Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z makiem

Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne” ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji. Dziś prezentuję z masą makową, ale można wykonać go z masą serową, jak na sernik lub dodać sezonowe owoce !:). Przepis dostałam od koleżanki Ani z pracy, za który bardzo dziękuję. Trochę go zmodyfikowałam, ale to cała Ja ;))). Gorąco polecam i życzę udanego tygodnia !:)

Ps. Przepis na masę makową, skomponowałam sama :).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna lub masło (dałam 220 g masła)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Masło rozpuścić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka ubić z cukrem na puch, wlać delikatnym strumieniem ciepłe masło, cały czas ucierając. Na koniec dodawać mąkę małymi porcjami i miksować na małych obrotach.

Masa makowa:

  • 300 g maku
  • 2 jajka
  • 2 -3 łyżki roztopionego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 garstki zmielonych migdałów
  • parę kropli aromatu rumowego i waniliowego
  • 1 starte jabłko

Mak zalać wodą, wypukać. Następnie zalewam mak wodą z dodatkiem mleka (pól na pół), zagotować i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Przecedzić i zmielić.

Do masy makowej dodaję cukier, masło,aromaty, żółtka, zmielone migdały na tzw. mączkę w blenderze. Na koniec dodaję białka i jabłko starte na bardzo drobnych oczkach. Dokładnie wymiesza, by składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Plewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 3 – 4 łyżek mleka 3,2  %

W rondelku do zimnego mleka, kruszę czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszając, czekam aż mi się fajnie rozpuści. 

Wykonanie całości:

Blaszkę o wymiarach 25 x  36 cm, wysmarować delikatnie tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spód blaszki wyłożyć większą część ciasta. Następnie po całości rozłożyć masę makową (robię to za pomocą łyżki, rozkładam małymi ,,kępkami”).

Pozostałą część ciasta w metalowej misce, podgrzewam około 0,5 minuty na palniku by się bardziej rozluźniła. I polewam wierzch ciasta ,,zygzakami”, ponieważ nie starczy by przykryło całe ciasto.

Piekę w rozgrzanym piekarniku, na 180 st. ok. 45 minut.

Po wystygnięciu, polewam polewą czekoladową ,,zygzakiem”  ;))).

Smacznego :)

Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z makiem

wydrukuj przepis

poniedziałek, 23 kwietnia 2012, anytsujx

Komentarze
2012/04/23 14:43:19
świetne ciasto takie bardzo lubię ;)))
-
2012/04/23 17:10:04
Kochana to ciasto wyglada mega smakowicie:) pozdrawiam
-
2012/04/23 17:20:37
od razu sie czestuje, mniam:)
-
2012/04/23 17:43:01
wygląda obłędnie :)
-
2012/04/23 17:54:15
W wersji z serem to już w ogóle odlot!
-
2012/04/23 18:38:03
oj to muszę do Ciebie się wbić na kawałeczek... ja niestety z ucieranymi jestem na bakier :) muszę to kiedyś zmienić... z naciskiem na "kiedyś":))
buziak
-
2012/04/23 20:00:54
ach, jak dawno nie jadłam ciasta z makiem!
-
2012/04/23 20:31:52
Pysznie upieczony!
-
2012/04/23 21:36:15
wygląda doskonale:) pozdrawiam
-
2012/04/23 21:51:40
Jakie ono jest piękne Justynko! Bardzo mi się podoba !:)
-
2012/04/23 22:01:58
Wspaniałe ciasto! Wygląda na bardzo smaczne i pulchniutkie-pychotka:)
-
2012/04/24 13:28:37
Musi być pyszne z takimi dodatkami
-
2012/04/24 15:36:25
Wspaniale ciacho Kochana ;*

czestuje sie wirtualnie jesli pozwolisz ;-)
-
2012/04/24 16:45:15
Mniam! A do tego rozmiar blaszki odpowiada mi idealnie ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
2012/04/25 18:20:57
Nie przepadam za makowcami, ale ten wygląda na prawdę pysznie :-)
-
2012/04/28 16:27:43
Też lubię ucierane ciasta, bo są szybkie : ciach ciach i już wyląduje w piekarniku :)
-
2012/04/29 20:11:29
Dziewczyny dziękuję za wspaniałe komentarze, pozdrawiam :))
-
2012/05/05 22:53:05
Ucieranego z makiem jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę kiedyś wypróbowac przepis.
-
2012/05/11 09:00:13
Pieknie wyglada
-
2012/05/11 13:51:18
Dziękuję :), pozdrawiam :))
-
Gość: , ip-95-223-36-35.unitymediagroup.de
2012/12/01 20:45:27
upieklam te ciasto o dziwo, udalo sie i smakowalo pozdrawiam (:)
-
2012/12/02 19:08:27
Gość: , ip-95-223-36-35.unitymediagroup.de, bardzo się cieszę, że ciacho się udało ;), a co najważniejsze smakowało, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2012/12/04 13:34:33
To musi być pyszne, zreszta fotki dość zachęcają:)
-
Gość: niqa, p54adaae9.dip.t-dialin.net
2013/03/17 12:39:44
ciasto przepyszne, zamiast polewy czekoladowej zrobilam kokosowa piezynke: 5 bialek ubic ze szklanka cukru pudru (mozna mniej, jak ktos woli mniej slodkie) i na koniec delikatnie wmieszalma wiorki kokosowe. (ok 150-200g-->jedna paczka) Mase kokosowa wylalam na upieczone ciasto i pieklam do momentu, az masa sie zarumienila i nabrala kruchosci. Polecam!
-
2014/10/07 12:43:19
Witam. Ile razy mieliła Pani mak?
-
2014/10/07 12:58:52
Jeszcze jedno pytanko, mak rozkłada Pani kępkami, czyli nie jest on równomiernie ułożony na całej powierzchni ciasta? Czy kladzie Pani mak i rozprowadza po całym cieście? Przepraszam za być może dziwne pytania ale lubię robić ciasta z perfekcyjną dokładnością, nie lubię w ciastach improwizacji:-) Pozdrawiam
-
2014/10/09 08:49:57
Nisia83, witam, mak rozłożyłam kępkami, ale wyrównałam łyżką po całości ciasta. Aha, mak zawsze mielę raz, ale dodam, że mam specjalne drobne sitko do maszynki, cieszę się, że ciasta trafiają smakiem i pozdrawiam serdecznie :).

Fajnie, że przypomniałaś mi o tym ciachu, sama go upiekę na ten weekend, bo jest naprawdę pyszne :).
-
2014/10/09 22:15:18
Dziękuję za odpowiedź, dodam, że jestem pełna podziwu dla Twojego zorganizowania:-) też chciałam kiedyś sama prowadzić bloga kulinarnego ale jakoś zawsze obawiałam się, że nie poradzę sobie:-) Pozdrawiam gorąco
-
2014/10/10 02:51:00
Nisia.83, najtrudniej zacząć, a później samo się kręci ;). Daj znać jak założysz bloga, chętnie będę zaglądać, pozdrawiam :*