Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z mlecznym budyniem i borówkami

Z borówkami

To wspaniałe ciasto piekłam już jakiś czas temu, dziś dzielę się z Wami swoją opinią ;). Przepis jest godny zainteresowania, dla wszystkich którzy kochają smak mleka w proszku, ponieważ jest dość mocno wyczuwalny w budyniu. I moim zdaniem świetnie komponuje się ze smakiem dodanych owoców. Jest też małe ale ;), następnym razem dam go jednak mniej do mleka niż podaje przepis, chodź bardzo go lubię, to jednak jego smak dominował mi nad borówkami, a zdecydowanie wolę równowagę w tej "materii" :-). Ogólnie mówiąc czy pisząc ;), jestem miłośniczką ciast kruchych z owocami i ta propozycja również mi smakowała. 

Przepis znalazłam na blogu Bake&Taste, wcześniej podała go Wiosenka z blogu Eksplozja Smaku, cytuję za blogerkami.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :-).

 

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szklanka cukru pudru

  • 300 g masła / margaryny (można pół/ na pół)

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

Mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i zmieszać aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.

Większą część rozwałkować  i wyłożyć nią blachę (25/36 cm), wstawić do lodówki (np. na 1 lub 2 godziny). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka 

  • 16 łyżek mleka w proszku (u mnie pełne, następnym razem dałabym 10)

  • 6-12 łyżek cukru (5 -6 w zupełności wystarczy)

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 3 pełne)

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować, aż budyń będzie gęsty.

* Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!!

Dodatkowo:

  • 500 g borówek

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - ja piekłam w 160 przy termoobiegu. Wyjąć blachę z lodówki i wyłożyć na ciasto budyń. Następnie wysypać borówki, a na koniec zetrzeć na nie kawałek ciasta, którym był w zamrażalniku.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut (lub nawet trochę krócej w zależności od piekarnika) - aż wierzch się ładnie zarumieni.

Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Z borówkami

Z borówkami

Z borówkami

czwartek, 29 sierpnia 2013, anytsujx

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/29 18:48:28
Justynko...zapisuję do zrobienia bo uwielbiam mleko w proszku i ciasta z budyniem
-
2013/08/29 18:51:52
Boże, jakie to musi być dobre! uwielbiam dodawanie budyniu do ciasta, nie jest wtedy suche, i trzyma długo wilgoć. świetne!
-
2013/08/29 18:57:31
Piękne zdjęcia tego pysznego ciasta:)
-
2013/08/29 20:46:08
wspomienie smaku wróciło - chyba pora znowu się za nie zabrać :)
-
2013/08/30 09:32:06
To coś dla mnie! Pysznie!
-
2013/08/30 11:38:30
Zapisuję przepis, bardzo apetyczne ciasto:)
-
2013/08/30 18:59:03
Aż ślinka cieknie!
-
2013/09/01 23:49:31
Uwielbiam takie ciasta, pozdrawiam
-
2013/09/02 18:45:26
Jest wspaniałe, chętnie poczęstuję się kawałkiem :) Pozdrawiam
-
2013/09/02 22:22:38
Wygląda doskonale! Po prostu pysznie :)
-
2013/09/03 17:40:43
Dziewczyny dziękuję za wspaniałe komentarze, pozdrawiam serdecznie :-).
-
Gość: Edzia, *.adsl.inetia.pl
2013/09/03 20:30:14
Bardzo fajny przepis! Przyda mi się na [a="www.weselnykrakow.pl]Wesele w Krakowie[/url] córki! Pozdrawiam, będę cześciej tu zaglądać!
-
2014/07/08 12:43:47
Justynko upiekłam to ciasto, bardzo pyszne ;)) a budyń wręcz boski
-
2014/07/08 21:11:52
Izaa_a, cieszę się, że ciasto posmakowało, pozdrawiam :).