Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na śmietanie

Sernik na śmietanie

To naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam. Piekłam go już wielokrotnie, a dopiero teraz udało mi się zrobić mu zdjęcia, to już mówi samo za siebie :). Jeśli ktoś z Was nie piekł nigdy sernika na śmietanie, zachęcam do podjęcia tego wysiłku w tym kierunku :). Czystym sumieniem, twierdzę, że jest REWELACYJNY !!! i u mnie dostał szóstkę z dużym plusem :))). Na przepis natknęłam się już swego czasu w Galerii Potraw, ale dopiero jak zobaczyłam go u Sary, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej upiec, przepis cytuję z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam !:).

Ps. Konkurs na Blog Roku 2010 już się zakończył tu można poznać 10 najlepszych blogów. Bardzo Wam dziękuję, za każdy oddany głos na Moje Ciacho, mimo, że nie zajęłam znaczącego miejsca, jestem i tak szczęśliwa, za Wasze wyróżnienie, bo na ok. 40 stron, mój blog znalazł się na 6 stronie. Moim zdaniem jak na raczkującą pasję, to duże wyróżnienie :))). Bardzo dziękuję i zapraszam Wszystkich odwiedzających na przepyszny sernik na moim blogu, pozdrawiam serdecznie :).         

 

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni (ja nie piekłam, schłodziłam w lodówce i na to wylałam masę serową).

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

 

Składniki na masę serową:

  • 1000g półtłustego twarogu
  • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
  • 1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy 16 g
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • skórka starta z całej cytryny
  • sok z cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.

W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.     

Przelać masę serową na spód. Sernik przed pieczeniem, owinęłam folią aluminiową, żeby sernik pozostał biały po upieczeniu. Ściągam folię z blaszki ok. 20 - 15 minut przed wyłączeniem piekarnika, robię to intuicyjnie, w zależności od sernika. Piec 60 minut w temp. 170 - 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.

Smacznego :) 

