Szukaj

środa, 19 listopada 2014

sernik doskonały

Witam Wszystkich serdecznie :). Ostatnio moje wpisy pojawiają się z małym opóźnieniem ;), bycie mamą trójki dzieci bywa bardzo zajmujące, moje sprawy i pasje zawsze idą na drugi plan :(. Dlatego niech Was nie dziwi dekoracja tego sernika, pająki powstały na prośbę mojego syna na Halloween. Sernik sam w sobie jest doskonały pod względem smaku i konsystencji. Uwielbiam go piec, robi się go błyskawicznie, wiem co piszę, bo robiłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi tak jak na zdjęciu. Bardzo mi smakuje z polewą z czarnej i białej czekolady. Sami zdecydujcie, czy chcecie go upiec i czym udekorować, lub nie ;).

Kończę dziś wpis z sernikiem w roli głównej, ale chce zaznaczyć, że mam dla Was kolejny wspaniały przepis od mojej koleżanki Uli, dla mnie hit. Niech pozostanie chwilowo niespodzianką do kolejnego postu ;). Buziaki :*

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)

Polewa:

  • ok. 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

Spód:

  • ok. 170 g herbatników
  • 1/2 masła

Herbatniki i rozpuszczone ciepłe masło, pokruszyłam w blenderze. Wyłożyć na spód tortownicy i na czas robienia masy, włożyć do lodówki. I jeszcze jedno, dno tortownicy i boki, na zewnątrz zabezpieczyłam folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej ;).

Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Wykonanie:

Ser zmielić dwu krotnie, ja mam bardzo drobne sito i mielę raz.

Do sera dodać mleko zagęszczone, cukier puder, całość dobrze zmiksować, dodać jaka i  miksujemy już krótko, by nie napowietrzyć masy serowej. Na koniec wsypać budyń i połączyć z całością.

Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.  Dno wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, na to wylać masę serową. Tortownicę wkładamy do blaszki wypełnioną gorącą wodą ok. 2 szklanek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C, na ok. 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca ok. 15 minut, wysuwamy nasz sernik zalewamy naszą polewą i pieczemy ok. 20 minut, można zwiększyć grzanie do 180 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu, sernik trzymamy w lodówce całą noc, dekoracja dowolna ;).

Smacznego :)

Sernik



Sernik halloeen

Tagi: czekolada ser
15:58, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (7) »
środa, 05 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Uwielbiam zupę dyniową, mogłabym ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo sobie cenię  jej walory smakowe, a podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie, polecam !:).

Pozdrawiam, Justyna :).

 

Składniki:

  • średniej wielkości dynia (u mnie hokkaido)
  • 1 większy por
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 40 g masła
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, imbir, sól, pieprz
  • wody tyle by pokryło warzywa

Ponadto:

  • groszek ptysiowy (smażony)
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki.

Warzywa umyć i pokroić większe kawałki.

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, równo z jarzynami, dodać masło, lekko osolić i całość zagotować do miękkości. Następnie zmiksować (blenderem), część wywaru przed rozdrobnieniem odlałam, by krem nie był a rzadki, w razie konieczności można go dolać. Na koniec dodać przyprawy do smaku.

Smacznego:)

 

Tagi: warzywa
22:16, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 03 listopada 2014

Krwawe Babeczki

Moim zdaniem są naprawdę paskudne ;), ale w smaku pyszne :). Nie będę się rozpisywać, powstały na zamówienie moich synów, ciasto to nasz ulubiony przepis na murzynka, a ,,krew" to biała czekolada zabarwiona barwnikiem spożywczym, plus żelki,,szczęki".

Pozdrawiam cieplutko i do następnego bardziej ,,urodziwego" wpisu, Justyna :).

 

Tagi: halloween
10:54, anytsujx , Muffiny
Link Komentarze (10) »
sobota, 25 października 2014

Zapiekane jabłka

Na zimne popołudnia, polecam Wam zapiekane jabłka na ciepło. Smakują obłędnie, może nie prezentują się po królewsku, ale smak jest magiczny. We wnętrzu, każdej połówki, kryje się przepyszne powidła śliwkowe, które przełamują wspaniale smak jabłek. Dodatkowo otulone w cytrynowym cieście to już poezja kulinarna :). 

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu, Justyna :).

 

Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 skórki z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Składniki na sos jabłkowy:

  • 3  - 4 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wody

Ponadto:

  • ok. 3 dużych jabłek 
  • parę łyżeczek powideł śliwkowych (u mnie własnej roboty)

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagnieść dobrze ciasto (zimne masło starłam do mąki na tarce, skórkę z cytryny, również tarłam na drobnych oczkach), włożyć do lodówki na godzinę, lub do zamrażalki na ok. pół godziny.

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć środki, zostawiając lekki dołek. Do każdego dołka dawałem pełną łyżeczkę powideł śliwkowych.

Sos: jabłka obrać pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać masło, cukier, sok z cytryny, kilka łyżek wody, cynamon, dusić pod przykryciem, aż jabłka zrobią się miękkie.

Ciasto rozwałkować nie za grubo, ani za cienko ;), położyć jabłko na ciasto, powidłami w dół, ciasto obkroić, zostawiając tyle, by bokami dobrze oblepić cały owoc, nakłuć z góry widelcem.

Na blaszkę, w której będziemy zapiekać wykładamy nasz sos jabłkowy, na niego układamy nasze zawinięte połówki jabłek (zawijałam ciasto do góry i tak je układałam, czyli powidłami w dół).

Piec w 180 st C ok. 40 minut, do zrumienienia. Podałam na ciepło. 

Smacznego :)

Tagi: owoce
09:49, anytsujx , Desery
Link Komentarze (8) »
piątek, 24 października 2014

Sałatka z dynią

Postanowiłam wrzucić przepis na sałatkę z dodatkiem dyni, którą ostatnio robiłam. Jest prosta wykonaniu, a efekt smakowy naprawdę ,,palce lizać". Użyłam dynię własnej roboty, nie wiem, czy można kupić dynię w kwaśnej zalewie. Jeśli jesteście ciekawi przepisu na zalewę musztardową, to dajce znać w komentarzach :). Jakbym opisała jej smak ?, to ,,słodkie" ziemniaki, jajka, pora, przełamane kwaśnym musztardowym smakiem dyni, która nadaje temperament całemu zestawieniu. Podałam sałatkę do obiadu z pieczonym kurczakiem, serdecznie polecam :).

Ps. U nas dziś naprawdę wieje chłodem, aż nosi mnie, by wyczarować ciepłą drożdżówkę, pozdrawiam Was bardzo serdecznie, Justyna :).

 

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 3 jajka
  • 1/2 l słoik marynowanej dyni w zalewie musztardowej (własnej roboty)
  • 1 pora (część ta bardziej biała)
  • 2 łyżeczki miodowej musztardy
  • ok. 2 pełnych łyżek majonezu (ew. wedle uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz 

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki.

Porę drobno pokroić i wrzucić do osolonej wrzącej wody, sparzyć ok. 3 minut, odcedzić.

Dynię starłam na tarce o małych oczkach.

Do miski wsypać dynię, sparzoną porę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone jajka (wielkość wedle uznania), dodać musztardę, majonez i wszystko doprawić do smaku.

Smacznego :)

Tagi: warzywa
12:01, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67