Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam. Bardzo mi się spodobał ten przepis ze względu na masę jabłkową, do której dodaje się kisiel cytrynowy i ubite białka, do których dodałam cynamon. Do ciasta w oryginale nie dodaje się cukru, ja jednak postanowiłam podzielić ten cukier na pół, dodałam do  masy i do ciasta, w tradycyjny sposób. Następnym razem skuszę się by cukier dodać tylko do masy jabłkowej :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam, ta szarlotka jest przepyszna !:)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Masa jabłkowa:

  • 1 do 1 ½ kg jabłek (u mnie papierówki)
  • 1 kisiel cytrynowy
  • ½ szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać kisiel w proszku do odciśniętych jabłek i wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli oraz cukrem, na koniec do ubitych białek dodaję cynamon, całość dodać do jabłek i delikatnie wymieszać. 

Wykonanie całości: 

Z podanych składników na ciasto, należy wszystko zagnieść w jednolitą całość,  podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. 

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 

Na dno blaszki zetrzeć na tarce, połowę ciasta, delikatnie ugnieść ręką do dna. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 

Piec na złoty kolor, u mnie piekarnik był nastawiony na 180 st. C na ok. 1 godzinę.

Smacznego :)      

Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

wydrukuj przepis 

czwartek, 04 sierpnia 2011, anytsujx

Komentarze
2011/08/04 21:37:01
Wygląda bardzo smakowicie =] mam tylko pytanie czy ten kisiel dodajemy do jabłek w postaci proszku czy może go rozrabiamy z wodą? bo mnie to nurtuje...
-
2011/08/04 21:51:23
HERLIFE: Kisiel daje się w proszku, nie rozrabiamy z wodą. Dodam tą informację do przepisu, pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)
-
2011/08/04 22:17:18
już samo słowo "szarlotka" wywołuje u mnie dreszczyk emocji... pysznie!
-
2011/08/04 22:21:23
Takie proste ciasto a jednak szarlotka to jest szarlotka-zawsze najlepsza :)
-
2011/08/04 22:44:42
Wyglada cudownie! Bardzo lubię szarlotki, a Twoja wygląda tak pięknie i apetycznie. Paluszki lizać:)
Pozdrawiam.
-
2011/08/04 23:04:11
Moim zdaniem polaczenie jablek z kruchym ciastem jest wspaniale! Ciasto wyglada cudownie, piekne zdjecia na tle zieleni :)

Jutro wpadam na kawalek, wiec szykuj sie Mala :)*
Buziaki!
-
2011/08/04 23:51:37
przecudna musze ją koniecznie zrobić:)))
-
2011/08/05 06:46:59
Dziewczyny dziękuję za cudowne komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/08/05 10:37:57
Ooo... Moja szarlotka :) Bardzo fajnie Ci wyszla. Super!!! Następnym razem skuś się na zrobienie ciasta bez cukru. Wcale a wcale nie jest to odczuwalne w smaku :) Pozdrawiam Cie serdecznie! Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga, bo juz zaczynałam watpić, ze to co robie, robie tylko i wyłacznie dla siebie :( Zapraszam ponownie. Buziaki!
-
2011/08/05 12:00:38
Rewelacyjna szarlotka, mało ciasta i dużo jabłek, wygląda przepysznie, a zdjęcia bardzo kuszące!
pozdrawiam Justynko, miłego weekendu;)
-
2011/08/05 15:39:29
Zdecydowanie za długo nie piekłam szarlotki:)Przypomniałaś mi jak bardzo ją lubię:) Wygląda cudownie:)
-
2011/08/05 16:27:46
szarlotki uwielbiam i dlatego zapisuje (:
-
2011/08/05 19:20:49
Och, przyznaję że mnie zachwyciła. Będę pamiętać o tym przepisie :)
-
2011/08/05 19:33:29
wygląda niesamowicie! Kochana ale mi narobiłaś ochoty na to cudo! mmmm... uwielbiam szarlotki
-
2011/08/06 09:12:57
Wspaniała:)
-
2011/08/06 09:19:12
Klamka zapadła ,dzisiaj popełnię to cudo
-
2011/08/06 14:02:45
Zrobiłam ,ale moja coś nie wyszła ,nie urosła .Ogólnie nawet dobra ,ale przy Twojej wygląda jak kopciuszek
-
2011/08/07 00:30:09
uwielbiam ciasta z jabłkami!
tylko nigdy nie wiem, czym różni się szarlotka od jabłecznika xd
-
2011/08/07 08:44:31
bardzo ładne Ci wyszła - taka, jaką lubię krucha z kruszonką:)))
-
2011/08/08 06:40:35
Dziewczyny dziękuję Wam za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2011/08/08 19:01:01
Wspaniala szarlotka:-) az mam ochote siegnac po kawaleczek:-)
-
2011/08/08 19:55:06
Kochana! Zrobilam dzisiaj! Wyszlo cudowna! To jedna z najpyszniejszych jakie jadlam w zyciu, dziekuje za przepis i zapraszam jutro na mojego bloga to opublikuje wpis :)

