Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami

Murzynek z jabłkami z tego przepisu jest wspaniały, wilgotny, pewnie za sprawą owoców i mocno czekoladowy. Ciasto robi się w dość ekspresowym tempie. Przepis wymarzony dla pracoholików lubiących jeść własne wypieki :). Receptura pochodzi z tej strony klik klik i cytuję za jego autorką. Polecam !:)

 

Składniki:

  • 5 – 6 jajek
  • 1 ¼ szklanka cukru (dałam 1 szklankę)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 – 4 jabłka
  • ew. orzechy, rodzynki

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania piany dodawać po trochu cukru i dalej ubijać mikserem.

Gdy piana będzie sztywna, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Do masy jajecznej
wlać olej i wodę, wymieszać.

Powolutku dodawać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cały czas mieszając.

Jabłka obrać, pokroić na dość dużą kostkę i dodać do masy.
Delikatnie wymieszać. Można dodać również rodzynki, orzechy i inne bakalie.

Formę o wymiarach (23 x 32) wysmarować tłuszczem oprószyć mąką. Masę wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temp. 165 – 175 st. C.

Po upieczeniu polać polewą czekoladową, użyłam takiej samej jak do Świątecznego Makowca bez mąki.  

Udekorowałam wiórkami kokosowymi.  

Smacznego :) 

Murzynek z jabłkami

      wydrukuj przepis   

wtorek, 14 grudnia 2010, anytsujx

Komentarze
2010/12/14 10:07:23
Oj, to ciasto wygląda przepyszne!! Nawet zjadłabym to teraz. :)
-
2010/12/14 10:08:29
Z jabłkami musi być naprawdę pyszny!
-
2010/12/14 10:15:20
Wygląda super:)
-
2010/12/14 11:07:45
widac ze jest wilgotny i oblednie czekoladowy:)
-
2010/12/14 11:31:30
Bardzo, bardzo apetycznie wygląda ;]
-
2010/12/14 12:55:20
Wypieki z jabłkami zawsze są na czasie, lubimy je o każdej porze roku, murzynek świetnie się prezentuje, otoczony świąteczną czerwienią, Justynko pozdrawiam;-)
-
2010/12/14 17:04:07
Pięknie i smakowicie się prezentuje:)
Musze wypróbować:)
Pozdrawiam:)
-
2010/12/14 18:18:38
Murzynek w polewie to ulubione ciacho mojego meża-teraz spróbuję z jabłkami:)
-
2010/12/14 20:55:58
Ale ogromny! Ja od kilku tygodni zawiesiłam wypieki ciast, żeby "lepiej smakowały" w Święta. Wygląda super :)
-
2010/12/14 21:35:51
pysznie wygląda,bardzo lubię ciasta z kakao
-
2010/12/14 22:20:32
Bardzo dziękuję Wszystkim za przemiłe komentarze i zapraszam do częstych odwiedzin bloga :), pozdrawiam :))
-
2010/12/15 09:04:20
mniam, mniam pyszne uwielbiam takie ciasta.
-
2010/12/15 14:24:12
No pychotkowy ten murzynek!:)
-
2010/12/15 16:31:28
z jablkiem jeszcze nie jadłam ale musi byc pyszny. Bosko sie prezentuje!
-
2010/12/15 17:23:14
taki puszysty i mieciutki... pycha:) bardzo lubie takie ciasta do herbatki:)
a u mnie tez wlasnie takie herbatkowe ciacho, tylko, ze jogurtowe:)
-
2010/12/15 20:05:02
Uwielbiam takie puszyste murzynki z jabłkami. Twój pięknie wygląda :)
-
2010/12/15 20:42:50
oh piękne wspomnienie też niedawno piekłam tylko bez jabłek :)))
-
2010/12/16 08:02:05
Bardzo Wam dziękuję za te wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2010/12/16 14:02:10
Wygląda mega pysznie! Mam tyle przepisów, które musze wypróbować z Twojego bloga : ) Pozdrawiam serdecznie ; )
-
2010/12/16 18:48:13
PIECZARKA_MYSIA: Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadają Ci do gustu :), czekam na nowe wpisy ;), pozdrawiam :))
-
2010/12/17 08:25:45
Widzę,że wszystko się udało i drukarka działa jak trzeba ;D Właśnie piję kawę i kawałeczek ciasta byłby mile widziany, tym bardziej że coś takiego puszystego działa idealnie na moją wygłodniałą wyobraźnię :) Miłego dnia !
-
2010/12/17 15:36:35
Ależ on puszysty i apetyczny. Szkoda że nie mam takiego kawałeczka do kawy ;-)
-
2010/12/17 19:03:16
oj tak murzynek króluje, proste i smaczne.MNIAM
-
2010/12/17 19:22:17
SZARLOTEK: Dziękuję Szarlotu za pomoc !:) i częstuj się proszę, pozdrawiam :))

