Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

"Jest to ciasto, które w okresie zimowym piekę bardzo często. Nie muszę już pisać, że bardzo Nam smakuje ;))) i jest to najlepszy jabłecznik z budyniem jaki kiedykolwiek jadłam :). Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, budyń nadaje mu tą delikatność, jabłka winny smak, polecam !:).

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • ¾ szklanki cukru pudru (daję odrobinę mniej)
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem

Ugotować te dwa budynie na litrze mleka.

Ponadto:

  • 1 ½ kg jabłek
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Z podanych składników wszystko razem połączyć, by powstało jednolite ciasto. Następnie podzielić go na dwie równe części.

Jabłka pokroić w drobne, cienkie talarki, można skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ja do tego ciasta użyłam teraz swoje jabłka ze słoika litrowego ;).

Blaszkę o wymiarach (24 x 40 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Teraz równomiernie na spód blachy dać jedną część ciasta, ponasuwać widelcem, na to wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać gorący budyń, chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę drugą część ciasta, dobrze ponasuwać widelcem.

Piec około 50 minut w 190 – 200 st. C. Po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem. Pamiętać by kroić go jak będzie już całkiem zimne !:).

Smacznego :) 

Jbłecznik 

Jbłecznik

poniedziałek, 16 sierpnia 2010, anytsujx

Komentarze
2010/08/16 12:19:04
Też takie llubię! Baaardzo... :)
-
2010/08/16 12:40:25
Mniam!!! Cudownie wygląda!
-
2010/08/16 14:31:35
rozumiem, że ciasto to upieczone teraz to forma życzenia, żeby na zewnątrz było troszkę chłodniej? :) wygląda bosko! pozdrawiam!
-
2010/08/16 15:11:58
MIKIMAMA: Witaj w klubie ;)), pozdrawiam :))

MANIA179: Dzięki ;), pozdrawiam :))

K80ZBRO: Można i tak, a może do zimy daleko, a na ciasto ma się ochotę ;))), pozdrawiam :))
-
2010/08/16 15:24:16
Istne marzenie!
Mniammm juz czuje jak rozplywa sie w ustach :P
-
2010/08/16 15:29:18
cudownie Ty robisz jabłecznik -ja szarlotkę z budyniem-wieczorkiem wrzucę przepis:)
-
2010/08/16 15:29:48
Wygląda obłędnie:)Przepis zapisałam:)
-
2010/08/16 16:57:04
Dziękuję Wam za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2010/08/16 17:17:53
A miałam ostatnio ochote na jabłka i zrobilam moje jabluszka w ciescie .. ale to ciacho wygląda niesamowicie apetycznie!! :))
-
2010/08/16 20:05:25
Pysznie , uwielbiam jablka z budyniem!:)
mniam
-
2010/08/16 20:17:58
Justynko wypróbuję z pewnością! mam takie jedno w pamięci z budyniem i nie mam przepisu... może to będzie akurat TO :)
-
2010/08/16 23:10:57
narobilas smaka, oj narobilas ;-)
-
2010/08/17 07:45:33
SES-AME: Twoje jabłuszka, również wyglądają bardzo apetycznie :), a Jabłecznik na który podaje przepis, jest wart wypróbowania !:), pozdrawiam :)

GOSIAA99: Dzięki ;), pozdrawiam :))

MYNIOLINKA: Upiec koniecznie, ten Jabłecznik jest po prostu rewelacyjny w swoim smaku, mając na niego przepis już nie chce szukać innego, bo odpowiada mi jego smak w 100 % ;)), pozdrawiam :))

