Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Babka tulipan

Babka tulipan

Ten przepis jest kultowy, bo bardzo często spotyka się go w Internecie, na różnych blogach kulinarnych. Ja również miałam przyjemność, już wcześniej jeść ten wypiek, u moich wspaniałych sąsiadów :). Ta baka o wdzięcznej nazwie tulipan, podbiła moje serce, prześlicznym wyglądem, smakiem i delikatnością. Polecam ten przepis, gdyż babka nie jest sucha, a śmiało mogę napisać, że wilgotna i nie kruszy się, jednym słowem wspaniała !!!. Polecam !:)  

 

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
  • ½ szklanki oleju (daję odrobinę mniej niż pół szklanki)
  • 6 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli

Ponadto:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 czerwony kisiel bez cukry ( np. o smaku owoców leśnych)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się składników. Następnie wlać olej zmiksować. Teraz dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, całość oczywiście zmiksować, do połączenia się składników. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z całością.

Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakao, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką.

Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32 cm), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakao, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo.

Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło.

Smacznego :) 

Babka tulipan

Baka tulipan

piątek, 15 października 2010, anytsujx

Komentarze
2010/10/15 20:49:53
moja Babcia piecze podobną tylko zamiast różowej części jest żółta, bardzo ją lubię - zresztą jak każdą babkę Babci, mi zawsze ciut za suche wychodzą ;)
-
2010/10/15 22:32:57
Ślciznie wygląda u Ciebie! NO i popatrz, Twoja jest wilgotna. A różnią się z tego co widzę tylko tym, że Twoja ma kakao i wiórki kokosowe :)
Biorę kawałeczek :)
Pozdrowienia.
-
2010/10/15 23:06:51
VIRIDIANKA: Może spróbuj upiec dokładnie z tego przepisu, z pewnością nie jest sucha !:), pozdrawiam :))

MAJANABOXING: Dzięki :), Moja babka różni się od Twojej nie tylko kakałem i wiórkami kokosowymi ... Ja nie dodaję budyniu do tego ciasta, dodalam za to sodę, czego nie ma w u Ciebie, może to działa na to ciasto, że nie jest suche !;), pozdrawiam :))
-
2010/10/16 02:09:33
Podoba mi sie co kes to itroche inny smak:)
-
2010/10/16 08:42:03
Pięknie kolorowa i bardzo apetyczna!
-
2010/10/16 09:11:06
bardzo mi się podobają te kolory.
-
2010/10/16 12:19:52
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/17 10:00:34
MUSZĘ zrobic to ciasto. jest przesliczne i pomysłowe, a ja lubię takie wypieki :)
-
2010/10/17 10:40:57
Babka jak malowana - pięknie Ci wyszła ; )
-
2010/10/17 16:06:07
Tulipanek piękny, kolorowy, do schrupania:-)
-
2010/10/17 17:12:14
myslalam nawet zeby ostatni zrobic ta babke:) dzieki za przypomnienie przepisu
-
2010/10/17 18:06:35
Prawdziwy tulipan:)
-
2010/10/17 18:13:34
USMIECHAM-SIE: Bardzo się cieszę, że wypiek przypadł Ci do gustu ;), pozdrawiam :))

PIECZARKA_MYSIA: Bardzo Ci dziękuję :), zachęcam do upieczenia ;), pozdrawiam :))

KATARZYNA_SAR: Dzięki ;), już dawno została ,,schrupana" pozostało tylko wspomnienie ;))), pozdrawiam :))

OLA7: Fajnie, że mój przepis, przywołuje dawne zapomniane smaki ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/17 18:16:52
WIOSENKA27: Faktycznie coś w tej nazwie i cieście jest takiego ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/18 08:56:50
Fajnie wygląda Twoje ciasto, kolorowo ;]
-
2010/10/18 19:21:14
Wspaniale wygląda to ciacho :)
-
2010/10/18 19:52:43
Wygląda bardzo smakowicie! I kolorowo :)
-
2010/10/18 20:08:17
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2010/10/18 21:33:59
Znowu wieki u ciebie nie byłam! Juz nadrabiam:) i na poczatek takie pysznosci!! :)
-
2010/10/18 22:47:31
jeżeli wilgotne to się skuszę bo bardzo apetycznie wygląda :)
-
2010/10/19 08:00:43
bardzo piekna babeczka:) udala sie znakomicie:) ale zjadlabym tej pysznosci:)
-
2010/10/19 08:04:46
babka kultowa a nigdy takiej nie piekłam... co prawda robiłam dawno, dawno temu podobne ciasto ale nazywało się "żołądek" i zamiast warstwy różowej była biała bez dodatków :)
-
2010/10/19 09:40:21
SES-AME: Zapraszam zatem częściej ;), pozdrawiam :))

PIEGUSEK1976: Polecam jest pyszna :), pozdrawiam :))

KULINARNESPOTKANIA: Dzięki :), pozdrawiam :))

MYNIOLINKA: Napisałam kultowe,bo przepis jest już dość stary i na wielu blogach to ciasto jest często pokazywane :), mi bardzo smakuje, polecam i pozdrawiam :))
-
2010/10/25 21:51:04
lubię takie babki :)
-
2010/10/26 12:10:08
JS28: Ja również ;), pozdrawiam :))
-
2010/11/16 10:21:28
Wyszła Ci prześlicznie! pozdrawiam :)
-
2010/11/16 11:25:18
DAGMARA_65: Dzięki ;), pozdrawiam :))
-
Gość: mika, aaiz188.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/01 19:45:04
pychaaa
-
2013/03/01 21:56:19
Gość: mika, aaiz188.neoplus.adsl.tpnet.pl bardzo się cieszę, pozdrawiam :-).