Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

To klasyk w moim menu, piekę to ciasto od kilku dobrych lat, na większe imprezy rodzinne. Jest też faworytem, wśród ciast, które uwielbia mój Mąż :). Więc kiedy pojawia się na Naszym stole, bez większej okazji, mój ukochany zadaje mi pytanie, ,,co oczekujesz w zamian (…) ?”oczywiście żartem, zawsze działa ;))).  

Wracając do ciasta, jest przepyszne. Ma w sobie delikatny biszkopt, budyń robiony na zielonym owocowym soku, co daje mu subtelny smak. Wnętrze jest ,,przyprawione” delicjami wiśniowymi, zwieńczony masą śmietanową z galaretką. Cudo i rozkosz dla podniebienia. Gwarantuję tym którzy go jeszcze nie piekli, że na jednym kawałku się nie kończy ;). Gorąco polecam !:).

Ps. Przepis znalazłam lata temu w Internecie, lekko go zmodyfikowałam. Strony niestety nie pamiętam, skąd dokładnie go wzięłam, wtedy nie prowadziłam jeszcze bloga.

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać na situ do miseczki.

Białka ze szczyptą soli dobrze ubić mikserem. Dodać oba cukry, ubijać, dodać żółtka, ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy (czas ucierania mikserem ok. 10 minut). Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, można wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach mikserem.

Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wysmarować lekko margaryną, rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią biszkopt i piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Zielony budyń:

  • 1 duży sok zielony ,,PYSIO”  lub inny ;)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (każdy)

Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim trzech budyniów.

Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń ;)).

Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięto biszkopt.

Masa śmietanowa:

  • ½ l śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 szklanka wody

Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.

Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, poczym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.

Ponadto:

  • 2 opakowania ,,Delicji Wiśniowych”
  • 2 galaretki agrestowe

Wykonanie całości:

Ciasto składa się z kilku warstw. Biszkopt, zielony budyń, jak już lekko ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok drugiego delicje czekoladą do góry !!!.

Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie, wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte, ponieważ jak ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje !!!.

Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta.

Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.

Smacznego :) 

Ciasto Shrek

 

 

Ciasto Shrek

wydrukuj przepis

niedziela, 13 maja 2012, anytsujx

Komentarze
2012/05/13 19:21:56
ale u Ciebie zielono :-)) bardzo , bardzo optymistycznie :)
pozdrawiam gorąco!
-
2012/05/13 19:38:23
Wiosennie i pysznie .Ciacho super
-
2012/05/13 19:50:30
A wiesz, że ja go jeszcze nigdy nie jadłam!
-
2012/05/13 19:56:55
Bardzo podoba mi się ta Twoja shrekowa gra w zielone, dawno nie piekłam tego ciacha, pyszne jest, nie można poprzestać na jednej porcyjce :)
-
2012/05/13 20:05:53
mam ten przepis :))) dokładnie ten, wyszperany lata temu w internecie :))) Jest świetny, ciasto przepyszne, choć u mnie inne ciasta są faworytem. Ale, z okazji wiosny i zielonego koloru ostatnio o nim myślałam :)
Pozdrawiam.
-
2012/05/13 20:29:07
Pyszniutko!
-
2012/05/13 21:41:01
smakowite ciacho:)
-
2012/05/13 22:45:29
ooo muszę o tym cieście przypomnieć mojej siostrze-za tydzień ma komunię, zatrudniła mnie do pieczenia ciast:) pozdrawiam
-
2012/05/13 23:58:48
Justynko....ciasto świetne i te kolorki :))))
-
2012/05/14 08:21:10
Wow! :) ciasto jest przewspaniale! ;-)
-
2012/05/14 09:31:52
super:)
-
2012/05/14 10:44:21
Shrek jak się patrzy! :)
-
2012/05/14 14:54:37
Ja jeszcze nie pieklam, ani nie probowalam, ale wierze ze na jednym kawalku sie nie skaczy.. zreszta jak zwykle hehe.

Ciasto wyglada wprost bosko! :))
-
2012/05/14 20:32:57
Jejku,jakie ładne ! Nie robiłam jeszcze tego ciasta. Wygląda rewelacyjnie! :)
Pozdrawiam ciepło:)
-
2012/05/15 09:06:24
Dziewczyny jesteście KOCHANE za tak wspaniałe i pełne ciepła komentarze. Cudownie, że wciąż jesteście z moim blogiem i do mnie zaglądacie. To ja mam wyrzuty sumienia, że ostatnio na wszystko brak mi czasu, zwłaszcza na odwiedziny u Was, ale obecnie jestem zajęta nie tylko pracą, ale i wyprowadzką !:). Pozdrawiam Wszystkich bardzo cieplutko :)
-
2012/05/16 21:10:02
U mnie nazywa się Fiona, robiłam ostatnio znów na swoje imieniny i zawsze robi furorę!:) Wspaniałe Ci wyszło:) I nawet Shrek we własnej osobie wpadł na kawałeczek!:)
-
2012/05/18 16:11:49
Przepięknie się prezentuje na zdjęciach :)
-
2012/05/18 20:04:26
Ale super zielony kolorek Ci wyszedł, pięknie, wygląda na smaczne :-)
-
2012/05/24 10:33:06
Ciasto wygląda wspaniale, aż ślinka leci. Mniam:)
-
2012/05/30 20:51:33
Dziękuję Wszystkim za wspaniałe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2012/06/05 23:21:25
Prezentuje się tak wiosennie ;-)


