Szukaj

wtorek, 29 stycznia 2013

Ciasto z galaretką

Dziś przepis na pyszne i bardzo proste ciasto z galaretką. Ciasto które można również zaliczyć do klasyków, słodkich domowych wypieków. W moim rodzinnym domu do dziś jest wypiekane na różne okazje. Modyfikacji tego ciasta jest "tysiące", można użyć dowolnych owoców, galaretek ... Ja upiekłam to ciasto, głównie dla tego biszkoptu. Będąc na wakacjach u koleżanki (kilkudniowe spotkanie), jadłam podobne ciasto. Zachwycił mnie biszkopt, w smaku był niesamowicie delikatny. Ela zwróciła mi uwagę, że w trakcie przygotowywania, osobno ubija na biały puch żółtka a osobno białka z cukrem, następnie łączy oba składniki i ubija jeszcze przez chwilę razem. Dla mnie jest to całkiem nowy sposób przygotowywania biszkoptu. I muszę tu użyć moje standardowe słowo ;))), jest naprawdę rewelacyjny i bardzo delikatny. Gorąco polecam !:-).

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić mikserem osobno żółtka na biały puch. W osobnym naczyniu ubić białka, do którego stopniowo dodajemy cukier, całość ze sobą dobrze zmiksować. Następnie połączyć białka z ubitymi żółtkami i jeszcze przez chwile wszystko razem z miksować. Przez sito przesiać do naszej masy jajecznej mąkę z proszkiem i budyniem, całość wymieszać za pomocą łyżki.

Piec  w blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie wymiar 26 x 36 cm). W piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez ok. 30 - 35 minut.

Składniki na masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ok. 3 łyżek cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, zostawić do całkowitego ostygnięcia, aż zacznie się lekko "ścinać".

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie miksowania dodałam cukier puder. Na samym końcu, wlewam zimną galaretkę, która zaczyna powoli gęstnieć, miksuję do połączenia się obu składników, krótko. Taką masę należy natychmiast przełożyć na biszkopt, gdyż szybko "sztywnieje".

Dodatkowo:

  • Puszka owoców koktajlowych (mamy tam już kilka rodzai)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 1/4 szklanka wody

Wykonanie całości:

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (3 1/4 szklanki), zostawić do całkowitego ostygnięcia. Pamiętajmy, że wlewamy ją na owoce, kiedy zaczyna mam już się "ścinać", nie za mocno, ale też nie za "płynnie". Należy wyłapać ten moment, ponieważ za rzadka rozleje się po cieście na boki, za gęsta nie będzie chciała się ładnie "rozłożyć".

Po upieczeniu biszkoptu, ostygnięciu, przecinamy go na dwie połowy.

Na dolny blat biszkoptu przekładamy kremówkę z galaretką, przykrywamy górą biszkoptu. Rozkładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego :-)

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką

wydrukuj przepis

sobota, 26 stycznia 2013

Pieczone pierożki

Ten przepis stał się hitem tego miesiąca w moim domu, robiłam go również z farszem mięsnym do czerwonego barszczu. Jestem pełna podziwu, dla ciasta w którym znajduje się "ukryty farsz", moim skromnym zdaniem jest doskonałe. Całość smakuje mi nieziemsko, jestem bardzo zachwycona smakiem i chrupkością. Te pyszne pieczone pierożki mogłabym jeść bez końca ;))). Przepis znalazłam na tym filmiku klik klik, gorąco go Wam polecam !:-). Pozdrawiam Was w ten mroźny sobotni wieczór, ściskam :***

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 225g margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 białko (żółtko do posmarowania ciasta)
  • 100 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • szczypta soli do smaku

Farsz ziemniaczany:

  • ok. 800g obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • ok. 1/2 margaryny
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta, parę kropli magi

Ziemniaczki obrać i ugotować do miękkości, można je lekko osolić

Cebulkę obrać pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić cebulę oraz przyprawy, smażymy do miękkości.

