Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Przepyszne ciasto rabarbarowe

Przepyszne ciasto rabarbarowe

Witajcie moi Kochani w ten przepiękny niedzielny dzień ..., nie wiem jak u was ale tu w górach mamy piękne słoneczko :). Tym przepisem miałam podzielić się z Wam jeszcze przed weekendem, ale jak zwykle zabrakło mi wolnego czasu ;). Ciasto jak sama nazwa mówi jest przepyszne i to bez dwóch zdań. Osoby, które lubią kruche ciasto i rabarbar z pewnością go pokochają. Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka

Piana z białek:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu składników.

Nadzienie rabarbarowe:

  • ok. 600 g pokrojonego rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru

Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.

Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu morelowego (u mnie jedna pełna szklanka)

Wykonanie:

Z podanych składników (poza kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i jeszcze raz dobrze zagnieść, aż wszystko ładnie się połączy ze sobą.

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tej blachy ułożyć jedną część jasnego ciasta. Ciasto jest  kruche i bardzo źle się nabiera na wałek !. Ja radzę sobie z nim w ten sposób: rozwałkowuję na desce, następnie fragmentami układam na blaszkę ,,jak puzzle”, i łączę palcami w jedną całość :).

Smaruję wyłożone ciasto dość cienko dżemem morelowym, teraz wykładam nadzienie rabarbarowe, następnie na całość wykładam ubitą pianę z białek z cukrem. Na warstwę piany należy zetrzeć na grubej tarce, ciemne ciasto, po czym zetrzeć jasne ciasto.

Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35 minut.

Smacznego :) 

Bez

Ciasto z rabarbarem kruche

Ciasto rabarbarowe

wydrukuj przepis

niedziela, 29 maja 2011, anytsujx
Tagi: kakao miód

Komentarze
2011/05/29 09:51:30
Ale Kochana masz super przepis! Az mi slinka leci na Twoje pysznosci :) U mnie dzisiaj tez bedzie ciasto z rabarbarem na ciescie maslankowym, takze moze sie spotkamy i podzielimy naszymi rabarbarowymi pysznosciami? ;D

Caluje i gratuluje pysznego wypieku :*
Milego dnia ; )
-
2011/05/29 09:52:43
PS. Ja napewno bym sie w nim zakochala :) piekne zdjecia i kolory :)
-
2011/05/29 09:55:06
mnie sie bardzo podoba i na pewno by mi smakowało (:
pozdrawiam w ta słoneczna niedziele (:
-
2011/05/29 09:56:18
u mnie też jest słońce, tylko takiego pysznego ciasta brakuje.
-
2011/05/29 09:58:56
A ja oddałabym duszę za rabarbar ;) Jego smak w cieście powala mnie na kolana!
Kochana, wodzisz na pokuszenie tymi zdjęciami...aż ślinka leci...hmmm to może i ja coś wykombinuję dziś z rabarbarem? :D
-
2011/05/29 11:05:33
Wygląda absolutnie cudownie!
-
2011/05/29 11:12:20
Przepyszne, to z pewnością dobra nazwa dla tego ciasta, pięknie Ci wyszło, bez też prześliczny :)
-
2011/05/29 12:33:32
czyli dzisiaj i góry i Mazury słoneczne... i tak samo rabarbarowe :)
-
2011/05/30 11:32:41
A na Podkarpaciu, już koniec rabarbaru. Ciasto super, jak zawsze, pozdrawiam;)
-
2011/05/30 20:26:25
rzeczywiscie wyglada przepysznie:)
-
2011/06/01 06:24:37
Dziewczyny dziękuję Wam za wspaniałe komentarze oraz za odwiedziny na moim blogu :), pozdrawiam bardzo serdecznie :)
-
2011/06/02 17:48:29
Pyszności i jakie słoneczne zdjęcia :)
-
2011/06/02 21:11:48
Witaj:)bardzo cieszę się, że napisałaś na moim blogu komentarz - teraz ja zaglądam do Ciebie i przyznam, że oglądam i CIESZĘ SIĘ BAAAARDZO, bo mam w domu i rabarbar i truskawki, a szukałam przepisów na dobre ciasta - widzę, że skorzystam z Twoich:)można?;)hmmmm kwestia tylko wyboru - które owoce wykorzystać i jakie ciasto zrobić???
Piękne masz te wypieki, w smaku pewnie jeszcze lepsze! Pozdrawiam cieplutko!!!
-
2011/06/03 11:20:29
Dawno mnie nie było a u Ciebie nadal wspaniale :) prawie czuje zapach tego ciasta :P pozdrawiam serdecznie
-
2011/06/03 21:11:28
Przepiękne jest Twoje ciasto!:)
-
2011/06/03 22:35:24
Ani odrobinę nie wątpię, że ten wypiek jest przepyszny ;-)))) Na Twoim zdjęciu są wszelkie dowody :-)
-
2011/06/09 18:26:41
Super przepis, coś innego niż zwykle. A mama ma tyle rabarbaru w ogródku. Na 100% będę piekła.
-
2011/06/19 06:30:55
DZiękuję ślicznie Wszystkim za cudne komentarze :), pozdrawiam :))