Szukaj

sobota, 26 lipca 2014

Sernik Raffaello

Bardzo wytworny sernik, ślicznie się prezentuje na stole. Smakuje obłędnie, przynajmniej dla mnie jest uwieńczeniem smaku, jakiego szukam w serniku pod tą nazwą. Masa raffaello jest przepyszna, połączona z serem to ,,cud, miód i orzeszki " ;). Gorąco Wam polecam !:).

Przepis jest kombinacją moich myśli w tym temacie ;).

Ps. Życzę udanego weekendu, buziaki :*

* u mnie szklanka to 250 ml


Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 27 cm i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 380 g śmietany
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • cukier waniliowy 30 g
  • 5 jaj
  • 25 ml ekstraktu z wanilii (lub wódki o tym smaku)
  • 1 pełna szklanka cukru pudru (ew. dopasować do swojego smaku)

Masa raffaello:

  • 330 g śmietany kremówki ( u mnie 30 %)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych

Ponadto do dekoracji:

  • płatki kokosowe ( ok. 150 g)
  • kulki Raffaello

Wykonanie:

Ser drobno zmielić, następnie utrzeć z cukrami i śmietaną, ekstraktem z waniliii na gładką masę.

Dodać mąkę wymieszaną z budyniami, ja wszytko przesiałam, utrzeć mikserem.

Na koniec dodawać po jednym lub dwa jajka (w sumie ma być ich pięć ;), i już krótko starać się wymieszać z całością, do połączenia się składników.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Po upieczeniu i ostygnięciu, można zabrać się za przygotowanie masy :).

Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie schłodzić, ma być płynna, ale nie gorąca !.

Zimną śmietanę z lodówki ubić prawie na sztywno, pod koniec wlać czekoladę, delikatnie mikserem połączyć składniki, wsypać wiórka i wymieszać już ręcznie.

Masę wyłożyć na sernik, posypać wiórkami lub tak jak ja płatkami kokosowymi (są szersze, przez co bardziej dekoracyjne) i wedle uznania udekorować kuleczkami Raffaello.

Smacznego :)

 

Tagi: kokos ser
08:33, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (6) »
środa, 16 lipca 2014

Sernik z chałwą

Sernik w którym zakochał się mój mąż ;). Odkąd zniknął z lodówki ostatni kawałek, wciąż dostaję pytanie o ponowne jego upieczenie :). Zamiast sernika chałowego upiekłam, ale jeszcze inny, o którym niebawem się dowiecie ;). Ten również został jego faworytem. Chyba ogarnęła mnie ,,mania" na pieczenie serników. A to dlatego, że goszczę u siebie swojego tatę, który uwielbia serniki pod każdą postacią, chcąc być dobrą córką, staram się jak mogę ;).

Wracając do sernika z chałwą, jest po prostu świetny, o cudownym aromacie i smaku chałwy. Polewa jest genialna, stawia kropkę nad ,,i". Wypiek z jej udziałem sprawia, że przy każdym kęsie były same ochy i achy :). Może się skusicie i sami wypróbujecie przepis :).

Pozdrawiam Was cieplutko i do następnego wpisu :).

 

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki.

 

Składniki masę serową:

  • 850 g mielonego sera
  • 160 g chałwy
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 budynie bez cukru śmietankowe (każdy po 40 g)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka ubić osobno)

Polewa chałwowa:

  • 100 g chałwy
  • 1/ 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie:

Ser zmielić, utrzeć z cukrami, następnie dodać śmietanę, jogurt wymieszać mikserem. Wsypać budynie, całość dobrze wymieszać.

Następnie dodać rozmieszane osobno jajko z żółtkami i zmiksować z całością na małych obrotach, krótko.

Na koniec dodać dwa ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie je wmieszać w masę.

Chałwę pokruszyć część dodać już do masy i delikatnie zamieszać, a część powtykać jak już masa będzie w blaszce.

Blaszka o średnicy 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować i obsypać mąką. Wykładamy ,,ciastka" na spód. Przelać ciasto i piec w 170 st C ok. 1h i 10 minut. Ja przykrywam sernik folią aluminiową i ściągam ją ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Piekę grzałka góra dół.

Sernik studzimy, najlepiej całą noc w lodówce.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy i wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, zmiksować krótko !. Przelać na sernik i zostawić w lodówce na przynajmniej jedna godzinę.

Smacznego :)



Tagi: ser
15:56, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (13) »
niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto z morelami

Jestem zakochana w tym przepisie :). Wisi u mnie na tablicy magnetycznej w kuchni i za każdym razem, kiedy chce mi się ciasta z owocami, korzystam z tej bazy. Ciasto jest mięciutkie, lekkie w swej konsystencji, a zatopione w nim owoce dodają mu cudownego smaku i charakteru. Piekłam niedawno z truskawkami klik, dziś chce wam pokazać opcję z morelami. Dodam, że nie tylko ja pokochałam ten przepis, ale cała moja Rodzina :). Może i Wy się na nie skusicie ?.

