Szukaj

poniedziałek, 31 stycznia 2011

Ciasto z borówkami

Bardzo dobre ciasto z mrożonymi borówkami, przepis jest podobny jak wiele innych w Internecie :). Dla mnie zaletą jest fakt, że można dodać do niego mleko w proszku, które mi zalega w szafce od dłuższego czasu ;). Na pewno upiekę go wielokrotnie, ale dla odmiany spróbuje z innymi owocami :). Polecam !:)    

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 4 łyżki ulubionej marmolady
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Ponadto:

  • 200 g mrożonej borówki
  • ew. cukier puder do posypania

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzone ciasto.

Wykonanie:

Jednej misce mieszamy mokre składniki mikserem: mleko, jajka, olej, ekstrakt waniliowy, marmoladę na końcu.

W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąka, cukier, kakao, mleko proszku, proszek do pieczenia, soda.

Następnie do mokrych składników dodaje po łyżce tych suchych u miksuję do uzyskania gładkiej masy, jak ciasto okaże się bardzo gęste, można jeszcze dać troszkę mleka.

Na koniec wsypuję mrożone borówki i całość mieszam już łyżką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec ok. 50 minut, do ,,suchego patyczka”.

Jak ciasto ostygnie można polać polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego :)  

Ciasto z borówkami

wydrukuj przepis

czwartek, 27 stycznia 2011

 Sernik klasyczny Nigelli

Moi Drodzy Czytelnicy, dziś mija rok, jak mój blog pojawił się w sieci. Bardzo się cieszę, że jestem z Wami, że mogę w taki sposób udokumentować swoje wypieki, podzielić się przepisami i recenzją na ich temat. Bardzo dziękuję Wam, że chętnie do mnie zaglądacie i piszecie tyle fajnych i pozytywnych komentarzy :). Czego bym życzyła sobie ? ;))), z pewnością wytrwałości w pasji i wypróbowania jeszcze wielu wspaniałych wypieków …

Dziś nie mam torta na tą okazję, ale przedstawię Wam przepis na wspaniały klasyczny sernik z przepisu Nigelli. Jest naprawdę dobry, masa serowa jest z tych ciężkich i zwartych, w smaku coś fantastycznego, na pewno upiekę go po raz kolejny, ale jest to ,,ale";))). Tak jak wspomniałam masa serowa jest wspaniała, to spód tego ciasta kompletnie mi nie smakował, moim zdaniem jest beznadziejny, w smaku ,,gumiaty”, robiłam dokładnie według przepisu, więc nie przewiduję błędów ;) … po prostu jednym coś smakuje, a innym nie. Następnym razem zrobię ten sam sernik, ale na moim wypróbowanym spodzie klik klik, można też użyć herbatników jako spód klik klik, to takie moje uwagi na ten temat, aha i jeszcze jedno, od siebie dodałam polewę z białej czekolady. Sernik bardzo fajnie się z nią prezentuje i nadaje mu jeszcze szerszą gamę mieszających się smaków, coś wspaniałego :). Przepis zaczerpnęłam z dwóch blogów od Sary, która zresztą piecze przepyszne serniki i z stąd klik klik. Gorąco polecam !:).

Ps. Podaję również linki na wypróbowane wypieki na tłusty czwartek !:))).

Faworki

Pączki

Oponki serowe

Róże karnawałowe

 

Składniki na spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g masła o temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 45 ml  mleka pełnotłustego

W misce wcieramy masło w mąkę, po czym dodajemy resztę składników i drewnianą łyżką mieszamy (można wyrobić rękoma). Wykładamy ciasto do blaszki o wymiarach ok. 24 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Rękoma lub łyżką ciasto przyciskamy do dna rozkładając ją na całej blasze, tworząc możliwe równą warstwę. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy, aby spód nieco przestygł przed wlaniem masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 220 g drobnego cukru 
  • 5 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 70 g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 ml śmietany kremówki lekko ubitej

Wykonanie:

Ser i cukier wkładamy do miski, za pomocą miksera ucieramy. Nie przestając miksować dodajemy żółtka, następnie sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i sól. Gdy wszystkie składniki masy dobrze się połączą delikatnie dokładamy lekko ubitą śmietanę kremówkę, mieszamy całość.

W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Gotową pianę dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Gdy wszystkie składniki masy będą już dobrze ze sobą połączone, wlewamy ją na podpieczony spód.

Ostrożnie wstawiamy do piekarnika (uprzednio nagrzanego do 170 °C) i pieczemy godzinę. Sernik powinien być upieczony z wierzchu a w środku nieco luźny, miejscami może być przyrumieniony. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony włożyć do lodówki i schłodzić przed podaniem.

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g  białej czekolady 
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.

