Szukaj

wtorek, 23 lutego 2016

Kochani już rok temu wyprowadziłam się stąd na inną domenę. Tu już prawie nie zaglądam. Jeśli macie jakieś pytania odnośnie ciast, to proszę piszcie pod tym adresem:

www.mojeciacho.pl

 

Pozdrawiam Justyna :)

16:02, anytsujx
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 maja 2015
poniedziałek, 13 kwietnia 2015

 

Przepis na www.mojeciacho.pl

15:42, anytsujx
Link Komentarze (1) »
niedziela, 29 marca 2015

Witam Wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam na nowy adres bloga

www.mojeciacho.pl

Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie bardziej przejrzysty i ułatwi nam wyszukiwanie starych przepisów, poprzez wizualną stronę katalogów, dla mnie rewelacja. 

Dziękuję również za Waszą obecność i pozdrawiam cieplutko Justyna :).

Ps. Na nowej stronie umieściłam obiecany już miesiąc temu przepis na pączki, które ostatnio u mnie królowały ;).

Pączki

18:37, anytsujx
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 lutego 2015

Mała relacja z pierwszych urodzin mojej córeczki Milenki i kilka zdjęć do ,,kulinarnej kroniki rodzinnej" :). Ten rok bardzo szybko mi minął i pomyśleć, że całe życie to jedna ulotna chwila. Nie wiem jak Wy, ale ja staram się cieszyć każdym dniem, każdą minutą i sekundą. Nawet kiedy nie zawsze jest kolorowo i wesoło, wyszukuje choć jeden element, dla którego jest warto być i trwać. Dla mnie jest to moja Rodzina :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym wpisie, w którym podam przepis na moje ulubione pączki, już ostatnie w tym sezonie ;).

Buziaki :*

Ps. Tort w smaku jest bardzo pyszny, lekki, nie za słodki, przełamany dżemem porzeczkowym, polecam do wypróbowania. Masa jest uniwersalna, bo większości osobom smakuje, zwłaszcza dzieciom :).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • ew. cukier waniliowy (u mnie własnej roboty)
  • 1 op. śmietana fix

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietana fix, chwilkę zmiksować, dodać serek mascarpone i zamieszać do pożądanej sztywnej konsystencji.

Ponadto:

  • ok. 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • do nasączania biszkoptu: 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody, ekstrakt z wanilii do smaku (u mnie 1 mały kieliszek)
  • barwniki do dekoracji (u mnie żelowe)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą, octem, proszkiem do pieczenia.

Przesiać mąkę do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę mieszamy już ręcznie. Całość przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć tak by powstały trzy krążki.

Na dolny blat, lekko nasączony nakładam cienką warstwę dżemu (wcześniej należy go wcześniej wymieszać dokładnie, lepiej się smaruje). Na to połowę masy, kolejny blat i powtarzamy czynności.

Do dekoracji: robiłam osobno masę z podanej wyżej porcji, ale mi sporo zostało. Radzę użyć 250 ml śmietanki kremówki 30 % i 250 g serka mascarpone, cukier do smaku, chyba że masa będzie nakładana większymi porcjami ;). Użyłam dwóch tylek do dekorowania Wilton 224 i Wilton 32.

 

Smacznego :)

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69