Szukaj

środa, 22 października 2014

Rolada rzymska

Mój sposób na pieczeń z mięsa mielonego, polega na tym, że dodaję kaszę mannę, którą tak naprawdę nie czuć ;). Pełni jednak pewne zadanie, wpija mi nadmiar soków, wydzielanych w trakcie pieczenia, na pewno jest ich o wiele mniej. Smak to przede wszystkim dobrej jakości mięso i ulubione przyprawy, myślę, że to cały sekret dobrej pieczeni. Jajka to dodatek, bardziej wizualny, który można pominąć. U nas taka pieczeń sprawdza się nie tylko na obiad, ale też na zimno do kanapek. Pieczeń piekłam w dwóch blaszkach, ponieważ mąż zakupił dość dużą porcję mięsa ;), można oczywiście piec z mniejszej ilości. Ja jedną blaszkę, tą bez dodatku jajka zamroziłam, na inną okazję. I jeszcze jedno, dodałam dużą ilość papryki słodkiej, ponieważ uwielbiam jej smak w mięsie, zresztą dobór przypraw to rzecz gustu ;).

Pozdrawiam i do usłyszenia :).

 

Składniki:

  • ok. 1.5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 3 kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • garść ziół prowansalskich
  • garść majeranku

Ponadto:

  • kilka łyżek masła
  • 6 jajek (ilość zależy od długości blaszki, można pominąć)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.

Do zmielonego mięsa, ścieram na tarce o grubych oczkach cebulę i czosnek (mniejsze oczka tarki). Dodaję kajzerki (wcześniej namoczone wodzie i dobrze odciśnięte). Mieszam, dodaję przyprawy, dwa jajka, wymieszam i wsypuję kaszę manę, całość dobrze ze sobą połączyć.

Zanim farsz włożę do blaszki, biorę odrobinę, tworząc kulkę i smażę na patelni. W ten sposób wiem, czy farsz jest dobrze przyprawiony, jeśli czegoś mi w nim brakuje, dokładam przypraw (nie lubię próbować surowego mięsa).

U mnie było dwie blaszki o długościach 35 cm i 20 cm, do większej włożyłam część farszu ok. połowy, zrobiłam dołek i ułożyłam obrane jajka, czubki z obu stron przycięłam, by lepiej się stykały. Następnie przykryłam mięsem. Do mniejszej blaszki dałam mięso które mi zostało bez jajek. Całość w obu blaszkach wygładziłam wilgotną łyżką (namoczoną wodzie) i pocięłam kawałki masła na górę.

Piec ok. 1 godziny w 180 st C, funkcja w piekarniku góra - dół. 

Po upieczeniu odlać nadmiar wytopionego tłuszczu i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego :)

Tagi: jajko mięso
15:04, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 20 października 2014

Ciasto Łaciate

Piękne efektowne ciasto, które prześlicznie prezentuje się na paterze, ale również zachwyca swoim smakiem. Ciasto ciemne i białe tworzy ciekawy łaciaty wzór, a masa serowa, dodaje ciastu dodatkowego wyjątkowego smaku. Całość wieńczy czekolada w dwóch kolorach. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, nie ma w tym wypieku nic skomplikowanego, a bardzo nam smakowało :). Przepis pochodzi od przemiłej blogerki Marioli, która piecze wspaniałe ciasta, cytuję recepturę z jej bloga Domowe ciasta i obiady

 

Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających, Justyna ;).

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Składniki na masę z sera gotowanego:

  • 1 kg sera białego (zmielonego)
  • 1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.

 

Ponadto do dekoracji:

  • czekolada deserowa
  • 3/4 czekolady mlecznej
  • mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
  • biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami " po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.

 

Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.

Smacznego: )

środa, 15 października 2014

Lasagne

Wspaniałe danie, którego historia wywodzi się z Włoch, a dokładne pochodzenie przypisuje się z Neapolu (Campania). W moim domu fanami tej pysznej zapiekanki, są synowie. Ostatnio robiłam ją dwa razy w tygodniu, na ich własną prośbę, chyba się już mi przejadło ;). Danie jest smaczne, syte i myślę, że ma wielu swoich zwolenników. Podaję mój sposób wykonania, myślę, że nie różni się wiele od innych przepisów podawanych w sieci. Dodam, że my lubimy bardziej wilgotną Lasagne w konsystencji, jeśli preferujecie inaczej, należy dobrze odparować farsz mięsny ze zgromadzonych tam płynów, np. z pomidorów.

Pozdrawiam i do następnego wpisu :).

 

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 2 słoiki przecieru pomidorowego własnej roboty (lub pomidory z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • olej (kilka łyżek)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ew. vegeta, oregano, bazylia

Sos beszamelowy:

  • 6 łyżek masła (u mnie 105 g)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy do smaku: gałka muszkatołowa, pieprz i sól

Ponadto:

  • 350 g sera żółtego
  • ok. 16 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości formy)

Wykonanie:

Zaczynam od przygotowania farszu mięsnego: Na dużej patelni daję kilka łyżek oleju, następnie drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmażam do miękkości. Dodaję mięso, smażę, aż się ładnie zetnie, dodaję przecier z pomidorów własnej roboty lub pomidory z puszki, jeśli mój się skończy :). Na tym etapie przyprawiam i zakrywam patelnie, całość duszę ok. 25 minut, pod koniec odkrywam i czekam, aż nadmiar płynów odparuje i odstawiam.