Smacznego :) 

* wszystkie podane składniki powinny mieć temp. pokojową przed pieczeniem

Sernik klasyczny Niegelli

wydrukuj przepis

piątek, 21 stycznia 2011

Sernik na śmietanie

To naprawdę jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam. Piekłam go już wielokrotnie, a dopiero teraz udało mi się zrobić mu zdjęcia, to już mówi samo za siebie :). Jeśli ktoś z Was nie piekł nigdy sernika na śmietanie, zachęcam do podjęcia tego wysiłku w tym kierunku :). Czystym sumieniem, twierdzę, że jest REWELACYJNY !!! i u mnie dostał szóstkę z dużym plusem :))). Na przepis natknęłam się już swego czasu w Galerii Potraw, ale dopiero jak zobaczyłam go u Sary, wiedziałam, że muszę go jak najszybciej upiec, przepis cytuję z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam !:).

Ps. Konkurs na Blog Roku 2010 już się zakończył tu można poznać 10 najlepszych blogów. Bardzo Wam dziękuję, za każdy oddany głos na Moje Ciacho, mimo, że nie zajęłam znaczącego miejsca, jestem i tak szczęśliwa, za Wasze wyróżnienie, bo na ok. 40 stron, mój blog znalazł się na 6 stronie. Moim zdaniem jak na raczkującą pasję, to duże wyróżnienie :))). Bardzo dziękuję i zapraszam Wszystkich odwiedzających na przepyszny sernik na moim blogu, pozdrawiam serdecznie :).         

 

Składniki na spód:

  • 250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie lub herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.

Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.

Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni (ja nie piekłam, schłodziłam w lodówce i na to wylałam masę serową).

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

 

Składniki na masę serową:

  • 1000g półtłustego twarogu
  • 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
  • 1 szklanka cukru (dałam cukier puder)
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy 16 g
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • skórka starta z całej cytryny
  • sok z cytryny

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki roztopić w kąpieli wodnej, polać już przestudzony sernik.

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.

W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń, skórkę startą z cytryny, sok i wszystko krótko zmiksować. Jeśli masa wyda się nam za rzadka, można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.     

Przelać masę serową na spód. Sernik przed pieczeniem, owinęłam folią aluminiową, żeby sernik pozostał biały po upieczeniu. Ściągam folię z blaszki ok. 20 - 15 minut przed wyłączeniem piekarnika, robię to intuicyjnie, w zależności od sernika. Piec 60 minut w temp. 170 - 175 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

Następnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Zimny ciasto udekorować na wierzchu polewą czekoladą.

Smacznego :) 

Sernik na śmietanie

wydrukuj przepis

wtorek, 18 stycznia 2011

Nocne bułeczki

Wspaniałe bułeczki z przepisu Sary, w smaku przypominają pszenne bułki z aromatem ziół, są wyśmienite do szyneczki czy żółtego sera. Nocne bułeczki to również fajny sposób na pyszne niedzielne śniadanie. Ciasto zarabia się wieczorem, wstawia się do lodówki, gdzie przez całą noc bardzo wyrasta, rano wystarczy je wyjąć, ocieplić i wykonać bułeczki … et voilà !:))). Gorąco polecam !:)      

 

Składniki na ok. 12 dużych bułeczek:  

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy
  • 5 łyżeczek ziół prowansaldzkich

Wykonanie:

Wieczorem:
Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, zioła, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Można je  zrobić tak: ciasto podzielić na 12 równych kuleczek, następnie każdą z nich uformowałam w wałek (na ok. 25 cm). Każdy wałek zawinąć w słupek, jeden koniec wystający z górą zawinąć pod spód, a wystający z dołu zawinęłam na górę. Następnie ułóż bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp, czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.

Smacznego :) 

Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

wydrukuj przepis

sobota, 15 stycznia 2011

Buchty z czekośliwką

Już od dawna chodziła za mną myśl, by upiec przepyszne buchty na kolację do kubka ciepłego mleka. Skorzystałam z przepisu Myniolinki, która je wykonała z wiśnią i cynamonem. Ja postawiłam na czekośliwkę, wyszły wyborne w smaku, a co za tym idzie delektowałam się każdym kęsem … :))). Wracając do przepisu, bardzo fajnie pracuje się na tym cieście, po upieczeniu jest bardzo puszyste, mięciutkie, równie doskonałe na drugi dzień, a do tego ich słodka chrupiąca skórka, koniecznie wypróbujcie sami ;). Polecam !:)


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7g lub 14 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g miękkiego masła (80 g do ciasta + 40 g do smarowania)
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • skórka starta z 1 cytryny

Ponadto:

  • czekośliwka lub ulubione powidła
  • ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki: cukier, jajko i żółtka, 80 g masła, miąższ wanilii oraz startą na tarce skórkę z cytryny.  

Starannie wyrobić, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Z ciasta uformować 16 kul, w środek każdej włożyć łyżeczkę powidła, dokładnie zlepić i ponownie uformować w kulkę.

Formę żaroodporną dokładnie wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Pozostałe masło stopić i posmarować nim buchty ( to sprawi, że będą kruche).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec 40 min na złoty kolor (mi zajęło ok. 35 minut).
Lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Buchty z czekośliwką

Buchty z czekośliwką

wydrukuj przepis

 
1 , 2