Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Babka Krochmalowa

Babka Krochmalowa

To moja propozycja babki na stół wielkanocny :). Pięknie wyrasta, w środku jest mięciutka i puszysta. W smaku jest dość wilgotna, ale bez rozmachu ;))). Gorąco Wam polecam, tą moją perełkę, która ostatnio dość często gościła na moim stole :).

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g roztopionej margaryny

Wykonanie:

Margarynę roztopić i schłodzić.

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia razem wymieszać w jednym pojemniku.

Całe jajka ubić mikserem na puch, następnie dodawać małymi porcjami cukier i nadal miksować (czasowo zajmuje mi to ok. 10 minut).

Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypuje po 2 łyżki mąki i miksuję na najniższych obrotach, aż do wyczerpania mieszanki.

Na sam koniec wlać stopniowo roztopioną margarynę i delikatnie mikserem wymieszać z całością.

Blaszkę na babkę posmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Masę nakładamy łyżką do blaszki (nie wlewać !).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.  

Smacznego :) 

 Babka Krochmalowa

Babka Krochmalowa

wydrukuj przepis

poniedziałek, 18 kwietnia 2011, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2011/04/18 21:46:34
Piękna babka:) ja ostatnio mam babkową fazę:) ...i ta mi jakoś do tej fazy pasuje:) pozdrawiam ciepło
-
2011/04/18 21:59:21
Śliczna, wygląda na taką puszystą...koniecznie ją wypróbuję!
pozdrawiam cieplutko;)
-
2011/04/18 22:14:32
ale puszysta ta babeczka (:
-
2011/04/18 23:56:37
Twoje wypieki są wspaniałe! Bardzo lubię takie proste babki, które zawsze pasują do wszystkiego - na sucho, z ulubioną konfoturą lub nutella, do herbaty czy do kawy, zawsze świetnie się komponuje. A wiesz może skąd nazwa tej babki? Bo mnie bardzo zaciekawila, ale spodziewam się, że przez dodatek mąki ziemniaczenej ; )
Pozdrawiam serdecznie i posylam buziaka na dobranoc ;*
-
2011/04/19 05:48:39
Ale babka!! Pycha!:)
-
2011/04/19 08:48:15
Wygląda pysznie, a w którym kroku dodaje się stopioną margarynę? Właśnie robię to ciasto i chyba dodam na końcu, bo niestety nie napisałaś w przepisie.
Pozdrawiam
Magda
-
2011/04/19 09:07:31
O jaka piękna babka, wygląda taki że nie oprę sie jej.
-
2011/04/19 09:48:09
no, no... ciekawy wypiek...
-
2011/04/19 10:49:35
Zrobiłam, wyszła, chociaż odrobinę niedopieczona, ale to chyba wina mojego piekarnika. Dziękuję za przepis. Pozwoliłam sobie umieścic go na swoim blogu.
Pozdrawiam
magda
-
2011/04/19 10:59:36
Piękna, imponująca i na pewno pyszna ;]
-
2011/04/19 15:09:39
Babeczka jak trza! ^^
-
2011/04/19 16:37:56
baby, achy te baby
-
2011/04/19 20:54:08
wygląda rzeczywiście smakowicie!
-
2011/04/20 20:02:47
cudna baba i taka pieknie puszysta:)
-
2011/04/20 20:34:44
zaciekawiła mnie jej nazwa :)
-
2011/04/20 22:42:44
uwielbiam wszystkie babki:) rewelacyjny wypiek!
-
2011/04/21 07:18:33
Serdecznie Wszystkim dziękuję za przemiłe komentarze pozostawione pod przepisem :). Jak również dziękuję za to, że chętnie odwiedzanie mojego bloga. Sorry, że często na Wasze komentarze odpisuję po pewnym czasie, wszystkie czytam, raczej na bieżąco. Jeśli nie jest to coś pilnego, odpisywanie zostawiam sobie na później, czyli na chwilę którą mam tylko dla siebie i mogę, ja poświęcić chodźby dla mojego bloga. Ponieważ praca i dom, pochłania mi prawie 100 % czasu, ale i tak jestem szczęśliwa jak uda m i się raz w tygodniu dodać nowy wpis ;), gorąco pozdrawiam :))

Co do nazwy tej babki, to wzięła się ona oczywiście z tego, że składa się głównie z mąki ziemniaczanej, z której między innymi przygotowuje się krochmal ;)
-
2011/04/21 22:10:32
Nazwa od razu mi się skojarzyła z praniem :) A babeczka jest, jak widzę, niesamowicie prosta. Wypróbuję, ale po świętach bo menu już ułożone :))
-
2011/04/22 10:30:34
Aż mam ochotę na taką wspaniałą babkę. Wygląda przepysznie!

Zdrowych, spokojnych i pełnych miłości Świąt :-)
Pozdrawiam wiosennie
Asia
-
2011/04/22 14:55:32
Ale się męczyłam, żeby dodać komentarz, bo filtr antyspamowy bez powodu mnie zatrzymywał. A teraz nie pamiętam co chciałam napisać. :P
-
2011/04/23 14:22:51
Cudowna ta babeczka ! Będziesz miała pyszne święta :)
-
2011/04/23 17:09:18
ślicznie wygląda babeczka...;)
-
2011/04/23 18:59:26
Dziekuję Wam za cudne komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/04/28 13:40:12
Muszę przyznać ,że nigdy takiej babki nie piekłam, bojąc się ,że będzie zbyt sucha. Po zdjęciach widzę jak bardzo się myliłam i teraz wiem, że muszę to nadrobić :) A może dodać do niej owoców?
-
2011/04/28 20:25:34
SZARLOTEK: Bardzo fajny pomysł z tymi owocami, sama będę musiała wypróbować, pozdrawiam :))
-
2011/04/28 21:10:24
Cudowna ta babeczka:) Bardzo delikatna i aksamitna:)
-
2011/05/01 07:43:42
JUDIK1119: Bardzo dziękuję :), pozdrawiam :))
-
Gość: mela67, 87.204.189.*
2014/05/03 20:00:49
Postanowiłam wypróbować przepis. Babkę upiekłam w tzw. korytku - pięknie wyrosła i jest bardzo delikatna i "sypka". Nakładałam ciasto do formy zgodnie z Pani zaleceniem - łyżką, ale zastanawia mnie powód odradzania szybkiego "wylania" do formy. Przepis bardzo polecam (wypróbuje jeszcze innych Pani propozycji babkowych).
-
2014/05/07 13:56:48
Gość: mela67, 87.204.189.*, cieszę się, że smakuje ;). Co do wykładania ciasta, to rada mojej cioci, która uważa, że duża ilość mąki ziemniaczanej w cieście, nie powinno się energicznie przelewać do formy, bo opadnie, pozdrawiam :).