Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Przedstawiam Wam wspaniały przepis na przepyszne ciasto bananowe. Jest to pierwszy przepis, z którego udało mi się upiec tego rodzaju ciasto, bez zakalca. Próbowałam wcześniej już dwa razy z innych przepisów, niestety nie miałam szczęścia ;(, ciasto lądowało w koszu. Przez dłuższy czas nawet nie chciałam patrzeć na przepisy, do których dodaje się banany :))). Wczoraj podjęłam się kolejnej próby, która zakończyła się moim sukcesem …. Ciasto jest pulchniutkie, mega wilgotne, aromatyczne, że hej !!!:) Polecam !:)   

 

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki (ok. 1 pełna i 1/3 szklanki) 
  • 125 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 średnie dojrzałe banany

Wykonanie:

Blaszkę keksową o wymiarach 24 lub 25, 26 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ja użyłam blaszki o wymiarze 25 cm.

Mąkę przesiać do osobnego pojemnika z proszkiem i sodą do pieczenia.

Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na lekką papkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Masło zmiksować z cukrem „na bielszy puch”, dodawać po jednym jajku, całość dobrze zmiksować. Następnie dodawać partiami mąkę z proszkiem i sodą, nadal miksować do połączenia się ładnie składników.

Na sam koniec dodajemy rozgniecione banany i mieszamy już delikatnie łyżką, by całość się ze sobą ładnie złączyła.

Przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku na 190 st. C ok. 50 minut.. Pierwsze 35 minut to piec nagrzany na 190 st., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy do końca wymaganego czasu. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, warto sprawdzić patyczkiem czy się już upiekło.

Smacznego :) 

Ciasto bananowe

Trytonia

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

wydrukuj przepis

środa, 29 czerwca 2011, anytsujx

Komentarze
2011/06/29 10:12:43
Ojej bananowe! Uwielbiam! A wiesz, jak świetnie smakuje ciacho z bananami, krówkami i orzechami ? Spróbuj, genialne połączenie :)
-
2011/06/29 11:23:28
Bardzo dobre ciasto! Prawie identyczny przepis miała moja Mama, tylko u niej zamiast krupczatki była zwykła mąka. Aromatycznym ciastom bananowym mówimy tak! Ostatnio w gazetce znalazłam "bananowca ala sernik na zimno (chyba), muszę szybko go zrobić :)
-
2011/06/29 11:48:50
O tak, bananowe ciasto to jest to:)
-
2011/06/29 11:54:52
pysznie wygląda!
-
2011/06/29 11:56:56
pysznie wygląda, ja jeszcze bananowego nie robiłam nigdy
-
2011/06/29 12:52:43
wyglada przepysznie:)
-
2011/06/29 13:40:46
Wygląda przepysznie tylko szkoda ,że mnie nie było przy koszu jak ciacho lądowało w koszu bo zakalce bywają też pyszne
-
2011/06/29 14:45:19
Stąd czuję jego zapach...uwielbiam smakołyki z bananami, ale bananów tak po prostu nie lubię:)
-
2011/06/29 16:28:20
uwielbiam bananowe z czekoladą (:
a zakalec tez czasem jest dobry (;
pozdrawiam.
-
2011/06/29 17:14:49
ale mi narobiłaś ochoty tym ciastem...
-
2011/06/29 18:26:16
Cudownie wygląda! Wspaniałe zdjęcia. Ciacha bananowe są takie pyszne!
Pozdrowienia slę :)
-
2011/06/29 18:26:55
Kochane dziewczyny dziękuję Wam za wspaniałe, cudowne i pełne ciepła komentarze :). Co do zakalców to chciałabym jeszcze dodać, że nie każde nie udane ciasto w moim wykonaniu ląduje w koszu ;))). Jak to się mówi delikatnie,, zakalec, zakalcowi nie równy", jeśli coś już wyrzucam do kosza, to znaczy, że było to tragiczne, coś co bałabym się zjeść, żeby nie dostać małej niestrawności ;))). Bardzo Was ciepło pozdrawiam i do usłyszenia :)).
-
2011/06/29 19:29:39
mi się ciasto bananowe będzie zawsze kojarzyło ze śniadaniem :D bo po raz pierwszy upiekłam taki bananowy chlebek właśnie na niedzielne śniadanie :)
-
2011/06/29 20:15:13
uwielbiam ciasta bananowe :) pięknie wygląda :)
-
2011/06/29 23:05:04
bananowe=pyszne:) uwielbiam takie ciasta i robilam je juz w polaczeniu z truskawkami, rabarbarem no i oczywiscie czekolada:)
-
2011/06/30 14:49:51
ślicznie wyglada w przekroju
-
2011/06/30 14:53:54
W takim razie gratuluję sukcesu:))))) Wygląda pysznie!
-
2011/06/30 22:09:24
wygląda cudnie szkoda że ja nie moge za bardzo jeść bananów;(
-
2011/06/30 22:13:31
to pewnie wina bananów...:) teraz kupiłaś dobre i jest ok :-))

