Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Tarta Niebo - z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami

Tarta Niebo

Tarta zachwyciła smakiem nie tylko mnie i mojego Męża, ale również naszych przyjaciół :). Jest wyśmienita pod każdym względem, chrupkością spodu, przepysznego wnętrza i wyśmienitej posypki jagodowo – bezowej. Przyznam, że jest pracochłonna, spód ciasta i krem warto zrobić dzień przed podaniem i wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Bitą śmietanę i pokruszone bezy dobrze jest, wykonać przed podaniem. Przepis znalazłam na blogu Dorotus i cytuję za autorką. Gorąco Wam polecam, bo smak tego ciasta długo pozostaje w pamięci !;).     

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny.

Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej

Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Ponadto:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
  • kilka dużych pokruszonych bez

Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.

Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy.

Smacznego :) 

Tarta

Tarta

Tarta

wydrukuj przepis

piątek, 17 sierpnia 2012, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/17 13:57:20
jakie cudo!!!! dopisuję do listy 'zrobic jak najszybciej' :)
-
2012/08/17 17:48:39
Borówki i bezy - kupiłaś mnie tą tartą Kochana:) pozdrawiam
-
2012/08/17 17:50:27
Jak patrzę na składniki, nie może to być zwykłe ciasto....
-
2012/08/17 20:18:18
Rezczywiście niebo :)
-
2012/08/17 20:44:49
Też miałam na nią ochotę:)
-
2012/08/18 07:58:13
Dziękuję za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2012/08/18 08:22:32
Oj kusi ta tarta, kusi... Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
-
2012/08/19 06:40:59
Dziękuję i również pozdrawiam :)
-
2012/08/19 12:59:44
Justynko tarta wygląda obłędnie
-
2012/08/19 17:51:50
Twoje zdjęcia i wypieki jak zwykle powalają na kolana .Cudowna !!!
-
2012/08/19 19:54:18
Jest wspaniała! Robiłam potwierdzam :)
-
2012/08/19 20:58:14
Co za rarytas!
-
2012/08/19 22:52:34
Też bardzo chce ją zrobić:) Wygląda niebiańsko!:)
-
2012/08/20 06:43:46
Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2012/08/20 11:15:09
wygląda zjawiskowo!
-
2012/08/21 21:54:39
to jest nie fair tak potwornie kusić!!! zaśliniłam się cała:) piękna tarta, piękne zdjęcia :) pozdrawiam
-
2012/08/22 06:47:57
Dziękuję Dziewczyny za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
2012/08/23 20:45:46
O mniam! Musi być pyszna. Z jagodami - mniaaamku :)
-
2012/08/27 11:45:45
Witam czy likier z białej czekolady można czymś zastąpić lub w ogóle go nie dodawać ?
-
2012/09/13 22:33:21
Kingaab2205: Witaj, nie zauważyłam pytania, ostatnio tyle się u mnie działo. Co do odpowiedzi można pominąć lub dodać zwykłej wódki (ale już nie 4 łyżki jak jest podane w przepisie, tylko bym zmniejszyła do 2 łyżek, oczywiście jest to moje zdanie, pozdrawiam :)