Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe

Przepyszne ciasteczka ryżowe, na bazie błyskawicznego kleiku ryżowego dla dzieci. Mają wspaniały smak, są kruche z wierzchu, delikatne w środku, a zapach, jaki roznosi się po kuchni jest nie do opisania, czysta poezja…. :), gorąco polecam, zwłaszcza dla naszych maluchów. Przepis zaczerpnęłam od Ewy Wachowicz.

 

Składniki: 

  • 250 g błyskawicznego kleiku ryżowego (użyłam z ,,Bobovity”)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka zwykłego cukru ( dałam ½ szklanki, według mnie jest w sam raz, jak piekłam z całej, były za słodkie)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: 

Masło utrzeć z cukrami na biały puch, dodać żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, cały czas ucierać mikserem. Dodać kaszkę wymieszaną z kokosem, utrzeć, masa będzie się kruszyć. Osobno ubić białka ze szczyptą soli, na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.

Wysmarować blaszkę od piekarnika masłem. Teraz można formować ciasteczka. Robimy w dłoniach małą kuleczkę, trochę mniejszą od orzecha włoskiego, palcami naciskamy górę masy, tworząc stożek. Gotowe ciasteczko układamy na blaszce, zostawiając między nimi małe odległości.

Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C, około 20 minut (mi zajęło 17 minut), jak ciastka nabiorą złotawej barwy i spód będzie delikatnie brązowy,  są już gotowe.

Smacznego :)

Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe

piątek, 12 marca 2010, anytsujx

Komentarze
2010/03/12 18:27:17
pomysłowe i bardzo apetyczne:)
-
2010/03/14 13:30:39
MYNIOLINKA: DZIĘKUJĘ :)
-
2010/03/15 11:49:19
Bardzo proste ciasteczka i pysznie wyglądają:-)
-
2010/03/15 20:24:56
Piekę podobne ciasteczka i planuję je znowu zrobić, nawet kleik już kupiłam :)
-
2010/03/18 20:29:44
KATARZYNA_SAR: DZIĘKUJĘ, MASZ RACJĘ CIASTECZKA SĄ PROSTE I SZYBKIE WYKONANIU :)

EDYSIA79: JESTEM CIEKAWA TWOICH CIASTECZEK, PEWNIE SĄ RÓWNIE PYSZNE.... :)
-
2010/03/19 02:34:58
Ja tez przyznam , ze przepis bardzo ciekawy :)
-
2010/03/21 06:38:59
MAGOLDI: TAK JEST CIEKAWY, PROSTY I SZYBKI WYKONANIU, POLECAM BYŚ SPRÓBOWAŁA JE ZROBIĆ , POZDRAWIAM :)
-
2010/04/01 21:05:00
O kiedys robilam je z moja mamusia. Bylo to wieki temu. Ona stwierdzila, ze za twarde, Ja ze dobre;)
Do dzisiaj pamietam ich smak...
Pozdrawiam.
-
2010/04/07 20:26:02
OLCIAKY: CIASTECZKA SĄ PYSZNE, POLECAM I NIE SĄ NIC A NIC TWARDE, POZDRAWIAM CIEPŁO :))
-
2010/05/19 18:17:28
tem przepis to mistrzostwo:))) zajadałamkiedyś takie ciasteczka w dzieciństwie, juz o nich zapomniałam a tu prosze!!! Uwielbiam je ze szklanką mleka :)))
-
2010/05/19 18:28:32
KASIA662294: DZIĘKUJĘ KASIU ZA MIŁY MOMENTARZ ;), CIASTECZKA Z MLECZKIEM SMAKUJĄ WYŚMIENICIE :)), POZDRAWIAM CIEPŁO :))
-
2011/08/13 23:53:40
cudne... mozna uzyć kaszki mleczny start? bardzo proszę o odpowiedz. pozdrawiam
-
2011/08/17 19:32:50
Nie wiem czy samej mlecznej kaszki, ale są mieszane tzw. kaszka mleczno - ryżowa i ta z pewnością będzie odpowiednia, pozdrawiam :))
-
Gość: goosiaka, jyc8.internetdsl.tpnet.pl
2014/04/12 18:54:01
kaszka mleczny start sie niestety nie nadaje - właśnie robiłam z niej i ciastka ładnie wycisnęłam w kształcie rozetek, ale wszystko się na blaszce zlało w jedną całość. Dlatego resztę ciasta dałam w foremki do muffinek i zobaczymy co wyjdzie ;)
-
2014/04/12 20:28:29
Gość: goosiaka, jyc8.internetdsl.tpnet.pl szkoda, że się nie udały :(, to naprawdę pyszne ciasteczka, pozdrawiam :).