Szukaj

Blog > Komentarze do wpisu

Wiśniowa fantazja ;)

Wiśniowa fantazja :)

Podaję obiecany przepis, który kusił mnie przez ostatnie trzy miesiące. Ciasto moim skromnym zdaniem jest bardzo smaczne, masa budyniowa rozpływa się w ustach. Wszystkie warstwy w tym cieście pasują do siebie idealnie. Piekąc go pierwszy raz nie mogłam się ,,najeść" tzn. kusiło mnie, by sięgać po kolejny kawałek i kolejny. Zachęcam do upieczenia, niech przepis idzie dalej w świat i znajduje swoich nowych fanów :). Receptura pochodzi od mojej przemiłej koleżanki Uli, dziękuję Ci kochana za inspirację :).


Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:

  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki

Galaretka wiśniowa:

  • 1 szklanka soku z wiśni (u mnie z kompotu)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • odsączone wiśnie z kompotu (u mnie ok. 1 szklanki)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Budyń: Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do odlanej części dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Mieszać powstającą masę energicznie i pogotować ok. 2 minuty.

Masę wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem na puszysty krem (najpierw ucieramy masło do białości i dodajemy budyń małymi porcjami, ucieramy do połączenia się składników).

Galaretka wiśniowa: sok i wodę zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy obie galaretki, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć dodajemy wiśnie, chwile odczekać (czyli ten właściwy moment, że jest w sam raz, by wylać na ciasto i nie spłynie na boki).

Na dolny spód biszkoptu wykładamy masę budyniową, na czas kiedy galaretka nam tężeje, wstawiamy do lodówki. Następnie na budyń wylewamy galaretkę z wiśniami, po chwili zakrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania lub nie ( u mnie jest tarta czekolada).

Smacznego :)

wtorek, 25 listopada 2014, anytsujx
Tagi: masło owoce mak

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/25 13:35:25
cudne ciasto jak zwykle u Ciebie...uściski
-
2014/11/25 13:39:14
Fajowe ciasto, takie wilgotne!
-
2014/11/25 14:20:14
Na pewno jest pyszne:)
-
2014/11/25 22:32:07
Oj, taką fantazję to warto urzeczywistnić :)
-
2014/11/26 01:55:55
Łał! Wygląda obłędnie! Poczęstowałabym się takim cudem... :)
-
2014/11/26 08:46:58
Cudownie wygląda !
-
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/11/26 21:27:25
no to mam już pierwsze ciasto na Święta- cudnie wygląda, nie mogę się napatrzeć! pozdrowionka
-
2014/11/26 22:52:45
Ciasto jak spod linijki:perfekcyjne:) A ta warstwa z wiśniami jak pięknie wygląda..Musi być niebiańsko pyszne, wiśnie w połączeniu ze słodkim kremem..mniam!
-
2014/11/27 20:08:22
Mniam, mniam ależ bosko wygląda to ciacho ....
-
2014/11/29 22:04:43
Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam :).
-
2014/11/30 20:20:59
Wow, ależ ono jest cudne! PIęknie się prezentuje Kochana. :)
-
2014/12/01 22:57:05
Bardzo apetyczne, ciasto, które robi naprawdę duże wrażenie :)
-
2014/12/02 20:56:14
Dziękuję Kochane za miłe komentarze, pozdrawiam :*
-
Gość: Hanka, *.icpnet.pl
2015/01/11 21:05:38
Ciasto upieczone i szybko zjedzone! Nie za słodkie,wilgotne i bardzo smakowało rodzinie.
-
2015/01/14 07:28:23
Gość: Hanka, c12-3.icpnet.pl Bardzo się cieszę, że ciacho się udało, pozdrawiam cieplutko :*
-
Gość: Meredith42, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/31 13:45:40
Ciasto jak marzenie. Smakuje dokładnie tak , jak wygląda. Nie za słodkie, wilgotne. Mój smak, jak dla mnie IDEALNE. Wypróbuję kolejne przepisy.Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków..
-
2015/02/10 14:50:04
Gość: Meredith42, acwt126.neoplus.adsl.tpnet.pl Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i zapraszam na kolejne wypieki, pozdrawiam serdecznie :).