Sernik na śmietanie

wydrukuj przepis

piątek, 21 stycznia 2011, anytsujx

Komentarze
2011/01/21 14:42:56
Mniam! Ale ja kocham serniku, chetnie bym sie teraz wprosila na kawe! Twoj wyszedl bardzo, ale to bardzo smakowicie i widac, ze rozplywa sie w ustach :) Gratuluje sukcesow w Blogu 2010 :)
-
2011/01/21 14:51:42
Wygląda jak puszysta pianka, ale taka śmietankowa, a nie bezowa... mniam! :) No niestety, ja na razie nie sięgam po serniki, bo trochę się boję. Raczkuję w kwestii wypieków, ale jeśli już się zdecyduję - te będzie pierwszy, bo niekonwencjonalny (takich już mam dość - coś nowego, odświeżonego się wtedy przyda). Nie zapomnę o nim ;)
-
2011/01/21 15:26:56
Ten sernik picze moja mama od lat .Jest pyszny , a przepis przechodzi z rąk do rąk. POLECAM!!!!
-
2011/01/21 16:53:43
Twój sernik wygląda na arcypuszysty i arcypyszny. Wspaniałości po prostu i tyle :-)
-
2011/01/21 17:09:30
wyglada rewelacyjnie:) tak delikatnie i juz sobie wyobrazam jak rozplywa sie w ustach... pycha:)
-
2011/01/21 17:45:48
Justynko, Twój serniczek to marzenie, bielusieńki i tak puszysty, że bardziej nie można. Bardzo fajny przepis, jeszcze o nim nie słyszałam, super, pozdrawiam;)
-
2011/01/21 19:42:23
wygląda MEGA apetycznie!!! już przepis zapisałam i nie omieszkam wypróbować :)
-
2011/01/21 20:39:09
Zastanawiam się czy jest kwaśny. Bo wygląda rewelacyjnie!
-
2011/01/22 01:37:53
serniczek swietny:)
moze konkursu nie wygralas ale czy to wazne skoro masz prawdziwych zwolennikow swojej kuchni.
ja cenie u Ciebie na blogu prawdziwosc..zdjecia sa prawdziwe, przepisy i Ty jestes prawdziwa:)
pozdrawiam cieplo
-
2011/01/22 15:48:27
jeej, ale on pysznie się prezentuje!
-
2011/01/22 21:26:23
Wygląda przecudnie! Uwielbiam serniki :)
-
2011/01/23 01:39:22
Na śmietanie jeszcze nigdy nie piekłam. Wygląda bardzo apetycznie :)
-
2011/01/23 16:52:24
Super wygląda! Szczególnie pierwsze zdjęcie jest niesamowite:))
-
2011/01/23 21:00:10
Nie piekłam jeszcze takiego sernika na śmietanie ale przepis sobie zapisałam i napewno niedługo wypróbuję:)
Pozdrawiam ciepło:)
-
2011/01/24 11:42:30
Dziewczyny dziękuję Wam za przemiłe komentarze:). Co do sernika koniecznie jest do wypróbowania przez Was, chce zaznaczyć, że mimo dodania kwaśniej śmietany, serniczek nie jest kwaśny lecz słodziutki, zawsze można dodać więcej cukru, wedle uznania. Bardzo go polecam jest przepyszny :), pozdrawiam :))
-
2011/01/24 18:52:56
Sądząc po zdjęciu to niebo w gębie!
-
2011/01/24 19:55:52
nareszcie jest :) mi co prawda zabroniono robić w domu jakakolwiek odmianę sernika pod groźbą straszliwej kary (bo u nas to ostatnio serniki i sernikopodobne rzeczy były przynajmniej raz w tyg.), ale... tak pysznie wygląda,że najwyżej zjem sama :P (cgyba ten jeden to jeszcze przełkną :P)
-
2011/01/24 22:57:43
Piękny sernik! uwielbiam serniki,a takiego jeszcze nie robiłam.
pysznie wygląda i to bardzo:)
-
2011/01/24 23:03:58
rzeczywiście prezentuje się bardzo kusząco
-
2011/01/24 23:38:59
wygląda niesamowicie kremowo! wierzę, w jego rewelacyjność na słowo
-
2011/01/24 23:39:16
wygląda niesamowicie kremowo! wierzę, w jego rewelacyjność na słowo
-
2011/01/25 10:00:46
Widzę, że czas na serniki. Gdzie nie wejdę, jakiś sernik. :)
-
2011/01/25 20:05:35
Bardzo dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :)).
-
2011/01/26 18:12:56
podoba mi sie ten przepis. Niestety nie dostane tutaj twarogu, ale moze wyjdzie z quarkiem? hmmm....
-
2011/01/27 08:02:37
IIS111: Trudno mi doradzić, bo nie piekłam na tym serku :), ale jeśli piekłaś już na nim serniki, to pewnie tak, jeśli masa jest zbyt luźna można dodać więcej mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy ;), pozdrawiam :))
-
2011/01/27 08:26:20
A jak myslisz-na zwyklej blaszce wyjdzie?Bedzie niższy po prostu?Nie mam takiej kwadratowej-tortownica tez odpada...
-
2011/01/27 13:56:00
CHRUPKA77: Oczywiście, że wyjdzie :), na 1 kg, sera używam blaszki o wymiarze ok. 24 x 40 cm, wysokość powinna być podobna jak sernik, który dziś opublikowałam ,, Klasyczny sernik Nigelli" zerknij sobie, wysokość jest całkiem przyzwoita, dodałabym nawet, że raczej w sam raz, pozdrawiam :))
-
2011/01/27 14:05:19
To super-pieke zatem sernik na sobotnia impreze:)
-
2011/01/28 11:44:27
CHRUPKA77: Zatem czekam na Twoją opinię na jego temat :), pozdrawiam :))
-
2011/01/29 18:55:06
upieklam z quarku. Mniam mniam
-
2011/01/30 10:27:13
No niestety daleko mu do Twojego....wyszedł bardzo niziutki,mocno zwarty(po nocy w lodówce wrecz twardy),smak bardzo fajny,wszystkim smakowła,ale ja chciałam taki piękny jak na Twoim zdjęciu...:) chyba nastepnym razem zrobie w tortownicy
-
2011/01/30 13:41:25
IIS111: Bardzo, bardzo mnie cieszy, że serniczek się udał i smakował, widziałam już go u Ciebie jest śliczny :), pozdrawiam :))

