Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowe ciasto maślankowe z brzoskwiniami i białą czekoladą

Ciasto z morelami

Aż chce się napisać, ciasto idealne !;), jeśli takie istnieje ?. W smaku jest tak pyszne, że nie kończy się na jednym kawałku. A jak zabraknie, to już chodzą myśli, by upiec następne ;). Jak bym je opisała?: jest puszyste, wilgotne, nasączone smakiem brzoskwiniowym z kawałkami owoców, z delikatnym posmakiem białej czekolady i wspaniałym aromatem prawdziwej wanilii. Przepis ten pochodzi od Kasi, piekła go również Myniolinka. Gorąco Wam polecam !:).

 

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru (dałam ½)
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 100 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii (dałam odrobinkę mniej)

Ponadto:

  • puszka brzoskwiń lub świeże dojrzałe brzoskwinie, ewentualnie nektarynki 6 sztuk

Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Wykonanie:

Wanilię przecinamy i wyjmujemy nasionka, które wcieramy w mąkę (dzięki temu rozprowadzą się równomiernie w cieście). Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i utartą na najgrubszych oczkach tarki czekoladą.

W drugiej misce łączymy maślankę, olej i jajka.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy energicznie łyżką aż utworzą gładkie ciasto. Połączyłam za pomocą miksera na najniższych obrotach.

Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w taki sposób, aby odrobinę na siebie zachodziły.

Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego :) 

 Ciasto z białą czekoladą

wydrukuj przepis

wtorek, 19 października 2010, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/19 10:16:57
ale smakowite ciacho:) z wielka przyjemnoscia podelektowalabym sie jego smakiem:)
-
2010/10/19 10:24:03
Ciasta ucierane są takie niekłopotliwe, że chętnie je pieczemy, a co ważne nie można ich zepsuć i wszystkim smakują, Twoja wersja z białą czekoladą i brzoskwiniami brzmi ciekawie, chętnie wypróbuję, pozdrawiam miłego dnia:)
-
2010/10/19 10:26:31
Zjadłabym teraz kawałeczek tego optymistycznego ciasta :)
-
2010/10/19 11:34:23
super! bardzo się cieszę że i Tobie smakowało :) oj zjadłabym kawałeczek do kawki którą właśnie piję...
-
2010/10/19 13:09:30
Wyglada smakowicie :)
-
2010/10/19 13:59:12
Ile wspaniałych komentarzy dostałam !, bardzo dziękuję :), pozdrawiam :))
-
2010/10/19 15:22:01
Cudowne. Dzisiaj to już drugie ciasto z białą czekolada, który zapisałam do zrobienia:) Pycha:)
-
2010/10/19 20:30:52
wyglada oszalamiajaco:)
-
2010/10/20 08:20:44
Bardzo mi się podoba Twoje ciasto. Ja lubię takie proste ciasta, na wierzchu z owocami.A czekolada się zaskoczyłam - dobre połączenie, a ja bym na nie nie wpadła.
-
2010/10/20 10:50:36
Też posiadam przepis na ciasto z maślanką, piekłam je kilka razy, wszystkim bardzo smakowało.
Twoje ma ciekawszy przepis i wygląda smakowicie.Muszę się skusić i upiec.
Będę zaglądała tu częściej,pozdrawiam serdecznie:)
-
2010/10/20 19:01:17
WIOSENKA27: Fajnie, ciasto jest znakomite :), pozdrawiam :))

OLA7: Dzięki ;), pozdrawiam :))

USMIECHAM-SIE: Z czekoladą brzmi wybornie :), pozdrawiam :))

ANNAS1964: Skuś się na to ciacho, bo smakuje nieziemsko !:), zapraszam częściej do odwiedzin :), pozdrawiam :))
-
2010/10/21 19:52:08
Już czytając sam tytuł zaburczało mi w brzuszku:)
-
2010/10/22 20:36:49
NEMISIEK: :))), POZDRAWIAM :))
-
2010/10/24 19:38:10
wygląda cudownie! Aż chce się posmakować :)
-
2010/10/25 15:11:39
JS28: Dzięki ;), pozdrawiam :))
-
2010/10/26 21:13:57
Świetnie wygląda ! Maslankowe ciasta sa pyszne , robiłam kilka razy z różnymi owocami:)
-
2010/10/27 13:48:40
MAJANABOXING: Też muszę wypróbować z innymi owocami, ciasto jest dla mnie rewelacyjne w smaku :), pozdrawiam :))
-
2011/01/19 07:39:30
Dzisiaj je pieknę :) Pozdrawiam!
-
2011/01/19 11:51:20
PIECZARKA_MYSIA: Bardzo bardzo się cieszę i czekam na zdjęcia u Ciebie ;), pozdrawiam :))
-
Gość: ewe, *.wist.com.pl
2013/09/08 13:31:19
3 łyżeczki proszku do pieczenia to nie za dużo?:) nie jest zbyt wyczuwalny w cieście po upieczeniu?
-
2013/09/08 17:47:36
Gość: ewe, xdsl-195-238-168-150.wist.com.pl witam, nie pamiętam, bym czuła w cieście ten proszek. Ja robię tak, że proszek mieszam z mąką, a następnie przesiewam całość przez sitko, podobno mniej go czuć wypieku (gdzieś tak wyczytałam ;) ). W przepisie faktycznie jest trzy płaskie łyżeczki proszku, nie ma pomyłki, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/10/02 16:46:13
witam!
mam pytanie: dlaczego prawie wszystkie ciasta maja wersje do druku a własnie ten wspaniały przepis nie ma? :(
-
2013/10/02 17:15:34
Sweetmolly, witam, na blogu wiele wcześniejszych moich wpisów, nie ma wersji do druku :(, ciągle brakuje mi czasu, by przysiąść i uzupełnić :(. Ale dziś specjalnie na ten komentarz, zaraz dodam wersję drukuj do tego ciasta :-), pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: , *.18-1.cable.virginm.net
2014/05/06 14:56:33
Powiedzcie mi czy moge zrobic ciasto bez maslanki? bo nie chce mi sie isc specjalnie po nia.....
-
2014/05/07 13:57:51
Gość: , cpc31-chap7-2-0-cust5.18-1.cable.virginm.net , można dać jogurt, pozdrawiam :).
-
Gość: sandra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/05/26 17:23:04
Czy zamiast laski wanilii mozna dac aromat waniliowy?
-
2014/05/26 20:22:15
Gość: sandra, aakr132.neoplus.adsl.tpnet.pl, oczywiście, że tak, aczkolwiek będzie czuć różnicę, jeśli chodzi o naturalny aromat wanilii, pozdrawiam :).