Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Najlepszy tort czekoladowy, jaki kiedykolwiek jadłam w swoim życiu :). Już nie mogę się doczekać chwili, kiedy ponownie go upiekę :). Jeśli mi nie wierzycie ?;), to radzę się przekonać jak najszybciej, o jego niepowtarzalnym smaku :))). Przepis pochodzi z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam !:)

 

Biszkopt do tortu:

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki oleju
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić osobno, dodawać stopniowo cukier, ubić na puch, potem dodawać po jednym zółtku, delikatnie zmiksować. Następnie dodać przesiane obie mąki z kakao, proszkiem do pieczenia, wlać olej, delikatnie całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

Formę o średnicy ok. 22 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boki blaszki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe i upiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, na ok. 30 do 35 minut.    

Krem czekoladowy:

  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam ok. ½ szklanki !!!)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 400 g serka mascarpone (użyłam 250 g)
  • ok. ¼ szklanki kakao
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 1 śmietan - fix

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan – fix, prawie na sztywno. Dodać kakao, mascarpone, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.

Do nasączania biszkoptu:

  • 1 szklanka wrzątku (dałam niepełną)
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki

W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii. 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać. 

Ponadto:

  • słoik dżemu do przekładania wiśniowy
  • żywe róże do dekoracji
  • biało
  • cukier kryształ

Wykonanie całości:

Zimny biszkopt podzielić na trzy części.

Pierwsze płat biszkoptu nasączyć, nałożyć połowę dżemu wiśniowego, na niego rozłożyć połowę masy czekoladowej. Kolejny płat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę, przyłożyć trzecim płatem biszkoptu. Górę tortu posmarować dżemem, by polewa czekoladowa nie pękała.

Całość tortu polać polewą czekoladową.

Róże wcześniej opukane w wodzie, osuszone, posmarować pędzelkiem roztrzepanym w białku, posypać cukrem kryształem. Uciąć od łodygi zostawiając mały koniuszek by wbić do ciasta.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :) 

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

wydrukuj przepis 

środa, 28 marca 2012, anytsujx

Komentarze
2012/03/28 20:55:01
Na pewno jest pyszny:)
-
2012/03/28 20:57:41
Pięknie mu z tą różą! Bajeczny!
-
2012/03/28 21:07:17
Boooossssskiiii !
I ta róża! Ach , wspaniałe zdjecia, cudowny tort Justynko
Pozdrowienia:)
-
2012/03/28 21:15:16
prawdziwa delicja!
-
2012/03/29 09:02:26
Ależ u Ciebie ślicznie i smacznie ;]
-
2012/03/29 14:06:35
Justynko....piękny tort i cudne zdjęcia
-
2012/03/29 14:17:26
Dziewczyny dziękuję za wspaniałe komentarze, pozdrawiam cieplutko :))


