Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze ucierane ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Jestem zakochana w tym przepisie :). Wisi u mnie na tablicy magnetycznej w kuchni i za każdym razem, kiedy chce mi się ciasta z owocami, korzystam z tej bazy. Ciasto jest mięciutkie, lekkie w swej konsystencji, a zatopione w nim owoce dodają mu cudownego smaku i charakteru. Piekłam niedawno z truskawkami klik, dziś chce wam pokazać opcję z morelami. Dodam, że nie tylko ja pokochałam ten przepis, ale cała moja Rodzina :). Może i Wy się na nie skusicie ?.

Pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 450 g moreli
  • 3 łyżki cukru

Morele wypestkować, każdą połówkę cięłam jeszcze na dwie lub trzy części, zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone morele. Następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

niedziela, 13 lipca 2014, anytsujx
Tagi: owoce

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/13 09:29:41
Mniam, pyszności!
-
2014/07/13 10:07:53
Smacznie tu u Ciebie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!
-
2014/07/13 11:00:13
Ja równiez mam przepis na swoje ulubione ciasto ucierane, ale Twoje wygląda wyjątkowo lekko i kusząco. Pozdrawiam.
-
2014/07/13 13:24:44
Ucierane z owocami to najbardziej letnie ciasto jakie znam:)
-
Gość: http: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
2014/07/13 20:06:13
Pyszne ciasto! Zrobiłam dziś do południa :) Wprawdzie moje morele opadły, ale wyszło naprawdę pyszne pulchne ciasto! Polecam i pozdrawiam!
-
2014/07/13 20:29:53
Wierzę, że to ciasto jest pyszne, bo tak wygląda!
-
2014/07/13 21:12:16
Gość: http: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, ip-195.248.246.66.skyware.pl , wow, cieszę się, że ciasto Ci smakuje, ja za nim wręcz szaleję ;), gdym nie była na diecie, sama zjadłabym większą połowę ,,blaszki" :), pozdrawiam :).

Dziękuję Wszystkim za pozostawione komentarze i pozdrawiam cieplutko :).
-
2014/07/14 22:20:44
Obłędnie się prezentuje! Kusi i to bardzo ;)
-
2014/07/15 10:19:37
ja poprosze kawałeczek...pysznie wygląda
-
2014/07/19 17:45:48
Właśnie zajadamy z mężem cieplutkie jeszcze ciasto, PYSZNE, a jak pachnie!Moje piekło się 10 min dłużej. Dzięki za super przepis, Alicja.
-
2014/07/19 21:01:19
Alic-ja58, cieszę się bardzo, że ciacho się udało i smakuje, pozdrawiam cieplutko :).
-
2014/07/19 21:02:17
Dziękuję Dziewczyny za komentarze, pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia ;).
-
2014/08/07 19:37:04
Witam serdecznie!!! Dziękuje ogromnie za odwiedziny na mojej stronie i miłe komentarze, mimo iż ostatnio nie wiele się tam działo. Ale pomału powracam no normy;)

U ciebie zato natworzyło się mnóstwo pysznych przepisów, że trudno będzie się zdecydować który jako pierwszy pójdzie pod mikser.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/08/10 14:32:18
ciasto jest wspaniałe! dzisiaj piekłam dokładnie wg przepisu, jest lekkie i puszyste a morele dają lekko kwaskowaty smak, pierwszy raz mi takie wyszło, do tej pory ciasta ucierane mi wychodziły jakieś ciężkie i twardawe i ogólnie kucharka ze mnie nie najlepsza.
Bardzo dziękuję za przepis!
-
2014/08/11 16:15:29
Dziękuję Wam za cudowne komentarze i pozdrawiam cieplutko :).

Gość: , 46.205.50.9.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl , bardzo się cieszę :).
-
Gość: Ania, *.baf.movistar.cl
2016/12/16 17:35:59
Pychota! Przed chwila wyciagnelam ciasto z piekarnika i co chwile podchodze do blaszki i odkrajam nastepny kawalek. Dodalam troszke maki pelnoziarnistej zeby nie miec wyrzutow sumienia ;) Dziekuje za przepis.