Szukaj

sobota, 26 lutego 2011

Kokosowe impresje

To ciasto jest nie tyle bardzo pyszne, co dla mnie również sentymentalne. Jest to przepis z mojego pierwszego zeszytu, jaki zaczęłam prowadzić wiele lat temu :). Ciasto przeze mnie zapomniane, cieszę się, że w końcu go upiekłam i przypomniałam sobie jego wspaniały a zarazem delikatny smak :). Wszyscy, którzy kochają kokos i czekoladę, na pewno go pokochają. Mój mąż bardzo był zachwycony jego smakiem, ale w końcu jest fanem kokosu ;))), więc innej opcji, nawet nie brałam pod uwagę :))). Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Białka ubić, następnie wsypywać po trochę cukru, ubijać razem z białkami. Później dodawać po jednym żółtku i ucierać mikserem na jednolity puch.

Obie mąki przesiać, dodawać po trochę do masy, mieszając już z całość łyżką. Piec w formie kwadratowej na 180 st. C., ok. 35 minut.

 

Składniki na placek kokosowy:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru

Białka ubić z cukrem, mikserem na sztywno, następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać całość łyżką. Przełożyć do blaszki tej samej wielkości, co piekł się biszkopt.

Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 st. C.  

 

Masa kakaowa:

  • ½ kostki masła
  • ½ kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ l mleka
  • 3 łyżki kakao

Z całości mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko z cukrem zagotować. Do miseczki z pozostawionym zimnym mleczkiem dodać żółtka i mąkę, delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać tak przygotowaną miksturę i ugotować z tego budyń. Całość wystudzić.

Masło i margarynę zmiksować na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, miksować do połączenia się składników, na koniec dodać kakao, również zmiksować.

 

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki ze sobą rozpuścić, ale nie gotować !

 

Wykonanie całości:

Wystudzony biszkopt, przekroić na pół.

Przekładamy w tej kolejności: biszkopt na spód, na niego wyłożyć połowę masy kakaowej, na masę układamy placek kokosowy, następnie druga część masy, biszkopt. Na koniec polewamy polewą czekoladową.

Dobrze jest jak ciasto się przeleży parę godzin zanim zaczniemy kroić, najlepiej całą noc, pamiętajmy by ciasto trzymać w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Smacznego :)  

Ciasto kokosowe 

wydrukuj przepis

środa, 16 lutego 2011

Muffinki Raffaello

Dzień Walentynek już minął ..., jak co roku piekłam coś specjalnego dla mojego męża :). W tym roku postanowiłam upiec coś mocno kokosowego, ponieważ mój ukochany jest fanem kokosu ;))). Na ten przepis natknęłam się już parę miesięcy temu, na tej stroni klik klik i od razu wiedziałam, że wykonam go właśnie na 14 lutego !:).

Nie będę rozpisywać się na temat tego święta, wiem, że jest wielu przeciwników i zwolenników, ja należę do grupy bardziej umiarkowanej, aczkolwiek miło mi jak wspólnie spędzimy z mężem ten dzień. Zazwyczaj żyjemy obje w biegu, po pracy większość czasu spędza się z dziećmi i głównie dla dzieci. A 14 luty jest takim dniem, kiedy chcemy zaplanować coś wyłącznie dla nas, chodź na chwilkę …, wierzcie mi takich dni w roku mamy bardzo mało i nie mam na myśli tylko dnia zakochanych :).

Wracając do muffinek, są cudowne w smaku, mocno kokosowe, pulchne i mięciutkie jak puszek, zwłaszcza zaraz po upieczeniu. Wnętrze muffiny jest wzbogacone przepysznym Raffaello, z migdałkiem do schrupania ;))). Całość wykonuje się mega błyskawicznie, zatem gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki:

  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru (można dać ½ szklanki)
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 krople ekstraktu z migdałów
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 2 jaja
  • 12 raffaello

Wykonanie:

Wymieszać suche i mokre składniki osobno. Następnie wszystko połączyć i dokładnie wymieszać łyżką, użyłam drewnianej (ja mokre składniki połączyłam najpierw mikserem, następnie dodawałam powoli do mokrych składników, małymi porcjami składniki suche i mieszałam już całość łyżką).

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Do każdej wlać łyżkę ciasta, położyć raffaello i znowu łyżka ciasta, tak, aby dokładnie pokryło ciasteczko. Piec w   180 st. C około 25 minut.

Smacznego :) 

Muffinki raffaello

Muffinki raffaello

Muffinki raffaello

wydrukuj przepis

czwartek, 10 lutego 2011

Sernik z serków homogenizowanych

Jeśli potrzebujecie dość szybkie i efektowne ciasto, to polecam ten przepis. Czas wykonania tego ciasta zajęło mi ok. 30 minut (przygotowałam sobie wcześniej produkty), plus czas wypieku :))). Nazywa się sernik, ale nie oczekujcie, że będzie tak smakował, masa serków, bardziej przypomina mi masę budyniową o konsystencji ptasiego mleczka. Całość oczywiście świetnie smakuje w połączeniu z czekoladowym spodem i czekoladową kruszonką. Przepis znalazłam u Sary, jak również znajdziecie go na tej stronie klik klik, polecam !:).

 

Składniki na ciasto:

 

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ¾ kostki margaryny - stopić
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 żółtka

 

Wszystkie składniki razem wyrobić tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.

Składniki na masę serową:

  • 3 serki homogenizowane po 200g
  • 1 szklanka cukru (dałam 0,5 szklanki cukru)
  • ½ kostki margaryny - stopić
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 białka ubite na sztywno

Wykonanie całości:

Blaszkę o średnicy ok. 24 cm, wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać bułką tartą.

Mieszamy razem serki, cukier i budyń, dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy na tortownice na spód, ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą 1/3 ciasta.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z pieca i dobrze schłodzić, zanim będziemy kroić :).

Smacznego :) 

Sernik z serków homogenizowanych

wydrukuj przepis

niedziela, 06 lutego 2011

Muffinkowe pączki

Świetna propozycja na tłusty czwartek ;). Muffinki robi się naprawdę błyskawicznie, a co najważniejsze, super smakują, zwłaszcza na ciepło. Obtoczone w ciepłym masełku i obsypane cukrami, wyglądają obłędnie, zatem kuszą swoim smakiem i wyglądem :). Przepis pochodzi z blogu Zachciało mi się słodyczy. Gorąco polecam !:)

 

Składniki (na 10-12 sztuk):

suche:

  •  300 g mąki pszennej
  •  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  120 g cukru

mokre:

  •  1 jajko
  •  80 ml oleju
  •  175 ml maślanki
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ponadto:

  •  dowolny dżem lub marmolada
  •  50 g masła
  •  25 g białego cukru (2 łyżki)
  •  25 g brązowego cukru
  •  1 łyżeczka cynamonu (nie dałam)

Wykonanie:

Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre składniki w drugiej misce. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki), zrobiłam to za pomocą miksera.

Foremkę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Ja piekłam bez papilotek, użyłam je tylko do zdjęć :). Po łyżce masy nałożyć do 10 lub 12 dołków, potem na każdą porcję położyć 1 łyżeczki dżemu i przykryć łyżką ciasta (mi ciasta starczyło na 10 muffinek).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Wyjąć, lekko ostudzić. Następnie roztopić 50 g masła. Wymieszać obydwa rodzaje cukru i cynamon. Muffinki smarować rozpuszczonym masłem i obtaczać w posypce z cukru i cynamonu. Najlepiej podawać, kiedy będą jeszcze nieco ciepłe.

Smacznego : ) 

Muffinki

Muffinkowe pączki

wydrukuj przepis