Następnie przygotowuję sos beszamelowy: do rondelka dodaję sześć łyżek masła, czekam aż się rozpuści, dodaję mąkę, podsmażam ok. 1 minuty, cały czas mieszając!

W szerszym garnku zagotowuję niedużą ilość wody z odrobiną soli i sparzam makaronowe płaty po 4 minuty. Wrzucam po trzy, należy je pilnować i obracać na samym początku, bo się ze sobą sklejają!. Mają być plastyczne, łatwo nimi wykładać formę i szybciej miękną podczas pieczenia.

U mnie forma żaroodporna (widoczna na zdjęciu), lekko ją wysmarowałam olejem. Na dno układałam po trzy płaty makaronu (można też po cztery, w zależności w jakim położeniu je ustawiamy), makaron musi zachodzić jeden na drugi.

Makaron smarujemy częścią sosu beszamelowego, na to farsz mięsny, kolejny makaron, sos, mięso, makaron, sos, mięso, powtarzamy czynność, na górę ułożyłam cztery płaty makaronu, na to sos beszamelowy i posypałam serem.

Piec ok. 35 minut w 180 st. C.

Smacznego :)

Lasagne

wtorek, 14 października 2014

Pod płatkami migdałów

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio piekłam, zawsze robi furorę na imprezach ;). Jeśli chcecie zabłysnąć, to serdecznie polecam. Minus tego ciasta jest taki, że nie należy do najtańszych, jak również wymaga trochę czasu by mu poświęcić. Jednak to ciasto jest warte każdej minuty :). Jestem pewna, że smak Wam wszystko wynagrodzi. Wymaga też cierpliwości, ponieważ przełożenie biszkoptu posmarowanego dżemem na masę nie jest takie proste ;). Mój sposób, ustawiam biszkopt na ściereczce, następnie razem z nią łatwiej mi się go przenosi. Przepis dostałam od mojej serdecznej koleżanki Uli, która wypieka wspaniałe ciasta :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie :).

*u mnie szklanka to 250 ml

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki na masę:

  • 1 kg serka waniliowego
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub wedle własnego smaku)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Ponadto:

  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 100 g płatków migdałów (uprażyć)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Masa serowa: Masło utrzeć na biały puch, dodać cukier puder małymi porcjami, utrzeć. Następnie dodawać ser, ucierać na gładką masę.

Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści, jak lekko przestygnie dodać parę łyżek masy, zamieszać. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.

Dżem dobrze roztrzepać, np. za pomocą widelca, będzie dobrze się rozprowadzał.

Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę dżemu, rozprowadzamy łyżką po całości. Nakładamy masę (zostawiając jeszcze parę łyżek na wierzch ciasta). Przykładamy biszkoptem, który również smarujemy dżemem, kładąc dżemem na masę serową. Na wierzch ciasta smarujemy masą, tak by ładnie pokryła, posypujemy uprażonymi migdałami.

Smacznego :)

czwartek, 09 października 2014

sernik

Witajcie i wybaczcie matce trójki małych dzieci ;), że wpisy nie pojawiają się regularnie. Chodź staram się być dobrze zorganizowana, brakuje mi czasu :(. Już nie pamiętam kiedy wzięłam dobrą książkę do ręki i zanurzyłam się w literaturze, szczerze brakuje mi takich chwil. W takich momentach fajnie wspomina się czasy studenckie :). Bez marudzenia, kocham to co robię, czuję że jestem mamą przez duże M :).

Wracając do tematu bloga, przepis na ten szybki i przepyszny sernik dostałam od mojej koleżanki. Jest naprawdę smaczny, sama robiłam go już kilka razy, uwielbiam go. Jeśli mam ochotę na ciasto z dużą ilością sera, a nie bardzo mam czas na pieczenie, to zawsze sięgam po ten przepis. Gorąco Wam polecam do wypróbowania, pozdrawiam cieplutko :).

*u mnie szklanka to 250 ml

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 galaretki

Ponadto:

  • biszkopty na spód (u mnie okrągłe, większa paczka))
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Margarynę roztopić, dodać cukier, następnie jaja i ser ( jajka zmiksowałam z budyniem i mlekiem, dałam na końcu).

Budynie zmiksować z mlekiem, wlać do sera i powtórnie zagotować.

Do sera można dodać rodzynki, wedle uznania.

Użyłam blaszki 24 x 35 cm, biszkopty, żeby szybciej zmiękły, zanurzałam jedną stroną w ciepłym mleku, układać jeden obok drugiego.

Jak serniczek lekko ostygnie, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką, lub ułożyć herbatniki z czekoladą.

Sernik wstawić do lodówki.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
09:50, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (12) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 66