Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec na kruchym cieście polany białą czekoladą

Makowiec

Dla mnie ciacho było cudownym zaskoczeniem, że aż tak będzie mi smakowało. Moim zdaniem jest rewelacyjne: bo kocham kruche spody, mak, płatki migdałowe i białą czekoladę :). Wszystko razem smakuje na prawdę cudownie, gdybym nie była na diecie ;), zjadłabym je sama co do kęsa :))). Przepis pochodzi od wspaniałej blogerki Izy z mniam...mniam ... Gorąco polecam, byście je upiekli !:).

Pozdrawiam Wszystkich w ten ciepły i słoneczny dzień :).

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Masa makowa:

  • 1 opakowanie masy makowej
  • 4 białka ubite na pianę
  • trochę wódki (dałam dwie pełne łyżki, ekstraktu z wanilii)
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru (następnym razem pominę, lubię mniej słodkie ciasta)

Polewa:

  • 1/2 czekolady białej (50g)
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:

Masę makową przekładamy do miski, dodajemy, jeśli chcemy dodajemy bakalie, cukier, bułkę tartą i na końcu piane ubitą z białek. Delikatnie mieszamy.


Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części, na spód może być trochę większa. Na spód ciasta wykładamy masę makową, a na wierzch kruszymy resztę ciasta, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C.

Jak ciasto wystygnie polać lukrem lub polewą z białej czekolady.

Masło roztapiam w rondelku, następnie kruszę czekoladę i mieszam cały czas, aż składniki się połączą (u mnie polewa jest dość płynna).

Smacznego :)

Makowiec

Makowiec

środa, 21 maja 2014, anytsujx
Tagi: mak

Polecane wpisy

  • Wiśniowa fantazja ;)

    Podaję obiecany przepis, który kusił mnie przez ostatnie trzy miesiące. Ciasto moim skromnym zdaniem jest bardzo smaczne, masa budyniowa rozpływa się w ustach.

  • Pod płatkami migdałów

    Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio piekłam, zawsze robi furorę na imprezach ;). Jeśli chcecie zabłysnąć, to serdecznie polecam. Minus tego ciasta jest taki,

  • Ciasto ucierane z makiem

    Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne” ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji. Dziś prezentuję z masą makową, ale można wykonać go z masą

  • cytrynowe babeczki z makiem

    Maślane babeczki z makiem i skórką z cytryny, w sam raz na szybki, puszysty deser po obiedzie lub na słodki podwieczorek. Składniki, 9-10 babeczek: 125 g mąki

  • Drożdżówki z makiem

    Moimi ulubionymi drożdżówkami są te z serem, budyniem i makiem. A ostatnio ciągle miałam ochotę na drożdżówki z makiem. Niestety te kupne nie spełniły moich ocz

Komentarze
2014/05/21 19:23:09
Równie pięknie wygląda u Ciebie Justyś!
-
2014/05/21 20:35:45
Mikimama, dzięki ;), pozdrawiam cieplutko :)
-
2014/05/22 07:24:36
Milo mi że skorzystałaś z przepisu no i że smakował. Mnie też bardzo smakuje to ciasto. I U Ciebie ta biała czekolada mniammm
-
2014/05/22 09:03:14
Przyciągnęła mnie tutaj ta biała czekolada- a całość zachwyca:)
-
2014/05/22 17:13:26
Fajnie, że zaglądacie na stronkę, dziękuję za pozostawione komentarze i pozdrawiam :).
-
2014/05/22 22:54:09
Smakowity! Pięknie wygląda.
Pozdrowienia Justynko :)
-
2014/05/22 22:54:27
Kuszące, tyle pyszności w jednym placku! :)