Szukaj

środa, 28 marca 2012

Tort czekoladowy

Najlepszy tort czekoladowy, jaki kiedykolwiek jadłam w swoim życiu :). Już nie mogę się doczekać chwili, kiedy ponownie go upiekę :). Jeśli mi nie wierzycie ?;), to radzę się przekonać jak najszybciej, o jego niepowtarzalnym smaku :))). Przepis pochodzi z tej strony klik klik, z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam !:)

 

Biszkopt do tortu:

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki oleju
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić osobno, dodawać stopniowo cukier, ubić na puch, potem dodawać po jednym zółtku, delikatnie zmiksować. Następnie dodać przesiane obie mąki z kakao, proszkiem do pieczenia, wlać olej, delikatnie całość wymieszać mikserem na najniższych obrotach.

Formę o średnicy ok. 22 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Boki blaszki posmarować tłuszczem, posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe i upiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, na ok. 30 do 35 minut.    

Krem czekoladowy:

  • 400 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam ok. ½ szklanki !!!)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 400 g serka mascarpone (użyłam 250 g)
  • ok. ¼ szklanki kakao
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 1 śmietan - fix

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan – fix, prawie na sztywno. Dodać kakao, mascarpone, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.

Do nasączania biszkoptu:

  • 1 szklanka wrzątku (dałam niepełną)
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • parę łyżek ekstraktu z wanilii lub wódki

W szklance zalać kakao wrzątkiem i dodać łyżeczkę cukru oraz ekstrakt z wanilii. 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 150 g kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Do rondelka wlać kremówkę, połamać drobno czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszać do połączenia się składników, na koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru i dobrze zamieszać. 

Ponadto:

  • słoik dżemu do przekładania wiśniowy
  • żywe róże do dekoracji
  • biało
  • cukier kryształ

Wykonanie całości:

Zimny biszkopt podzielić na trzy części.

Pierwsze płat biszkoptu nasączyć, nałożyć połowę dżemu wiśniowego, na niego rozłożyć połowę masy czekoladowej. Kolejny płat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć pozostałą masę, przyłożyć trzecim płatem biszkoptu. Górę tortu posmarować dżemem, by polewa czekoladowa nie pękała.

Całość tortu polać polewą czekoladową.

Róże wcześniej opukane w wodzie, osuszone, posmarować pędzelkiem roztrzepanym w białku, posypać cukrem kryształem. Uciąć od łodygi zostawiając mały koniuszek by wbić do ciasta.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :) 

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

wydrukuj przepis 

niedziela, 25 marca 2012

Szarlotka

Szarlotka jest dedykowana dla mojego czterolatka, który ostatnio polubił i dodał do swojego jadłospisu, owe ciasto :). Jeszcze pół roku temu nie byłam wstanie namówić go nawet na odrobinkę, dziś sam pyta się ,,mamusiu kiedy upieczesz szarlotkę, bo ja lubię”. Patrząc na syna jak dorasta, muszę napisać, że nawet tak ulotne chwile dostarczają mi dużo radości :))). Przepis mojego autorstwa, pozdrawiam i życzę Wszystkim udanej niedzieli !:).

Ps. Szarlotka jest przepyszna, gorąco namawiam do upieczenia :)))!

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 niepełna szklanka cukru (daję ½ szklanki, lubię mniej słodkie ciacha)
  • ½ kostki margaryny
  • 4 kopiaste łyżki smalcu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg obranych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • 1 łyżeczka żelatyny

Umyte i obrane jabłka, podzielić na cztery części, następnie pokroić w talarki (nie za cienkie). W rondelku roztopić masełko, wrzucić jabłka i lekko je podusić (nie doprowadzić do rozgotowania !!!:), dodać dżem oraz żelatynę, dokładnie zamieszać i zdjąć z ognia.

Wykonanie całości:

Blaszkę o wymiarach 24 x 36, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno blaszki rozłożyć większą połowę ciasta, pokuć je wzdłuż i wrzesz po całości widelcem. Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku na delikatnie złoty kolor ok. 15 minut w 180 st. C.

Następnie wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim masę jabłkową, zakryć drugą częścią ciasta, którą również należy nakłuć widelcem, żeby sok z jabłek mógł swobodnie odparować.

Całość zapiec jeszcze ok. 30 do 35 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, chwilkę odczekać i jeszcze gorący, posypać cukrem pudrem.

Smacznego :) 

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

wydrukuj przepis

piątek, 02 marca 2012

Bitki z makiem (Baletki)

Pierwszy raz ten przepis zobaczyłam na blogu Dorotus, piekła je również ostatnio Iza. Ciasteczka te przypominają mi czasy z liceum, gdzie przez cztery lata mojej edukacji, zawsze po lekcjach kierowałam się do swojej ulubionej cukierni :). Kupowałam właśnie takie ciasteczka i jeszcze dwa różne rodzaje, które zresztą, też muszę upiec. Smak tych ciastek jest bardzo podobny, ale chyba nie pobił moich słodkich wspomnień :). Z takimi ciasteczkami (z tego co pamiętam) nawet godzinne czekanie w zimę, na autobus do domu po szkole, było wielką frajdą ;))). Gorąco Wszystkim polecam, chociaż nie jest to łatwy przepis, ponieważ wymaga dość dużej precyzji, by ciasteczka się nie rozlewały na blasze. Cytuję za autorką. Wszystkim życzę udanego weekendu, Justyna !:)

 

Składniki:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
  • mak, do posypania
  • dżem do przełożenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote.

Wystudzić, przełożyć dżemem.

Ważne !!!: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.

Smacznego :) 

Bitki z makiem

Bitki z makiem

wydrukuj przepis