Ugniatamy ziemniaczki z cebulką na "papkę", ewentualnie można je doprawić.

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pociętą na małe kawałeczki margarynę. Całość zagniatamy, ma wyjść coś w rodzaju kruszonki. Teraz dodajemy śmietanę (u mnie dwie pełne łyżki), szczyptę soli, dwa całe jajka i jedno dodatkowe białko. Zagniatamy ciasto w jednolitą masę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy ciasto, jeszcze raz zarabiamy na stolnicy. Odrywamy od niego ok. 15 małych kawałków ciasta, formujemy z nich kulki. Każdą spłaszczamy i na stolnicy rozwałkowujemy na wielkość naszej dłoni.

Do każdej dałam łyżkę farszu ziemniaczanego, sklejać tak jak na pierogi. Dodatkowo robiłam na łączeniu pieroga tzw. "spiralę", która dodatkowo zabezpiecza, przed wypłynięciem farszu.

Pierożki układamy na blasze, nie trzeba jej smarować, bo ciasto jest dość tłuste, pamiętajmy o odległościach bo rośnie. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego :-)

Pieczone pierożki

Pieczone pierożki

Pieczone pierożki

wydrukuj przepis

piątek, 25 stycznia 2013

Pierniczki

Pierniczki z tego przepisu moi mali synkowie mogą jeść cały rok, proszą o nie nawet latem :-). Są naprawdę cudowne, myślę, że główną ich zaletą jest mięciutkie wnętrze oraz wspaniały korzenny smak. Polecam Wszystkim tym, którzy jeszcze ich nie piekli. Przepis należy do Kaeru klik klik, cytuję za autorką. Pozdrawiam na dziś i do usłyszenia :-))).

 

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek, 3 białka
  • 1 1/2 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml śmietany (jeden pojemnik)
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ½ łyżeczki pieprzu – "biorę" 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ½ łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
  • 250 g margaryny
  • 400 g miodu (słoik)

Wykonanie:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić.

Miód zagotować z przyprawami (dałam ulubioną przyprawę do piernika, dorzuciłam troszkę cynamonu, nie daję pieprzu), odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie.

W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody śmietana zwiększa swa objętosć. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową.
 

Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.

Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dość rzadkie.

Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciągu 24 godzin ciasto gęstnieje.

Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejąca dlatego maki nie żałować, bardzo ładnie wchłonie się w ciasto.

Blachę wyłożyć papierem lub folią, oprószyć mąką. Pierniczki ułożyć w pewnej odległści od siebie, bo sporo rosną nie tylko w gore.

Piec w temperaturze ok. 180 stopni ok. 8 - 10 minut.

Można polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.

Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Dodatkowe informacje:

Uwaga1: Pierniczki jak są jeszcze ciepłe to są miękkie, potem twardnieją a na koniec znów miękną. Dlatego najlepsze są po dwóch tygodniach.

Uwaga2: Pierniczki można nadziewać (marcepanem, marmoladą, masą orzechową, powidłami) wykrawając kształt foremką, nakładając nadzienie, przykrywając drugą warstwą ciasta i zlepiając brzegi). 

Smacznego :-)

Pierniczki

Pierniczki

wydrukuj przepis

wtorek, 22 stycznia 2013

Sernik puszysta chmurka z polewą truflową

Bardzo kremowy sernik, który rozpływa się w ustach jak "masełko" ;). Świetny deser do popołudniowej niedzielnej kawki i nie tylko, dodatkowo wzbogaciłam go polewą truflową, która dodaje charakteru i podbija smak. Gorąco Wam polecam, przepis jest mojego autorstwa.

Pozdrawiam Justyna :***

 

Składniki:

  • 430g białego sera
  • 800g śmietany kwaśnej 18%(u mnie dwie duże, bardzo kremowe)
  • 40g budyniu śmietankowego
  • 1 cukier waniliowy
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 roztopiona łyżka masła
  • szczypta soli

Polewa truflowa:

  • 50 ml śmietanki do kawy 12%
  • 3 cukierki "Białe trufle"

Do rondelka przelać śmietankę, pokruszyć cukierki, cały czas mieszać na wolnym ogniu do połączenia się obu składników i zgęstnienia masy. Polewałam indywidualnie podawaną porcję sernika na talerzu.

