Szukaj

sobota, 23 kwietnia 2011

Wesołych Świąt

Życzę wszystkim moim Drogim Czytelnikom, zdrowych, spokojnych oraz radosnych Świąt Wielkanocnych. Jak również wspaniałych domowych wypieków  :))).

Pozdrawiam serdecznie

Justyna

12:17, anytsujx , Inne
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Babka Krochmalowa

To moja propozycja babki na stół wielkanocny :). Pięknie wyrasta, w środku jest mięciutka i puszysta. W smaku jest dość wilgotna, ale bez rozmachu ;))). Gorąco Wam polecam, tą moją perełkę, która ostatnio dość często gościła na moim stole :).

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 350 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 250 g roztopionej margaryny

Wykonanie:

Margarynę roztopić i schłodzić.

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia razem wymieszać w jednym pojemniku.

Całe jajka ubić mikserem na puch, następnie dodawać małymi porcjami cukier i nadal miksować (czasowo zajmuje mi to ok. 10 minut).

Do tak przygotowanej masy jajecznej wsypuje po 2 łyżki mąki i miksuję na najniższych obrotach, aż do wyczerpania mieszanki.

Na sam koniec wlać stopniowo roztopioną margarynę i delikatnie mikserem wymieszać z całością.

Blaszkę na babkę posmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Masę nakładamy łyżką do blaszki (nie wlewać !).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. C, piec ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.  

Smacznego :) 

 Babka Krochmalowa

Babka Krochmalowa

wydrukuj przepis

sobota, 16 kwietnia 2011

Muffinki z różowym ptasim mleczkiem

Dziś prezentuję przepyszny przepis na bardzo ciekawe muffiny od Sary, który cytuję. Pierwszy raz, gdy je zobaczyłam na blogu, zachwyciły mnie swoim ciekawym nadzieniem i wyglądem. Mój ,,instynkt kulinarny” mnie nie zawiódł ;))), podpowiadał mi, że one muszą smakować rewelacyjnie. Zdecydowanie tak jest; mięciutkie w środku, pełne czekoladowego smaku, w którym zatopione jest malinowe ptasi mleczko. Mają wspaniałą gamę smaków, które się ze sobą świetnie przeplatają :). Dodam skromnie ;), że u nas te Muffinki znikły błyskawicznie :). Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao (dałam 2 łyżki)

Ponadto:

  • ptasie mleczko o smaku malinowym

ptasie mleczko - tyle ile macie foremek z muffinkami to połowa ptasiego mleczka - do każdej babeczki po połówce + 2 do dekoracji na małe kawałki.

Wykonanie:

W jednej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao sodę i sól.

W drugiej - cukier, jajko, olej i mleko i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się większości cukru. Następnie przelać zawartość do miski z mąką i wymieszać drewnianą łyżką.

Masę przekładać do foremki na muffiny, napełniając każdą dziurkę do 1/3 wysokości. Poprzekrawać prostokąciki ptasiego mleczka na pół i każdy taki kawałek włożyć w już trochę wypełnione muffinkowe papilotki. Następnie dopełnić wszystkie już do 2/3 wysokości pozostałym ciastem.

Piec 30 minut w 190 st. C Upieczone muffinki wyjąć z piekarnika i dobrze przestudzić i powtykać w każdą powstałą dziurkę po kawałku ptasiego mleczka.

Smacznego : ) 

Muffinki z ptasim mleczkiem

wydrukuj przepis

sobota, 09 kwietnia 2011

Sernik z owocami

Wspaniały serniczek o kremowej konsystencji z nutą cytrynową, która świetnie komponuje się ze smakiem owoców, zatopionych w truskawkowej galaretce. Słodyczy nadaje mu również herbatnikowy spód, który sam w sobie jest przepyszny. Każdy kęs tego sernika to sama rozkosz dla podniebienia :). Gorąco polecam !:).   

 

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 4 całe jajka
  • 330 g kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 skórka otarta z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Ponadto:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 4 garstek owoców mrożonych: maliny, truskawki, borówki, jagody

Spód:

  • 200 g herbatników
  • ½ kostki masła

Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopionego masła, wszystko razem z mieszać w maszynie do połączenia się składników.

Wykonanie całości:

Ser zmielić dwa razy. Do sera dodać śmietanę, lekko zmiksować, dodać oba cukry zmiksować, dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia się składników na koniec dodać budyń, startą skórkę z cytryny i sok z niej. Miksować do połączenia się składników.

Blaszkę o średnicy ok. 26 cm, posmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysypać mąką.

Na spód blaszki wyłożyć spód herbatnikowy, wygładzić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia, masy serowej. Następnie wyłożyć delikatnie na herbatniki ser, wygładzić powierzchnię, przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć 15 minut przed zakończeniem pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, ok. 1 godz. i 15 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.

Na zimy sernik należy rozłożyć owoce, takie jak: jagody, maliny, borówki lub truskawki i zalać przygotowaną jak na opakowaniu galaretką (daje zawsze mniej wody niż jest w przepisie, na dwie galaretki daję dwie szklanki wody, czasami lekko jeszcze doleje).

Smacznego :) 

Sernik z owocami

wydrukuj przepis

Zostałam zaproszona przez Myniolinkę do zabawy odkrycia swoich tajemnic ...

- moją drugą pasją po pieczeniu jest kosmetologia: makijaże, pielęgnacja oraz nowości kosmetyczne (zaznaczam, że nie jestem zawodu kosmetyczką)

- jadąc sama autem, bardzo lubię słuchać głośno muzyki

- marzy mi się znaleźć więcej czasu i zapisać się na studia językowe (…)

Do zabawy zapraszam Ule, Marinię, iis 111, Paule

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

niedziela, 03 kwietnia 2011

Słodkie Misie

Misie są słodkie już od samego patrzenia, w smaku również :). Ciasto biszkoptowe na nie, zaczerpnęłam z ,,Tortu Kokosek”, zmniejszyłam jedynie ilość cukru i dodałam cukier waniliowy. Wypiek zrobiłam dla moich małych chłopców, starszy prześlicznie dekorował, a młodszy zjadał z nich cukierki :))). Gdy misie były już gotowe, wszyscy delektowaliśmy się ich smakiem. Polecam !:)

 

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • ½ szklanka cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciepłej wody

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • ½ kostki mlecznej czekolady
  • kolorowe cukierki

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą. Zmiksować całość i połączyć delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Foremkę lekko natłuścić, nakładać po dwie łyżki ciasta do foremek. Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić blaszkę z misiami na ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąc delikatnie z formy i studzić na kratce kuchennej.

Udekorować według uznania.

* Z podanego ciasta wychodzi 12 misiów.

Smacznego :) 

Słodkie Misie

wydrukuj przepis