Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Pyszne ciasto jabłkowo kokosowe

Pyszne ciasto jabłkowo kokosowe

Ten wypiek zachwycił nie tylko mnie, ale również mojego męża, który uwielbia ciasta z kokosem ;). Przyznam się, że wypiekł był właśnie z myślą o nim :))). Ci którzy mnie znają, wiedzą, że ja raczej za kokosem nie szalejem i wybrałabym ,,tysiąc” innych przepisów, bez tego dodatku. A tu niespodzianka ;), tak bardzo mi posmakowało to ciasto, że co chwila sięgałam po następny kawałek :))). Z czystym sumieniem chce Wam go polecić, bo jest naprawdę przepyszne i mocno wilgotne, za sprawą wspaniałego nadzienia, które jest bardzo wyraźnie wyczuwalne, za sprawą jabłek, rodzynek i kokosu. Te smaki cudnie wirują w podniebieniu :). Gorąco polecam !:) 

 

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • ¾ roztopionej kostki margaryny
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 4 jabłka
  • 1 większy banan
  • ok. ½ drobnych i raczej bez pestkowych rodzynek
  • 1 ½ szklanki kokosu

Wykonanie:

Margarynę roztopić i zostawić by się ochłodziła.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać mąkę po łyżce. Nie przerywając miksowania, wlać po trochu roztopioną i ochłodzoną margarynę, nadal miksować, ale już na małych obrotach.

Do przygotowanej formy okrągłej z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, którą należy oczywiście wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część masy (u mnie to ok. połowy masy). Na cieście ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany, posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu.

Wlać na całość pozostałe ciasto, tak by przykryło nadzienie. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami ( u mnie było troszkę więcej niż ½ szklanki).

Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st. C.

Wiórka szybko się złocą, w momencie, kiedy były już lekko brązowe, ciasto nakryłam folią aluminiową (po 10 minutach wyjęłam folię i zrobiłam w niej delikatnie dziurki widelcem, by sok z jabłek miał gdzie odparować, jest to mój patent, można się tak nie bawić i zostawić folie bez nakłuwania), zabrałam folię  ok. 15 minut przed końcowym czasem.

Smacznego :) 

Pyszne ciasto jabłkowo kokosowe

wydrukuj przepis

wtorek, 03 maja 2011, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/03 12:06:55
Za oknem szaro,zimno, wiatr... takie ciacho od razu wywołałoby uśmiech na mojej buzi :)
-
2011/05/03 13:24:47
ja z kolei nie przepadam za rodzynkami, ale kokos bardzo lubię (: pyszne ciasto (:
-
2011/05/03 14:48:46
Mmm, poproszę kawałeczki..smakowicie wygląda. Podoba mi się bardzo!!!!!!!!!!!!:)
-
2011/05/03 14:53:26
Kochana Antysujx :) Twoje ciasto wyglada rewelacyjnie i napewno jeszcze lepiej smakuje!
Az zazdroszcze Tobie i Twojemu malzonkowi takich smakowitosci!
Pozdrawiam serdecznie :* i zycze milego popoludnia ; )
-
2011/05/03 17:33:33
Właśnie już po samym zdjęciu stwierdziłam, że jest bardzo wilgotne, a jabłka i kokos lubię baaardzo, więc to coś dla mnie :)
-
2011/05/03 18:22:53
sama też chętnie sięgnęłabym po kawałeczek tego ciasta
-
2011/05/03 18:31:14
chetnie wykorzystam ten przepis:)
-
2011/05/03 19:56:26
To coś dla mnie, wszystko mi w Twoim cieście Justynko pasuje, lubię wszystko co jabłkowe i kokosowe, super przepis, pozdrawiam.
-
2011/05/04 16:51:26
bardzo pyszne to Twoje ciacho:)
a u mnie tez z jablkami:)
-
2011/05/04 17:02:56
jabłka i kokos to dopiero połączenie!
-
2011/05/05 15:42:22
Idealne do herbatki na drugie sniadanko lub podwieczorek
-
2011/05/05 16:06:05
Wyglada zachecajaco!!
-
2011/05/05 17:51:39
Nazwa jest bardzo adekwatna do załączonego obrazka bo Twoje ciasto wygląda mega pysznie:)
-
2011/05/05 20:23:45
wygląda przewspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.. aż ślinka człowiekowi cieknie!
-
2011/05/05 20:50:57
świetne połączenie!
-
2011/05/05 21:06:18
Mniam,mniam :) Jabłkowo - kokosowe - coś pysznego !:) I pieknie wygląda.
Pozdrawiam:)
-
2011/05/05 23:21:37
piekne zdjęcia...a ciasto jest pyszne i wilgotne...;) robie podobne z dodatkiem posiekanej czekolady...pozdrawiam
-
2011/05/05 23:50:44
Uwielbiam i kokos i rodzynki:) Co prawda nie mam formy z kominem, ale może jakoś w moich mi wyjdzie. Chętnie wypróbuję, bo wygląda (jak każde zamieszczone na tym blogu!) na baaardzo apetyczne!!!
-
2011/05/07 17:27:12
Właśnie pieczemy Murzynka i chciałam mamie zaproponować twoje ciasto, ale odkryłam, że mam jedno jabłko tylko. :)
-
2011/05/07 19:34:28
A wiesz Justynko, że ja, a tym bardziej mój mąż nie lubimy za bardzo kokosu? Mimo wszystko skusiłabym się na to ciacho :)
-
2011/05/07 21:33:48
Bardzo dziękuję za cudowne komentarze Dziewczyny, miło mi je czytać, pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za odwiedziny na moim blogu :)
-
2011/05/08 17:04:22
Bardzo, bardzo fajny przepis na ciasto z jabłkami. Wygląda apetycznie ;)
-
2011/05/08 22:59:15
zrobiłam, słowo w słowo z Twojego przepisu i już znikło. pycha z pewnością jeszcze zrobię :)
-
2011/05/09 22:47:41
Mmmm wspaniałe:) Połaczenie jabłka i kokosu - mniam:)
-
2011/05/12 06:34:46
JUDIK1119 I MAGDI29: Dziewczyny bardzo wam dziękuję za cudowne komentarze i pozdrawiam :))

