Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Milky Way - ciasto nazywane mleczną kanapką

Milky  Way

Przepis ten miałam w zakładkach ulubionych prawie trzy lata. Tak długo czekał, by go wypróbować. Dziś żałuję, że tak z nim zwlekałam ;). Ciasto zwane też 'mleczną kanapką' stał się ogromnym hitem w moim w domu, dzieciaki przepadają za jego smakiem :). Osobą które go jeszcze nie piekły, serdecznie polecam. Jednym słowem jest przepyszne. Przepis pochodzi ze strony Dorotus, cytuję za jego autorką. Życzę udanej i słodkiej niedzieli Justyna :).

 

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto włożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 do 25 minut w temperaturze 170 st. C, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego, pełnego')
  • 2/3 szklanki cukru
  • 350 g masła
  • 16 g cukru waniliowego

Mleko(zwykłe)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku, ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce, gdzie po kilku godzinach masa stwardnieje. Żeby ciasto się bobrze kroiło, wystarczy wyjąć z lodówki ok. godziny przed podaniem.

Smacznego :-)

Milky  Way

Milky  Way

wydrukuj przepis

niedziela, 16 września 2012, anytsujx

Komentarze
2012/09/16 10:43:05
Robiłam, pyszne było:)
-
2012/09/16 11:05:51
uwielbiam zwłaszcza ten krem :))) ojj dawno nie robiłam ale Justynko mi apetytu zrobiłas ;))) pozdrawiam
-
2012/09/16 11:14:30
Świetne i pyszne ciasto. ! :)
A ja go jeszcze nie robiłam, hmm
-
2012/09/16 11:49:59
Mniam mniam ale wspaniałe Ci wyszło to ciacho! Wygląda pysznie!:)
-
2012/09/16 12:30:39
też robiłam, przepyszne ciasto
-
2012/09/16 12:41:36
Już od dłuższego czasu chodzi za mną taka mleczna kanapka. Skorzystam z Twojego przepisu :)
-
2012/09/16 15:09:31
Cieszę się, że narobiłam nie którym z Was apetytu na to ciasto :), jest wspaniałe pod względem smaku i moim zdaniem, warte zachodu by je upiec :). Dziękuję za odwiedziny i miłe komentarze, pozdrawiam :)).
-
2012/09/16 17:38:43
Niesamowicie apetycznie wygląda to ciasto :)!
-
2012/09/16 19:35:20
pięknie wyszła ta kanapka :) też mam zapisany ten przepis!
-
2012/09/16 21:07:47
Agnieszka i Ola, bardzo dziękuje za miłe zdania na temat wypieku i odwiedziny, pozdrawiam :))
-
2012/09/16 21:34:12
uwielbiam je! :)
-
2012/09/17 09:39:58
A ja nigdy nie robiłam. Dlatego przepis zapisuję, bo wygląda obłednie!
-
2012/09/17 18:52:57
pysznie wygląda !
-
2012/09/17 20:41:49
mniam, bardzo smakowite ciacho:)
-
2012/09/17 22:24:08
Wygląda pysznie! Kiedyś już robiłam mleczną kanapkę, była pyszna, ten krem... Poezja ;-)
-
2012/09/18 14:23:12
Zgadzam się ze zdaniem, że krem w tym cieście jest jak ,,poezja" zwłaszcza dla zmysłów podniebienia, a wracając na ziemię ;), ciasto jest naprawdę pyszne :). Dziewczyny dziękuję za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam :)).
-
2012/09/19 06:40:37
Nie dziwię się , że Twoje dzieci za nim przepadają ! Co więcej , myślę , że i dorosłym przypadłoby ono do gustu ( ja na pewno bym się skusiła ) ;)
-
2012/09/19 09:06:01
Ale ciacho!:)
Juz wyobrazam sobie ten smak:D
Oj nie skonczylo by sie na jednym kawalku, oj nie, nie :D
-
2012/09/19 10:50:15
Przepyszne ciasto, od jakiegoś czasu myślę, o tym aby je upiec :)
-
2012/09/19 22:31:58
znam i bardzo lubię to ciasto:) pozdrawiam
-
2012/09/20 04:14:52
Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze :), pozdrawiam :))
-
Gość: Kasia, 0x5552cdfb.adsl.cybercity.dk
2012/12/24 12:04:45
biszkopt wyszedl mi rewelka ale maslo po dodaniu mleka z cukrami(oczywiscie ostudzone ) zwazylo mi sie.....ale nie poddaje sie robie kolejna mase:))
-
Gość: kinia, public142928.cdma.centertel.pl
2013/04/28 12:48:35
ciasto wyszło naprawdę przepyszne! wszystkim smakowało :)
-
2013/05/01 19:00:41
Bardzo dziękuję Wszystkim za miłe komentarze, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Kasia, 89-74-105-59.dynamic.chello.pl
2013/08/10 00:14:36
Masa nie wyszła mi... Prawie wcale się nie stęgła i okazała się potwornie słodka. A szkoda, bo tak dobrze to wygląda na zdjęciu.
-
2013/08/10 19:16:31
Gość: Kasia, 89-74-105-59.dynamic.chello.pl dziwne, jest to ciasto które piekę na imprezy szkolne dla mojego synka, zawsze się udaje, osoby które wzięły ode mnie przepis ze znajomych bardzo sobie chwalą. Zastanawiam się co mogło być przyczyną, że masa nie stężała, ona zaraz po zrobieniu jest gęsta. Co do słodkości, można następnym razem dać mniej cukru 1/4 szklanki, ponieważ mleko w proszku jest samo w sobie bardzo słodkie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: renia, host-79.152.pxs.pl
2013/09/07 11:00:36
Witam, czy ma znaczenie jakiego mleka w proszku się użyje? Ja dodałam pełnego łaciatego i ta masa średnio smaczna wyszła....
-
2013/09/07 17:26:15
Gość: renia, host-79.152.pxs.pl witam, ja używam mleka w proszku pełne 26 % tłuszczu w niebieskim woreczku, produkowane przez mleczarnie w Siedlcach. Prawdę mówiąc nie wiem czy na smak wpływa mleko w proszku od innego producenta, bo z innym nie robiłam. Może wybór wypieku był nie trafiony, jeżeli chodzi o preferencje smakowe ;). Mi również zdarzało się piec ciasta które, ktoś bardzo zachwalał, a mi zupełnie nie smakowały :-). Warto też czasem samemu pokombinować, np. dać mniej cukru jeśli lubimy mniej słodkie masy, lub dodać odrobinę alkoholu by wyostrzyć smak. Pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Kayla, static-ip-87-248-90-212.promax.media.pl
2013/12/22 22:18:11
Wyszło przepyszne!
-
Gość: Magda, ipc173.info-net.net.pl
2013/12/30 10:41:04
czy mogę zrobić ciasto dzień przed?
-
2013/12/30 15:11:39
Gość: Magda, ipc173.info-net.net.pl witam, zdecydowanie tak, pozdrawiam :).
-
2014/01/12 06:44:18
Gość: Cipcia, ftth178-31-2.plk.prest.pl 2014/01/11 23:11:52 witam ;), ja też nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami :))), przepis który podaję cytuję za autorką tego przepisu, pod pierwszym zdjęciem jest podane źródło wypieku, można sobie kliknąć i przejść do oryginału :). Jak dla mnie jest słodkie, ale żeby aż tak ???, no cóż każdy jest inny i co innego mu smakuję, jeśli problem tkwi w słodkości masy to radzę, przy następnym podejściu zmniejszyć ilość cukru, pozdrawiam :).
-
Gość: znawca, 89-72-127-133.dynamic.chello.pl
2014/10/19 15:54:24
Cukier waniliowy 16 gram? Czyzby mialo to jakis zwiazek z syfiastym cukrem waniLINOWYM? Prosze nauczyc sie czytac.
-
2014/10/19 20:05:46
Gość: znawca, 89-72-127-133.dynamic.chello.pl witam, oczywiście, że polecam cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii. Jeśli masz ochotę na cukier otrzymywany z etylowaniliny, to wybierz cukier wanilinowy, każdy ma prawo wyboru ;), dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie :).