Szukaj

wtorek, 16 września 2014

Babie lato

Ciasto nazwałam "Babie lato" bo tęsknię za ciepłą jesienią. A ten zestaw smaków, odzwierciedla moją wyobraźnię ;). Ciasto jest słoneczne, z dodatkiem dużej ilości miodu, przełamane dżemem porzeczkowym własnej roboty i białym puszystym kremem, na bazie serka mascarpone. Palce lizać, ciasto znikło u nas błyskawicznie, szybciej niż się pojawiło ;).

Przepis na ciasto miodowe, bez masy, dostałam od znajomej. Uwzględniła też w nim swoje małe zmiany, dodałam kakao i ocet.  Pani Irko dziękuję za wspaniały przepis :).

Wszystkich odwiedzających bloga serdecznie pozdrawiam, Justyna :).

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na masę:

  • 3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 śmietana - fix

Ponadto:

  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • płatki migdałów i kokos do dekoracji (lub wedle uznania)

Wykonanie:

Ciasto:

Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka wymieszać (w miseczce) z octem.

Ostygniętą masę zmiksować, dodać jajka, wymieszać mikserem. Następnie dodawać porcjami mąkę, wymieszać z całością.

Blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec na 165 stopni ok. 40 minut. Uwaga ! ciasto z dużą ilością miodu może szybko się przypalać, pilnować czasu pieczenia, w razie potrzeby nakryć folią aluminiową, przed wyłożeniem z pieca sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

Ostudzić, następnie przekroić na pół.

Masa:

Do miseczki przełożyć serek mascarpone, wsypać śmietana fix, następnie wlać dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć miksować do pożądanej ,,sztywnej konsystencji", w połowie ubijania dodałam cukier puder.

Na dolną część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym (dość cienko), następnie wyłożyć białą masę, zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować wedle uznania.U mnie migdały i kokos wcześniej podprażyłam.

Smacznego :)

16:44, anytsujx
Link Komentarze (7) »
niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto z jagodami

Przepyszne ciasto jagodowe, jak dla mnie idealne. Mięciutkie, wilgotne, nasączone smakiem i aromatem najpyszniejszych leśnych owoców. Na wierzchu posypane najsmaczniejszą kruszonką (mięciutka), jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić :-). Przepis na nią mam z internetu, niestety nie zapisałam strony, jak znajdę to podam link. Serdecznie Wam polecam, pozdrawiam :-).

Życzę Wszystkim miłej niedzieli, Justyna :).

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ. 450
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka (najlepsza):

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść.

Ponadto:

  • 1 l jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 2 - 3 łyżki cukru pudru

Wymieszać podane składniki i odstawić na ok. 5 minut.

Wykonanie:

Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia.

W jednym pojemniku zmiksować jajka z cukrem, następnie dodać olej i ponownie zmiksować. Do powstałej ,,naszej" bazy, ja wsypuję od razu całą mąkę, wlewam mleko i miksuję chwilę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 cm. Wysypać jagody po całym cieście, następnie kruszonkę.

Piec ok. 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego :-)

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Malinowy sernik

Nie, nie zaniedbuję bloga, oj nie ;). Jak to czasem się dzieje, miałam uszkodzoną antenę przez burzę, przez co byłam odcięta od internetu. Wszystko wraca do normy, mam dla Was kilka fajnych przepisów i zdjęć, które czekają, by je zaprezentować :).

Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny, moim zdaniem, sernik z malinami. W smaku trochę przypominał mi malinowy budyń, chyba za sprawą dodanych budyniów. Następnym razem zamiast trzech użyłabym dwa, a dodałabym jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. Jak większość moich serników znikł błyskawicznie ;).

Pozdrawiam Was bardzo cieplutko w ten burzowy dzień, przynajmniej u nas w Beskidach.

Do następnego wpisu i dziękuję Wam, że tak licznie zaglądacie na bloga i przemiłe e-maile. To naprawdę motywuje, by ciągle się coś działo na tej stronie, buziaki:*.

 

Składniki:

  • 500 g sera
  • 3 jajka
  • 470 g jogurtu naturalnego
  • 450 g malin
  • 3 budynie malinowe (po 60 g)
  • 65 g masła
  • 1 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki.

Polewa:

  • Jedna duża kwaśna śmietana ok. 330 g (12 %)
  • ok. pół szklanki zmiksowanych malin
  • cukier puder do smaku ok. 1 - 2 łyżek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Maliny razem z cukrem zagotowuję w rondelku, masa ma lekko odparować i zgęstnieć. Pod koniec dodaję mąkę kukurydzianą, która lekko zagęści (wcześniej rozpuścić ją w łyżce wody lub dwóch, przed dodaniem do gotujących się malin). Ostudzić.

Ostudzoną masę wymieszać z kubkiem śmietany, można dosłodzić jeszcze cukrem pudrem do smaku, ponieważ maliny bywają cierpkie w smaku ;).

Wykonanie:

Maliny zmiksować i odlać mniej niż pół szklanki do polewy.

Ser bardzo drobno zmielić. Do sera dodać cukier, jogurt, dobrze utrzeć. Następnie dodać mus z malin, w następnej kolejności budynie z mąka ziemniaczana. Pod koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Na koniec dodać całe jajka i miksować do połączenia się składników, ale niedługo.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Jak sernik już jest prawie upieczony ok. 1 godziny, wysuwam z piekarnika i wylewam polewę, piekę jeszcze ok. 15 minut.

Udekorować wedle uznania i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
16:51, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (15) »
sobota, 26 lipca 2014

Sernik Raffaello

Bardzo wytworny sernik, ślicznie się prezentuje na stole. Smakuje obłędnie, przynajmniej dla mnie jest uwieńczeniem smaku, jakiego szukam w serniku pod tą nazwą. Masa raffaello jest przepyszna, połączona z serem to ,,cud, miód i orzeszki " ;). Gorąco Wam polecam !:).

Przepis jest kombinacją moich myśli w tym temacie ;).

Ps. Życzę udanego weekendu, buziaki :*

* u mnie szklanka to 250 ml


Składniki na spód:

  • 200 g ciastek maślanych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy o średnicy 27 cm i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 380 g śmietany
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • cukier waniliowy 30 g
  • 5 jaj
  • 25 ml ekstraktu z wanilii (lub wódki o tym smaku)
  • 1 pełna szklanka cukru pudru (ew. dopasować do swojego smaku)

Masa raffaello:

  • 330 g śmietany kremówki ( u mnie 30 %)
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych

Ponadto do dekoracji:

  • płatki kokosowe ( ok. 150 g)
  • kulki Raffaello

Wykonanie:

Ser drobno zmielić, następnie utrzeć z cukrami i śmietaną, ekstraktem z waniliii na gładką masę.

Dodać mąkę wymieszaną z budyniami, ja wszytko przesiałam, utrzeć mikserem.

Na koniec dodawać po jednym lub dwa jajka (w sumie ma być ich pięć ;), i już krótko starać się wymieszać z całością, do połączenia się składników.

Wylać na tortownicę wyłożoną ciastkami i piec w 180 st. C ok. 1h 15 minut, ja pierwsze 40 minut piekę sernik przykryty folią aluminiową.

Po upieczeniu i ostygnięciu, można zabrać się za przygotowanie masy :).

Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie schłodzić, ma być płynna, ale nie gorąca !.

Zimną śmietanę z lodówki ubić prawie na sztywno, pod koniec wlać czekoladę, delikatnie mikserem połączyć składniki, wsypać wiórka i wymieszać już ręcznie.

Masę wyłożyć na sernik, posypać wiórkami lub tak jak ja płatkami kokosowymi (są szersze, przez co bardziej dekoracyjne) i wedle uznania udekorować kuleczkami Raffaello.

Smacznego :)

 

Tagi: kokos ser
08:33, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (18) »
środa, 16 lipca 2014

Sernik z chałwą

Sernik w którym zakochał się mój mąż ;). Odkąd zniknął z lodówki ostatni kawałek, wciąż dostaję pytanie o ponowne jego upieczenie :). Zamiast sernika chałowego upiekłam, ale jeszcze inny, o którym niebawem się dowiecie ;). Ten również został jego faworytem. Chyba ogarnęła mnie ,,mania" na pieczenie serników. A to dlatego, że goszczę u siebie swojego tatę, który uwielbia serniki pod każdą postacią, chcąc być dobrą córką, staram się jak mogę ;).

Wracając do sernika z chałwą, jest po prostu świetny, o cudownym aromacie i smaku chałwy. Polewa jest genialna, stawia kropkę nad ,,i". Wypiek z jej udziałem sprawia, że przy każdym kęsie były same ochy i achy :). Może się skusicie i sami wypróbujecie przepis :).

Pozdrawiam Was cieplutko i do następnego wpisu :).

 

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 100 g masła

Ciastka pokruszyć na drobno (np. w blenderze), dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki.

 

Składniki masę serową:

  • 850 g mielonego sera
  • 160 g chałwy
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 budynie bez cukru śmietankowe (każdy po 40 g)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka ubić osobno)

Polewa chałwowa:

  • 100 g chałwy
  • 1/ 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 100 g białej czekolady

Wykonanie:

Ser zmielić, utrzeć z cukrami, następnie dodać śmietanę, jogurt wymieszać mikserem. Wsypać budynie, całość dobrze wymieszać.

Następnie dodać rozmieszane osobno jajko z żółtkami i zmiksować z całością na małych obrotach, krótko.

Na koniec dodać dwa ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie je wmieszać w masę.

Chałwę pokruszyć część dodać już do masy i delikatnie zamieszać, a część powtykać jak już masa będzie w blaszce.

Blaszka o średnicy 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować i obsypać mąką. Wykładamy ,,ciastka" na spód. Przelać ciasto i piec w 170 st C ok. 1h i 10 minut. Ja przykrywam sernik folią aluminiową i ściągam ją ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Piekę grzałka góra dół.

Sernik studzimy, najlepiej całą noc w lodówce.

Polewa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy i wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, zmiksować krótko !. Przelać na sernik i zostawić w lodówce na przynajmniej jedna godzinę.

Smacznego :)



Tagi: ser
15:56, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 64