Buziaki :*
-
2011/08/08 19:58:11
Muszę tylko uzbierać jabłuszka i od razu zabieram się do działania ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
2011/08/08 21:03:43
Wierzę że przepyszna, bo tak wygląda :)
-
2011/08/09 11:17:25
Dziewczyny dziękuję za komentarze i odwiedziny na blogu :). Cieszę się, że ciasto już znalazło swoich nowych fanów, jest przepyszne i warte upieczenia. Pozdrawiam :)
-
2011/08/24 14:18:05
mi też się spodobało - kisiel do jabłek - ciekawe :)
-
2011/09/08 14:06:23
Skad ty bierzesz te wszystkie przepisy, sa naprawde super. Te ciasta wygladaja u ciebie tak puszysto, wielkio. Naprawde super
-
2011/09/18 10:37:32
Przepis wypróbowałam. Jest świetny. Ciasto smakuje bosko! Pozdrawiam!!!
-
2011/09/18 13:35:19
Dziewczyny dziękuję za cudowne komentarze :), pozdrawiam :))

MARINIA: Bardzo sie cieszę, że ciasto smakowało, pozdrawiam cieplutko :))
-
2011/12/05 09:53:07
Justynko...;) zrobiłam bardzo smaczne ciasto tylko podobnie jak i Tobie jakos mi malo jabłek wyszło;)
-
2011/12/10 07:08:07
Cieszę się, że szarlotka smakowała, osobiście następnym razem też dodam więcej jabłek, pozdrawiam :))
-
2012/02/17 13:28:07
a moze byc zelatyna do ciast bo w niemczech nie ma czegos takiego jak kisiel??
-
2012/02/17 22:31:38
KAROLINA111188: Żelatyna się nie nadaje, kisiel zawiera mąkę ziemniaczaną, barwnik oraz określony smak, jestem pewna, że w jakimś większym markecie nawet w Niemczech się znajdzie :), pozdrawiam :))
-
2012/08/06 19:32:14
pyyyycha:)
-
2012/08/07 20:38:54
Dzięki ;), pozdraiam :))
-
Gość: , 89-74-228-151.dynamic.chello.pl
2012/09/21 18:49:07
piekarnik z termoobiegiem na 180 stopni wlasnie?
-
2012/09/21 20:53:50
Ciasto było pieczone w piekarniku nastawionym na góra i dół, bez termoobiegu.
-
Gość: monika, 188-221-15-126.zone12.bethere.co.uk
2012/10/06 23:30:09
Wlasnie upieklam. Wyglada przepieknie. Nie moge sie doczekac zeby sprobowac. Dzieks za przepis.
-
2012/10/07 07:09:45
Monika cieszę się, że ciasto się bardzo podoba, mam nadzieje, że równie będzie smakować, pozdrawiam serdecznie i zapraszam po inne przepisy :-).
-
Gość: , 85-222-72-35.home.aster.pl
2012/10/12 09:35:48
szarlotka rewelacja, pyszności. :)
-
Gość: panda1234, 37.31.15.218.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/10/14 12:05:43
jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam :) naprawdę bardzo dobry przepis :)
-
2012/10/14 18:03:54
Bardzo się cieszę, jak moi czytelnicy dadzą mi znać, że ciasto się udało i smakuje. Jest to miły ,,akcent" w prowadzeniu tej strony :-). Po drugie przepis zaczyna bardziej przemawiać do innych osób, które przymierzają się do upieczenia go, ponieważ zawiera też inne opinie, niż tylko moje na jego temat, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Groszek, c224-194.icpnet.pl
2012/11/21 22:22:37
Witam, czy zamiast świeżych jabłek mogę dodać zrobione latem tarte jabłuszka ze słoika? Tylko nie wiem niestety ile słoików wypada na 1,5 kg jabłek :(
-
2012/11/22 13:32:20
Groszek, moja Mama, w zimę często korzystała ze swoich jesiennych przetworów, do szarlotki dawała jeden duży litrowy słoik jabłek, gęsto tam ubitych, opcjonalnie to wystarczało, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: , 37.31.77.104.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/26 20:49:00
super super ciasto pieke je juz drugi raz i to juz zostanie moja ulubiona szarlotka
-
Gość: Aga, host-81-190-129-42.olsztyn.mm.pl
2012/11/27 22:19:06
Już piaty raz ją piekę!Przepyszna. Moim sekretem jest świeżo mielony cynamon:)