ps. nadrobiłam zaległości... truskawkowo u Ciebie było... a ja nie upiekłam nawet ani jednego ciasta z truskawkami...
-
2011/06/30 23:11:37
wygląda przepysznie:)
-
2011/07/01 14:22:14
Jeszcze raz dziękuję za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/07/01 15:01:46
No! Moja kochana zdolniaro ;D gratuluje wspanialego ciasta! :D Wyglada oblednie i tutaj czuje jego zapach! Jestem dumna, ze sie nie zniechecilas i probowalas jeszcze, bo ja uwielbiam wszystkie chlebki, ciasta bananowe, bo nie dość, ze sa pycha to mozna do nich dodawac co tylko sie kocha - czekolade, owoce, orzechy! Mniam!

Jeszcze raz gratuluje i posylam wirtualnego buziaka! :***
-
2011/07/01 15:10:56
A mi też kiedyś wyszedł zakalec z ciasta bananowego, teraz będę miała na uwadze Twój przepis bo widzę, ze miałaś z nim podobne przygody :)
-
2011/07/01 19:59:47
Bananowe mowisz? To z ogromna checia sie poczestuje:)
-
2011/07/03 15:34:53
Wygląda pysznie. To ja z kubkiem ciepłego mleka poproszę. Na tę pogodę idealnie :)
-
2011/07/03 16:09:20
Robię to ciacho dzisiaj, mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)
-
2011/07/04 12:24:34
Ale pyszne ciacho! Piszę się na bardzo duzy kawałek!:)
-
2011/07/05 16:06:46
Bardzo dziekuję za wspaniałe komentarze Dziewczyny, pozdrawiam :))
-
2011/07/06 15:22:44
a ja sie właśnie zastanawiałam co zrobic z bananami ktorych żywotność drastycznie się kończy...cudowne ciasto!a zdjecia przepiekne!!!!
-
2011/07/06 17:50:44
Chyba mnie przekonałaś ;-))
-
2011/07/06 20:47:08
Dziewczyny gorąco Wam polecam to ciasto i serdecznie pozdrawiam :))
-
2011/10/22 16:05:23
Upiekłam dziś ciasto według Twojego przepisu. Właśnie do niego usiadłam, z filiżanką kawy i książką. Jest naprawdę bardzo smaczne :-) Ciasto bananowe piekłam pierwszy raz, zaskoczyła mnie trochę jego konsystencja, ale wszystko ładnie wyszło. Tylko musiałam nieco wcześniej wyłączyć piekarnik, bo już zbyt mocno się zaczęło przypiekać od góry. Dzięki za przepis!
-
2011/10/22 23:35:58
Bardzo, bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje :), a z piekarnikami bywa różnie. Sama piekąc ciasto po raz pierwszy, nigdy nie sugeruję się czasem pieczenia, już od połowy czasu pieczonego ciasta, co chwilę zaglądam czy wypiek nabiera koloru, a pod koniec sprawdzam patyczkiem :).

Pozdrawiam cieplutko :)
-
Gość: Tttttttt, 178.181.80.109.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/02/06 18:15:05
Mozna uzyc maki tortowej? Jesli tak to taka sama ilosc?
-
2013/02/06 20:14:41
Gość: Tttttttt, 178.181.80.109.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl, oczywiście że tak, dajemy tą samą ilość mąki tortowej co krupczatki, pozdrawiam :-).