GOSIUWKA: Gosiu, dziękuję, za miły komentarz i zapraszm częściej na ciacho ;), pozdrawiam :))

NATALIA7891: U nas tez króluje, moi mali chłopcy uwielbiają murzynka :), pozdrawiam :))
-
2012/10/27 12:23:09
Korzystałam jakiś miesiąc temu z Twojego przepisu i ciasto wyszło rewelacyjnie :) Dziś szukając pomysłu na ciasto znów trafiłam na Twój blog, więc nie wahając się postanowiłam ponownie skorzystać z przepisu. Pozdrawiam gorąco.
-
2012/10/27 20:44:56
Bardzo mnie to cieszy, napisz czy kolejne ciasto, które wybrałaś również smakowało :-), pozdrawiam cieplutko :-).
-
Gość: lidia, static-91-197.is.net.pl
2012/11/09 12:00:59
czy zamiast sody można dodac proszek
-
2012/11/09 17:12:08
Lidia, moim zdaniem tak, pamiętaj aby dać dwie pełne łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli nie dajesz sody, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Agnieszka, 77-253-165-224.adsl.inetia.pl
2013/01/13 11:53:27
To ciasto jest niesamowite :D Piekłam je już kilka razy, zawsze się udaje, jest pyszne i wszystkim bez wyjątku smakuje :D
-
2013/01/13 19:40:31
Gość: Agnieszka, 77-253-165-224.adsl.inetia.pl, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :-)
-
Gość: , dslb-094-216-172-134.pools.arcor-ip.net
2013/02/18 22:22:59
pychota
-
Gość: Magda, apn-77-115-219-32.dynamic.gprs.plus.pl
2013/04/29 12:11:45
Witam, zrobiłam murzynka z tego przepisu i niestety nie wyszedł dobry, jest mało słodki i za słony, zapewne od sody. Czy jedna łyżka sody, to nie za dużo? Może to pomyłka.
-
2013/05/01 18:58:44
Gość: Magda, apn-77-115-219-32.dynamic.gprs.plus.pl witam, co do cukru ja zmniejszyłam do 1 szklanki z 1 1/4, ponieważ wole mniej słodkie ciacha, zawsze możemy proporcje zwiększyć. Co do sody faktycznie jest podana spora ilość, 1 łyżka, też pomyślałam, że to pomyłka ..., kliknęłam do autorki skąd wzięłam przepis i wszystko się zgadza. Ale proszę spróbować upiec na jednej czubatej łyżce sody i proszku. Ja spulchniacze zawsze mieszam w szklance mąki i przesiewam przez sito, podobno "równo rozłożone" w cieście są mniej wyczuwalne, być możne to mit ;), jak tak zawsze robię. Dziękuję za ten komentarz i pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Marzena, host-89-242-204-2.as13285.net
2013/06/24 19:08:18
Niestety nie wyszło:( a szkoda bo Twoje wygląda świetnie... pomimo ze trzymałam 50 min niedopieczone.. zakalcowate:( mąka przesiana - suche czesci ciasta wymieszane... pozniej dodane do masy jajecznej dodatkowo sitkiem..mieszne delikatnie.. Jak dla mnie ta ilość kakaa za mała... ciasto raczej lekko brązowe.. no coz.. bywa.. szkoda bo mialam smaka. Pozdrawiam.
-
2013/06/25 18:31:50
Gość: Marzena, host-89-242-204-2.as13285.net , oj szkoda, że się nie udał, nie wiem co mogło być przyczyną. Przepis zaczerpnęłam z blogu ,,Ilonkowo" i udało się za pierwszym razem. Co do kakao używam ,,DecoMorreno" jest dość ciemne od innych mi znanych, dla mnie kolor był odpowiedni, ale to rzecz gustu oczywiści. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: maria, p50893f59.dip0.t-ipconnect.de
2013/08/31 16:04:04
,ale tylko wyglada , bardzo zaluje ze zmarnowalam czas i moje dobre jaja , smakuje na wode lepiej z zrobic z mlekem.
-
2013/09/01 10:37:53
Gość: maria, p50893f59.dip0.t-ipconnect.de witam, przykro mi że ciasto nie wyszło :(, przepis jest zaczerpnięty z blogu Ilonkowo, tak jak autorce przepisu i mi ciacho wyszło bardzo dobre. Nie wiem co mogło pójść nie tak, ale przecież nie każdemu musi smakować to samo ;), pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawiony komentarz.
