Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Karpatka i wpis urodzinowy :)

Karpatka

Na wstępie chcę Wam Kochani podziękować za to, że towarzyszycie mojemu blogowi, za wszystkie wejścia i wspaniałe komentarze, które bardzo chętnie czytam, jak również za meile :). Łezka w oku się kręci jak pomyślę, że wytrwałam już dwa lata ;)))), przy dość regularnych wpisach, u mnie to prawie cud :))). Osoby, które prowadzą bloga, wiedzą ile trzeba włożyć pracy i czasu w jego prowadzenie ..., lubię to co robię, ponieważ sprawia mi to ogromną ,,frajdę" :))) i za to kocham właśnie mój blog ,,Moje ciacho” :).

A co tam :))), życzę sobie kolejnych wspaniałych wpisów !:).Gorąco Wszystkich pozdrawiam Justyna :).  

Karpatka to iście królewskie ciacho, bardzo efektownie wygląda, smaku nie muszę zachwalać, kto raz spróbuje dobrą Karpatkę, to chętnie będzie do niej powracał. Przepis należy do mojej Mamy, od siebie dodałam ekstrakt z wanilii. Jest to ciasto które u mnie w domu często królowało na wszystkich większych imprezach Rodzinnych :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki na ciasto:

  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 – 6 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do rondelka wkładamy margarynę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wyłączamy kuchenkę, wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, staramy się by mąka nie pozostawiła zbyt dużo grudek. Następnie ponownie wstawić rondelek na kuchenkę i jeszcze na małym ogniu około 1 minuty, mieszamy cały czas, by mąką całkowicie się rozpuściła (np. z minimalnych grudek), całość ma ładnie odchodzić od rondelka. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Gdy masa będzie już zimna dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ja natomiast, wszystkie jajka wbijam do szklanego naczynia i osobno je miksuję, a tak powstałą masę jajeczną, dodaję dopiero porcjami do ciasta, całość łączę za pomocą miksera. Na koniec dodać proszek do pieczenia, zmiksować z całością.

Dużą blaszkę o wymiarach 40 x 24 cm, może też być blaszka z piekarnika. Wysmarować dobrze tłuszczem i posypać mąką. Ja tu, nie używam papieru do pieczenia.

Ciasto podzielić sobie na dwie części, każdą pieczemy osobno !. Kładziemy ciasto na blaszkę łyżką w różnych odstępach, a następnie łączymy wszystko ze sobą, tak rozsmarowując by wyszło nam cieniutka warstwa.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C, pieczemy ok. 35 – 40 minut. W moim wypadku, już po 20 minutach moje ciasto jest dość brązowe i wyrośnięte, więc zmniejszam temperaturę nawet do 160 st. C i pozostawiam by fajnie się jeszcze dopiekło i wysuszyło, będzie wtedy bardziej chrupkie.

Składniki na masę:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • 32 g cukru waniliowego
  • niepełna szklanka cukru (osobiście wolę dać ½ szklanki)
  • 2 - 3 żółtka (dałam trzy)
  • 200 g masła

Dwie szklanki mleka wlać do rondelka, wsypać ½ szklanki cukru, dodać cukier waniliowy, zagotować. Pamiętajmy by od czasu do czasu zamieszać ;).

W osobnym naczyniu wlać ½ szklanki zimnego mleka, dodać obie mąki, żółtka i delikatnie całość zmiksować do połączenia się składników. (Można zrezygnować całkowicie z żółtek w masie, masa wyjdzie bardziej biała, natomiast żółtka dodadzą masie bardziej kremowej konsystencji).

Gdy mleko zacznie się gotować, wlać przygotowane nasze składniki i już na małym ogniu cały czas mieszając, do powstania tzw. ,,konsystencji budyniowej”. Całość odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie miksujemy na biały puch masło, do którego dodajemy po łyżce naszego budyniu. Na sam koniec dodałam dwie łyżki ekstraktu z wanilii, by masa nie była zbyt ,,mdła”.

Ponadto:

  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii do masy
  • cukier puder do posypania

Wykonanie całości:

Ciasto przekładamy masą. Całość wstawiamy do lodówki lub do zimnego pomieszczenia na kilka godzin. Najlepsze jest następnego dnia.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)   