CHRUPKA77: Witaj, oj przykro mi, że tak się z nim porobiło :(, nie wiem co mogło być tego przyczyną, albo potrzebował jeszcze mniejszej blaszki prostokątnej. Serniki z reguły po upieczeniu opadają, mniej lub bardziej ... ja staram się, długo nie miksować produktów, tak do wymieszania się składników, po upieczeniu zostawiam go w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia ... mam nadzieję, że się nie zniechęcisz, jeśli smakował, radzę spróbować ponownie :), pozdrawiam :))
-
2011/02/03 12:32:55
Jaki kremowy.... Musi być nieziemsko pyszny!!
-
2011/02/03 18:19:44
JUSTIN162: Ten sernik jest wspaniały :), pozdrawiam :))
-
2011/04/12 10:06:09
Ten sernik wygląda niesamowicie kremowo i wilgotnie. Jest napewno przesmaczny. Muszę sobie taki zafundować.
-
2011/05/18 20:27:10
Sernik wygląda rewelacyjnie .Mam w domu za dwa dni święto i z ochotą zrobię i dam znać oczywiście jak wyszedł.
-
2012/10/31 21:15:46
Potwierdzam - smak jest przedni, tylko nie wiem czemu pęka mi dramatycznie na wierzchu, w ten sposób : domzmozaikami.blogspot.com/2012/10/genialny-w-smaku-lekki-sernik-na.html
Masz jakieś sugestie ?
-
2012/11/01 07:38:06
Dziękuję Wszystkim za komentarze na blogu.
Ala, moje sugestie napisałam już na Twoim blogu, do przepisu dopiszę jeszcze o foli aluminiowej, może tu tkwił problem, cieszę się, że o tym wspomniałaś pozdrawiam cieplutko :-).
-
Gość: bubcia3, inptr-68-2.comarch.com
2012/12/05 13:08:10
Zrobiłam, zrobiłam !!! Juhu wyszedł wysoki, piękny i niesamowicie smakowity. Nigdy nie wychodziły mi serniki ten jest sukcesem, który zawdzięczam autorce strony.Dziękuję...
-
2012/12/05 16:27:28
Gość: bubcia3, inptr-68-2.comarch.com , wow, niesamowicie się cieszę Twoim sukcesem, nieprawdaż, że jest przepyszny ;), pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: misia, abrv104.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/13 16:33:30
moja koleżanka z Korei robi taki sernik i twierdzi że żeby nie pękał należy blaszkę w której go pieczemy wstawić do drugiej- większej, do połowy wypełnionej wodą :)
-
2013/02/13 19:42:50
Gość: misia, abrv104.neoplus.adsl.tpnet.pl też się z tym zgadzam, jak również z tym, że serniki pieczone w kąpieli wodnej są bardziej delikatne w smaku, pozdrawiam i dziękuję za pozostawiony komentarz :-).
-
Gość: kasia, 89-76-118-129.dynamic.chello.pl
2013/03/03 16:44:00
witam czy do sernika daje sie całe jajka czy tylko żółtka ...pozdrawiam
-
2013/03/03 19:59:43
Gość: kasia, 89-76-118-129.dynamic.chello.pl witam, dajemy całe jajka, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Ziutka, 89-76-118-129.dynamic.chello.pl
2013/03/03 21:00:53
przepisy rewelacja napewno skorzystam ....pozdrawiam serdecznie
-
2013/03/04 08:08:04
Gość: Ziutka, 89-76-118-129.dynamic.chello.pl bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: , 89-75-136-76.dynamic.chello.pl
2013/03/24 00:02:14
Dobry wieczór,

mam pytanie - czy moge użyć sera z wiaderka? i czy piec z termoobiegiem?
-
2013/03/26 20:12:49
Gość: , 89-75-136-76.dynamic.chello.pl witam, moim zdaniem można użyć takiego sera, aczkolwiek ja nie przepadam za jego smakiem, zdecydowanie wolę ten tradycyjny. Jest to rzecz gustów, te z wiaderka są "zazwyczaj" rzadsze, można wtedy dodatkowo dodać budyń 40g śmietankowy lub waniliowy bez cukru, by już nie przesłodzić masy ;). Co do termoobiegu to nie mam dużego doświadczenia, zazwyczaj piekę góra dół, ale jeśli znasz swój piekarnik i używasz tej funkcji to jak najbardziej tak, pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :-).