Szukaj

niedziela, 24 lutego 2013

Sernik czekoladowy

Odkryłam kolejny wspaniały przepis ;), tym razem  na sernik czekoladowy. Ciasto jest pieczone w kąpieli wodnej, co daje mu większą delikatność i puszystość. Świetnie połączenie białego sera z czekoladą, to dla mnie udany duet obu smaków. Zwieńczony polewą czekoladową, przyprawiony czerwonymi truskawkami, czyni z tego ciasta cudowny "rarytas". Przepis pochodzi z blogu Smak Czekolady, cytuję go za autorką. Gorąco polecam !:-).

Pozdrawiam wszystkich moich wspaniałych czytelników i dziękuję za tak liczne odwiedziny każdego dnia, życzę udanego tygodnia pełnego pozytywnych wrażeń i radości z każdej "płynącej" chwili, Justyna :-).

 

Spód sernika:

  • 100g herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 50g masła

Składniki miksujemy np. w malakserze. Tortownicę (21cm) wykładamy krążkiem papieru do pieczenia, z wewnętrznej strony owijamy dwukrotnie folią aluminiową. Ciasto przekładamy do formy, uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

  • 800g twarogu (dobrze zmielony)
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 180g śmietany (dałam więcej ok. 250 g)
  • 300g rozpuszczonej czekolady
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy na spód. Wstawiamy do kąpieli wodnej i pieczemy 1h w 180 stopniach. Chłodzimy (jak ostygnie, dobrze jest dać go na parę godzin do lodówki).

Smacznego :)

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

wydrukuj przepis

sobota, 16 lutego 2013

kremowy deser z bezami i owocami

Deser jest ekspresowy, smak gwarantowany i można go modyfikować wedle swoich upodobań kulinarnych. Ja użyłam w nim świeżych truskawek, które niestety o tej porze roku jeszcze nie mają właściwego smaku i aromatu ;). Więc tęsknię za latem, by móc wykonać ten sam deser z dużą mieszanką sezonowych owoców :-))). Przepis zaczerpnęłam stąd klik klik, z moimi małymi zmianami. Gorąco Wam polecam i życzę udanego weekendu, Justyna :-).

 

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru (lub wedle uznania)
  • ziarenka z połowy laski wanilii (nie dałam)
  • ok. 70 g bez (lub wedle uznania)
  • 1 op. śmietana - fix
  • ok. 400 g truskawek (lub więcej ;))

Dodatkowo:

  • czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Śmietankę kremówkę należy dobrze schłodzić, ja daję na 20 minut do zamrażalki przed ubijaniem.

Ubić śmietanę prawie na sztywno, w połowie ubijania daję cukier puder (uważajcie z ilością cukru, ponieważ dużej słodkości dadzą nam pokruszone bezy!!!) i śmietanę - fix, ewentualnie ziarenka wanilii, przez chwilkę jeszcze ubijam to właściwej konsystencji.

Na koniec dodać pokruszone bezy, wymieszać delikatnie łyżką.

Owoce umyć, osuszyć i pokroić na połówki np. truskawki (można też użyć dowolnych owoców).

Do pucharków na spód nakładamy owoce,następnie nasz krem bezowy, tak by przykryć owocową warstwę, następnie układamy ponownie owoce i kolejną  warstwę kremy. Na górę kremu, możemy obsypać owocami i polać delikatnie czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Deser należy przetrzymywać w lodówce nie dłużej niż pół godziny, ponieważ beza mięknie i traci swoją chrupkość, najlepiej zjeść od razu !!!:-).

Smacznego :-)

kremowy deser z bezami i owocami

kremowy deser z bezami i owocami

kremowy deser z bezami i owocami

środa, 13 lutego 2013

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Wspaniały przepis na przepyszne mocno czekoladowe muffiny. Robi się je naprawdę błyskawicznie, można nawet wykonać je bez użycia miksera :-). Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą tak jak na zdjęciach. Zachęcam do wykonania tych babeczek, niekoniecznie na Walentynki ;). Przepis należy do Nigelli Lawson, można je również zobaczyć na tym blogu klik klik. Pozdrawiam serdecznie i do następnego wpisu ;))). 

