Szukaj

środa, 10 grudnia 2014

Sernik z malinami

Witajcie moi Drodzy Czytelnicy, cieszę się, że znów mogę posłać do was tego posta :). Ostatnio nie piekłam nic szczególnego, wciąż zbieram się po starcie ukochanej osoby :(. Dziękuję Wam moje blogowe koleżanki za ciepłe słowa pod ostatnim wpisem, to bardzo miły gest. 

Wracając do sernika, jest to ten sam przepis, który ostatnio podałam na ,,Sernik doskonały". Piekę go za każdym razem, wychodzi wyśmienicie i bardzo nam smakuje. Tym razem był wydaniu z polewą malinową, serdecznie polecam. Smak malin i białego sera pasują idealnie, nie tylko latem !:). Nawet zimną kawałek malinowego sernika potrafi rozgrzać przy dobrej, ciepłej kawie lub herbacie ;). 

Bardzo Was serdecznie pozdrawiam i ściskam, Justyna.

Polewa malinowa:

  • 250 ml dżemu malinowego, (może być ok. 300 ml, u mnie niskosłodzony)
  • 1/2 szklanki wody
  • 70 g kisielu o smaku malinowym 

W zimnej wodzie rozrobić kisiel. Dżem rozgrzać w rondelku, wlać kisiel i zagotować. Jeszcze ciepły rozprowadzić po serniku, ostudzić.

Smacznego :)

Tagi: owoce ser
15:52, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (8) »
wtorek, 02 grudnia 2014

Witam serdecznie Kochani, na prośbę mojej koleżanki Olgi, pokazuję torty jakie piekłam dla swych synów w tym roku. Mój najstarszy Mateuszek poprosił o piłkę, a kochany Maksiu postać z gry. Chce też zaznaczyć, że tort kurczak angry birds nie został dokończony i w takiej postaci jak widać trafił na stół. Miał być jeszcze ozdobiony masami za pomocą małej tylki. Powód dlaczego nie wykończyłam ?, tego dnia dowiedziałam się, że moja Mama umarła, sami rozumiecie, nie byłam wstanie nic już więcej zrobić :(.

 

Pozdrawiam i do następnego wpisu, może kogoś zainspiruję. 

 

angry birds

 

19:04, anytsujx , Torty
Link Komentarze (12) »
wtorek, 25 listopada 2014

Wiśniowa fantazja :)

Podaję obiecany przepis, który kusił mnie przez ostatnie trzy miesiące. Ciasto moim skromnym zdaniem jest bardzo smaczne, masa budyniowa rozpływa się w ustach. Wszystkie warstwy w tym cieście pasują do siebie idealnie. Piekąc go pierwszy raz nie mogłam się ,,najeść" tzn. kusiło mnie, by sięgać po kolejny kawałek i kolejny. Zachęcam do upieczenia, niech przepis idzie dalej w świat i znajduje swoich nowych fanów :). Receptura pochodzi od mojej przemiłej koleżanki Uli, dziękuję Ci kochana za inspirację :).


Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody

Masa budyniowa:

  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki

Galaretka wiśniowa:

  • 1 szklanka soku z wiśni (u mnie z kompotu)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • odsączone wiśnie z kompotu (u mnie ok. 1 szklanki)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie  dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Budyń: Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do odlanej części dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Mieszać powstającą masę energicznie i pogotować ok. 2 minuty.

Masę wystudzić do zimnego, następnie utrzeć z masłem na puszysty krem (najpierw ucieramy masło do białości i dodajemy budyń małymi porcjami, ucieramy do połączenia się składników).

Galaretka wiśniowa: sok i wodę zagotowujemy, wyłączamy i dodajemy obie galaretki, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć dodajemy wiśnie, chwile odczekać (czyli ten właściwy moment, że jest w sam raz, by wylać na ciasto i nie spłynie na boki).