-
2012/03/29 16:40:40
oblednie wyglada, domyslam sie ze smakuje rownie dobrze:)
-
2012/03/29 17:42:45
Ta róża i polewa- pyszna rozkosz!!!
-
2012/03/29 18:16:00
Tort - marzenie! :)
-
2012/03/29 20:25:04
jaki śliczny!!!
-
2012/03/30 17:26:49
Poezja:) uwielbiam torty ...a ta róża cudna:)
-
2012/03/31 01:38:10
wygląda obłędnie:) i mega apetycznie....szkoda, ze oglądam go o tej porze....... ;)
-
2012/03/31 06:42:59
Dziewczyny wasze komentarze są przesłodkie, dziękuję i pozdrawiam :))
-
2012/03/31 12:14:41
Mniam. Bardzo rozpieszczasz swoich najbliższych :) Pozdrawiam!
-
2012/03/31 18:39:56
Mmmm, taki czekoladowy tort do kawy i do herbaty i sam do siebie i do 2 kawałka, mmm.
-
2012/03/31 18:40:48
A tak wogule to robisz super zdjęcia!
-
2012/04/01 08:46:28
Piekny tort!
I ta roza...:)
Jesli mowisz ,ze najlepszy to wierze Ci na slowo! :)
-
2012/04/01 09:51:17
Dziękuję Wam za miłe słowa, pozdrawiam :))
-
2012/04/01 11:25:21
Ta róża ma tak wspaniały czerwony kolor na zdjęciu! Genialna jest :) A tort, jak czekoladowy, to musi smakować wspaniale ;)
-
2012/04/01 14:38:21
Tak wygląda marzenie:)
-
2012/04/01 14:46:30
Dziekuję za odwiedziny na blogu Dziewczyny :), pozdrawiam :))
-
2012/04/01 17:40:48
Rewelacyjny! I ta róża!
-
2012/04/02 14:26:53
Dziękuję :), pozdrawiam :))
-
2012/04/02 16:22:37
Tort pierwsza klasa, pycha :-)
-
2012/04/03 22:34:58
Dziękuję, pozdrawiam :))
-
2012/04/10 23:48:28
uwielbiam wszystko co czekoladowe!!!
wymarzony tort na urodziny! ach... ale sie rozmarzyłam....
-
2012/04/24 17:03:58
Marzenie czekoladowe, które za mną 'chodzi' ;-) Muszę się zmotywować do upieczenia takiego ciacha ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/04/29 20:14:06
Dziękuję :), pozdrawiam :))
-
2012/08/17 10:20:29
coś nie tak z przepisem na ciasto, mowa jest bowiem o białkach a nie ma wzmianki o żółtkach:))
Pogubiłam się a czas nagli bo dzis urodziny mamy i chce jej upiec te pyszność:)
-
2012/08/17 11:46:49
Olutkas1: przepis już poprawiłam, żółtka oczywiście w biszopcie są, musiało mi przy pisaniu tekstu umknąć ;). dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę i życze udanego pieczenia, pozdrawiam :))
-
Gość: M., 81-219-137-26.adsl.inetia.pl
2012/11/19 18:23:38
Przy kremie pojawił sie problem, jest napisane śmietane ubić z cukrem, więc wsypałam cukier zmiksowałam i się zważyło... drugi raz cukier wsypywałam po trochu gdy śmietana była już ubita... też siż zważyło...:/ Dopiero za trzecim razem wpadłam żeby cukier dodać na samym końcu, i tak: ubiłam śmietanę, dodałam fix i dopiero gdy wymieszałam z serkami dodałam cukier i udało się!!!:) Co robiłam nie tak??
-
2012/11/20 00:37:15
Gość: M., 81-219-137-26.adsl.inetia.pl, myślę, że kolejność cukru pudru nie miała tu większego znaczenia. Sama daję cukier czasem od razu, a czasem stopniowo małymi porcjami w połowie ubijania i nigdy mi się śmietana nie rozwarstwiła. Przy ubijaniu śmietany należny pamiętać o kilku zasadach, po pierwsze, aby była bardzo dobrze schłodzona !, nie ubijać śmietany, która ma temperaturę np. ,,pokojową", co morze spowodować jej warzenie, a prawie na pewno ;). Po drugie nie należy nigdy mieszać dwóch różnych rodzajów śmietany (zarówno %, jak i firmy, ponieważ każda śmietana może ubijać się inaczej), gdy śmietana zaczyna już gęstnieć zmniejszamy obroty miksera, na najmniejsze. Jeśli np. chcemy dodać płynną (roztopioną) czekoladę lub serek, sok czy co tam chcemy, to pamiętajmy by wymieszać już za pomocą łyżki. Mama nadzieję, że pomogłam na przyszłość, pozdrawiam serdecznie :-).
I jeszcze jedno, jeśli śmietana nie jest pierwszej świeżości, również może nam się nie ubić.

Ps. Ja zanim zacznę ubijać śmietanę, schładzam ją dodatkowo jeszcze przez 15 do 20 minut w zamrażalce, mimo, że stała wcześniej w lodówce.
-
Gość: , 81-219-57-48.adsl.inetia.pl
2012/11/29 12:37:22
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, mam nadzieję że następnym razem już gładko pójdzie:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
2012/11/29 16:12:24
Gość: , 81-219-57-48.adsl.inetia.pl, myślę, że na pewno :), pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: barboreczka84, 93.175.75.18*
2012/12/13 11:38:01
Tort przepyszny. Robiłam go dwa razy i znikał od razu. Pomimo, że nie lubię czekoladowych tortów ten jest świetny :)
-
2012/12/13 14:02:29
Gość: barboreczka84, 93.175.75.18* , bardzo się cieszę, że smakował :-), pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: , 81-219-157-131.adsl.inetia.pl
2013/02/16 12:07:13
A jakie kakao dodać do ciasta takie do mleka czy takie do mleka czy takie ciemne ?
-
2013/02/16 15:17:01
Gość: , 81-219-157-131.adsl.inetia.pl dodaję ciemne kakao przeznaczone głównie do ciast, najczęściej używam DecoMorreno, daje dość intensywny kolor wypieką (oczywiście w jakiej ilości się go daje) jest dość ciemne, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Jowi, public-gprs472120.centertel.pl
2013/03/18 21:16:58
FANTASTYCZNY TORCIK! W życiu nie jadłam smaczniejszego! Sama rozkosz dla podniebienia. Rodzinka pochłonęła go w oka mgnieniu. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
-
2013/03/18 21:21:19
Gość: Jowi, public-gprs472120.centertel.pl bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: mikka123, user-188-33-147-101.play-internet.pl
2014/02/02 14:12:14
witam!ten torcik to rewelacja!!! wyszedł fantastyczny ,smaczny ,pozdrawiam gorąco
-
2014/02/04 16:20:39
Gość: mikka123, user-188-33-147-101.play-internet.pl ,Bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam :*
-
2014/02/09 10:58:02
Zrobiłam wczoraj ten torcik na 30tkę Męża. Zrobił szał:) wszystkim bardzo smakował i dzisiaj dostałam już 3 SMSy "prześlij mi przepis na ten pyszny tort" :) Więc przesyłam im linka do Twojego bloga:)
Dzięki bardzo :)
pozdrawiam!
-
2014/02/10 01:20:05
Gość: ruda, 89-68-44-164.dynamic.chello.pl bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje, pozdrawiam:*