MYOSTHIS: :)))), POZDRAWIAM :))
-
2010/08/17 09:44:27
jest niesamowite..uwielbiam takie polaczenie
-
2010/08/17 16:27:36
ile razy tu nie zajrze, to chce mi sie jeśc. Twoje wszystkie wypieki tak smakowicie wyglądają, że mam ochotę je zjeść - zapisuje i pozdrawiam;*
-
2010/08/17 20:33:09
Mniam, wygląda cudownie. Ciekawe czy uda mi się upiec go choć w połowie tak pięknie jak u ciebie. Zdjęcia wyszły super- tak zachęcająco i żywo.
-
2010/08/17 22:16:16
jabłecznik z mojego dziecinstwa, bardzo często moja mama go piekła, jest naprawdę bardzo smaczne!
-
2010/08/18 07:31:00
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2010/08/20 16:11:19
Mmmmm... cudownie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)
-
2010/08/20 16:46:04
RAIN1DROP: Dzięki ;), pozdrawiam :))
-
2010/08/23 20:31:41
robiłam taki chyba z rok temu i smakował nieziemsko
-
2010/08/23 21:30:39
BRYSSSKA: Masz rację, w smaku jest nieziemski ;), pozdrawiam :))
-
2010/08/24 06:55:21
Uwielbiam taki jabłecznik ! Pycha mniam:)
-
2010/08/24 08:44:03
MAJANABOXING: My również, ciasto jest wyśmienite w swym smaku :), pozdrawiam :))
-
2010/08/28 22:29:11
Ja robiłam czekoladowy z budyniem ,ale chętnie wypróbuję Twój. Przepis zapisany, będzie czekał w kolejce do zrobienia.
-
2010/08/30 08:50:56
CHANYA13: Ten jabłecznik z budyniem jest dla mnie rewelacyjny w smaku, jest wart wypróbowania ;), pozdrawiam :))
-
2011/06/21 14:17:49
Wygląda jak z cukierni .Rewelacja
-
2011/09/14 22:46:04
Justynko, a spodu nie muszę podpiekać? Pytam bo w mojej na kruchym cieście piekę najpierw spód. Ten jabłecznik wygląda mi na pychotę. Mam jabłuszka i plany zrobić to cudo na weekend.
-
2012/08/23 21:37:34
ja zawsze podpiekam spód i potem jeszcze jabłka a dopiero potem budyń lepiej się wypieka jak jest podpieczone
-
2012/08/24 22:12:32
Ja spodu w tym cieście nie podpiekam, ale na pewno nie zaszkodzi podpiec te 10 minut do lekkiego zrumienienia (przeoczyłam zapytanie od WIOSNA55), pozdrawiam i dziękuję za komentarze :))
-
Gość: Kasia, 87-207-248-226.dynamic.chello.pl
2012/10/28 07:41:38
Wspaniały przepis, wspaniałe ciasto :)
-
Gość: asia_lodz, emo10.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 21:00:06
Dzis zrobilam jablecznik i zostalo 1/3 blachy, ciasto jest delikatne rozplywa sie w ustach polecam!!!
-
2013/02/24 09:00:42
Dziękuję Dziewczyny za miłe komentarze, cieszę się, że ciasto się Wam smakowało, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: aga, dgw69.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/17 22:27:51
mam pytanie czy margarynę trzeba rozpuścić?
-
2013/05/28 17:21:05
Gość: aga, dgw69.neoplus.adsl.tpnet.pl nie, zagniatałam ciasto z posiekaną margaryną, pozdrawiam :-).
-
Gość: marmia, ip-79-175-199-99.cable.smsnet.pl
2013/10/03 15:19:36
Zastanawia mnie tylko jak to jest zrobione, że ta warstwa górna jest tak równo ułożona, bo mi się ciasto kleiło do rąk więc musiałam je tak porozrywać i poprzesuwać widelcem zostawiając przerwy.
-
2013/10/04 08:01:53
Gość: marmia, ip-79-175-199-99.cable.smsnet.pl, witam, piekłam to ciasto wielokrotnie, swego czasu było moim ulubionym jabłecznikiem ;). Nie miałam problemów z wyłożeniem ciasta na blaszkę. Jeśli ciasto wyjdzie nam do dość klejące, to należy podsypać je na stolnicy mąka, jeszcze raz delikatnie wyrobić. Przy przenoszeniu ciasta do formy, odmierzam długość i szerokość blaszki (na oko za pomocą wałka, przykładam do ciasta, czy się zgadza). Ciasto podsypuje mąką przed wałkowaniem i jak zawijam na wałek to go również obsypuję, by ciasto się do niego nie kleiło, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Ewelina, p5b346015.dip0.t-ipconnect.de
2013/10/10 19:55:25
Mi wyszedl niedobry;(( W ogole nie slodki,a ciasto bez slodyczy juz nie jest ciastem. Taka papka z kruszonka :(
-
2013/10/10 20:34:12
Gość: Ewelina, p5b346015.dip0.t-ipconnect.de , przykro mi że ciacho się nie udało :(, a szkoda, bo to jeden lepszych jabłeczników jakie jadłam, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: bosu, dslb-094-219-049-150.pools.arcor-ip.net
2013/10/11 20:50:10
prosze mi napisac jak pani wychodzi takie niesamowicie przepyszne pulchne ciasto .moja corka znalazla Pani przepis w internecie i upiekla z Pani przepisu i wyszlo jej ciasto plaskie jak deska :-) sprobuje sama tego przepisu ale gyby Pani mi opisala metode bede bardzo wdzieczna
pozdrawiam
-
2013/10/11 22:04:09
witam serdecznie
Pani przepisy i zdiecia wygladaja tak jak by Pani byla profesjonalistka w obydwu dziedzinach.Pochwaly !!!! ciasta wygladaja przepysznie a zdiecia jak u fotografa :-)
Ja niestety nie umie jeszcze tak piec ,nie mam takiego doswiadczenia, jestem mloda amatorka ale pomalutku zaczynam
Prosze mi napisac jak wykonala Pani ciasto kruche, mi tak nie wyszlo,bede bardzo wdzieczna. Jestem taka ciekawa niektorych przepisow ze jeszcze nie jeden raz odezwe sie w komentarzach
serdecznie pozdrawiam
-
2013/10/11 22:53:14
Bosu34, witam serdecznie, dziękuję za pochwały jest mi bardzo miło czytać takie komentarze, chociaż nie czuję się ,,profesjonalistką', fotografii cały czas się uczę, by zdjęcia były milsze dla oka, a ciasta czasem też wychodzą mi zakalce ;), ale jeszcze raz dziękuję :).

