WARTO SPRÓBOWAĆ :).
MAJANABOXING: WYPRÓBUJ, CIASTO JEST NAPRAWDĘ SMACZNE :).
ZJEDZ MNIE: CIESZĘ SIĘ, ŻE CIASTO CI SIĘ UDAŁO I SMAKOWAŁO, MOIM ZDANIEM TO ŚWIETNY PRZEPIS DLA ZAPRACOWANYCH :).
-
2011/11/13 16:11:27
ciasto pyszne , jedno z lepszych drożdżowych i dziś zagościło na moim blogu zapraszam serdecznie choć powiem szczerze ze początkowo trochę się bałam że nie wyjdzie :-) pozdrawiam
-
2012/02/05 15:18:59
Świetny przepis... gorąco polecam..
-
Gość: max, 89-73-101-204.dynamic.chello.pl
2012/10/22 16:51:36
zrobiłem to ciasto trochę się obawiałem bo to pierwsze drożdzowe jakie robiłem ale wyszło pyszne
-
2012/10/22 20:14:48
Bardzo się cieszę, że ciasto Wam się udało i zdobywa tyle pozytywnych komentarzy, sama kiedy go upiekłam pierwszy raz (a piekę go dość często) byłam nim zachwycona, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/08/07 15:17:53
Witam!
Wlasnie upieklam te drozdzowke :-) Wyszla piekna i wyrosnieta :-) Dodalam na wierzchu pod kruszonke mirabelek. Mam jednak jedno "ale". Moje ciasto ma straszny posmak oleju. Jakiego oleju Pani uzywa? Ja uzylam slonecznikowego i nie moge odwrocic uwagi od tego oleju, po prostu zakloca mi smak ciasta... Czy oby nie jest go za duzo?
Z gory dzikeuje za odpowiedz.
Pozdrawiam,
Tamara
-
2013/08/07 15:34:31
Gość: Hverdagensbedrifter.dk, 87-104-139-226-dynamic-customer.profibernet.dk Witam, co do oleju to pierwszy raz spotkałam się z uwagą, że go tak mocno czuć, ja używam olej kujawski, moim zdaniem nie czuję go wcale w cieście, może te słonecznikowe mają bardziej charakterystyczny smak. To ciasto piecze też wiele osób z moich znajomych, nikt nie wspominał o wyczuwalnym oleju. Może faktycznie następnym razem proszę użyć innego oleju, lub dodać jeszcze cukier waniliowy. Cieszę się, że ciasto się udało pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/08/07 23:39:51
A moze to po prostu ja jestem przewrazliwiona?
Tak wiec nastepnym razem sprobuje z kujawskim albo z winogron i dodam wiecej cukru waniliowego. :-)
Dziekuje za odpowiedz!
Pozdrawiam,
Tamara
-
2013/08/08 09:22:52
Gość: Hverdagensbedrifter.dk, 87-104-139-226-dynamic-customer.profibernet.dk, proszę dać znać, czy zmiana oleju pomogła, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/11/04 10:17:42
Zmienilam olej i ciacho wyszlo pycha :-)
-
2013/11/04 18:36:14
Gość: Hverdagensbedrifter.dk, 87-104-139-227-dynamic-customer.profibernet.dk, bardzo się cieszę, że zmiana pomogła i ciasto posmakowało, pozdrawiam serdecznie :-).