Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto truflowe

Ciasto truflowe

Nie wyobrażam sobie teraz Bożego Narodzenia, bez tego ciasta. Każdy z Nas ma swoje ulubione smaki. U mnie na pewno musi być dobry piernik, pierniczki, makowiec (…) i ulubione cukierki truflowe !. A teraz śmiało mogę napisać, że wreszcie udało mi się upiec najlepsze ciasto truflowe jakie jadłam i wpisuje go do mojego menu bożonarodzeniowego :). Bardzo polecam do wypróbowania !:). Przepis jest dla mnie idealny !!! :).

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 250 g śmietanki kremówki (dałam 30 %)
  • 1/3 szklanki rumu

Ponadto:

  • polewa czekoladowa
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śmietankę wymieszać razem z rumem.

Jajka ubić mikserem z cukrem, przez minimum 5 minut, aż do uzyskania puszystości. Powoli dodawać ciepłą czekoladę, cały czas miksując, na zmianę wlewać śmietankę z rumem.

Tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożyć zewnątrz i wewnątrz folią aluminiową, ciasto wlać do blaszki. Tortownicę umieścić większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę do połowy tortownicy.

Piec w 180 st. C ok. 35 minut, następnie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.

Nie sprawdzać patyczkiem !. Po upieczeniu ciasto truflowe lekko opadnie, jak już będzie chłodne, wkładamy do lodówki na całą noc. Dopiero po tym czasie, trufla nadaje się do krojenia.

Zanim damy do lodówki, ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy skondensowaną skórką pomarańczową, sypałam dość grubo, cudowne połączenie ;).

Smacznego :) 

Ciasto truflowe

Trufla

sobota, 09 października 2010, anytsujx

Komentarze
2010/10/09 20:49:52
Pięknie wygląda Twoja trufla, przepis zapisałam i wypróbuję, pozdrawiam:-)
-
2010/10/09 21:30:00
Oj, kurcze! Aż mi zaburczało w brzuchu. Zawsze miałam ochotę upiec te ciasto, ale jakoś się nigdy nie zabrałam, mam nadzieje, że Twoje piękne zdjęcia wpłyną, że wkrótce dojrzę do niego. A u mnie w piekarniu serniczek się piecze, więc zapraszam jutro na kawę do mnie ; ) Pozdrawiam
-
2010/10/10 09:22:36
rewelacja ;D wygląda świetnie ;DDD
-
2010/10/10 09:48:48
Nawet nie wiesz, jak lubię takie ciasta! Cudne! Zabiorę się za nie niebawem.Uwielbiam wszystko, co jest w środku.
Gdybym mogła choć kawałeczek...

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/10 09:53:53
Ach! Tyle czekolady to musi być pyszne, Twoje przepisy jak zwykle zachęcają do spróbowania,pozdrawiam;-)
-
2010/10/10 10:10:28
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze i życzę udanej niedzieli :), pozdrawiam :))
-
2010/10/10 10:42:48
ciasto prezentuje sie wysmienicie, smakuje pewnie tez super:)
-
2010/10/10 10:47:53
Dla mnie boskie!
-
2010/10/10 11:22:27
Bardzo ładnie wygląda, apetycznie i zachęcająco. I dużo w nim czekolady, co mi niesamowicie pasuje :)
-
2010/10/10 12:14:08
wygląda jak sernik truflowy... już sobie wyobrażam ten smak... niebiański!
-
2010/10/10 15:24:13
od zawsze uwielbiałam takie truflowe cukierki z ktorymi kojarzy mi sie konsystencja tego ciasta
-
2010/10/10 17:20:58
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za te słodkie i wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2010/10/11 10:39:37
Pokusa nie do odparcia! Mmmm....
-
2010/10/11 19:39:53
Wygląda w taki sposób, że język sam ucieka we wiadome miejsce, a ślina potrafi sączyć się litrami ;) Pięknie Ci wyszło.
-
2010/10/11 21:07:52
MARINIA: I tu się z Tobą zgadzam, to ciasto wciąga swoim smakiem, że chętnie chce się sięgnąć po kolejny kawałek ;), pozdrawiam :))

CARAMMEL: :))), polecam do wypróbowania jest fantastyczne, pozdrawiam :))
-
2010/10/12 06:38:44
Wspaniałe to ciasto, wygląda po prostu obłędnie! Będę musiałą spróbować,koniecznie:)
-
2010/10/12 11:34:16
CUDOWNE!!!
-
2010/10/12 14:07:38
MAJANABOXING: Koniecznie ;), pozdrawiam :))

