Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

Dziś przepis na pyszne i bardzo proste ciasto z galaretką. Ciasto które można również zaliczyć do klasyków, słodkich domowych wypieków. W moim rodzinnym domu do dziś jest wypiekane na różne okazje. Modyfikacji tego ciasta jest "tysiące", można użyć dowolnych owoców, galaretek ... Ja upiekłam to ciasto, głównie dla tego biszkoptu. Będąc na wakacjach u koleżanki (kilkudniowe spotkanie), jadłam podobne ciasto. Zachwycił mnie biszkopt, w smaku był niesamowicie delikatny. Ela zwróciła mi uwagę, że w trakcie przygotowywania, osobno ubija na biały puch żółtka a osobno białka z cukrem, następnie łączy oba składniki i ubija jeszcze przez chwilę razem. Dla mnie jest to całkiem nowy sposób przygotowywania biszkoptu. I muszę tu użyć moje standardowe słowo ;))), jest naprawdę rewelacyjny i bardzo delikatny. Gorąco polecam !:-).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić mikserem osobno żółtka na biały puch. W osobnym naczyniu ubić białka, do którego stopniowo dodajemy cukier, całość ze sobą dobrze zmiksować. Następnie połączyć białka z ubitymi żółtkami i jeszcze przez chwile wszystko razem z miksować. Przez sito przesiać do naszej masy jajecznej mąkę z proszkiem i budyniem, całość wymieszać za pomocą łyżki.

Piec  w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie wymiar 26 x 36 cm). W piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 30 - 35 minut.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ok. 3 łyżek cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie się lekko "ścinać".

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie miksowania dodałam cukier puder. Na samym końcu, wlewam zimną galaretkę, która zaczyna powoli gęstnieć, miksuję do połączenia się obu składników, krótko. Taką masę należy natychmiast przełożyć na biszkopt, gdyż szybko "sztywnieje".

Dodatkowo:

  • Puszka owoców koktajlowych (mamy tam już kilka rodzai)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 1/4 szklanka wody

Wykonanie całości:

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (3 1/4 szklanki), zostawić do całkowitego ostygnięcia. Pamiętajmy, że wlewamy ją na owoce, kiedy zaczyna mam już się "ścinać", nie za mocno, ale też nie za "płynnie". Należy wyłapać ten moment, ponieważ za rzadka rozleje się po cieście na boki, za gęsta nie będzie chciała się ładnie "rozłożyć".

Po upieczeniu biszkoptu, ostygnięciu, przecinamy go na dwie połowy.

Na dolny blat biszkoptu przekładamy kremówkę z galaretką, przykrywamy górą biszkoptu. Rozkładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego :-)

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

wydrukuj przepis

wtorek, 29 stycznia 2013, anytsujx

Komentarze
2013/01/29 16:44:50
świetne ciasto:) pięknie wygląda:)
-
2013/01/29 17:01:29
Gość: magma, 133.139.246.94.ip4.artcom.pl dziękuję :-), pozdrawiam serdecznie :-).
-
2013/01/29 17:39:42
Znamy i lubimy:)
-
2013/01/29 18:30:26
bardzo lubie takie ciacha :)
-
2013/01/29 18:58:53
To taki wypasiony biszkopt z galaretką, bo ma w sobie krem:) Pysznie wygląda:)
-
2013/01/29 19:06:02
Justynko całe ciasto wygląda rewelacyjnie ;)) i tak słonecznie
-
2013/01/29 20:42:35
Dziewczyny dziękuję za odwiedziny i wspaniałe komentarze, pozdrawiam cieplutko :-).
-
2013/01/29 20:42:52
Piekne !
-
2013/01/30 08:35:03
moj Maz uwielbia takie ciasta:)
-
2013/01/30 09:23:56
Fajne, takie orzeźwiające!
-
Gość: pyra1101, aht10.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/30 10:14:35
U mnie w domu to też jest "hicior".
-
2013/01/30 10:47:05
A tam piękne, ono jest PYSZNE!
-
2013/01/30 14:07:25
Dziękuję :-), pozdrawiam Wszystkich serdecznie :-).
-
2013/01/30 14:18:59
Pyszne ciacho, masa też wygląda wyśmienicie:-)
-
2013/01/30 22:29:17
Piękne jest to ciasto Justynko! Chętnie bym zjadła kawałeczek tego cuda.:)
Uściski:*
-
2013/02/08 21:13:02
Nie ma to jak pycha ciasto z galaretką.
-
2013/03/30 14:31:43
Witam nie tylko Panie potrafią piec dobre ciasta więc i ja postanowiłem upiec i wyszedł rewelacyjnie dzięki za przepis
-
2013/03/31 10:24:46
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze, pozdrawiam :-).