Karpatka

karpatka

Karpatka

wydrukuj przepis

środa, 01 lutego 2012, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/01 16:36:47
Justynko...;))) wszystkiego dobrego i kolejnych wspaniałych lat blogowania bardzo lubię do Ciebie zagadać...;))uściski
-
2012/02/01 16:43:22
Karpatka wygląda po prostu obłędnie. Cudowne góry urosły.
Życzę wszystkiego dobrego z okazji tych dwóch latek. No i kolejnych tak fantastycznych wpisów jak do tej pory przez kolejne latka. Pozdrawiam cieplutko :)
-
2012/02/01 16:50:16
idealne ciacho na taka wspaniala okazje:)
Wszystkiego dobrego!!!
-
2012/02/01 17:05:10
Gratuluję pięknej rocznicy i życzę kolejnych:)
Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast ale baaardzo dawno jej nie robiłam. Ale czuję, że wkrótce zagości i u mnie:)
Pozdrawiam:)
-
2012/02/01 17:44:57
Sto lat, sto lat!
Karpatka, to jest dopiero ciacho! Mmm. Pieknie Ci wyszla! :))
-
2012/02/01 17:51:17
Miło znowu zobaczyć u Ciebie wpis i to jeszcze z takiej okazji :) Wszystkiego dobrego, wytrwałości w tym co robisz :) A karpatka pycha :) Pozdrawiam serdecznie, Magda!
-
2012/02/01 18:25:36
Wszystkiego Najlepszego.:) A karpatka, cudowna:)
-
2012/02/01 19:17:12
Justynko! Wybrałaś idealne ciacho na taką okazję :) Karpatkę ubóstwiamy wręcz!
Kochana, życzę Ci jeszcze wielu, wielu, wielu lat tak owocnej pracy blogowej :-) zaskakuj nas dalej swoimi pysznościami, bo bardzo to lubimy :)
-
2012/02/01 19:39:33
Cudne ciacho Justynko! Piękne i apetyczne zdjęcia. Życzę wszystkiego najlepszego Twojemu blogowi i Tobie - wytrwałości i radości z jego prowadzenia!
Uściski:*
-
2012/02/01 20:01:30
Piękna karpatka, pozazdrościć takiego ciacha!
Wszystkiego naj, kolejnych pysznych wpisów:)
-
2012/02/01 20:52:52
Życzę Ci kolejnych smakowitych i pięknych wpisów, a karpatka piękna !!!
-
2012/02/01 20:55:36
Bardzo odpowiednie ciacho na taką okazję. Gratuluję rocznicy i życzę wielu olejnych tak pięknych i smacznych!:)
-
2012/02/01 20:56:36
Ciasto idealne na świętowanie rocznicy! Najlepsze życzenia dla Ciebie i bloga :) Pozdrawiam
-
2012/02/02 06:50:45
Wszystkiego najlepszego ,samych udanych wypieków i jeszcze większej frajdy .Naj ,naj dla Ciebie i Twojego bloga
Karpatka cudowna.Pozdrawiam
-
2012/02/02 08:18:44
Dwa latka... czas leci, a tu tyle smakołyków już było, a ile jeszcze przed :] Gratuluję wytrwałości, oby tak dalej ;]
-
2012/02/02 08:39:56
wszystkiego najlepszego!!! :) kolejnych owocnych lat prowadzenia bloga, a karpatka wygląda wspaniale
-
2012/02/02 09:24:26
piekna karpatka i duzo szcesliwosci Ci zycze
-
2012/02/02 10:05:43
Gratuluję zaszczytnej drugiej rocznicy:) u mnie ona za kilka dni:) Wielu tak cudownych wpisów, jak dotąd, życzę:) ...a karpatka ...no cóż to moja pięta achillesowa:)
-
2012/02/02 17:45:47
Wszystkiego dobrego! Wpraszam się koniecznie na tą karpatkę:)
-
2012/02/02 21:11:26
Cudowne ciasto, u nas w domu bardzo je lubimy, Justynko gratuluję pięknej rocznicy i życzę Ci jeszcze wielu takich.
Pozdrawiam;)
-
2012/02/05 10:05:36
Ach, gratuluję rocznicy bloga :-)) i życzę dalszych samych wspaniałych przepisów, wielu komentujących i samych radości z prowadzenia bloga :-)
I częstuję się karpatką ;-))))
-
2012/02/05 12:32:17
Dawno nie jadłam, ale zawsze robię mocno waniliowy krem do karpatki.
Gratuluję!
-
2012/02/05 19:08:33
Nigdy nie miałam odwagi, żeby zmierzyć się z karpatką, ale właśnie wczoraj przekonywałam mają mamę, że mogłaby popełnić takie ciasto...
-
2012/02/05 19:15:24
20000000000 lat ;-))

A karpateczką nie pogardzę ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
2012/02/05 20:11:41
Gratuluję wytrwałości i pięknego bloga. Życzę dalszych sukcesów kulinarnych. Pozdrawiam serdecznie :-)
-
2012/02/06 14:04:46
Justynko! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Twojego cudownego bloga ; )

a karpatka wyglada bosko!
-
2012/02/08 19:03:17
po czasie trochę ale bardzo, BARDZO gorąco życzę Ci kolejnych owocnych lat blogowania!!! kolejnych pysznych wypieków, kolejnego wspólnego pieczenia i wszystkiego naj, naj slodszego!

całuję gorąco!
-
2012/02/29 13:25:11
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe życzenia, pozdrawiam cieplutko :))