 

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szklanki)
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych plus 1/4 do posypania (dałem posiekaną czekoladę:mleczną, gorzką, białą)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam 1 łyżkę)

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski, dodać kakao, cukier puder razem wymieszać.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko (dałam  letnie), jajko, olej i ekstrakt waniliowy, wszystko delikatnie zmiksowałam.

Do miski z suchymi składnikami przelać "mokre" można wymieszać ręcznie za pomocą drewnianej łyżki (nie przejmować się grudkami), ja jednak delikatnie połączyłam oba składniki za pomocą miksera, na koniec wsypałam posiekaną czekoladę i wymieszałam z całością za pomocą łyżki.

Gotowe ciasto przekładać do papilotek, najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów, wykładamy do 2/3 wysokości, na wierzch muffinek posypujemy jeszcze posiekaną czekoladą.

Piec w temperaturze 185 st.C. około 20 minut.

Smacznego :-)

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

Muffiny Nigelli z kawałkami czekolady

wydrukuj przepis

wtorek, 12 lutego 2013

Babka z płatkami

Witam wszystkich :-), dziś podaję przepis na babkę mojego autorstwa z płatkami śniadaniowymi. Bardzo ciekawy smak, moim zdaniem również fajnie się prezentuje. Jeśli macie płatki które wam zalegają w szafce kuchennej to będzie świetne rozwiązanie ;). Dziś krótko i na temat, pozdrawiam czytelników mojego bloga bardzo serdecznie. Myślę, że niebawem się odezwę, może nawet jutro ;), miłego wieczoru :***

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków śniadaniowych "Lion"

Polewa:

  • 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 9 - 10 cukierków "krówek"

W rondelku podgrzewamy lekko mleko, w tym czasie dodajemy krówki i już na małym ogniu cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją, zajmuje to chwilkę :-).

Wykonanie całości:

W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesiewamy obie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy budyń z torebki, dodajemy szczyptę soli, cukier puder (cukier waniliowy dodałam do mokrych składników).

W drugiej misce umieszczamy maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i cukier waniliowy ;), olej, wszystko razem ubijamy mikserem do połączenia się ze sobą składników.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko łączymy mikserem, pod koniec dolewamy stopniowo wodę mineralną gazowaną i łączymy z całością, miksujemy ok. 5 -7 minut. Na sam koniec wsypałam szklankę płatków "Lion" i wymieszałam łyżką.

Blaszkę do pieczenia babek z kominkiem wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać w razie potrzeby łyżką powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 st. C na ok. 45 minut.

Po upieczeniu babki, wyjmuję z blaszki po ok. 10 minutach. Jak ostygnie polać polewą i posypać płatkami "Lion" (ok. 1/2 szklanki).

Smacznego :-)

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

wydrukuj przepis

środa, 06 lutego 2013

Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami

Ostatnio wspominałam, że mam zamiar piec drożdżówkę, oto moje kulinarne dzieło ;))). Skusiłam się na ten przepis z blogu od "Pieguska (...)", cytuję go również za autorką. Co mnie w nim urzekło, ogromna ilość bakali. Dla mnie było to dwa w jednym, ponieważ miałam wielką ochotę zjeść ciasto drożdżowe, jak również zastanawiałam się nad keksem, bo kusiły mnie bakalie. Keks musi jeszcze poczekać ;), za to ja zaspokoiłam na razie swoje podniebienie połączeniem jednego i drugiego :-). Polecam, gdyż bardzo mi smakowało, może i komuś jeszcze to ciasto przypadnie do gustu :-). Pozdrawiam i do następnego !:-).

 

Składniki  na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 20 dag suszonych śliwek
  • 20 dag suszonych moreli
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 15 dag suszonych daktyli
  • 2 duże jabłka
  • 8 łyżek rumu (dałam 10)

Polewa:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • odrobina gorącej wody

Wykonanie:

(Ja zrobiłam osobno rozczyn: w kubku do letniego mleka pokruszyłam drożdże, dodałam łyżeczkę cukru i zostawiłam na ok. 10 minut).

 

Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60x40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zwinąć w wieniec. Ponacinać ostrym nożem od zewnętrznej strony i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 175 stopni około 50-60 minut do efektu suchego patyczka. Ostudzone ciasto polać lukrem z cukru pudru i odrobinki gorącej wody.
Smacznego :-)

Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami

Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami

Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami

Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami

wydrukuj przepis

 
1 , 2