NATALIA7891: Bardzo się cieszę, że ciacho się udało i smakowało ... super !:), pozdrawiam :)
-
2011/06/03 22:38:38
Mhmh.. właśnie próbuję sobie wyobrazić jak to ciasto jest pyszne ;-))) Inaczej sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić;-)
-
2011/08/30 20:31:10
Witam! Mam pytanie dotyczące blaszki. Nie posiadam takiej foremki z kominem. Jakiej powinnam użyć, aby nie zmieniać proporcji ciasta? Mam średnią blachę oraz dwie tortownice o średnicach: 23 oraz 26 cm./ Chcę także podziękować Pani za wspaniałe przepisy. Ostatnio robiłam sernik z serków homogenizowanych i wyszedł tak dobry, że nie zauważyłam kiedy zniknął!. Pozdrawiam ciepło
-
2011/08/30 20:31:40
Witam! Mam pytanie dotyczące blaszki. Nie posiadam takiej foremki z kominem. Jakiej powinnam użyć, aby nie zmieniać proporcji ciasta? Mam średnią blachę oraz dwie tortownice o średnicach: 23 oraz 26 cm./ Chcę także podziękować Pani za wspaniałe przepisy. Ostatnio robiłam sernik z serków homogenizowanych i wyszedł tak dobry, że nie zauważyłam kiedy zniknął!. Pozdrawiam ciepło
-
2011/08/30 21:10:29
NATALIAAAA.000: Moim skromnym zdaniem ;), jeśli nie masz takiej blaszki z kominkiem, to spokojnie możesz upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm i powinno być oki. Ponieważ 26 cm tortownica może być za duża, w porównaniu do ilości podanych składników i ciasto wyjdzie niziutkie . Cieszę się, że przepisy udają się i oczywiście smakują. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za odwiedziny na blogu :)

-
2012/08/03 14:00:25
Ciasto zrobiłam na tortownicy zwykłej bez kominka, wyszło rewelacyjne bałam się że jabłka spowodują opadnięcie ciasta ale tak się nie stało wygląda jak na zdjęciu :) Super przepisy
-
2012/08/03 23:17:37
Bardzo się cieszę i dziękuję za tak miły komentarz :),pozdrawiam:)).
-
Gość: Monia, *.static.ip.netia.com.pl
2015/05/25 14:22:20
Zrobiłam ciasto wczoraj , brak mi słów , już po wyciągnięciu z piekarnika nie mogliśmy się doczekać kiedy będziemy mogli spróbować . Dobraliśmy się do niego jeszcze jak było lekko ciepłe , niebo w gębie , a dzisiaj do kawusi na zimno jeszcze lepsze . Zrobiłam w tortownicy zwykłej 26 cm . Wyszło piękne . Bardzo dziękuję za ten przepis już jest w moim notesie w ulubionych :)