Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Croissanty (rogaliki francuskie)

Croissanty (rogaliki francuskie)

Czy wyszły mi idealne Croissanty ;)?, trudno powiedzieć, ponieważ nie jestem z wykształcenia cukiernikiem, ani kucharzem …. jedynie pasjonatką słodkich wypieków :))). Ta pasja to dla mnie nie małe wyzwanie ;))) i słodka przygoda wśród różnorodnych smaków i smaczków :). Z wypieku jestem bardzo zadowolona, dla mnie w smaku są świetne, posmarowane dżemem truskawkowym czy nutellą, smakują rewelacyjnie, więc stawiam ,,kropkę nad i” :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 10 g soli (dałabym 6 g) 

Ponadto:

  • żółtko do posmarowania 

Wykonanie: 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. 

Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. W środku kopczyka mąki zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, szybko wyrobić (ja wlewałam powoli mleko i pomagałam sobie nożem, tak by mąka wpiła cały płyn, następnie wyrabiałam ciasto rękami). 

Gdy mąka wchłonie całe mleko, ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia. 

Po godzinie, zagnieść ciasto kilka razy, by uszły z niego pęcherzyki gazu i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki prostokąt, na środku którego ułożyć masło w temperaturze pokojowej (można je wcześniej rozgnieść widelcem, formie papki). Brzegi ciasta złożyć do wewnątrz, tak jak kopertę, i ponownie rozwałkować (jeśli zdarzy nam się, że masło wypłynie z ciasta, należy wgniatać je ręcznie, podsypując mąką, byle nie za dużo dodawać mąki). Otrzymany placek złożyć na troje, rozwałkować jeszcze raz. Czynność powtórzyć trzy lub czterokrotnie, następnie ciasto odstawić na 15 minut. 

Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek (ja wcześniej ciasto podzieliłam na cztery kawałki, rozwałkowywałam partiami). Ciasto wałkowałam na prostokąty, które cięłam w wzdłuż pasy o szerokości 10 lub 11 cm. Każdy tak przycięty pas cięłam na skos by wyszedł trójkąt. Można robić większe bułeczki, w tedy pocięte poszczególne pasy powinny mieć po 20 cm szerokości a następnie przeciąć każdy na skos, tak by wyszedł z jednego pasa dwa trójkąty. Każdy zawijać od podstawy ku wierzchołkowi.

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Croissanty

Rogaliki układać na oprószanej mąką stolnicy, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem, i piec ok. 15 minut, w nagrzanym piekarniku do temp. 220 st. C. 

Smacznego :) 

Croissanty

Croissanty

Croissanty

wydrukuj przepis

wtorek, 19 lipca 2011, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/19 15:25:02
O żesz, co za zdjęcia!! Aż ma się grzeszne myśli, patrząc na nie :) wspaniałe rogaliki kochana! Mogę wyprosić ze dwa na podwieczorek? :)
-
2011/07/19 15:31:31
Ślinka mi się toczy. Strasznie pyszne są napewno:)
-
2011/07/19 15:33:10
Częstuj się Kochana do woli ;), są na podwieczorek jak wymarzone ... o wspaniałym maślanym smaku z chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem , w sam raz :), pozdrawiam cieplutko :))
-
2011/07/19 15:39:57
Mniam :) Pyszniutkie :)
-
2011/07/19 15:42:29
Moje najjjulubiensze rogaliki!:)
Z czekolada sa poprostu boskie! :D
-
2011/07/19 15:42:57
Kolejny cudowny wypiek! Nie wiem jak Ty to robisz, jak jak zawsze publikujesz nowy wpis jestem pod wrazeniem! Przepis na crossanty zapisuje i napewno kiedys upieke na sniadanie :)