-
2012/12/21 17:50:33
Dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam :-).
-
Gość: estrakt, aert51.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/30 20:35:53
Moi goście powiedzieli, że koniecznie muszę zachować przepis na kruche ciasto ponieważ jest niesamowite i nigdy tak dobrego nie jedli ;) Na jutro (czyli Sylwestra) piekę dwie blachy ;) Dzięki!
-
2012/12/30 21:57:16
Gość: estrakt, aert51.neoplus.adsl.tpnet.pl, świetnie, że ciasto robi furorę, jest pyszne i zasługuję na uwagę. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po inne przepisy, równie godne wypróbowania :-).
-
Gość: Maszka, 078088177214.elblag.vectranet.pl
2013/01/25 08:50:24
POLECAM WSZYSTKIM REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!
-
2013/01/25 09:48:06
Gość: Maszka, 078088177214.elblag.vectranet.pl, :-))), pozdrawiam :-).
-
Gość: , cpc15-hari15-2-0-cust451.20-2.cable.virginmedia.com
2013/03/15 17:17:22
wlasnie ja pieke:)
-
Gość: ewka, 24.163-224-87.telenet.ru
2013/04/13 12:29:44
ciasto godne polecenia ,super wypiek :)
-
2013/04/13 14:56:05
Gość: ewka, 24.163-224-87.telenet.ru bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam :-).
-
Gość: , host-62-122-238-226.wieszowanet.pl
2013/05/10 10:24:41
mam pytanie: czy można zrobić bez kisielu? bo akurat nie mam
-
2013/05/13 10:29:32
Gość: , host-62-122-238-226.wieszowanet.pl przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :( ,odp. oczywiście, że tak. Jeśli jabłka puszczą dużo soku, można dodać dwie łyżeczki samej mąki ziemniaczanej i sok 1/2 cytryny do smaku, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: keiti26, 088156022108.olsztyn.vectranet.pl
2013/05/28 13:29:59
Ciasto rewelacja, przepis już zapisałam i napewno będę często robiła. POLECAM, mój 2 letni synek się nim zajadał, jadł, jadł i jadł....
-
Gość: Alicja, 078088146026.jeleniagora.vectranet.pl
2013/05/30 19:35:56
Do jablek dodalam budyn wniliowy, bo nie mialam kisielu. Wyszlo bardzo dobre. Dzieki za przepis :)
-
Gość: Edyta, 56.88.136.88.rev.sfr.net
2013/07/14 16:26:34
przepyszna.
-
Gość: , acjc77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/01 12:44:25
Upiekłam , hmmmmm smak bajeczny. :)
-
2013/09/04 12:31:20
Wypieki z tego bloga zawsze się udają. Zapraszam na mojegonapiecyku.wordpress.com/
-
Gość: Laura, dkl143.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/19 21:17:52
Ciasto przepyszne, cudownie pachnie cynamonem. Wyszło zaje*****e :)
-
2013/10/20 07:05:16
Gość: Laura, dkl143.neoplus.adsl.tpnet.pl, :-), pozdrawiam :-).
-
2013/10/27 19:43:16
Ja zawsze robię szarlotkę wg. tego przepisu i zawsze szybko znika z brytfanki :) Super przepis. Czasem z wierzchu posypuję kolorową posypką cukierniczą dla urozmaicenia :)
-
2013/10/28 14:37:16
Buntowniczka86, cieszę się, że ciasto się udaje i smakuje, pozdrawiam :-).
-
Gość: oliviapolanski, c83-249-92-247.bredband.comhem.se
2013/11/12 22:20:48
Czytam przepis ze szwecji i chcialam sie spytac ile gramów jedna margaryna zawiera lub dag?
-
Gość: oliviapolanski, c83-249-92-247.bredband.comhem.se
2013/11/12 23:02:11
ile dag ma 1 margaryna?
-
2013/11/13 01:05:05
Gość: oliviapolanski, c83-249-92-247.bredband.comhem.se, witam, margaryna ma 250 g, pozdrawiam :-).
-
Gość: , 46.227.110.20*
2013/12/01 10:10:38
Szarlotka pyszna! Ciasto kruche idealnie kruche, kisiel i piana z bialek powodują, że masa nie opada.
