Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Wspaniałe bułeczki z makiem, wyśmienite na drugie śniadanie, ale nie tylko !:). Ja zaliczam się do miłośników tego wypieku, piekłam je wielokrotnie z przepisu Dorotus, którą tu cytuję prawie w całości. Uwielbiam mak, w różnych wersjach, ale w drożdżówce smakuje mi chyba najlepiej. Bułeczki nie są za słodkie, więc można je śmiało polukrować. Bardzo mi smakują, oj bardzo !:).    

 

Składniki na ok.12 drożdżówek:

  • 75 g margaryny lub masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 50 dag mąki pszennej (dałam odrobinę mniej)

Nadzienie makowe:

  • 250 g maku
  • 100 g cukru (dawałam do smaku)
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka miodu (dałam dwie)
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu (nie dałam)
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej skondensowanej, drobno posiekanej
  • 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

* Ja gotuję mak w mleku.

Ponadto:

  • lukier do polania drożdżówek, ale nie koniecznie!

Wykonanie całości:

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem makowym, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

* Roztopione masło wlewam do ciasta drożdżowego zawsze na koniec.

Przed pieczeniem wyglądają mniej więcej tak:

Drożdżówki z makiem 

Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie. Ja piekłam w 200ºC przez około 15 minut.

Smacznego :) 

Bułeczki z makiem

Bułeczki z makiem

wtorek, 12 października 2010, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/12 09:53:00
ale smakowicie wygladaja:) zjadlabym taka pyszna drozdoweczke:)
-
2010/10/12 11:31:36
Ależ one wyglądają!!!!!!Gdyby nie wrodzone lenistwo zrobiłabym je od razu. Ale kiedys je pokonam, na pewno przegra z łakomstwem:):)
-
2010/10/12 14:09:59
Witam serdecznie. Drożdżówki wyglądają cudownie, jak z super piekarni. Teraz wreszcie wiem jak się robi taki kształt drożdżówek. Zrobie je sobie na weekend.
-
2010/10/12 19:05:20
pychota! tez je kiedyś piekłam :)
-
2010/10/12 19:06:15
Jakie śliczne! Za struclą aż tak bardzo nie przepadam, ale Twoją puchatą drożdżówkę sobie podkradnę :)
-
2010/10/12 19:14:18
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze dla drożdżówek z makiem ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/13 07:28:50
pieknie wygladaja:) az mam ochote zjesc taka jedna
-
2010/10/13 15:33:32
uwielbiam drozdzówki z makiem! zreszta wszystkie drozdzowki uwielbiam :)
-
2010/10/13 17:33:24
OLA7: Olu częstuj się jeśli masz na nie ochotę ;), pozdrawiam :))

EMMA001: Te szczególnie bardzo mi smakuję, polecam :), pozdrawiam :))
-
2010/10/13 20:54:50
Są urocze! Zjadłabym chętnie taką drożdżówkę :) Pyszne !
-
2010/10/14 08:48:09
Uwielbiam wszystko co jest z makiem, i do tego zawsze przypomina mi swiateczny czas : ) Twoje drozdzowki sa przepiekne i napewno ich jedziecie sprawia duzo przyjemnosc : ) Pozdrawiam i zycze milego dnia ; )
-
2010/10/14 15:36:32
Co prawda za makiem nie przepadam, ale te bułeczki wyglądają wspaniale i pewnie bym się na nie połakomiła :)
-
2010/10/14 16:35:18
Dziękuję Wam za cudowne komentarze i również życzę miłego dnia :), pozdrawiam :))
-
2010/10/15 19:52:12
Bardzo często jadam takie w pracy, muszę kiedyś w końcu upiec!
-
2010/10/15 20:31:09
FLUSSO: Koniecznie, bo bułeczki są wyśmienite ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/17 08:41:59
Piekne!!! Ulubione drozdzowki z dziecinstwa :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/10/17 18:18:06
BEA.W.KUCHNI: Dzięki :), pozdrawiam :))
-
2010/10/18 22:48:47
poprostu wymiekłam na te widoki :) cudownie pieczesz :) zazdraszczam ale tak pozytywnie :) pozdrawiam
-
2010/10/19 10:06:28
PIEGUSEK1976: Cieszę się, że wypieki Ci się podobają i zachęcają tym do upieczenia ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/31 17:02:23
Ależ one kuszą.
-
2010/11/03 09:43:20
CHANYA13: Oj kuszą, kuszą ;), są pyszne w smaku polecam :), pozdrawiam :))