Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z budyniem i morelami

Kruche ciasto z budyniem i morelami

Podpisuję się pod pierwszym zdanie autorki tego przepisu  ,,ciasto, które zawsze wychodzi”, znajdziecie go tu: klik klik. Ciasto moim skromnym zdaniem jest ;), genialne pod każdym względem wg moich kategorii. Jest szybkie i proste wykonaniu, nie zawodne, wiem co piszę, bo piekłam go dwa razy pod rząd :))), ślicznie wygląda na paterze, a co najważniejsze smakuje boskooooo !:). Piekłam go z morelami i tą wersję uwieczniłam na zdjęciach. Piekłam również z papierówkami, smakowało również nie przeciętnie, zrobiłam tylko jeden ,,myk”, z którym się z wami podzielę. Jabłka nie posypywałam cynamonem, tylko dodałam małą łyżeczkę do mleka jak gotowałam budyń śmietankowy i w ten sposób uzyskałam budyń cynamonowy, na który poukładałam cząstki obranych papierówek – w smaku rewelacja. Gorąco polecam !:).      

 

Składniki:

  • 1/2 margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka do budyniu

Ponadto: 

  • 500 g moreli lub dowolnych owoców 
  • cukier puder do oprószania ciasta 

Wykonanie: 

Morele myjemy, drylujemy. 

W misce mieszamy mąkę, sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

Zawijamy ciasto w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia (ja wlewam gorący na ciasto). 

Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub bułką tartą (użyłam blaszki do tarty o średnicy 27 cm). Na to dajemy budyń, układamy owoce i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C (piekłam w 180 st. C).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :) 

Kruche z morelami

Kruche z morelami

wydrukuj przepis

niedziela, 31 lipca 2011, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2011/07/31 13:01:58
Jejku jakie fantastyczne kolorki .Wygląda smakowicie
-
2011/07/31 13:20:46
Widzę, że u Ciebie Justynko też morelowo, ciasto wyszło Ci niebywale słonecznie, pozdrawiam;)
-
2011/07/31 14:06:53
Wspaniale ciasto! Morele do ciasta to świetny pomysł, niedawno się o tym przekonałam:).
Pozdrowienia:)
-
2011/07/31 14:28:13
Przepyszne musi być:)
-
2011/07/31 15:47:34
pyyychota, połączenie budyniu, moreli i budyniu nie może być inne niż pyszne
-
2011/07/31 16:09:03
Mnaim, w dodatku z morelami...
-
2011/07/31 18:28:50
Mniam! Twoje ciacho zabiera dech w piersiach, a napewno powoduje slinotok! Uwielbiam ciasta z budyniami, a z morelami to juz poezja! :)

Kradne kawalek ze zdjecia i posylam buziaki :*
PS. Mam nadzieje, ze z synkiem wszystko dobrze :)
-
2011/07/31 19:33:52
uwielbiam taie słoneczne i lekkie ciasta z budyniem ;]
wygląda cudownie!
-
2011/07/31 19:54:56
każde ciasto z budyniem jest pyszne to na pewno tez (:
-
2011/07/31 21:32:38
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/08/01 07:57:49
wspaniale psuje morela ze swoim kolorkiem...:) ja budyniowe robiłam tylko z jablkami Twoje ciasto musi byc pyszne;)
-
2011/08/01 10:56:40
ojej, ale cudne! na bank zrobię je w najbliższym czasie, kocham morelki ;)
-
2011/08/01 14:31:22
wyglada uroczo. Mam w domu papierowki od tesciow wiec je chetnie umieszcze w takim ciescie:)
-
2011/08/01 15:16:51
Zjadłabym sobie kawałek... a może dwa :) smakowicie wygląda :)
-
2011/08/01 22:51:03
Kochana :) a ile cm srednicy miala Twoja tortownica ta te pyszne ciasto? Bo sie na nie szykuje ;D

Buz! ;*
-
2011/08/01 23:32:00
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))

PIECZARKA_MYSIA: Saro, użyłam blaszki do tarty o srednicy 27 cm, pozdrawiam :))
-
2011/08/02 09:23:11
Dziekuje :)
-
2011/08/02 16:15:19
Też dzisiaj morelowo poszaleję, choć tylko z kisielem o tym smaku. :)
-
2011/08/02 21:37:28
piękne i takie słoneczne :)
-
2011/08/02 21:54:19
Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za komentarze i odwiedziny na blogu :), pozdrawiam :))
-
2011/08/03 14:41:24
wygląda zachęcająco!!!!! śliczne fotyy
-
2011/08/05 19:34:22
Ależ to kusząco wygląda... musi genialnie smakowac...
-
2011/08/06 22:41:46
Dziewczyny to ciasto jest pyszne, polecam z czystym sumieniem, pozdrawiam i dziękuję za komentarze !:)
-
2011/08/08 20:00:20
W takim razie będę musiała skorzystać z tego niezawodnego przepisu ;-)



www.przysmakiewy.pl
-
2011/08/12 13:22:14
Przepis jest wspaniały, polecam i dziękuję Ewa za komentarz ;), pozdrawiam :))
-
2011/08/18 13:13:29
No a to ciacho wygląda fantastycznie. Na pewno wypróbuje.
-
2012/10/21 22:09:59
Koniecznie wypróbuj ciasto jest pyszne, pozdrawiam :-).
-
Gość: cecylka, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/07/16 02:01:31
A czy ten spód na pewno się dopiecze? Nie trzeba go podpiec wcześniej przed wyłożeniem budyniu?
-
2014/07/16 07:56:14
Gość: cecylka, 46.204.135.37.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl, spokojnie, na pewno się uda, pozdrawiam :).