Wczoraj zmodyfikowałam ją nieco: jabłka tylko pokroiłam na całkiem spore kawałki a na wierzch zamiast drugiej części ciasta dałam świeżo zrobioną kruszonkę. Tym samym wierzch był nieco delikatniejszy. Tak w ramach eksperymentu. Też było pyszne:) Dziękuję za ten przepis. Moja rodzina uwielbia tę szarlotkę:)
-
2013/12/01 11:36:31
Gość: , 46.227.110.20*, witam, bardzo się cieszę, że ciasto tak smakuje :). Świetny pomysł z tą modyfikacją, jest to dla mnie kolejna inspiracja, by w ten sposób upiec nową szarlotkę, pozdrawiam cieplutko, Justyna:***
-
Gość: ola, afsx83.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/19 11:19:09
co zrobić kiedy ciasto się nie ugniata?
-
2013/12/19 12:46:53
Gość: ola, afsx83.neoplus.adsl.tpnet.pl witam, jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się złączyć w jedną całość, należy dodawać stopniowo, w zależności ile będzie potrzeba np. za pomocą łyżki, śmietanę lub zimną wodę, pozdrawiam :).
-
Gość: , host-89-228-143-131.gorzow.mm.pl
2013/12/30 20:15:04
a mi nie wyszła wcale nie urosłaaa pomocyy
-
2013/12/31 12:51:44
Gość: , host-89-228-143-131.gorzow.mm.pl, witam, sama jestem zdziwiona, ponieważ jeszcze nigdy nie miałam problemów z szarlotkami czy jabłecznikami ;). A nie zapomniałaś dać proszku do pieczenia ?, ciasta kruche czy półkruche nie lubią być długo wyrabiane ręcznie, ale to nie znaczy, że składniki nie muszą być ze sobą dobrze połączona. Najlepiej jest dobrze wszystko razem przesiekać nożem na stolnicy, a następnie szybko je połączyć za pomocą dłoni. W niektórych przepisach zaleca się by ciasto dodatkowo schłodzić w lodówce, czyli pozostawić na ok. 1 godziny, pozdrawiam i życzę powodzenia przy kolejnym pieczeniu.
-
Gość: , ip-185-28-248-14.mynet.com.pl
2014/01/31 18:44:05
Szarlotka jest przepyszna, zawsze wychodzi i samkuje całej rodzinie. Dziękuję za super przepis :)
-
2014/02/02 08:51:28
Gość: , ip-185-28-248-14.mynet.com.pl, bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam :*
-
Gość: annam, afkj112.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/18 16:51:06
super przepis, ciasto idealne
-
Gość: Misio, 088156160026.rzeszow.vectranet.pl
2014/03/07 12:27:18
Jestem facetem, ale uwielbiam gotować i piec. Opis tej szarlotki tak pobudził moją wyobraźnię, że zmuszony zostałem do działania. Właśnie wstawiłem ją do piekarnika, ciekawe co wyjdzie. Na razie leci mi ślinka jak prawdziwemu misiowi. Pozdrawiam wszystkich kulinarnych zapaleńców. :-)
-
2014/03/08 14:20:41
Gość: Misio, 088156160026.rzeszow.vectranet.pl, witam, mam nadzieję, że ciasto będzie smakować, pozdrawiam :).
-
Gość: , 109.79.61.17*
2014/03/15 22:52:13
Uwielbiam ten przepis-ciasto pyszne-najlepsze jaki znam :) dziękuję za ten boski przepis
-
2014/03/16 23:05:27
Gość: , 109.79.61.17* Bardzo się cieszę, pozdrawiam :).
-
2014/03/22 10:43:50
Witam,zabieram się do robienia tylko nie mam kiślu cytr. i stąd te pytanie czy można użyć zamiast kiślu cytynowego, truskawkowy?
Lub zamiast kiślu dać galaretkę cytrynową?
Pozdrawiam :) Z góry dziękuje za odp:))
-
2014/03/24 08:57:06
Gosc2028, witam, kisiel truskawkowy może nadać delikatny posmak truskawek i kolorek, jeśli nie będzie przeszkadzać to czemu nie ;), osobiście dałabym sok z cytryny wymieszany z dwoma małymi łyżeczkami mąki ziemniaczanej, pozdrawiam :).
-
Gość: Pychotka, 77-255-228-36.adsl.inetia.pl
2014/04/03 20:12:01
Potwierdzam-szarlotka jest przepyszna! Polecam podawać na ciepło z gałką śmietankowych lodów.... Będzie długo królowała w naszym domu jako deser ;-)
-
Gość: Pychotka, 77-255-228-36.adsl.inetia.pl
2014/04/03 20:14:21
Ps. Margarynę proponuję zastąpic kostką masła. Ciasto ma wtedy piękny zapach...