Szukaj

niedziela, 26 lutego 2012

Ciasto Marchewkowe

Ciasto jak marzenie :), jest po prostu pyszne. Dodam nieskromnie ;))), że idealne pod względem smaku, wilgotności, delikatności …, wszystkiego co można sobie wyobrazić na jego temat. Ciasto jest zwieńczone polewą czekoladową z posypką, która została wykonana z ,,Michałów" o smaku pomarańczy. Wszystkie smaki łączą się ze sobą w niebiański sposób. Przepis skomponowałam sama, gorąco Wszystkim polecam !:).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki piwa
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka sody
  • 1 ½ łyżeczka cynamonu
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 4 marchewki

Polewa czekoladowa:

  • ½ masła
  • 3 łyżki drobnego cukru (cukier delikatnie zdrabniam w blenderze)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki serka bielucha (o konsystencji kremowej śmietany, ale może być kwaśna śmietana)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • odrobinę gorącej wody

W małej filiżance wsypać żelatynę i zalać niewielką ilością wrzątku, by się dokładnie rozpuściła.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao, dokładnie mieszamy i na małym ogniu, gdy składniki się połączą dodajemy serek bieluch, dobrze mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczona żelatynę, dokładnie mieszamy. Wyłączmy palnik i chwilę pozostawiamy, polewa dość szybko zastyga !. Polewamy na zimne ciasto i od razu posypujemy posypką.

Ponadto:

  • 6 cukierków: ,,Michałki” o smaku pomarańczy (pokruszyłam je w blenderze) 

Wykonanie:

Marchewki, umyć, obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach.

W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, dodać sól i wszystko wymieszać razem.

W drugiej misce zmiksować jajka z cukrami na biały puch (nie musi być, aż tak idealnie). Następnie wlewać małymi porcjami olej, miksować, dodawać również małymi porcjami mąkę z dodatkami, wszystko ładnie ze sobą zmiksować.

Na koniec wlewać porcjami piwo, u mnie: weszło odrobinę mniej niż ½ szklanki, całość dobrze zmiksować. Wsypać marchewkę i wymieszać łyżką z całością masy.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm, wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piec w 180 st. C, ok. 40 minut.

Smacznego :) 

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

wydrukuj przepis

niedziela, 19 lutego 2012

Klasyk do małej czarnej …

Przychodzi weekend i ma się ochotę na coś słodkiego, ale ostatnio chęci brak ;(. Postanowiłam wyczarować coś szybkiego, efektownego i smacznego :))). Tak na marginesie ;), w skarzcie mi osoby, które znają się na pieczeniu i nie znają tego ,,klasyka” ? :). U mnie ciemny biszkopt, może być dowolny, bita śmietana oraz rozkoszna dekoracja ;))). Gorąco polecam i życzę udanego tygodnia, pełnego pozytywnych niespodzianek !:).

 

Składniki na biszkopt:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,w trakcie ubijania dodawać cukier małymi porcjami, gdy białka dobrze się ubiją dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na końcu dodawać porcjami przesianą mąkę, z proszkiem i kakao.

Tortownicę o średnicy 26 cm, wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki posypać mąką.

Piec ok. 35 minut w 180 st. C, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ja swój biszkopt po upieczeniu, zrzuciłam z 60 cm na podłogę (blaszce),w celu by uszło z niego zgromadzone powietrze, można pominąć ;). Zostawić do wystygnięcia, a następnie wyjąć z tortownicy.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 op. ,,śmietan – fix”

Schłodzoną śmietanę ubijamy przez krótki czas. Następnie dosypujemy do niej cukier puder wymieszany z ,,śmietan – fix”. Ubijamy do uzyskania pożądanej konsystencji.

Ponadto:

  • parę łyżek dżemu morelowego

Wykonanie całości:

Biszkopt przeciąć na pół. Wierzchnią warstwę tak ściąć by wyrównać biszkopt, a ścinki zmielić w blenderze na posypkę.

Na spód biszkoptu posmarować dżemem morelowym, można dość grubo, na to wykładamy większość masy, zostawiając ok. 1/3 na wierzch.

Przykładamy drugim blatem, całość smarujemy pozostałą bitą śmietaną i posypujemy zmielonym ciastem.

Przystroić według uznania (u mnie wiśnia kandyzowana).

Smacznego :) 

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

wydrukuj przepis

piątek, 10 lutego 2012

Walentynkowa niespodzianka :)

Moim zdaniem, nie trzeba czekać do 14 lutego, by zrobić słodką niespodziankę swoim ukochanym :). Dziś, coś na szybko dla wszystkich pracujących, od rana do nocy ;))). Pozdrawiam :).

 

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 %

Wykonanie:

Jedną galaretkę rozpuścić  w 1 ½ szklanki zagotowanej gorącej wody. Ostudzić i przelać np. do czterech pucharków, połowy ich wysokości.

Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić do zimnego, wlać śmietankę i ubijać mikserem na puch. Przełożyć do naszych pucharków z galaretką (pamiętajmy, by pierwsza warstwa zdążyła już stężeć).

Dekoracja dowolna.

Smacznego :) 

Walentynki

wydrukuj przepis

09:16, anytsujx , Desery
Link Komentarze (20) »
poniedziałek, 06 lutego 2012

Drożdżówka z kawałkami czekolady przyprawiona mandarynką

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w zeszłym tygodniu panowały ogromne mrozy, zarówno przez dzień i noc, lokalnie dochodziło nawet do – 30 st. C. W taki mroźny czas ma się ochotę na coś ciepłego i pożywnego :). Drożdżówka była szczałem w dziesiątkę, najbardziej lubię jeszcze ciepłą, do mleka z miodem … REWELACJA !:).

