Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane jabłka w cieście serowym

Zapiekane jabłka w cieście serowym

Propozycja na wspaniały deser z jabłkami, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno :). Ciasto serowe jest w smaku bardzo delikatne, kruche, nasączone aromatem pieczonego jabłka. Gorąco polecam ten przepis, do którego często wracam od wielu lat !:)).

 

Składniki: 

  • 250 g maki pszennej
  • 250 g białego sera
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli 

Ponadto:

  • 4 – 5 jabłek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 

Biały ser zmielić dwa razy (ja miałam tylko raz:)).

Na stolnicy wymieszać, mąkę, cukier waniliowy, sól, dodać masło, posiekać, dodać ser, posiekać i zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 

W tym czasie obrać jabłka na ósemki, skropić sokiem z cytryny by nie z ciemniały.

Ciasto wyjąć z lodówki podzielić sobie na trzy części, rozwałkować na grubość jak na pierogi i szklanką wykrawać kółka. Brać po kawałku jabłka, gdzie grubszą część można ponacinać, i zaklejać w ciasto jak pieroga, szerszym krańcem do góry, sklejać tylko boki (środek nie sklejać, ma wystawać owoc!).

Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 st. C ok. 20 minut. Jak tylko ładnie się zrumienią z wierzchu i od spodu, zapiekane jabłuszka są gotowe :)!. 

Po wyjęciu je z pieca, jeszcze bardzo ciepłe, należy posypać mocno cukrem pudrem. Dla nas ciasteczka są w sam raz, jeśli ktoś lubi mocno słodkie, można dodać odrobinę cukru pudru wcześniej do wyrabianego ciasta.

Smacznego :)  

Zapiekane jabłka w cieście serowym

niedziela, 02 maja 2010, anytsujx

Komentarze
2010/05/02 16:18:53
cudowne..... w przyszłym tygodniu zagoszczą na moim stole:)))) ciekawa jestem czy sprawdziły by się inne owoce np. truskawki ???
-
2010/05/02 19:17:09
Bardzo lubimy wszystko co z jabłkami, chętnie wypróbuję, pozdrawiam:)
-
2010/05/02 20:00:31
KASIA662294: CIESZĘ SIĘ, ŻE SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS :), CO DO TRUSKAWEK, NIE PRÓBOWAŁAM I OBAWIAM SIĘ, ŻE MOGĄ BYĆ ZA MIĘKIE, GDYŻ JABŁKA TEŻ POWINNO SIĘ WYBIERAĆ TE BARDZIEJ TWARDSZE, POZDRAWIAM :))

URSZULA_D73: MIŁO MI ... :), DESERK JAK DLA NAS JEST PYCHA, WIĘC POLECAM DO WYPRÓBOWANIA, POZDRAWIAM :))
-
2010/05/03 00:40:30
Robię bardzo podobne:) Są pyszne!
-
2010/05/03 10:46:24
rozumiem dziękuje za wskazówkę i dam znać jak mi poszło :))
-
2010/05/03 16:41:48
Robiłam kiedys te ciastka są przepyszne! Mogą byc również truskawki,jagody, brzoskwinie i ananasy z puszki:))
Pozdrawiam cieplutko!
-
2010/05/04 05:26:19
A ja ciagle planuje zrobic ...bardzo ciekawe sa te ciasteczka :)
-
2010/05/04 07:01:57
GOSIAA99: MASZ RACJĘ SĄ PYSZNE !:), POZDRAWIAM :))

KASIA662294: ANIA NAPISAŁA, ŻE ROBIŁA KIEDYŚ I Z INNYMI OWOCAMI, MOŻNA ZATEM SPRÓBOWAĆ :), CZEKAM NA INFORMACJĘ JAK TOBIE WYSZŁY I CZY SMAKOWAŁY ;), JESZCZE RAZ POZDRAWIAM :))

ANDZIA-35: FAJNIE, ŻE NAPISAŁAŚ SWOJĄ UWAGĘ, NASTĘPNYM RAZEM I JA ZROBIĘ Z INNYM OWOCEM, DO TEJ PORY WCHODZIŁY U MNIE W GRĘ TYLKO JABŁKA, POZDRAWIAM :))

MAGOLDI: WARTO JE ZROBIĆ BO W SMAKU SĄ OBŁĘDNIE PYSZNE ..., JAK DLA MNIE, KTÓRA NA JEDNEJ PORCJI NIE KOŃCZY ;), JESTEM CIEKAWA JAK TOBIE BY SMAKOWAŁY :), POZDRAWIAM :))
-
2010/05/04 16:51:28
Ależ serwujesz smakowitości! Idę dalej oglądać, podziwiać i łykać ślinkę :))
-
2010/05/04 21:29:38
ale fajne...koniecznie muszę spróbować
-
2010/05/05 06:52:08
DAGMARA_65: DAGMARO NIE ŁYKAJ ŚLINKI, TYLKO BIERZ PRZEPISY I DO DZIEŁA ;), POZDRAWIAM :))

IZAA_A: FAJNE I SMACZNE ... ;), POZDRAWIAM :))

-
2012/01/11 09:09:57
Justynko...;) wreszcie zrobiłam, bardzo smaczne ciasteczka
-
2013/02/01 23:35:38
Bardzo się cieszę Izo, że smakowały, pozdrawiam :-).