Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z białek

Ciasto z białek

Nadmiar białek w lodówce, sprawił, że powstało to dość dobre ciasto. Piszę ,,dość”, bo nie do końca są to moje klimaty smakowe ;). Ale osoby, które je kosztowały m.in. moja mama, którą obecnie goszczę u siebie, stwierdziła, że jest wyśmienite :). Ciasto jest miękkie jak pianka, bardzo wilgotne, a jabłka nadają mu winnego smaku. Pasowałaby tu również polewa lub bita śmietana, która podniosłaby walory tego ciasta :).

 

Składniki:

  • 7 białek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju (dałam z pestek winogron)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 duże jabłka

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Biała ubić z solą nie za sztywno, dodać cukier, sok z cytryny, dalej ubijać. Powoli wsypywać mąkę, ale mieszać już mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dać łyżkę oleju, również delikatnie wymieszać z całością ciasta.

Jabłka obrać i pokroić w nie za grube ćwiartki, można polać sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Blaszkę, (użyłam tortową z kominkiem o średnicy ok. 26 cm), wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na spód układać jabłka jeden obok drugiego, mogą lekko nachodzić na siebie, by utworzył wianuszek. Wylać na nie ciasto, lekko wyrównać.

Piec w rozgrzanym piekarniki na 180 st. C, ok. 35 minut (jak ładnie się zezłości, sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe, mi zajęło ok. 30 minut).

Po wyjęciu chwilę poczekać, do odparowania ciasta. Następnie wyjąć ciasto, jabłkami do góry !:) i tak już zostawić.

Smacznego :) 

Ciasto z białek

Ciasto z białek

piątek, 25 czerwca 2010, anytsujx

Komentarze
2010/06/25 10:16:01
Świetny pomysł na białkowy recycling ;) wygląda wyśmienicie!
-
2010/06/25 10:29:02
Ciasto wyglada super, a sposób na pozbycie się białek... rewelacyjny ;]
-
2010/06/25 19:27:07
Mnie przeważnie zostają białka po lodach, więc to dobry pomysł, zapisuję:)
-
2010/06/25 19:55:44
U mnie też białka zalegają, narazie 3. Ale pomysł naprawdę super :)
-
2010/06/25 21:09:58
CIESZĘ SIĘ, ŻE CIASTO PRZYPADŁO WAM DO GUSTU ;) I JEST JAKIMŚ POMYSŁEM NA ZALEGAJĄCE BIAŁKA W LODÓWKACH :), POZDRAWIAM :))
-
2010/06/25 22:00:56
Ciasto wygląda super,takie bieluśkie.Ja na razie nie mam zbędnych białek, ale jak będą to wiadomo.pozdrawiam cieplutko.
-
2010/06/26 10:09:44
bardzo apetyczne :)
-
2010/06/26 15:25:40
świetny pomysł z dodaniem jabłek... ja robiłam z makiem takie białkowe i nawet mi smakowało:)
-
2010/06/27 16:07:52
Z opisu wnioskuję, że mnie również to ciasto by posmakowało:) A niepotrzebne białka mam bardzo często:)
-
2010/06/27 18:13:22
Ciasta z białek nigdy jeszcze nie robiłam. przepis zachowam bo kiedys moze sie przydac;)
-
2010/06/27 20:53:33
Super ciacho wygląda:) Fajny pomysł na wykorzystanie białek, które czasem faktycznie zalegają niepotrzebnie w lodówce:)
-
2010/06/27 21:54:51
Super ciacho, pysznie wygląda, mniam mniam!!!!
-
2010/06/27 23:27:16
Koniecznie muszę zapisać swój przepis, bo z pozostałych białek albo robię bezy, albo niestety wyrzucam :( To będzie doskonała alternatywa.
-
2010/06/28 20:39:31
Musi być leciutkie i smaczne:)
-
2010/06/28 21:16:52
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA MIŁE KOMENTARZE ;), POZDRZAWIAM :))
-
2010/06/28 21:43:21
Jakie ladne! Nie mam nadmiaru białek, ale jak się kiedyś pojawią będę pamietać o tym przepisie !:)
-
2010/06/29 15:22:19
Wygląda pysznie, leciutko, włąsnie jak ...pianka:-)
-
2010/07/01 08:03:39
MAJANABOXING I ANDZIA-35: DZIEKUJĘ ZA MIŁE KOMENTARZE ;), POZDRAWIAM :))
-
2010/07/04 10:17:57
ciasto wygląda bardzo ciekawie....mam spory zapas białek....jak mi się znudzi beza to spróbuję..;)
-
2010/07/05 09:28:53
IZAA_A: POLECAM :), POZDRAWIAM :))
-
2010/07/07 14:48:00
Fajny przepis. nieraz zostaje mi białek i nie wiem co z nimi zrobić. Pierwszy raz w życiu je zamroziłam ,ale jeszcze nie miałam okazji odmrozic ;). Przepis zapisuję.
-
2010/07/07 21:04:07
JOANNA-KUCHARECZKA: DZIĘKI :), PRZEPIS JEST W SAM W SOBIE DOŚĆ DOBRY, POLECAM !:), POZDRAWIAM :))
-
2013/01/06 19:36:32
Przepis wypróbowany :) z bananami i bakaliami, z połowy porcji. Spodobał się bo ciasto wyszło smaczne, a przede wszytskim inne niż większość białkowych wypieków.
Dziekuję i pozdrawiam :), Edyta
pysznapasja.wordpress.com/2013/01/06/ciasto-bialkowo-owocowe-do-gory-nogami/
-
2013/01/06 20:20:18
Gość: Pyszna Pasja, 46-64-87-151.zone15.bethere.co.uk, cieszę się, że wypiek się udał, zachęcam do skorzystania z innych przepisów ;), pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: baiza, agrgate.agr.ca
2013/03/13 19:21:19
Upieklam i wyszla mi biala wata, ktora ledwie ledwie smakowala cytryna. Przydalaby sie skorka otarta z cytryna. Do nastepnego eksperymentu bede musiala dlugo poczeka, bo rzadko mam az 7 bialek do jednorazowego wykorzystania. A z pomarancza byloby chyba lepsze.
-
Gość: emigrantka, 027b37de.bb.sky.com
2014/07/03 20:38:11
Pięke takie ciasto juz od kilkudziesięciu lat, wczesniej piekła go moja mama i babcia,, to stary przepis na oszczędne gospodarowanie- nic się nie ma prawa zmarnowac.istotnie jest inne i , zwłaszcza dzieciom, smakuje bo jest jak " deska". Właśnie pod taka nazwa to białkowe ciasto w naszej rodzinie jest znane, bo nie do końca prawda jest jego lekkość i puszystosc
-
2014/07/05 12:24:23
Dziękuję za pozostawione komentarze, pozdrawiam serdecznie :).