Djaro34 bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Ja również uważam, że Panowie potrafią piec wyśmienite ciacha ;), pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków.
-
Gość: Agosa, bfm214.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/08 19:03:34
Choć plucha za oknem nabrałam ochoty na to letnie ciasto i biszkopt już jest w piecu. Czekam na efekt końcowy!
-
2013/11/08 23:13:25
Gość: Agosa, bfm214.neoplus.adsl.tpnet.pl, mam nadzieję, że ciasto się uda, pozdrawiam serdecznie :-).
-
2014/05/22 17:35:26
Witam, planuję upiec to ciasto na niedzielę ale zastanawiam się, czy biszkoptu nie trzeba nasączyć, nie będzie zbyt suchy???
Pozdrawiam
-
2014/05/22 19:01:21
Nisia.83, witam, oczywiście, że można go delikatnie nasączyć, będzie bardziej wilgotny. Z tego co pamiętam, nawet bez nasączania nie był suchy, ale jeśli wolisz bardziej wilgotne, to jak najbardziej, pozdrawiam :)
-
Gość: Aga, apn-95-41-167-103.dynamic.gprs.plus.pl
2014/08/24 13:06:01
a mi nie wyszedł nawet biszkopt...podeszwa :(
-
2014/08/24 18:16:31
Gość: Aga, apn-95-41-167-103.dynamic.gprs.plus.pl witam, jest mi przykro, że biszkopt nie wyszedł :(, ale nie ma co się podawać !. Pieczenie biszkoptów jest zasady proste, ale bywa i czasem też tak, że co jest proste dla kokoś, komuś może i nie. Produkty do pieczenia muszą być wszystkie temperatury pokojowej (np. nie używać jajek przed chwilą co wyjęte z lodówki). Po drugie czas ubijania jest ważny ok. 10 minut, osoba już doświadczona w temacie, jest w stanie już na oko stwierdzić czy u niej np. po pięciu minutach jest już zamierzony efekt. Po trzecie warto mąkę przesiać z proszkiem przez sito, by je spulchnić. To ciasto na biszkopt ma inną metodę jaką stosuję, o czym wspomniałam, ale też mi się udał. Następnym razem radzę, ubić same białka z szczyptą soli, następnie w wcześniej w osobnej misce wymieszać widelcem dobrze żółtka, można dodać 1 łyżkę zwykłego oleju, mąkę z proszkiem osobno przesiać, budyń (najlepiej dać bez cukru), a zwykłego cukru dać pięć, ale bardziej kopiaste. Jak białka będą powoli ubite, dodać porcjami cukier i ubić do momentu kiedy oba składniki się połączą (masa jest bardziej szklista), dodać żółtka, utrzeć, następnie dodawać porcjami przesianą mąkę (tu zamiast dwóch łyżeczek proszku, dać jedną), wymieszać już ręcznie, najlepiej mieszać tak, jakbyśmy zawijali masę łyżką do środka. Piec w 180 st. C ok. 35 minut, gwarantuję, że musi się udać :-). Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :-).