Na dolny spód biszkoptu wykładamy masę budyniową, na czas kiedy galaretka nam tężeje, wstawiamy do lodówki. Następnie na budyń wylewamy galaretkę z wiśniami, po chwili zakrywamy drugą częścią biszkoptu, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wedle uznania lub nie ( u mnie jest tarta czekolada).

Smacznego :)

środa, 19 listopada 2014

sernik doskonały

Witam Wszystkich serdecznie :). Ostatnio moje wpisy pojawiają się z małym opóźnieniem ;), bycie mamą trójki dzieci bywa bardzo zajmujące, moje sprawy i pasje zawsze idą na drugi plan :(. Dlatego niech Was nie dziwi dekoracja tego sernika, pająki powstały na prośbę mojego syna na Halloween. Sernik sam w sobie jest doskonały pod względem smaku i konsystencji. Uwielbiam go piec, robi się go błyskawicznie, wiem co piszę, bo robiłam go już trzy razy i za każdym razem wychodzi tak jak na zdjęciu. Bardzo mi smakuje z polewą z czarnej i białej czekolady. Sami zdecydujcie, czy chcecie go upiec i czym udekorować, lub nie ;).

Kończę dziś wpis z sernikiem w roli głównej, ale chce zaznaczyć, że mam dla Was kolejny wspaniały przepis od mojej koleżanki Uli, dla mnie hit. Niech pozostanie chwilowo niespodzianką do kolejnego postu ;). Buziaki :*

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ew. do smaku)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)

Polewa:

  • ok. 300 g kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

Spód:

  • ok. 170 g herbatników
  • 1/2 masła

Herbatniki i rozpuszczone ciepłe masło, pokruszyłam w blenderze. Wyłożyć na spód tortownicy i na czas robienia masy, włożyć do lodówki. I jeszcze jedno, dno tortownicy i boki, na zewnątrz zabezpieczyłam folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej ;).

Wszystko dobrze ze sobą wymieszać.

Wykonanie:

Ser zmielić dwu krotnie, ja mam bardzo drobne sito i mielę raz.

Do sera dodać mleko zagęszczone, cukier puder, całość dobrze zmiksować, dodać jaka i  miksujemy już krótko, by nie napowietrzyć masy serowej. Na koniec wsypać budyń i połączyć z całością.

Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i obsypać mąką.  Dno wyłożyć pokruszonymi herbatnikami, na to wylać masę serową. Tortownicę wkładamy do blaszki wypełnioną gorącą wodą ok. 2 szklanek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C, na ok. 1 godzinę.

Przed wyjęciem z pieca ok. 15 minut, wysuwamy nasz sernik zalewamy naszą polewą i pieczemy ok. 20 minut, można zwiększyć grzanie do 180 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu, sernik trzymamy w lodówce całą noc, dekoracja dowolna ;).

Smacznego :)

Sernik



Sernik halloeen

Tagi: czekolada ser
15:58, anytsujx , Serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 05 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Uwielbiam zupę dyniową, mogłabym ją jeść przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo sobie cenię  jej walory smakowe, a podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie, polecam !:).

Pozdrawiam, Justyna :).

 

Składniki:

  • średniej wielkości dynia (u mnie hokkaido)
  • 1 większy por
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 40 g masła
  • przyprawy do smaku: słodka papryka, imbir, sól, pieprz
  • wody tyle by pokryło warzywa

Ponadto:

  • groszek ptysiowy (smażony)
  • zielona natka pietruszki

Wykonanie:

Dynie obrać ze skóry, usunąć pestki.

Warzywa umyć i pokroić większe kawałki.

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą, równo z jarzynami, dodać masło, lekko osolić i całość zagotować do miękkości. Następnie zmiksować (blenderem), część wywaru przed rozdrobnieniem odlałam, by krem nie był a rzadki, w razie konieczności można go dolać. Na koniec dodać przyprawy do smaku.

Smacznego:)

 

Tagi: warzywa
22:16, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 67