Szukaj

poniedziałek, 29 marca 2010

Rogaliki krucho – drożdżowe

Już dawno nie jadłam tak dobrych rogalików… Trzeba spróbować, by się przekonać, że rogaliki są wspaniałe, delikatne i kruche. Ciasto na nie jest nie za słodkie, za to słodyczy nadaje im marmolada i lukier. Część rogalików zrobiłam z nutellą i oprószyłam cukrem pudrem, wyszły równie pyszne. Przepis pochodzi z blogu Domowesmaczki, gorąco polecam ten przepis :)!.

 

Składniki: 

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g margaryny kasi (dałam palmę)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 175 g gęstej kwaśnej śmietany 18 %

Ponadto:

  • marmolada o smaku różanym ( dałam wieloowocową)
  • nutella
  • posiekane drobno suszone ananasy lub cukier puder do posypania

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kropla aromatu waniliowego
  • 2 – 3 łyżki wrzącego mleka

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą, dość gęstą masę (mleka dolewam do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru)

Wykonanie: 

Najpierw przygotować rozczyn, odmierzyć połowę śmietany z podanej ilości, pokruszyć drożdże, dodać cukier puder, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Do wysokiego naczynia dać oba tłuszcze, cukier waniliowy, wymieszać mikserem, dodawać po jednej szklance mąki, miksować, dodać wyrośnięty rozczyn miksować, dodać pozostałą śmietanę i mąkę, miksować. Ja pozostawiłam pół szklanki mąki, rozsypałam na stolnicy, przełożyłam doń miksowane ciasto i dobrze wyrobiłam na jednolitą gładką masę.

Włożyć do woreczka i pozostawić w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto wyjąć, podzielić na kawałki, każdy rozwałkować na ok. 4 mm (by było równo, przyłożyć duży okrągły talerz lub salaterkę, wyciąć koło), pociąć na 8 kawałków, na każdy nakładać łyżeczkę marmolady lub nutelli (ja dawałam ½ łyżeczki ), zwijać, nadając kształt rogalika.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 15 – 20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce kuchennej, gdy ostygną polukrować i udekorować według uznania.

Smacznego :)

Rogaliki krucho – drożdżowe

piątek, 26 marca 2010

Drożdżowa babka z rodzynkami

Wspaniała aromatyczna babka drożdżowa z dużą ilością rodzynek. Ciasto jest lekkie, a zarazem delikatne, rozpływające się w ustach. Jak kosztowałam ją ciepłą, miałam wrażenie, że przypomina mi w smaku co nieco ciasto pączkowe. Bardzo nam smakowała, gorąco polecam ten przepis :)!.

 

Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2/3 szklanki śmietanki słodkiej
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • odrobina startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek, wcześniej sparzonych i osuszonych
  • szczypta soli 

Ponadto:

  • lukier do polania
  • ziarna słonecznika w kolorowej posypce, do obsypania

Wykonanie: 

Do śmietanki, pokruszyć drożdże, dać po 1 łyżce cukru i mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Do wysokiego naczynie wbić same żółtka (ja białka mrożę), wsypać cukier i utrzeć mikserem na biały puch. Połączyć z wyrośniętymi drożdżami, dodać szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, rodzynki, dobrze wymieszać. Następnie powoli wsypywać mąkę i wyrabiać, dodawać stopniowo roztopione i ochłodzone masło. Ciasto dobrze wyrobić, jest dość kleiste (nie dosypywać zbyt dużo maki, bo babka nie będzie już taka delikatna), więc praca z nim nie jest najłatwiejsza, ale za to smak wynagrodzi wszelki trud.

Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką formy na babkę. Włożyć ciasto do piekarnika włączonego na 50 st. C, pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut, następnie podnieść temperaturę na 180 – 190 st. C i piec ok. 45 minut (mi zajęło 35 minut, jak ciasto mi ładnie zbrązowiało, po 20 minutach pieczenia, nakryłam go folią aluminiową i piekłam dalej).

Po upieczeniu, babkę studzić na kratce kuchennej, jak tylko się ochłodzi, można polać lukrem i udekorować. Ładnie też wygląda posypana kandyzowaną skórką pomarańczową.

Wykonanie lukru np. szklanka cukru pudru, parę kropli soku z cytryny, ok. 2 – 3 łyżki wrzącego mleka, dobrze wymieszać (mleko oczywiście dolewać stopniowo, by uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję).

Smacznego :)

Drożdżowa babka z rodzynkami

Drożdżowa babka z rodzynkami

wtorek, 23 marca 2010

Chleb wieloziarnisty

Pyszny chleb z wieloma ziarnami w środku, z chrupiącą skórką, mięciutkim środkiem, jest naprawdę smaczny … i do tego satysfakcja, że upiekło się go samemu :))), gorąco, gorąco, polecam ten przepis!. Receptura na to pieczywo, stała się dość popularna, myślę, że za sprawą Komarki z Galerii potraw. Przepis jest lekko przeze mnie zmodyfikowany, ponieważ zamiast 1 kg mąki krupczatki, dodałam połowę mąki żytniej.

