Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Seromakowiec

Seromakowiec

Wspaniałe połączenie, które uwielbiam najbardziej, czyli ser i mak. Dlaczego ?, ponieważ jestem mega fanką serników i makowców, tych drugich nie prezentuje licznie na blogu, ale postaram się poprawić ;))). Ciasto jest z tych ciężkich, zarazem wilgotnych, z polewą czekoladową smakuje wyborowo, u mnie nigdy nie kończy się na jednym kawałku ;))). Zwróćcie również uwagę na polewę, która moim zdaniem jest świetna. Przez dwa dni zachowała mi połysk, nawet jak ciasto było włożone do lodówki, nie uległa ,,mętnieniu” … Przepis jest ,,wiekowy”, sprawdzony i pochodzi od mojej dobrej znajomej. Gorąco Polecam !:) 

Ps. Chciałabym też nadmienić, że na Facebooku Moje ciacho przekroczyło już 100 ,,fanów” :))), z czego bardzo, ale to bardzo kochani się cieszę. Prawdę mówiąc, zakładając tego bloga nawet nie śniłam, że dziennie będzie, aż tyle wejść i takie duże zainteresowanie tym, co wyczyniam w mojej kuchni ;))). Nie będę Was czarować i pisać tu, że blog jest prowadzony wyłącznie tylko dla Was, bo tak niestety nie jest ;). Piszę go dla własnej przyjemności, z namiętnej miłości do pieczenia :))). Ale prawda jest taka, że lubię dzielić się swoimi słodkimi odkryciami z Wami i zarażać pasją !:). Pozdrawiam Was bardzo ciepło i do następnego …. 

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • ½ kostki masła
  • 300 g cukru (dałam cukier puder)
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do ubijania białek

Ser zmielić dwukrotnie.

Ocieplone masło utrzeć z cukrami i żółtkami, na biały puch. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać ubite białka do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką z całością. 

Składniki na masę makową:

  • 300 g maku mielonego
  • ½ kostki masła
  • 200 cukru (dałam cukier puder)
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka kopiasta bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu lub olejek rumowy (parę kropli)
  • opcjonalnie bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa  … 

Mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie.

Ocieplone masło utrzeć z cukrem i żółtkami na biały puch i dodawać do tego stopniowo zmielony mak. Dodać teraz bułkę tartą, proszek do pieczenia, rum lub olejek rumowy. Następnie dodać ubite białka, wymieszać je z całością za pomocą łyżki. Na koniec dodać bakalie, lekko oprószane mąką i wmieszać je delikatnie w całość masy makowej. 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g cukru (dałam cukier puder)
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i cały czas mieszając zagotować na małym ogniu, tylko przez chwilkę. Uwaga, polewa szybko gęstnieje, więc jeszcze ciepłą rozprowadzić po cieście !:).     

Wykonanie całości: 

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, delikatnie wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylewamy masę serową, na wierzch sera, wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię. 

Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st., przez ok. 60 minut. 

Po wystudzeniu, jak ciasto jest już całkiem zimne polewamy polewą. 

Smacznego :)   

Seromakowiec

wydrukuj przepis

środa, 10 sierpnia 2011, anytsujx
Tagi: masło mak kakao

Komentarze
2011/08/10 15:23:44
Ciasto w sam raz dla mojej mamy:)
-
2011/08/10 16:04:58
poproszę kawałek! :) pyyyycha
-
2011/08/10 17:07:26
Kochana! :)