www.przysmakiewy.pl
-
2012/06/09 14:46:42
Dziękuję, pozdrawiam :))
-
2012/06/09 20:14:48
Cudne, takie zielone...też mam ostatnio galaretkowe myśli ;)
-
2012/06/13 09:46:43
Dziękuję za komentarz :), pozdrawiam :))
-
2012/07/23 14:07:22
Ach... to tak właśnie wygląda ciasto i imieniu ogra:) wygląda słodko i orzeźwiająco:)
i ma warstwy;)
-
2012/07/26 19:59:38
Dziękuję :), pozdrawiam :))
-
Gość: kasia, 89-68-10-78.dynamic.chello.pl
2012/11/13 10:40:09
dlaczego w przepisie w masie na zielony budyń są dwie galaretki agrestowe?? co mam z nimi zrobić??
-
2012/11/13 13:14:56
Kasiu, dobrze, że zwróciłaś na to uwagę, wkradł się błąd, już wykasowałam, tam nie powinno być tych galaretek, one są potrzebne tylko na wierzch ciasta, pozdrawiam :-).

-
2012/11/13 14:19:31
Lubimy to!
-
2012/11/13 15:58:34
:-), pozdrawiam serdecznie :-)).
-
Gość: Angelika, 89-73-185-16.dynamic.chello.pl
2012/12/25 18:32:38
zaciekawiło Mnie i upekłam teraz na święta do kawy ;)
PYCHA !!!!!
-
2012/12/25 22:51:10
Gość: Angelika, 89-73-185-16.dynamic.chello.pl, bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: agnieszka, 31-128-25-20.ip.xcore.pl
2013/02/01 20:11:02
Właśnie go zrobiłam ciekawa jestem jaki będzie w smaku
-
2013/02/01 21:14:48
Gość: agnieszka, 31-128-25-20.ip.xcore.pl napisz czy ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/03/01 20:09:54
Robiłam ciacho....jest przepyszne :) No i świetnie wygląda:) Mogę śmiało polecić :)
-
2013/03/01 21:55:24
Ritusia86 bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Emma, 87-205-201-242.adsl.inetia.pl
2013/03/28 13:37:46
Hej czy do tego placka może być śmietana 18%? bo u mnie w sklepie nie było 30 %
-
Gość: glaretkanaszybko, public-gprs224721.centertel.pl
2013/03/29 16:31:24
Ciasto boskie, za pierwszym razem wyszło idealnie, ale za drugim katastrofa... Winę za to ponosi nowość - galaretka na szybko. Nie radzę stosować przy tym przepisie, tężeje to to na gorąco i taki glut zwarzył mi śmietanę. :(
-
2013/03/29 17:15:06
Gość: Emma, 87-205-201-242.adsl.inetia.pl chyba nie bardzo ;), podejrzewam, że nie ubije Ci się na sztywno, najlepsza jest 30 % lub 36 %. Jeśli lubisz eksperymenty to daj znać jak wyszło, pozdrawiam serdecznie :-).

Gość: glaretkanaszybko, public-gprs224721.centertel.pl cieszę się, że ciasto smakuje, co do" galaretki na szybko" jeszcze takiej nie miałam ;), wybieram zawsze te tradycyjne, ale z ciekawości poszukam w sklepie, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: ewu, hld46.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/30 20:17:39
U mnie wyszła blond Fiona:P Popełniłam kardynalny błąd sądząc, że te hiperszybko tężejące galaretki się nadadzą. Otóż nie, nie nadają się... Zatem zmuszona byłam do użycia żółtej galaretki na górę.
-
Gość: ewelinekkk1992, public89908.cdma.centertel.pl
2013/04/13 17:50:35
Moja mama często robi te ciasto :) Wszyscy bardzo je lubimy a w szczególności mój tato i brat .
-
Gość: Gosia, 109-199-64-58.sta.asta-net.com.pl
2013/05/02 18:26:10
Robiłam dzisiaj rano ciasto.Wyszło super,bardzo lubię takie owocowe w smaku nie za słodkie ciasta.Polecam i pozdrawiam:)
-
2013/05/06 06:28:49
Bardzo dziękuję za przemiłe komentarze, cieszę się, że ciasto się udaje i smakuje, pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :-).
-
Gość: Aga, 87-204-238-186.ip.netia.com.pl
2013/08/30 18:41:26
Wygląda bardzo zachęcająco.
Jaki to jest duży sok pysio? Jaka pojemność? 900 ml?
-
2013/08/30 20:00:18
Gość: Aga, 87-204-238-186.ip.netia.com.p, oj nie pamiętam jaka jest podana ilość w ml, na pewno jest to duża butelka. Piekłam go już jakiś czas temu i nie wiem czy producent tego soku czegoś nie zmienił np. opakowania i jego ilości. Jeśli będę w najbliższym czasie w sklepie to sprawdzę i dopiszę jeszcze pod tym komentarzem ile ml miał ten sok, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: emgie, 87-206-15-135.dynamic.chello.pl
2013/08/31 10:08:48
w wersji do wydruku nadal 2 galaretki w przepisie masy budyniowej :)
-
2013/09/01 10:47:44
Gość: emgie, 87-206-15-135.dynamic.chello.pl, witam, dziękuję za zwrócenie na to uwagi, już wykasowałam ;), pozdrawiam :-).
-
2013/09/16 13:28:02
Ciasto przepyszne .Dziękuję za wspaniałe przepisy rzadko się zdarza ze są w tak mądry sposób opisane.
-
2013/09/16 19:28:50
Iwonaradzikowska, wow co za miłe słowa :-), bardzo się cieszę, że ciasto się udało i przypadło do gustu, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Monika, 89-74-105-192.dynamic.chello.pl
2013/10/05 12:01:22
Wlasnei sie za nie zabieram... :) Jaki rozmiar blaszki?
-
2013/10/05 13:55:32
Gość: Monika, 89-74-105-192.dynamic.chello.pl, witam blaszka to 25 x 36 cm, pozdrawiam :-).
-
Gość: Marciak6691, user-164-126-155-137.play-internet.pl
2014/03/07 13:03:30
Właśnie się chłodzi, idealny na Dzień Kobiet :) Dziękuje za wspaniały przepis , dawno miałam ochotę wypróbować to ciacho:)pozdrawiam:)
-
Gość: Marta, dyd225.internetdsl.tpnet.pl
2014/03/08 13:23:24
Witam! Ciasto popełnione :) Bardzo przypomina ciasto Kubuś, które robię na soku marchwiowo truskawkowym, ale łączę z 2 paczkami budyniu. Tutaj aż trzy i ja niestety mocno wyczuwam smak sproszkowanego budyniu :/ Czy zielony sok z dwoma opakowaniami budyniu nie będzie sprężysty?
-
2014/03/08 14:19:19
Gość: Marta, dyd225.internetdsl.tpnet.pl Witam, proszę zwrócić uwagę na gramaturę budyniu dałam trzy bo były po 40 g, wyszło oki, są również budynie które mają po 60 g, pozdrawiam :).
-
2014/03/20 17:32:29
Wygląda przepięknie - super kolorki ;) Bardzo lubię to ciacho :)
-
Gość: Aga Młoda Żona, bgw89.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/29 12:25:03
To ciasto zawsze robiła moja mama i jest pyszne dziś będę je pierwszy raz sama robiła mam nadzieję że wyjdzie. Tylko w końcu nie wiem czy do śmietany dodaję galaretki czy nie????pomóżcie zanim zacznę robić
-
Gość: Aga Młoda Żona, bgw89.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/29 12:26:43
Ano dobra już doczytałam w komentarzach ze to o masę budyniowa chodziło a nie śmietanową
-
2014/04/02 08:26:30
Gość: Aga Młoda Żona, bgw89.neoplus.adsl.tpnet.pl Witam, tak do masy śmietanowej dodaje się dwie galaretki (rozpuszczone w mniejszej ilości wody, jest wszystko w przepisie), w razie wątpliwości proszę pytać, pozdrawiam :).
-
2014/06/14 23:41:15
Dzisiaj zrobiłam Shreka.Jest teraz w lodówce i czeka do jutra na deserek.
Dzięki za przepis!
-
2014/06/15 15:09:08
Gość: Danutka, 46.20.58.* mam nadzieję, że będzie smakować, pozdrawiam :*
-
Gość: Ewelina, 91.239.245.20*
2014/07/16 11:22:56
Mam pytanie, czy ciasto wg tego przepisu dobrze się trzyma, jeśli nie stoi cały czas w lodówce? Chodzi mi o to czy nadaje sie, żeby je pokroic i stało razem z innymi ciastami na stole przez całą imprezę czy raczej tylko w lodówce przed podaniem?
-
2014/07/16 14:54:36
Gość: Ewelina, 91.239.245.20* , w lato zdecydowanie lodówka !, ponieważ wysoka temperatura i wilgotność powietrza, będą wpływać, że ciasto będzie się rozpływać. Ciasto samo w sobie jest sztywne i do pół godziny powinno fajnie się trzymać, w zimę dużej. W lato odradzam, pozdrawiam serdecznie :).
-
Gość: , 89-67-61-151.dynamic.chello.pl
2014/08/15 16:54:53
Tylko dlaczego śmietanka z galaretką mi się zważyła?:(
-
2014/08/22 16:23:51
Gość: , 89-67-61-151.dynamic.chello.pl witam, moim zdaniem śmietanka była już nieświeża, pozdrawiam :-).