Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami

Pewnie większość z Was ma swój ulubiony przepis na keksa :). Dziś chce podać przepis na to ciacho, z którego ja często korzystam. Ten keks jest przepełniony dużą ilością wspaniałych bakalii, wyczuwalnym aromatem rumu, jak również po kilku dniach staje się bardziej wilgotny, można go, zatem śmiało upiec kilka dni przed Świętami. Polecam !:).        

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 pełne (z czubkiem) szklanki mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml rumu
  • 1 ½ szklanki bakalii
  • szczypta soli

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ulubione bakalie (rodzynki, figi, orzechy, morele, suszone śliwki itd.) zalać rumem i zostawić na minimum 1 godzinę.

Margarynę utrzeć dodając po jednym żółtku i jednej łyżce cukru, ucierać tak, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie powoli wlewać rum, który nam został po odcedzeniu bakalii na sitku. Do całości dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać już na małych obrotach.

Ubić osobno białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do pozostałej masy i wymieszać już łyżką.

Bakalie odcedzone dobrze (już wcześniej) na sitku, oprószyć delikatnie mąką. Wsypać małymi porcjami do ciasta i lekko wymieszać z całością. 

Blaszkę keksową, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku na 190 st. C, ok. 50 minut, najlepiej sprawdzić do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu udekorować według uznania.

Smacznego :)   

Keks

    wydrukuj przepis   

piątek, 17 grudnia 2010, anytsujx

Komentarze
2010/12/17 17:18:54
Wygląda bosko! :) szkoda, że będę musiała trochę na zjedzenie takiego cuda jeszcze poczekać...
-
2010/12/17 19:01:03
Bardzo lubię keks, a ten wygląda super! :)
-
2010/12/17 19:01:19
to ja chyba ukradnę ten przepis. osobiście za keksem nie przepadam, ale czego to się nie robi żeby domownicy byli zadowoleni :)
-
2010/12/17 20:10:59
Kiedyś uwielbiałam keksa, teraz jakby trochę przeze mnie zapomniany...
-
2010/12/17 22:54:22
cudownie puszyste ciasto i smakowite bakalie... pycha:)
-
2010/12/17 23:25:02
Uwielbiam wszystkie ciasta z bakaliami, więc keks piekę nie tylko na Świeta, Twój wygląda bardzo smacznie, Justynko mam pytanie czy Twoje ciasto pęka podczas pieczenia? pozdrawiam, miłego weekendu;)
-
2010/12/18 07:59:47
Twoje ciasto jest pięknie najeżone bakaliami. Mmmmm.. aż zazdroszczę Ci takich smakowitości w domu : ) pozdrawiam i życzę miłego weekedu : )
-
2010/12/18 09:53:41
Ja też bardzo lubię keks, szczególnie taki, w którym jest dużo bakalii, ale sama jeszcze nie piekłam. Twój wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam!
-
2010/12/18 18:47:27
ja nie ma swojego przepisu... i nawet nigdy nie piekłam... porywam kawałek na spróbowanie :)
-
2010/12/18 21:12:34
u mnie w domu na swieta keksa nie ma wiec porywam od ciebie kawałeczek ;)
-
2010/12/18 22:05:43
A wiesz, ten keks wyglada pięknie!:))
-
2010/12/19 07:01:22
Dziekuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))

URSZULA_73: Odpowiem tak, właśnie po tych pęknięciach, poznaję, że jeszcze chwila a ciasto będzie gotowe ;), pozdrawiam :))
-
2010/12/19 19:31:43
Dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam;)
-
2010/12/19 22:49:53
Piękny keks:-) Wszystkiego dobrego na Święta, dużo zdrowia i miłości, pozdrawiam!
-
2010/12/21 09:16:46
URSZULA_D73: :), POZDRAWIAM :))

KATARZYNA_SAR: Dziękuję Kasiu, Tobie również życzę wszystkiego dobrego i najlepszego w te Święta :), pozdrawiam :))
-
2010/12/21 15:46:36
Uwielbiam to ciasto pełne bakalii, w domu śmieją się, że mój wypiek to raczej bakalie z keksem niż na odwrót;)
-
2010/12/21 20:51:05
NEMISIEK: Ja również wolę keksa z masą tych pysznych bakalii, u mnie w domu Rodzinnym piekło się go bardzo często, nie tylko na Święta, pozdrawiam :)
-
2011/01/07 21:17:44
bardzo lubię taki keks z bakaliami. :)
-
2012/11/26 15:28:08
Ja też :-), pozdrawiam :-).