Ps. Faktycznie wodę można zamienić na mleko, też powinno być dobrze :-).
-
Gość: Asieńka, 095160251018.zabrze.vectranet.pl
2013/10/06 16:26:02
Jestem "cukierniczym" laikiem, jeśli już piekę, wybieram przepisy proste, klarowne w swojej treści. Zabrałam ciacho do swojej przyszłej teściowej, pochwaliła !!!!!! a to musi oznaczać, ze to był majstersztyk bo inaczej zostałabym zmieszana z błotem a ślub odwołany :) dziękuję za przepis :)
-
2013/10/06 19:57:18
Gość: Asieńka, 095160251018.zabrze.vectranet.pl witam, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało przyszłej teściowej. Fakt, ważne jest by nie podpaść przed ślubem tak ważnej osobie ;), pozdrawiam serdecznie i życzę dużo dobrego :-).
-
Gość: marcyska, aepe136.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/12 19:32:44
wyszedł mi zakalec powiedzcie mi dlaczego?? cos robie nie tak ale co??? w przepisach jestem bardzo skrupulatna robie wszytsko tak jak jest napisane a mimo to zakalec ;-(
-
2013/10/12 20:08:55
Gość: marcyska, aepe136.neoplus.adsl.tpnet.pl, szkoda, że ciacho się nie udało :(. Z komentarzy widzę, że jest to jeden z tych przepisów, że jednym wychodzi i drugim nie. Sama się zastanawiam dlaczego tak się dzieje ? i chyba go ponownie upiekę. Nie wiem co mogło pójść nie tak. Składniki powinny być temperatury pokojowej, ja po dodaniu oleju, delikatnie miksuję na małych obrotach, nie pamiętam dokładnie, ale mąkę również potraktowałam mikserem. Wcześniej suche dodatki wymieszałam razem (mąka, kakao, itd.). Następnie czas pieczenia, tu bym się nie sugerowała w 100 % co podają inni, ponieważ nasze piekarniki są różne, u mnie takie ciacho dobrze się piecze w 180 st. C, zanim minie czas pieczenia i wysuwam go z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone, nakłuwam w kilku miejscach, jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony ciastem (surowym), czyli czas się zgadza, jeśli jest odwrotnie to jeszcze dopiekam. Przepis jest cytowany z innego blogu, ja nie miałam z nim problemu, a tu widzę, że kilka już osób pisze, że nie zawsze się udaje :(. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :-).
-
Gość: baja, 31-128-8-254.ip.xcore.pl
2013/11/24 19:41:42
Również dodałam jedną szklankę cukru, do tego słodkie kakao (bo niestety w ostatniej chwili się okazało, że zwykłego nie mam) i jak dla mnie wyszło za mało słodkie :( ale zje się, wyszło piękne i puszyste :) tylko nie wiem dlaczego wszystkie kawałki jabłek znalazły się na samej górze ciasta, zawsze jak chciałam, żeby owoce były na górze (np. truskawki czy rabarbar) to opadały na samo dno... A chciałabym wiedzieć, co trzeba zrobić, żeby zawsze wychodziło tak samo jak w tym cieście :)
-
2013/11/26 13:04:47
Gość: baja, 31-128-8-254.ip.xcore.pl witam, co do słodkości to osobiście wolę mniej słodkie ciasta, często o tym wspominam na blogu. Muszę chyba podawać ilość cukru w dwóch wariantach, dla tych co kochają słodkość i tych (czyli np. ja ), wolą mniej słodsze wypieki ;). Co do jabłek zastanawiałam się co mogło być przyczyną, przychodzi mi tylko na myśl, że może ciasto było za luźne, należało dodać odrobinę więcej mąki niż podaje przepis. Spowodowane mogło być wielkościami jajek (jedne są większe inne mniejsze), moje ciasto przez to mogło być odrobinę gęściejsze. Jeszcze jedno jabłka dodane do masy bardzo delikatnie już mieszamy z całością, pozdrawiam serdecznie :-).
Ps. To samo ciasto piekłam jeszcze raz i podałam na bloga: mojeciacho.blox.pl/2013/10/Murzynek-z-jablkami-Przepis-II.html