Szukaj

środa, 18 stycznia 2012

Ciasteczka Księżyce

Bardzo pyszne ciasteczka, bez których nie wyobrażam sobie już dziś Świąt Bożego Narodzenia. Piekę je co roku, zwłaszcza tą wersje orzechową, ale można spokojnie zamienić mielone orzechy na kakao i zrobić kakaowe. Są mega maślane i kruchutkie, jednym słowem rewelacyjne !:). Przepis dostałam cztery lata temu od Rodziny mojego Męża :). Gorąco Wam polecam !:)  

 

Składniki:

  • 70 g cukru pudru
  • 210 g masła lub margaryny
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pełne garstki mielonych orzechów włoskich lub 2 pełne łyżki kakao

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, wyrobić, by ciasto osiągnęło gładką konsystencję.

Na stolnicy ciasto wałkujemy dość grubo (jak na pierogi). Wykrawamy księżyce za pomocą kieliszka( przykładamy kieliszek do ciasta, pierwsze wyjdzie nam koło, następnie przykładamy, tak by w środku kieliszka było widać połowę koła, w ten sposób wyjdą nam księżyce !)

Układać na papierze do pieczenia, można dość gęsto ;). Pieczemy w 180 st. C, ok. 10 minut. Zanim ściągniemy z blachy, odczekać parę minut by się nie pokruszyły. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

* Jeśli chcemy mieć księżyce kakaowe to dajemy kakao, ale już nie dajemy zmielonych orzechów !!!.

 

Smacznego :) 

Ciasteczka Księżyce

Ciasteczka Księżyce

wydrukuj przepis

piątek, 06 stycznia 2012

Sernik śmietankowy z posypką truflową

Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Zresztą bardzo lubię serniki na śmietanie, bo są delikatne i puszyste, nie przypominają w niczym tych z rodzaju ,,ciężkich”. Co bym tu nie pisała, i nad czym bym się nie rozwodziła, to i tak pozostaję mega fanką wszelkich serników i tych puszystych i tych ciężkich, po prostu je Kocham piec i jeść ;))). Gorąco polecam !:)  

 

Składniki na ciasto:

  • 90 g cukru pudru
  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżkę śmietany

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zawinąć folię aluminiowa i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg białego sera
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub 18 %
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • cukier waniliowy 32 g
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • szczypta soli

Ser zmielić dwa lub trzy razy. Ser utrzeć ze śmietaną, dodać cukry, następnie dodać jajka, miksować. Potem wsypać budyń oraz obie mąki, dobrze połączyć z całością. Na końcu dodać dwa ubite białka ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z całością, za pomocą łyżki.

Ponadto:

  • 8 ulubionych cukierków truflowych

Wsypałam je do blendera i rozbiłam je na drobne kawałeczki.

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 4 – 5 kostek czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30 %

Do rondelka wlać śmietankę, połamać kostki czekolady, na nie dużym ogniu cały czas mieszając, aż zrobi nam się jednolita masa czekoladowa.

Wykonanie całości:

Blaszkę okrągłą o średnicy 26 cm, wysmarować dół i boki, na spód dać papier do pieczenia, a boki posypać mąką lub bułka tartą.

Ciasto kruche rozwałkować wyciąć koło, wyłożyć dno blaszki, oraz boki do połowy formy. Wlać masę serową, przykryć folią aluminiową i piec ok. 60 minut. Pierwsze 15 minut pieczemy w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę na 175 st. C. Jak sernik się upiecze, wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Na końcu polać polewą czekoladową i posypać całość truflową posypką.

Smacznego :) 

Sernik śmietankowy z posypką truflową

wydrukuj przepis