 

Składniki: 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 500 g maki żytniej pełnoziarnistej
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli (daję dwie płaskie łyżki, uważać, bo można łatwo przesolić)
  • 4 – 5 łyżek cukru (daję 4 łyżki)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody

Wykonanie: 

Do wysokiego naczynia rozdrobnić palcami drożdże, dodać cukier, obie maki, sól, wszystkie ziarna, wymieszać dokładnie łyżką i zalać powoli wodą. Mieszamy (wyrabiamy) łyżką (ciasto jest dość luźne i bardzo by się kleiło do rąk). Dodam, że prażę ziarna chwilkę na suchej teflonowej patelni.

Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok. 25 minut. Przyszykować foremki, jeśli mamy małe keksówki to dwie, wysmarować je masłem. Piekłam w jednej keksówce o rozmiarze (14 x 32 cm), ciasta miałam za dużo, więc wyszło mi dodatkowo trzy bułeczki.

Gdy ciasto już wyrosło, jeszcze raz dokładnie wymieszać, przełożyć do foremek i pozostawić w nich do wyrośnięcia nie dłużej jak 15 minut!

Nagrzać piekarnik do 230 st. C. i piec ok. 45 - 60 minut. Ja po 20 minutach, jak góra mi ładnie zbrązowieje, nakrywam folia aluminiową i tak piekę do końcowego czasu, zajmuje mi to ok. 1 godziny, wyłączam piekarnik i chwilę jeszcze go tam zostawiam.

Smacznego :)

Chleb wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty

sobota, 20 marca 2010

Pyszne babeczki

Dlaczego nazywają się pyszne babeczki a nie np. muffiny ;)?, ponieważ tak je nazwał mój czteroletni synek, który je wręcz uwielbia :). Są wspaniałe, puszyste, mięciutkie, lekko wilgotne w środku, o waniliowo – kakaowym smaku. Gorąco wszystkim polecam te ,,pyszne babeczki” :))).

 

Składniki na (ok. 12 sztuk): 

  • 280 g mąki pszennej
  • 118 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (dałam łyżkę wódki waniliowej)
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 

Razem mieszamy składniki suche, czyli mąka, proszek, sól, cukier. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, jajka, mleko, olej, wanilie, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Powoli dodawać do mokrych składników suche i ucierać, aż wszystko razem ładnie się połączy.

Teraz ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie zmiksować. Papilotki włożyć do blaszki na muffiny i nakładać po jednej łyżce raz ciasto ciemne, raz jasne, aż do wyczerpania.

Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 st. C, ok. 25 minut, na delikatny złoty kolor. Pod koniec pieczenia podnieść temperaturę do 190 – 200 st. C, (czyli po 15 minutach).

Smacznego :)

Pyszne babeczki

Pyszne babeczki

środa, 17 marca 2010

Sernik dwukolorowy

Sernik inny niż z brzoskwiniami, ale równie smaczny. Chodź ten pierwszy podbił moje serce, ten również zajmuje w nim szczególnie miejsce. Jego walory, to krucho – kakaowe ciasto, przełamane bialutkim serniczkiem z dodatkiem kaszy manny, a całość jest oblana białą czekoladą. Gorąco polecam ten przepis dla smakoszy czekolady i kakaowca ;), receptura pochodzi z moich przepisów, zebranych jeszcze z okresu liceum, czyli jakiś czas temu :))).

 

Składniki na ciasto: 

  • 40 dag maki
  • 15 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • 5 dag kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wszystkie składniki dobrze posiekać i wyrobić na jednolite ciasto (kakao od razu mieszam z mąką). Ciasto podzielić na dwie równe części. Wstawić do lodówki na 20 minut.

Ponadto:

  • jedna biała czekolada (łamię ją na małe kawałeczki do małego rondelka i na małym ogniu cały czas mieszając rozpuszczam, bez kąpieli wodnej)

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg zmielonego sera białego
  • 6 jaj
  • 30 dag cukru pudru (serniczek jest w sam raz nie za słodki)
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 15 dag margaryny (roztopionej i dobrze ochłodzonej)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch, dodawać po łyżce sera ucierać, wlewać powoli roztopiona margarynę, dodać kaszę mannę, budyń, proszek do pieczenia, jeszcze raz utrzeć mikserem, na koniec dodać pianę białek, ubita na sztywno i delikatnie już wymieszać łyżką.

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach ok. (25 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia, na spód rozłożyć jedną część ciasta i podpiec 10 - 15 minut w 180 st. C. Następnie wyłożyć masę serową, na nią pozostałą część ciasta, odrywam małe kawałeczki i rozkładam po całym serze. Piec 1 godzinę w 180 st. C. Jeśli sernik zaczyna się za bardzo brązowieć, nakrywam go folią aluminiową i tak czeka on końcowego czasu pieczenia, wyłączam piekarnik i tak go zostawiam aż ostygnie, po jakieś małej chwilce, uchylam tylko lekko drzwiczki. Kiedy pierwszy żar z niego już odparuje, wyciągam go dopiero z piekarnika.

Smacznego:)

Sernik dwukolorowy

Sernik dwukolorowy

 
1 , 2