Szukaj

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

 

Przepis na www.mojeciacho.pl

15:42, anytsujx
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 29 marca 2015

Witam Wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam na nowy adres bloga

www.mojeciacho.pl

Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie bardziej przejrzysty i ułatwi nam wyszukiwanie starych przepisów, poprzez wizualną stronę katalogów, dla mnie rewelacja. 

Dziękuję również za Waszą obecność i pozdrawiam cieplutko Justyna :).

Ps. Na nowej stronie umieściłam obiecany już miesiąc temu przepis na pączki, które ostatnio u mnie królowały ;).

Pączki

18:37, anytsujx
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 lutego 2015

Mała relacja z pierwszych urodzin mojej córeczki Milenki i kilka zdjęć do ,,kulinarnej kroniki rodzinnej" :). Ten rok bardzo szybko mi minął i pomyśleć, że całe życie to jedna ulotna chwila. Nie wiem jak Wy, ale ja staram się cieszyć każdym dniem, każdą minutą i sekundą. Nawet kiedy nie zawsze jest kolorowo i wesoło, wyszukuje choć jeden element, dla którego jest warto być i trwać. Dla mnie jest to moja Rodzina :).

Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i do usłyszenia w kolejnym wpisie, w którym podam przepis na moje ulubione pączki, już ostatnie w tym sezonie ;).

Buziaki :*

Ps. Tort w smaku jest bardzo pyszny, lekki, nie za słodki, przełamany dżemem porzeczkowym, polecam do wypróbowania. Masa jest uniwersalna, bo większości osobom smakuje, zwłaszcza dzieciom :).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa:

  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • ew. cukier waniliowy (u mnie własnej roboty)
  • 1 op. śmietana fix

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietana fix, chwilkę zmiksować, dodać serek mascarpone i zamieszać do pożądanej sztywnej konsystencji.

Ponadto:

  • ok. 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • do nasączania biszkoptu: 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody, ekstrakt z wanilii do smaku (u mnie 1 mały kieliszek)
  • barwniki do dekoracji (u mnie żelowe)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą, octem, proszkiem do pieczenia.

Przesiać mąkę do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę mieszamy już ręcznie. Całość przelać do tortownicy o średnicy ok. 25 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć tak by powstały trzy krążki.

Na dolny blat, lekko nasączony nakładam cienką warstwę dżemu (wcześniej należy go wcześniej wymieszać dokładnie, lepiej się smaruje). Na to połowę masy, kolejny blat i powtarzamy czynności.

Do dekoracji: robiłam osobno masę z podanej wyżej porcji, ale mi sporo zostało. Radzę użyć 250 ml śmietanki kremówki 30 % i 250 g serka mascarpone, cukier do smaku, chyba że masa będzie nakładana większymi porcjami ;). Użyłam dwóch tylek do dekorowania Wilton 224 i Wilton 32.

 

Smacznego :)

 

 

 

poniedziałek, 09 lutego 2015

Pączki

Kolejny przepis na pączki, tym razem z przepisu M. Kuronia. Chciałabym napisać, że bardzo mi smakowały i są wyśmienite, bo wiem, że wielu osobom one smakują. Niestety z przykrością moja opinia na ich temat nie jest pozytywna ;(. Już od samego początku nie podobała mi proporcja składników, duża ilość masła na podaną ilość mąki, do tego jeszcze dodaje się śmietanę kremówkę 30 %, która sama w sobie jest tłusta. Pominę ilość drożdży, które według mnie jest ich za dużo, spirytus również był bardzo wyczuwalny. Ciasto w trakcie wyrabiania, okazało się bardzo tłuste, ale dałam radę, ładnie wyrosło. I stało się tak jak myślałam. Po upieczeniu pączki okazały się bardzo tłuste i nie myślę tu o wpijaniu tłuszczu podczas smażenia, ale same w sobie były ciężkie. Zaznaczę, że temperatura tłuszczu była kontrolowana, używałam termometr cukierniczy. Jeśli Wam się udały według tej receptury i nie były tłuste, może mi napiszecie jaki mogłam popełnić błąd :(, bo wciąż myślę, że to wina złej proporcji składników, ale mogę się oczywiście mylić ;). Wykonanie i recepturę na pączki cytuję według ich autora.

Miłego wieczoru Kochani :).

 

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 8 żółtek
  • 25 ml spirytusu
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 60 g drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g konfitury lub bitej śmietany do nadziewania
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania lub lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
  • ok. 750 g smalcu do smażenia

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Mieszamy letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzewamy (nie gotujemy!). Łączymy mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możemy dodać drobno startą skórkę z cytryny.

Ciasto długo i cierpliwie wyrabiamy. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstawiamy przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto zaczyna rosnąć nabieramy równe porcje, z których formujemy płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, zalepiamy dokładnie i formujemy w rękach równe kulki (ja nadziewam po upieczeniu). Układamy pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykrywamy czystą serwetą i czekamy, aż pączki podwoją swoją objętość.

Smalec topimy w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewracamy go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę.

Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy i posypujemy drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową. 

Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015

Ciasto Kubuś

Kolejne wspaniałe ciasto imprezowe, które sprawdza się przy wielu różnych spotkaniach okolicznościowych. Może być uznane za ciasto dyżurujące, jeśli nic nam nie wpada do głowy co by tu upiec ;). Przepis na Ciasto Kubuś krąży już od wielu lat na różnych blogach i forach internetowych. Recepturę, którą ja Wam podaję, trafiła do mnie za sprawą mojej kochanej cioci Gieni, która bardzo to ciasto chwali. Zgadzam się z ciocią w zupełności, ciasto jest pyszne, godne polecenia lub przypomnienia dla tych co go już znają :). 

Serdecznie polecam, a na końcu zdjęć mały bonus ;), buziaki :*

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń Kubusiowy:

  • 1 l Kubusia (kupiłam dużą butlę 900 ml i jeden mały Kubuś o smaku maliny i innych owoców)
  • 1/2 margaryny lub masła (dałam masło)
  • 3 budynie śmietankowe, każdy po 40 g bez cukru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masa śmietanowa:

  • 2 op. śmietana śnieżka
  • 1 szklanka zimnego mleka (250 ml)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody

Ponadto:

  • paczka herbatników (jedna większa lub 3 op. małych)
  • sok z jednej cytryny
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać roztrzepane żółtka, utrzeć z białkami na puch. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie z całością wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową i piec w piekarniku góra dół, 180 st. C.

Budyń Kubusiowy: Z podanej ilości soku, odlać ok. 1/2 szklanki, resztę zagotować z łyżką cukru. Do odlanego soku wsypać budynie, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się soku, dobrze wymieszać, zagotować jak ,,budyń". Po wyłączeniu dodać masło, dobrze rozmieszać, aż się rozpuści. Masę jeszcze gorącą, bo szybko zastyga, przelać na biszkopt.

Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić od tężenia. 

Ubić śnieżkę w zimnym mleku na sztywno, na koniec dolać i zmiksować tężejącą galaretkę ze śmietaną. Wyłożyć na masę Kubusiową.

Na śmietanę wykładamy jeden obok drugiego herbatniki namoczone w soku z cytryny. Na koniec polać polewą czekoladową, własnej roboty lub gotową, wedle uznania ;).

Smacznego :)

Ciasto Kubuś

Ciasto kokosowo cytrynowe, przepis możecie znaleźć tu klik klik.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 69