Szukaj

niedziela, 23 grudnia 2012

Wesołych Świąt

 

Wszystkim, którzy zaglądają na Moje Ciacho, życzę szczęśliwych, spokojnych i udanych Świąt Bożego Narodzenia. A na Waszych świątecznych stołach wiele udanych wypieków : ).       

W Nowym Roku 2013 spełnienia marzeń i wielu radosnych chwil :).

Życzy Justyna :)


23:39, anytsujx , Inne
Link Komentarze (33) »
wtorek, 18 grudnia 2012

Kruche ciasteczka

Przepis znany jak "świat" ;), ciasteczka te na pewno były wypiekane nie jednym domu, przez nasze babcie i mamy. Moim zdaniem są klasykiem wśród ciasteczek, charakteryzuje je niebiańsko maślany smak oraz kruchość, taka że hej !!!:-))). Przełożone powidłami lub marmoladą nabierają "trzeciego wymiaru w smaku" ;). U mnie nie może ich za braknąć wśród łakoci świątecznych. Na straży stoją moi synkowie, którzy już pomogli mi je upiec :-). Moi chłopcy posłużyli się maszynką do ciasteczek, ale można je wykrawać za pomocą foremek. Pozdrawiam Wszystkich cieplutko i do usłyszenia :-).

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 170 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • można skropić mąkę sokiem 1/2 cytryny

Wykonanie:

Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę.

Mąkę przesiać, wsypać cukier puder, pokroić masło o temperaturze pokojowej, dodać żółtka i skórkę, sok z cytryny, wyrobić dobrze ciasto, by było gładkie.

Na stolnicy wykrawać ciasteczka, dowolna techniką. Lub za pomocą maszynki do ciastek wykładać je na natłuszczoną olejem blaszkę.

Piec w 175 st C, do momentu aż nabiorą delikatnego złotego koloru.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

niedziela, 16 grudnia 2012

Trufle

Trufle na Święta w moim domu co roku królują !:))), w różnym wydaniu. Jestem od nich uzależniona ;), w różnych wersjach smakowych. Dziś podaję jedną z moich kombinacji ;), w smaku są bardzo czekoladowe, rodzynki są prawie nie wyczuwalne. Gdy zapytałam Męża w czasie degustacji jaki smak wyczuwa, odp. "kakao" . Dla wszystkich kochających czekoladę, polecam !:). Miłego dnia Kochani, pozdrawiam :-).

 

Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
  • 7 łyżek piwa
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki drobno posiekanych rodzynek
  • 80g zmielonych wafelków np. "góralków czekoladowych"

Ponadto:

  • kakao do obsypania

Wykonanie:

Wafelki zmieliłam blenderem, na tzw. "miał".

Rodzynki również potraktowałam blenderem, zrobiło mi się coś w rodzaju "papki rodzynkowej ;)".

Do rondelka dać masło, obie czekolady, mieszając w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia i połączenia się obu składników. Cały czas mieszając, dodać piwo, rum, powoli dodawać cukier puder, zmielone wafelki, rodzynki. Gdy wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączą, zdjąć z ognia, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na ok. trzy godziny, żeby masa zgęstniała.

Następnie wyjąć z lodówki, i nabierając z rondelka masę łyżeczką, formować w dłoniach małe kulki, obtaczać w kakao. Ponownie wstawić do lodówki, gdzie należy je przechowywać, lub bardzo chłodnym miejscu.

Smacznego :-)

Trufle

Trufle

Trufle

czwartek, 13 grudnia 2012

Bułeczki z pieczarkami

Bardzo pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i aromatycznym farszem z pieczarek. Do czerwonego barszczu pasują znakomicie, dla mnie to świetna alternatywa do krokietów. Chociaż krokiet z barszczykiem to u mnie klasyk np. na Sylwestra ;) i nie tylko. Przepis pochodzi z tej strony klik klik, polecam !:-).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ kostki margaryny (dałam masło)
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pieczarki (u mnie 500 g)
  • cebula

Wykonanie:

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, dałam jedną łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.

Do mąki dodać roztopione i ostudzone masło, jajka dodać wyrośnięte drożdże, szczyptę soli. Zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na 10 równych części, rozwałkować, na każdym kawałku układać podsmażone pieczarki z cebulą (dawałam po jednej łyżce farszu). Zawinąć, łączeniem dawać na spód blaszki. Posmarować mlekiem z roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie posypać makiem/sezamem)

Piec w temp. ok. 180-200 stopni aż do zarumienienia ciasta (ok 10-15 min)

Smacznego :-)

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

Bułeczki z pieczarkami

drukuj przepis

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Piernik najlepszy

Przepis pochodzi ze strony "Kwestia Smaku", czy najlepszy ?, z pewnością bardzo smaczny i godny polecenia. Za najlepszy piernik jaki w życiu jadłam, uważam w dalszym ciągu, że jest ten, który wypiekała mama mojego męża, który jest pełen bakali, aromatyczny, oblany grubą warstwą czekolady :-). Ale ile ludzi na świecie, tyle różnych zdań i gustów ;). To nie zmienia faktu, że piernik z tego przepisu jest wyśmienity !:-), sposób przygotowania cytuję za autorką. Gorąco polecam ... pozdrawiam i do następnego wpisu ;).

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)

Ponadto:

  • powidła śliwkowe do przełożenia

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
  • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.

W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.

Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.

Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.

Smacznego :-)

Piernik najlepszy

Piernik najlepszy

wydrukuj przepis

 
1 , 2