Zapisuje sie do fanklubu polaczenia maku z serem i fanklubu Twojego bloga! : ) szaleje na punkcie Twoich wypiekow, bo wiem, ze zawsze wygladaja super, a przepisy sa sprawdzone i zawsze wychodza! :)
Piekny ten Twoj seromakowiec - koniecznie musze go kiedys upiec!
Gratuluje rozglosu i tylu facebookowych fanow :)
Buziaki ;*
-
2011/08/10 18:03:06
Gratuluję! A seromakowiec przepiękny. Musi być obłędny :)
-
2011/08/10 18:05:45
Uwielbiam takie ciasto!!!Mogłabym zjeść pół brytfanki:)
-
2011/08/10 18:50:30
też robię sernik z makiem i go uwielbiam, więc tego też bym chętnie spróbowała :)
-
2011/08/10 19:26:14
a mi się to ciasto niezmiennie kojarzy z Bożym Narodzeniem.. Ale miło popatrzeć na nie latem i przypomnieć sobie smak. Bo też uwielbiam. :)
-
2011/08/10 20:05:53
Wygląda obłędnie! Bardzo dobre ciacho, u mnie bardzo lubiane :)
Pozdrowienia :*
-
2011/08/10 20:58:43
Jak pięknie wygląda... cudo.. :)
-
2011/08/10 21:52:30
Pięknie Ci się upiekł Justynko!
-
2011/08/10 22:32:47
zdecydowanie bym się do Ciebie wprosiła na kawkę i kawałeczek tego ciasta choć nie przepadam za makiem, to ciacho jednak tak pysznie wygląda że z przyjemnością bym się na nie skusila, pozdrawiam
-
2011/08/10 22:39:24
dawno nie jadłam takiego ciacha, ale mi zrobiłaś smaka (:
-
2011/08/10 23:07:59
tak to połaczenie dwóch moich ulubionych ciast...jak dla mnie idealne;)))
-
2011/08/11 00:29:19
połączenie maku z serem bardzo, ale to bardzo lubię!
Twój seromakowiec wygląda naprawdę wspaniale ;]
-
2011/08/11 07:45:21
a wiesz, ze ja takiego seromakowca w życiu nie jadłam ...owszem widziałam, słysząłam i nawet przepis mam, ale nie jadłam ...ale to dlatego, ze w dzieciństwie do maku to mnie w ogóle nie ciągnęło ...w przeciwieństwie do teraz:)
a Tobie wyszedł naprawdę pięny i takl zgrabnie sie kroi:)
-
2011/08/11 09:03:02
no proszę... świątecznie w środku lata :) ja piekę to ciasto zawsze na Święta choć smakuje świetnie o każdej porze roku :)
pozdrawiam!
-
2011/08/11 09:12:35
Dziękuję za przemiłe komentarze :). Większość z Was piecze właśnie to ciasto w okresie zimowym, ja również i dla tego, do tej wersji letniej nie dodałam teraz bakalii :). Przyznam się, że po tylu ostatnio upieczonych ciast owocowych, dla odmiany zachciało mi się ,,klasyku, nawet zastanawiałam się nad piernikiem ;))). Ale teraz upiekę coś owocowego, bo przecież mamy jeszcze lato :))). Pozdrawiam Was bardzo serdecznie !:)
-
2011/08/11 09:56:56
piękny i na pewno smaczny, takie serniki bardzo lubię choć bardzo rzadko :-)
-
2011/08/11 15:28:00
Bardzo go lubię, ale mama za nim nie przepada i dawniej jadłam go tylko u babci. Swojego jeszcze nie robiłam, ale zapamiętam sobie twój przepis.
-
2011/08/12 08:44:31
Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/08/12 12:16:24
jakie piekne ciacho!
-
2011/08/13 22:20:05
DOROTA20W: Dziękuję :), pozdrawiam :))
-
2011/08/14 10:13:06
Uwielbiam seromakowiec,aż zatęskniłam. U nas obowiązkowy w święta Bożego Narodzenia :) Ale u Ciebie wygląda tak kusząco że pewnie zrobię go jeszcze przed świętami.
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/08/15 11:20:28
Bardzo dziękuję i pozdrawiam :))
-
2011/08/16 17:23:07
Justynko, to jedno z moich ulubionych ciast, wspaniale wygląda, pozdrawiam;)
-
2011/08/17 20:59:25
czy może być coś wspanialszego od makowca lub sernika, okazuje sie że może!!! super pomysł :))))
-
2011/08/18 13:41:25
Dziewczyny dziękuję za komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/08/23 19:30:02
Mak i ser? Nie no.. to po prostu rozpusta! Uwielbiam tego typu połączenie! Nie ma praktycznie lepszego ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2011/09/08 14:04:11
No ale do swiat nabiore wprawy z dzidziusiem i sobie go upieke na wigilje ;)
-
Gość: , client-arkanum-2.walbrzych.dialog.net.pl
2012/10/18 11:22:37
Swietnt przepis, dzis wlasnie bede piekla to cudo:)
-
2012/10/18 13:57:19
Daj znać czy ciasto smakowało, pozdrawiam i dziękuję Wszystkim za miłe komentarze :-).
-
2012/12/06 12:55:44
Witam,
Ciasto wygląda pięknie. Pytanie czy można użyć gotowej masy makowej? a w takim razie co do niej wtedy dodać tylko jajka? jak tak to ile dla załóżmy kg masy..
Pozdrawiam i dziękuję za odp z góry
-
2012/12/06 14:43:22
Bourne4, witam, nigdy nie używałam gotowej masy makowej, jak do tej pory starałam się robić własną masę, z podanych w przepisie składników. Co do gotowej, należy poczytać w składzie co tam się znajduje, ewentualnie spróbować i wedle uznania dodać to co chciałoby się w niej czuć bardziej np. skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki itd. Jeśli chodzi o ilość jaj, to nie mam pojęcia czy do gotowej masy się dodaje, musiałabym poczytać co radzą na etykiecie tej masy. Zauważyłam, że ilość jaj do masy makowej, jest różna, zależna od przepisu, jedni na 1/2 kg dają 2 jajka, inni 4, a u mnie w tym przepisie jest 5 (300 g maku) :-). Trudno mi doradzić, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: hanka, 109.255.183.10*
2013/12/22 09:52:08
Ciasto wygląda pysznie , ale zastanawia mnie , jak na dość luźna mase serowa wyłożyć masę makowa. Czy to jest wykonalne? Boje się , ze cos zepsuje. Nie można zrobić odwrotnie...czyli najpierw mak a potem ser???? Chyba mnie stres powali...dziś chciałam zabrać się za pieczenie :-)
-
2013/12/22 12:34:56
Gość: hanka, 109.255.183.10* , witam, z tego co pamiętam masa serowa jest na tyle zwarta, że mak fajnie na niej ,,leżał", ale oczywiście można zmienić kolejność. Ja używam sera z mleczarni jest dość zwarty, natomiast ser z wiaderka, ma bardziej miękką konsystencję, życzę powodzenia, pozdrawiam :***