Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Sernik doskonały (dekoracja dowolna)

sernik doskonały

Witam Wszystkich serdecznie :). Ostatnio moje wpisy pojawiają się z małym opóźnieniem ;), bycie mamą trójki dzieci bywa bardzo zajmujące, moje sprawy i pasje zawsze idą na drugi plan :(. Dlatego niech Was nie dziwi dekoracja tego sernika, pająki powstały na prośbę mojego syna na Halloween. Sernik sam w sobie jest doskonały pod względem smaku i konsystencji. Uwielbiam go piec, robi się go błyskawicznie, wiem co piszę, bo robiłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi tak jak na zdjęciu. Bardzo mi smakuje z polewą z czarnej i białej czekolady. Sami zdecydujcie, czy chcecie go upiec i czym udekorować, lub nie ;).

Kończę dziś wpis z sernikiem w roli głównej, ale chce zaznaczyć, że mam dla Was kolejny wspaniały przepis od mojej koleżanki Uli, dla mnie hit. Niech pozostanie chwilowo niespodzianką do kolejnego postu ;). Buziaki :*

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)

Polewa:

  • ok. 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

Spód:

  • ok. 170 g herbatników
  • 1/2 masła

Herbatniki i rozpuszczone ciepłe masło, pokruszyłam w blenderze. Wyłożyć na spód tortownicy i na czas robienia masy, włożyć do lodówki. I jeszcze jedno, dno tortownicy i boki, na zewnątrz zabezpieczyłam folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej ;).

Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Wykonanie:

Ser zmielić dwu krotnie, ja mam bardzo drobne sito i mielę raz.

Do sera dodać mleko zagęszczone, cukier puder, całość dobrze zmiksować, dodać jaka i  miksujemy już krótko, by nie napowietrzyć masy serowej. Na koniec wsypać budyń i połączyć z całością.

Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.  Dno wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, na to wylać masę serową. Tortownicę wkładamy do blaszki wypełnioną gorącą wodą ok. 2 szklanek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C, na ok. 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca ok. 15 minut, wysuwamy nasz sernik zalewamy naszą polewą i pieczemy ok. 20 minut, można zwiększyć grzanie do 180 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu, sernik trzymamy w lodówce całą noc, dekoracja dowolna ;).

Smacznego :)

Sernik



Sernik halloeen

środa, 19 listopada 2014, anytsujx
Tagi: ser czekolada

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/19 17:45:45
Dokładnie taki jak w nazwie: DOSKONAŁY! A jaki puszysty...
-
2014/11/19 17:52:06
Sernik wygląda rewelacyjnie!:)
Widać, że jest on fantastyczny!
Świetna dekoracja!
-
2014/11/19 19:28:56
Zdecydowanie wygląda doskonale :)
-
2014/11/20 07:30:18
Ależ on musiał być pyszny!
-
2014/11/20 09:33:51
cudownie wygląda. Zawsze mi sie marzył taki bielutki sernik
-
2014/11/20 19:25:41
Zjawiskowo wygląda i pewnie jest pyszny
Piękna dekoracja !
-
2014/11/20 21:54:53
Bardzo wysoki, puszysty sernik! Doskonały w każdym calu :)
-
2014/11/24 18:50:00
Piękny jest ten serniczek i bardzo ładna dekoracja.
Pozdrawiam ciepło :)
-
2014/12/25 11:41:29
Dziękuję Wszystkim za pozostawione komentarze :*
-
Gość: Rower, *.play-internet.pl
2017/01/31 13:43:49
Robiłem, super smak, super wygląd, jak dla mnie trzeba uważać na ilość masła w herbatnikach. Dzięki