Pozdrawiam cieplutko i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 160 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 450 g moreli
  • 3 łyżki cukru

Morele wypestkować, każdą połówkę cięłam jeszcze na dwie lub trzy części, zasypać cukrem odstawić. Przed wyłożeniem na ciasto, przełożyć je na sito, by pozbyć się nadmiaru soku.

Kruszonka:

  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy

Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Masło roztopić i delikatnie ostudzić.

Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia.

Jajka utrzeć z cukrami na puch (ok. 10 minut). Wsypać mąkę i wlać roztopione masło, następnie utrzeć do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 20 x30 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, poukładać pokrojone morele. Następnie posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, ok 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

piątek, 11 lipca 2014

Z jagodami

Zamiast jagodzianek upiekłam fantastyczne ciasto drożdżowe z przepisu Tatter. Było wyśmienite, pulchne i wilgotne od owoców, zdecydowanie polecam !:).

Życzę udanego weekendu, oraz więcej słońca ;).

 

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki chlebowe (dałam pszennej)
  • 14 g świeżych drożdży
  •  1 szklanka mleka (250 ml)
  •  1 jajko
  •  ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  •  ½ szklanki cukru
  •  szczypta soli
  •  16 g cukru waniliowego

Farsz jagodowy:

  • 350 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Kruszonka:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g masła roztopionego

Suche składniki zalać gorącym masłem i dobrze wymieszać ze sobą.

Ponadto:

  •  białko do posmarowania

Wykonanie:

Na samym początku radzę zrobić sobie rozczyn, czyli rozkruszyć drożdże, dodać z 2 łyżki mleka ok. 2 łyżek mąki i 1 łyżeczka cukru, całość ma przypominać konsystencję gęstej śmietany, pozostawić na ok. 20 minut.

Mleko rozmieszałam razem z jajkiem.

Do mąki dać sól, wlać letnie mleko z jajkiem, wyrośnięte drożdże, cukier, wymieszać wszystko bardzo dokładnie, pod koniec wlać olej i wyrobić ciasto do uzyskania miękkiej i plastycznej konsystencji. Całość zostawić do wyrośnięcia na ponad godzinę.

Blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, wyłożyć ciasto. Pozostawić jeszcze na ok. 25 minut do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i wysypać równo owoce po całości, posypać kruszonką.

Piec w 200 st. C, ok. 30 minut.

Smacznego :)

środa, 09 lipca 2014

Kolejny wspaniały przepis od Izy z blogu mniam ....mniam .... Kiedy zobaczyłam ten tort na jej stronie, ślinka sama ciekła ;), wiedziałam, że muszę go wykonać. Intuicja mnie nie zawiodła, tort jest obłędny, tzn. bardzo apetyczny, delikatny, biszkopt wilgotny, z pyszną malinową masą. Ozdobiłam go kremem maślanym na bazie bezy.

Pozdrawiam Wszystkich zaglądających na moje przepisy, Justyna :).

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao


Krem malinowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki – mocno schłodzona
  • 300 g sera mascarpone
  • 1 szklanka musu z malin, przetartych przez sito aby nie było pestek
  • 5 łyżek cukru pudru (lub dodać więcej do swojego smaku)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

 
Do nasączenia:

  • 1/3 szklanka wódki, dałam mniej
  • 2/3 szklanka wody 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • dodałam jeszcze 2 łyżeczki kakao

Wykonanie:
 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

Żelatynę dokładnie wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody.Dodać kilka łyżek musu malinowego i wymieszać a następnie wlać wszystko do pozostałego musu i bardzo dokładnie wymieszać.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy ser mascarpone i krótko ubijamy, tylko do połączenia się śmietany z serem. Następnie dodajemy stopniowo mus malinowy i mieszamy delikatnie łyżką aż dokładnie się połączą.

Nasączone blaty biszkoptowe przekładamy kremem a następnie smarujemy kremem wierzch i boki torcika. Dowolnie dekorujemy.

Do dekoracji użyłam kremu, (przepis jest stąd klik):

  • 2 białka
  • 115 g cukru
  • 175 g masła temperaturze pokojowej

W żaroodpornym naczyniu lub rondelku umieszczamy białka i cukier i umieszczamy go w rondelku z wodą, który podgrzewamy. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie ubijamy mikserem. Gdy uzyskamy sztywną pianę (może to chwilę potrwać) sprawdzamy jej temperaturę. Jeśli piana jest nadal ciepła, czekamy aż ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową dodajemy masło i ekstrakt z wanilii i nadal ubijamy. Z początku mieszanka się zetnie, ale po około 8-10 minutach osiągnie konsystencję jedwabistego kremu. Na koniec można dodać barwnik spożywczy, użyłam również Pink Wiltona i tylki M1.

Smacznego:)

Tagi: kakao owoce
07:13, anytsujx , Torty
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64