AKACZUCHA: Dziękuję ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/12 14:13:00
Wygląda apetycznie. Wow, o takim cieście nie słyszałam, bez mąki, tylko tak na czekoladzie. Mniam, jestem pewna, że smakuje cudownie. Musze wypróbować!!!!
-
2010/10/12 19:03:15
MAGDI29: Koniecznie, bo ciasto jest rewelacyjne :), pozdrawiam :))
-
2010/10/12 22:19:29
oo ale kuszące to ciacho :) robisz bardzo apetyczne zdjęcia :)
-
2010/10/13 16:35:42
CHANTEL111: Dziękuję ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/13 20:06:55
To lubię: proste, a w smaku pewnie boskie:)
Zapisałam oczywiście i pozdrawiam:)
-
2010/10/13 20:27:29
SOWA_NIE_SOWA: Dzięki ;), ciasto jest pyszne, polecam do wypróbowania :), pozdrawiam :))
-
2010/10/18 08:57:56
Fantastyczne, aż ślinka cieknie na jego widok ;]
-
2010/10/18 20:09:53
ZJEDZ_MNIE: Dzięki ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/19 22:21:40
1/3 szklanki rumu! Zapisuję przepis :)
-
2010/10/20 18:51:55
ALEBABKA77: :))), pozdrawiam :))
-
2010/10/25 21:52:21
normalnie aż się chce monitor polizać :) Pięknie i smacznie :) Muszę wypróbować :)
-
2010/10/27 16:01:19
JS28: :))), pozdrawiam :))
-
2010/10/31 17:07:55
Już czuję jego smak. Rewelacja!
-
2010/11/03 09:44:32
CHANYA13: Polecam :), pozdrawiam :))
-
2010/11/27 17:18:17
Ja jeszcze oprócz piernika ( od pewnego czasu robie żydowski honey cake) i makowczyka ( od M. Musierowicz) musze skubnąć w święta serniczka. Ale zrobię na Męzowe imieninki trufelkę i coś czuję że będą zmiany w moim kulinarnym i świątecznym życiu....Tak wygląda to ciasto, że az mnie skręca ( bo ja jestem bardzo czekoladowa)
-
2013/02/02 08:39:59
Wiosna55, dziękuje za odwiedziny i pozdrawiam :-).
-
Gość: basia7775, aby27.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/28 09:37:49
pyszne ciasto na pewno je wypróbuje.
-
Gość: , public-gprs515054.centertel.pl
2013/11/24 20:36:25
Zastanawiam się czy można to ciasto zrobić w foremce silikonowej, co o tym sądzisz?
-
2013/11/26 12:54:03
Gość: , public-gprs515054.centertel.pl, witam, nigdy nie piekłam ciasta w silikonowej formie. Myślę jednak, że jeśli owa forma jest przystosowana do wysokich temperatur, to czemu nie spróbować, nie wiem tylko, jak się sprawdza z wyciąganiem ciasta po upieczeniu z takiej formy, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Ajris, dynamic-78-10-99-7.ssp.dialog.net.pl
2013/11/28 20:48:19
Wygląda pysznie :D
Koniec diety :D :D :D
Mam jedno pytanko :) Czy można zastąpić czymś rum? cukierki truflowe, rumowe :D Lub go nie użyć? Można wówczas uzyskać jakiś ciekawy smak? :)

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2013/11/29 09:59:55
Gość: Ajris, dynamic-78-10-99-7.ssp.dialog.net.pl, witam, świetny wybór, też niedługo mam zamiar go upiec ;). Co do rumu, pasowałby ekstrakt z wanilii, lub ,,wódka waniliowa lub zwykła". Czy pominąć całkiem ?, nie próbowałam, głównie tu chodzi o konsystencję ciasta. Jeśli chcemy pominąć całkiem alkohol, można dodać coca colę. Jeśli chodzi o smak, to będzie bardziej czekoladowy, rum jednak dodaje specyficzny ,,akcent''. Pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: , cpc2-hudd10-2-0-cust914.4-1.cable.virginm.net
2014/01/23 00:31:45
Ciasto jest bardzo smaczne wręcz wyśmienite ale zjedzą je z chęcią tylko smakosze gorzkiej czekolady jeśli ktoś jej nie lubi to i tego ciasta też nie polubić ( tak jak ja ) ale robię go często dla męża który go uwielbia
Dziękuję za przepis Pozdrawiam
-
2014/01/23 09:02:36
Gość: , cpc2-hudd10-2-0-cust914.4-1.cable.virginm.net , może tak odwrócić proporcje czekolady, czyli 100 g gorzkiej, a 300 g mlecznej, tylko należałoby zmniejszyć ilość cukru, wtedy skorzystaliby i miłośnicy czekolady mlecznej :), cieszę się, że ciasto się udaje i znalazło swoich smakoszy, pozdrawiam :*