Co do ciasta kruchego, według moich zasad ;). Składniki powinny być temperatury pokojowej, nie prosto z lodówki. Mąka (w tym wypadku obie), powinny być przesiane z proszkiem do pieczenia przez sitko, by je spulchnić. Jajka należy roztrzepać widelcem np. w kubeczku. Ja do większej miski przesiewam mąkę z proszkiem, dodaję suche składniki czyli cukier, szczypta soli, zamieszam. Następnie krojem nożem na mniejsze części margarynę, lub masło (akurat te składniki mogą być wyjęte kilkanaście minut przed robieniem ciasta, by nie były znów za miękkie), bezpośrednio do mąki, wyrabiam ręcznie, tak by tłuszcz pochłonął suche składniki (może nam wyjść w tedy coś w rodzaju kruszonki), dodaję jajka, dalej wyrabiam. I tu należy mieć na uwadze, niezależnie od przepisu !, jeśli w trakcie ugniatania składniki nam się ,,kruszą" nie do końca chce powstać jednolite ciasto, to dodajemy w miarę potrzeby 1 lub 2 łyżki (ewentualnie więcej) śmietany, lub zimnej wody, by ciasto miało jednolitą gładką strukturę. Gdy składniki się fajnie połączą, przekładam ciacho na stolnicę i jeszcze przez ok. 5 minut wyrabiam. Ciasto kruche lubi czasem po leżakować w lodówce (w zależności od przepisu), w tedy dzielę je na pół, lekko oprószam i wkładam do woreczków, a następnie do lodówki na ok. od 0.5 do 1 godziny. Osobiście wolę podpiekać spody ciasta kruchego czy półkruchego przez ok. 10 do 15 minut, przed nałożeniem masy (np. owocowej).
Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałam wątpliwości co do wykonania takiego ciasta, w razie pytań proszę pisać, chętnie odpowiem, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/10/14 23:54:55
Dziekuje slicznie za odpowiedz.sprobuje jeszcze raz zrobic to ciasto . prosze mi jeszcze powiedziec jak Pani rozprowadzila to ciasto na blaszke .wykonalam pierwszy raz ciasto kruche , i nieumialam poradzic sobie z jego przelozeniem na blaszke ,ponadto brakowalo mi na pokrycie wierzchu, chociaz tez wzielam duza blaszke i moje ciasto bylo kruche jak spod od sernika a Pani pulchne ,pieklam pare razy babki i nawet dobrze mi wyszly a z tym rodzajem ciasta mam problem. pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odpowiedz
-
2013/10/15 20:12:52
Bosu34, witam, co do przełożenia samego ciasta na blaszkę to robię to w ten sposób: jeśli ciasto wyjdzie nam dość klejące, to należy podsypać je na stolnicy mąka, jeszcze raz delikatnie wyrobić. Przy przenoszeniu ciasta do formy, odmierzam długość i szerokość blaszki (na oko za pomocą wałka, przykładam do ciasta, czy się zgadza). Ciasto podsypuje mąką przed wałkowaniem i jak zawijam na wałek to go również obsypuję, by ciasto się do niego nie kleiło. Przykładam wałek zwiniętym ciastem do pierwszej krawędzi blaszki (od góry) i delikatnie rozwałkowuje je z wałka wzdłuż blaszki, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/10/19 00:39:31
bardzo bardzo Pani dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz . zycze milutkich i pogodnych jesiennych dni :-)
-
2013/10/19 07:13:09
Bosu34, mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i również życzę wiele dobrego :-).
-
Gość: Kamila, 77-255-106-113.adsl.inetia.pl
2013/11/14 17:41:07
Pyyyszne ciacho. Wyszło idealne.. wszyscy się zajadali :)
Pierwszy raz piekłam... Dzięki za przepis :)
-
2013/11/15 16:53:33
Gość: Kamila, 77-255-106-113.adsl.inetia.pl, bardzo się cieszę, że ciasto się udało, pozdrawiam :-).
-
Gość: , host-89-229-4-84.torun.mm.pl
2014/01/25 17:32:35
Ciacho mam w piekarniku. ciekawe co mi wyjdzie.
-
2014/01/25 22:59:32
Gość: , host-89-229-4-84.torun.mm.pl, mam nadzieję, że się uda i będzie smakować :), pozdrawiam :*