Wykonanie:

Białka ubić osobno ze szczyptą soli.

Masełko rozpuścić.

Biały zmielić dwukrotnie. Następnie do większego naczynia przełożyć, ser, dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, budyń, mąkę krupczatkę, wlać śmietanę, roztopione masło. Całość ze sobą zmiksować, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka, wymieszać za pomocą łyżki.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować delikatnie tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ser do blaszki, na sam środek daję więcej sera, robię delikatną "górkę", bo w tym miejscu ser lubi opadać. Przykrywam całość folią aluminiową, którą ściągam ok. 1/2 godziny przed końcem pieczenia.

Piec w 160 st.C przez ok. 1h i 20 minut., ja użyłam funkcji w piekarniku, które nazywa się "Hydropieczenie", które powoduje że wilgoć z produktów spożywczych pozostaje w komorze piekarnika w postaci pary. Jeśli nie macie takiej funkcji, można spokojnie na dolnej półce piekarnika postawić nieduże naczynie żaroodporne, do którego wlewamy 1/2 jego wysokości lub mniej wody.

Po upieczeniu sernik dobrze jest ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Ja przed podaniem, pokruszyłam na nim dodatkowo bezy.

Smacznego :-)

Sernik puszysta chmurka z polewą truflową

Sernik puszysta chmurka z polewą truflową

Sernik puszysta chmurka z polewą truflową

wydrukuj przepis

sobota, 19 stycznia 2013

Rogaliki z marmoladą

Kiedy zobaczyłam ten przepis na kanale "Pozytywnej Kuchni" wykonany przez babcie autorki, wiedziałam, że rogaliki muszą być pyszne. Stare rodzinne przepisy przechowywane na kartkach papieru i przekazywane z pokolenia na pokolenie, zazwyczaj mają w sobie coś wyjątkowego. I tym razem moja intuicja mnie nie zawiodła, przepis jest rewelacyjny. Moi mali domownicy i ci więksi też ;), byli zachwyceni. Serdecznie polecam, przepis cytuję za autorką.

Uściski, Justyna :*

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • ½ kg mąki (u mnie 600 g)
  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 50 g drożdży
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik marmolady (300 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • cukier

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące) i kruszymy do niego drożdże. Dodajemy cukier i rozcieramy całość, odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do dużej miski i wbijamy 1 jajko, dosypujemy szczyptę soli i dodajemy śmietanę.

200 g masła topimy i razem z pozostałymi, nieroztopionymi 50 g, dodajemy do miski z mąką.

Wlewamy do miski wyrośnięty rozczyn drożdżowy, dosypujemy cukier waniliowy i przez ok. 15 minut wyrabiamy gęste i nieco twarde ciasto.

Zagniecione ciasto wstawiamy pod przykryciem do lodówki, do powolnego wyrastania, na 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto znów wyrabiamy przez ok. 15 minut, następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, podsypując w razie potrzeby dodatkową mąką.

Z ciasta wycinamy nożem kwadraty o boku ok. 10 cm i do każdego nakładamy po 1 łyżeczce marmolady (ja wycinałam kwadraty o boku 9 cm).

Z kwadratów ciasta zawijamy rogaliki, nadając im kształt prosty lub półksiężyców (zostawiałam na prosto).

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub grubo posmarowanej masłem.

Wstawiamy rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 15-20 minut.

* Autorka przepisu podaje, że z tej ilości ciasta wychodzi ok. 60 szt., mi wyszło ok. 40 szt., może grubiej rozwałkowywałam ;),  starałam się na kilka milimetrów, jednak ciasto lekko się "zbiega".

Smacznego :-)

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

wydrukuj przepis

 
1 , 2