Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny Makowiec bez mąki

Świąteczny makowiec

Ciasto jest przepyszne, bardzo lubię mak, a w nim jest tyle, że na sam widok, moja buźka się uśmiecha ;))). Do tego dużo pysznych bakalii, osobiście dałabym więcej, ale nie wiem czy nie było by za ciężko dla ciasta. Polany polewą czekoladową, obsypany zmielonymi orzechami laskowymi …,,mówię” Wam poezja w smaku :). I fakt, że nie ma w nim mąki, czyni go bardzo interesującym. Było ciasto bez jajek, zatem czas na ciasto bez mąki :))). Gorąco polecam !:).

 

Składniki:

  • 8 jajek
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki maku
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (parę kropli)
  • 1 ½ szklanki bakalii: rodzynki, suszone żurawina, suszone morele, migdały, orzechy laskowe, figi

Polewa czekoladowa:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny lub masła

Wszystko dać do rondelka i na małym ogniu rozpuść, cały czas mieszając chwilkę podgotować do zgęstnienia. Lekko ochłodzić i polać ciasto.

Wykonanie:

Bakalie oprócz rodzynek i żurawiny, należy drobno posiekać.

Mak zalać zimną wodą tak by dobrze go przykryło, pogotować ok. 15 minut, zostawić pod przykryciem do ostudzenia. Następnie dobrze odcedzić na gęstym sicie i zmielić dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa.

Margarynę i cukier dobrze utrzeć na biały puch, dodać żółtka, ucierać. Następnie dodawać małymi porcjami mak, nie przestawiając ucierać dalej, dodawać kolejno: bułkę tartą, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat.

Na koniec ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy makowej, mieszać już łyżką całość, wsypać delikatnie małymi porcjami bakalie, wymieszać.

Tortownicę o wymiarach ok. 26 cm, wysmarować tłuszczem, na dno dać papier do pieczenia, boki wysypać bułka tartą. Przelać ciasto makowe i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec 50 minut. Wystudzone obkroić boki i wyjąć z blaszki.

Smacznego :) 

Świąteczny makowiec bez mąki

poniedziałek, 29 listopada 2010, anytsujx

Komentarze
2010/11/29 10:25:05
osobiście kiepski ze mnie cukiernik, o wiele bardziej lubię konsumpcję :)
ale przepis na ten makowiec znam (w wersji bez żurawin) i przyznam że jego przepyszny smak rekompensuje trud włożony w jego pieczenie
u mnie na bloxie także w kierunku świąt, tylko dalej od kuchni, zapraszam :)
-
2010/11/29 10:37:49
mmm... idealne ciacho, mak i bakalie... pycha:)
wyglada cudnie:)
-
2010/11/29 11:31:32
To najbardziej makowy makowiec jaki kiedykolwiek widziałam :) Na dodatek bez mąki :)
-
2010/11/29 12:11:00
Jak bez mąki to mu się nie oprę, lubię przepisy " odchudzone", bo mam wrażenie,że bezkarnie mogę sięgnąć po kolejny kawałek (HA HA!!!)
A ja też w makowcu najbardziej lubię mak....
-
2010/11/29 12:18:48
Makowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole, uwielbiam mak i duuużo bakalii, Twój wygląda mega apetycznie, pozdrawiam;)
-
2010/11/29 13:15:05
KASANIA: Masz rację makowiec jest przepyszny, spróbuj z żurawiną, cudownie smakuje w maku :), pozdrawiam :))

KULINARNESPOTKANIA: Dzięki, wygląda cudnie i też tak smakuje ;), bardzo polecam do wypróbowania, pozdrawiam :))

JUSTINEK222: Bardzo dużo maku i bez mąki, to fajny argument by go upiec :), pozdrawiam :))

WIOSNA55: Wiosenko Ja też tak myślę, więc pieczmy takie odchudzone ciasta i cieszmy się smakiem, nie licząc kalorii ;), pozdrawiam :))

