Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Klasyk do małej czarnej …

Klasyk do małej czarnej …

Przychodzi weekend i ma się ochotę na coś słodkiego, ale ostatnio chęci brak ;(. Postanowiłam wyczarować coś szybkiego, efektownego i smacznego :))). Tak na marginesie ;), w skarzcie mi osoby, które znają się na pieczeniu i nie znają tego ,,klasyka” ? :). U mnie ciemny biszkopt, może być dowolny, bita śmietana oraz rozkoszna dekoracja ;))). Gorąco polecam i życzę udanego tygodnia, pełnego pozytywnych niespodzianek !:).

 

Składniki na biszkopt:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,w trakcie ubijania dodawać cukier małymi porcjami, gdy białka dobrze się ubiją dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na końcu dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem i kakao.

Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posypać mąką.

Piec ok. 35 minut w 180 st. C, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ja swój biszkopt po upieczeniu, zrzuciłam z 60 cm na podłogę (blaszce),w celu by uszło z niego zgromadzone powietrze, można pominąć ;). Zostawić do wystygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 op. ,,śmietan – fix”

Schłodzoną śmietanę ubijamy przez krótki czas. Następnie dosypujemy do niej cukier puder wymieszany z ,,śmietan – fix”. Ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ponadto:

  • parę łyżek dżemu morelowego

Wykonanie całości:

Biszkopt przeciąć na pół. Wierzchnią warstwę tak ściąć by wyrównać biszkopt, a ścinki zmielić w blenderze na posypkę.

Na spód biszkoptu posmarować dżemem morelowym, można dość grubo, na to wykładamy większość masy, zostawiając ok. 1/3 na wierzch.

Przykładamy drugim blatem, całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy zmielonym ciastem.

Przystroić według uznania (u mnie wiśnia kandyzowana).

Smacznego :) 

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

wydrukuj przepis

niedziela, 19 lutego 2012, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2012/02/19 20:13:03
u mnie też ostatnio z chęciami na bakier... jeżeli chodzi o pieczenie... natomiast jeżeli chodzi o jedzenie to nie odmawiam :-))
-
2012/02/19 20:26:11
Wisienki idealnie pasują do tego cudeńka :)
-
2012/02/19 20:32:41
super wygląda takie ciacha bardzo lubię ;)
-
2012/02/19 20:48:29
Pyszne to ciacho, fantastycznie wygląda!:)
-
2012/02/19 21:04:31
uwielbiam takie klasyki, to proste ciasta, ktora zawsze wychodza a smakuja wybornie! :)
-
2012/02/20 10:36:13
Wiesz klasyk znam ...ale tak naprawde nigdy go nie robiłam:) ....no chyba, ze w formie tortu:)
-
2012/02/20 10:37:34
z bitą śmietaną.. pysznie :-)
-
2012/02/20 17:46:12
Idealnie wygląda!:) Poproszę kawałeczek:)
-
2012/02/20 20:42:00
Cudny ,piękny ,apetyczny .Wisienka bajeczna ,jak malowana
-
2012/02/20 20:47:58
o... takie ciacho bym zjadla:)
-
2012/02/20 22:08:41
Dawno juz takiego ciacha nie pieklam! U Ciebie jak zwykle bajecznie sie prezentuje!
Dziekuje za zyczenia, tydzien jak narazie zacza sie bardzo pozytywnie! :D
Buziaki:))
-
2012/02/23 11:51:03
Uwielbiam takie klasyki :)
-
2012/02/23 19:00:03
Klasyk najlepiej się sprawdza.
-
2012/02/23 21:28:37
Bardzo dziękuję za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2012/02/26 20:45:34
Ale wspaniałe ciacho! :)
-
2012/02/27 09:40:27
Na takie ciasto zawsze mam ochotę - nie odmawiam jednym słowem ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/03/01 09:22:57
Dziekuję za miłe słowa Dziewczyny, pozdrawiam :))
-
Gość: Zojka, *.adsl.inetia.pl
2015/05/14 21:17:37
Ale kiedy ten cukier do ciasta ? Konsystencja wyszła mi bardzo gęsta, tak że, nie wiem co będzie, na razie siedzi w piekarniku. Na zdjęciu wygląda pycha, a u mnie.........?