Buziaki ;*
-
2011/07/19 15:49:44
Ja u Ciebie pierwszy raz...:) Twoje rogaliki wyglądają przepięknie! Myślę, ze jak na rogaliki drożdżowe wyglądają idealnie:) Idealna puchatość i cudowna struktura. Też jadłabym z dżemem:)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
-
2011/07/19 16:04:44
Wyglądaja idealnie:)
-
2011/07/19 16:12:37
W żadnej cukierni nie widziałam takich śliczności .Masz talent kochana.Wyglądają idealnie
-
2011/07/19 16:39:33
Cóż ja mogę powiedzieć...wyglądają zniewalająco :D
-
2011/07/19 16:45:39
cudowne!!!! zapisuję i kiedyś zrobię;)
-
2011/07/19 17:05:46
mam nadzieję, że kiedyś sama się podejmę zrobienia takich rogalików, pięknie wyglądają
-
2011/07/19 17:41:18
Mniam! Pyszniaste jak malinka...
-
2011/07/19 17:42:48
Boskie! Mogę wpaść z wizytą na takiego rogaliczka? :)
-
2011/07/19 18:39:41
3
-
2011/07/19 19:11:32
Równiótko wycięte i pięknie zwinięte! Szacuneczek!!!
-
2011/07/19 20:18:06
Świetny dodatek do konfitur.. czy do czekolady.. bardzo chętnie z dodatkiem kakao ;-)
-
2011/07/19 21:47:41
ajajaj :) z dżemikiem idealne!
-
2011/07/19 22:59:27
Wow, wyglądają bosko! Jak ja bym zjadła na śniadanko jednego. Mogę? :)
-
2011/07/19 23:08:46
och, jakie złociste!
prezentują się po mistrzowsku!
-
2011/07/19 23:12:27
Faktycznie wyglądają świetnie. Smakują jak francuskie rogaliki czy bardziej jak drożdżowe bułki?
-
2011/07/20 10:35:49
moj maz jak widzi croissanty to zaczyna krecic sie w kolko. Ze szczescia rzecz jasna:)
-
2011/07/20 10:48:41
Na pytanie czy Croissanty smakują jak ciasto francuskie czy drożdżowe ?, odpowiem tak: dla mnie jest połączenie obu smaków, z francuskiego ciasta mają wspaniały maślany posmak, oraz delikatną fakturę rozwarstwiającego się ciasta, i tu zaleta, że się nie kruszą jak ciasto francuskie !:). W smaku będą bardziej szły w kierunku bułeczek drożdżowych, ale pamiętajmy, że mają one jednak to coś w sobie, co czyni je wyjątkowe ;), niż inne zwykłe bułeczki drożdżowe, które zresztą uwielbiam :))).

Dziękuję Wszystkim za cudowne komentarze i odwiedziny mojego bloga :), pozdrawiam :)).
-
2011/07/20 12:32:35
Ja poproszę . Mam świeżutki dżemik z wiśni .
-
2011/07/20 22:59:49
Pięknie Ci wyszło.. Porywam kilka na śniadanie:)
-
2011/07/21 07:29:41
szkoda tylko, że na obrazku...wyszły pięknie:)
-
2011/07/21 08:55:03
Dzewczyny dziękuję za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/07/21 12:31:31
Maksymalnie zrolowane! Mama coś przebąkuje o rogalikach, muszę z takich długich pasów jej zasugerować. :)
-
2011/07/21 21:10:29
Kochana każdy z nich to po prostu dzieło sztuki! Mistrzostwo jednym słowem!

Widziałam że jesteś ze swoją stronką na Facebooku, adres mojej na fb www.facebook.com/pages/soulkitchenbloxplhtml/192630124109087?sk=wall

-
2011/07/21 22:39:30
Małe dzieła sztuki!-cudne są:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2011/07/22 06:12:01
Jeszcze raz dzięki ;), za przemiłe komentarze, pozdrawiam :))
-
Gość: Tsumike, *.adsl.inetia.pl
2013/09/06 16:43:30
ile tak średnio wychodzi tych rogalików ? :)
-
2013/09/06 18:09:33
Gość: Tsumike, 87-205-32-127.adsl.inetia.pl witam, robiłam je już jakiś czas temu, i tak to jest jak się nie policzy i nie poda od razu ile wyszło, tak teraz domyślam się, że ok. 20 sztuk. Też zależy jak duże będziesz je robić, pozdrawiam :-).