URSZULA_D73: Ulu bardzo Ci dziękuję, u mnie w Święta również obowiązkowo makowiec, jak również sernik i piernik, ale się zrymowało :))), pozdrawiam :))
-
2010/11/29 14:43:31
Za makowcem nie przepadam, ale ten wygląda super, więc chętnie bym się nim poczęstowała :)
-
2010/11/29 15:42:04
Makowca bardzo lubie. Co prawda najbardziej z ciastem drozdzowym ale twoja propozycja rózniez zjadłabym z wielkim smakiem
-
2010/11/29 16:07:06
Bardzo apetyczny ten makowiec. Wygląda bardzo fajnie i kusi by go wypróbować. Pozdrawiam
kucharzeniejagny.blogspot.com/
-
2010/11/29 17:37:22
Mniam! Napewno go upieke jakos niedlugo : ) Pozdrawiam w przedswiatecznej atmosferze : )
-
2010/11/29 17:47:42
wow uwielbiam makowce a takiego to zjadłabym całego :)))
-
2010/11/29 17:52:50
Uwielbiam makowce. Twój wygląda przepysznie, a jego "inność" zachęca do upieczenia go:)
Pozdrawiam:)
-
2010/11/29 18:38:56
Królewski! też lubię dużo maku.....www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2010/11/29 22:22:29
Uwielbiam takie makowce. Duuuuzo maku to podstawa :) Pysznie sie prezentuje :))
-
2010/11/29 23:12:52
czy jest szansa, że się uda takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja? :)
-
2010/11/30 09:37:22
Bardzo dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze pozostawione dla Świątecznego Makowca bez mąki, zachęcam do skorzystania z przepisu, bo ciasto jest wspaniałe :), pozdrawiam :))

JS28: Masz dużą szansę by ten wypiek Ci się udał, jest bardzo prosty w wykonaniu, jedyny trud jaki trzeba według mnie włożyć, to zmielić mak minimum dwa razy :), pozdrawiam :))
-
2010/11/30 11:38:40
ten bez mąki jest moim ulubionym. z dużą ilością bakalii.
-
2010/11/30 22:29:37
Ten makowiec, te spadające płatki śniegu na stronie głównej... poczułam już zapach świąt.
-
2010/12/01 12:01:32
Ale tu świątecznie;) Makowiec wygląda przepysznie!
-
2010/12/01 13:41:47
UGOTUJMY: Mój również :), pozdrawiam :))

DIAB79: Cieszę się ;), pozdrawiam :))

NEMISIEK: Dzięki ;), pozdrawiam :))
-
2010/12/01 19:52:51
Co prawda inny makowy wypiek mam w planie świątecznym, ale widzę, że Twój makowiec wart jest zachodu. Zwłaszcza, że pełno w nim bakalii :)
-
2010/12/02 10:47:58
MIKIMAMA: Dziękuję, makowiec jest wyśmienity polecam :), pozdrawiam :))
-
2010/12/02 21:54:44
Piękny jest i ma dużo bakalii, tak jak lubimy :)
-
2010/12/03 19:31:58
MAJANABOXING: My również :), pozdrawiam :))
-
Gość: Patrycja, 89-71-49-219.dynamic.chello.pl
2012/12/27 18:17:26
Ten makowiec jest boski!!!. Kocham makowce a ten od razu trafił do mojego serca;)
Jest prosty w wykonaniu, nieczasochłonny i pyszny.
Polecam zakupić mak mielony - można pominąć część pracy związaną z zalewaniem wrzątkiem, mieleniem maku itp.
Trzymałam się ściśle przepisu i ciacho wyszło jak malowane.
Chyba nie może się nie udać.
Pyszności!
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników makowców :DDD
-
2012/12/28 12:17:17
Gość: Patrycja, 89-71-49-219.dynamic.chello.pl, Witaj, Twój komentarz sprawił uśmiech na mojej twarzy :-), cieszę się, że przepis na ciasto znalazł kolejnego wielbiciela ;), pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: lidka, cpebcc8100a8037-cmbcc8100a8034.cpe.net.cable.rogers.com
2012/12/31 22:29:15
Dziekuje za przepis .Ten makowiec piekiam juz kilka razy, jest chyba najlepszy na swiecie . Jeszcze raz dzieki.
-
2012/12/31 23:02:35
Gość: lidka, cpebcc8100a8037-cmbcc8100a8034.cpe.net.cable.rogers.com, bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: , 109241082082.wroclaw.vectranet.pl
2014/01/12 21:16:37
zrobiłam i pycha ;DD