Przepis powstał na bazie ,,Ciasto drożdżowe bez wyrabiania”, które świetnie nadaje się jako ciasto bazowe, można do niego dodawać dowolne składniki i tworzyć własne inspiracje ;). Dodałam czekoladowe kuleczki, sok z mandarynki i otartą skórkę, oraz płatki migdałowe pod kruszonkę, całość smakowała naprawdę wybornie. Gorąco Wam polecam i zapraszam na kolejne wpisy !:)  

 

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 60 g kulek czekoladowych do wypieków
  • sok z jedne mandarynki
  • otarta skórka jednej mandarynki

 Ponadto:

  • 100 g płatków migdałowych
  • kruszonka 

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę, dodać sok z mandarynki otartą skórkę, wymieszać (wcześniej należy dokładnie mandarynkę umyć i przelać wrzątkiem). Przelać do blaszki natłuszczonej i poprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), pozostawić na 15 minut, posypać płatkami migdałowymi. Przed pieczeniem posypać kruszonką. W sezonie można dać owoce, ale te, które najmniej puszczają soku. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego :)   

Drożdżówka

Drożdżówka

wydrukuj przepis

środa, 01 lutego 2012

Karpatka

Na wstępie chcę Wam Kochani podziękować za to, że towarzyszycie mojemu blogowi, za wszystkie wejścia i wspaniałe komentarze, które bardzo chętnie czytam, jak również za meile :). Łezka w oku się kręci jak pomyślę, że wytrwałam już dwa lata ;)))), przy dość regularnych wpisach, u mnie to prawie cud :))). Osoby, które prowadzą bloga, wiedzą ile trzeba włożyć pracy i czasu w jego prowadzenie ..., lubię to co robię, ponieważ sprawia mi to ogromną ,,frajdę" :))) i za to kocham właśnie mój blog ,,Moje ciacho” :).

A co tam :))), życzę sobie kolejnych wspaniałych wpisów !:).Gorąco Wszystkich pozdrawiam Justyna :).  

Karpatka to iście królewskie ciacho, bardzo efektownie wygląda, smaku nie muszę zachwalać, kto raz spróbuje dobrą Karpatkę, to chętnie będzie do niej powracał. Przepis należy do mojej Mamy, od siebie dodałam ekstrakt z wanilii. Jest to ciasto które u mnie w domu często królowało na wszystkich większych imprezach Rodzinnych :). Gorąco polecam !:)

 

Składniki na ciasto:

  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 – 6 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do rondelka wkładamy margarynę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wyłączamy kuchenkę, wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, staramy się by mąka nie pozostawiła zbyt dużo grudek. Następnie ponownie wstawić rondelek na kuchenkę i jeszcze na małym ogniu około 1 minuty, mieszamy cały czas, by mąką całkowicie się rozpuściła (np. z minimalnych grudek), całość ma ładnie odchodzić od rondelka. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Gdy masa będzie już zimna dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ja natomiast, wszystkie jajka wbijam do szklanego naczynia i osobno je miksuję, a tak powstałą masę jajeczną, dodaję dopiero porcjami do ciasta, całość łączę za pomocą miksera. Na koniec dodać proszek do pieczenia, zmiksować z całością.

Dużą blaszkę o wymiarach 40 x 24 cm, może też być blaszka z piekarnika. Wysmarować dobrze tłuszczem i posypać mąką. Ja tu, nie używam papieru do pieczenia.

Ciasto podzielić sobie na dwie części, każdą pieczemy osobno !. Kładziemy ciasto na blaszkę łyżką w różnych odstępach, a następnie łączymy wszystko ze sobą, tak rozsmarowując by wyszło nam cieniutka warstwa.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C, pieczemy ok. 35 – 40 minut. W moim wypadku, już po 20 minutach moje ciasto jest dość brązowe i wyrośnięte, więc zmniejszam temperaturę nawet do 160 st. C i pozostawiam by fajnie się jeszcze dopiekło i wysuszyło, będzie wtedy bardziej chrupkie.

Składniki na masę:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • 32 g cukru waniliowego
  • niepełna szklanka cukru (osobiście wolę dać ½ szklanki)
  • 2 - 3 żółtka (dałam trzy)
  • 200 g masła

Dwie szklanki mleka wlać do rondelka, wsypać ½ szklanki cukru, dodać cukier waniliowy, zagotować. Pamiętajmy by od czasu do czasu zamieszać ;).

W osobnym naczyniu wlać ½ szklanki zimnego mleka, dodać obie mąki, żółtka i delikatnie całość zmiksować do połączenia się składników. (Można zrezygnować całkowicie z żółtek w masie, masa wyjdzie bardziej biała, natomiast żółtka dodadzą masie bardziej kremowej konsystencji).

Gdy mleko zacznie się gotować, wlać przygotowane nasze składniki i już na małym ogniu cały czas mieszając, do powstania tzw. ,,konsystencji budyniowej”. Całość odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Następnie miksujemy na biały puch masło, do którego dodajemy po łyżce naszego budyniu. Na sam koniec dodałam dwie łyżki ekstraktu z wanilii, by masa nie była zbyt ,,mdła”.

Ponadto:

  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii do masy
  • cukier puder do posypania

Wykonanie całości:

Ciasto przekładamy masą. Całość wstawiamy do lodówki lub do zimnego pomieszczenia na kilka godzin. Najlepsze jest następnego dnia.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)   

Karpatka

karpatka

Karpatka

wydrukuj przepis