Szukaj

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ciasto ucierane z makiem

Już od dawna szukałam przepisu na ,,uniwersalne” ciasto, o tak doskonałym smaku i konsystencji. Dziś prezentuję z masą makową, ale można wykonać go z masą serową, jak na sernik lub dodać sezonowe owoce !:). Przepis dostałam od koleżanki Ani z pracy, za który bardzo dziękuję. Trochę go zmodyfikowałam, ale to cała Ja ;))). Gorąco polecam i życzę udanego tygodnia !:)

Ps. Przepis na masę makową, skomponowałam sama :).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna lub masło (dałam 220 g masła)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Masło rozpuścić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka ubić z cukrem na puch, wlać delikatnym strumieniem ciepłe masło, cały czas ucierając. Na koniec dodawać mąkę małymi porcjami i miksować na małych obrotach.

Masa makowa:

  • 300 g maku
  • 2 jajka
  • 2 -3 łyżki roztopionego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 garstki zmielonych migdałów
  • parę kropli aromatu rumowego i waniliowego
  • 1 starte jabłko

Mak zalać wodą, wypukać. Następnie zalewam mak wodą z dodatkiem mleka (pól na pół), zagotować i wyłączyć, zostawić do ostygnięcia. Przecedzić i zmielić.

Do masy makowej dodaję cukier, masło,aromaty, żółtka, zmielone migdały na tzw. mączkę w blenderze. Na koniec dodaję białka i jabłko starte na bardzo drobnych oczkach. Dokładnie wymiesza, by składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Plewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • 3 – 4 łyżek mleka 3,2  %

W rondelku do zimnego mleka, kruszę czekoladę i na małym ogniu cały czas mieszając, czekam aż mi się fajnie rozpuści. 

Wykonanie całości:

Blaszkę o wymiarach 25 x  36 cm, wysmarować delikatnie tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Na spód blaszki wyłożyć większą część ciasta. Następnie po całości rozłożyć masę makową (robię to za pomocą łyżki, rozkładam małymi ,,kępkami”).

Pozostałą część ciasta w metalowej misce, podgrzewam około 0,5 minuty na palniku by się bardziej rozluźniła. I polewam wierzch ciasta ,,zygzakami”, ponieważ nie starczy by przykryło całe ciasto.

Piekę w rozgrzanym piekarniku, na 180 st. ok. 45 minut.

Po wystygnięciu, polewam polewą czekoladową ,,zygzakiem”  ;))).

Smacznego :)

Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z makiem

wydrukuj przepis

sobota, 14 kwietnia 2012

Kakaowe Babeczki

Do wykonania tych babeczek, użyłam starego wypróbowanego przepisu mojej Mamy, na ,,Murzynka”. Często z niego korzystam, by upiec np. muffinki ;). Moi synkowie uwielbiają to ciasto :))). Pozdrawiam i życzę udanego weekendu !:)

Ps.  http://mojeciacho.blox.pl/2010/04/Murzynek.html  

 

Składniki:

  • 1 margaryna (daję palmę)
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 – 4 łyżki kakao

Ponadto:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady do polania

Wykonanie:

Do rondelka, dać całą margarynę, wsypać cukier, dodać wodę i kakao, wszystko razem podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i połączenia się ładnie składników (nie wolno długo gotować masy, jedynie do 3 minutek !).

Kakaową masę całkowicie ostudzić, do zimnego. Oddzielić żółtka od białek. Ja najpierw ubijam białka by już nie brudzić sobie piór robota, a następnie szybko wykonuję pozostałe czynności.

Do ostudzonej masy dodać same żółtka, ucierać mikserem, następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierać wszystko dokładnie mikserem do połączenia się składników. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie już wymieszać łyżką (najpierw daję połowę białek, wmieszam w ciasto, a następnie drugą część białek).

I tak przygotowane ciasto, przekładam do papierowych muffinek ułożonych w formie. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 st. C., około 30 minut, przed wyjęciem sprawdzić delikatnie patyczkiem. Po wyjęciu muffinki na chwilę pozostawić w blaszce do odparowania, 10  - 15 minut i dopiero delikatnie wyjąć z formy. Jak już będą zimne, można oblać je rozpuszczoną czekoladą (łamię ją na bardzo małe kawałeczki i w rondelku na małym ogniu mieszam, aż do całkowitego rozpuszczenia). Udekorować wedle życzenia ;).

Smacznego :) 

Kakaowe babeczki

Babeczki kakaowe

wydrukuj przepis

czwartek, 05 kwietnia 2012

Ciasto chałwowe

Czy chcecie zabłysnąć na Święta, wśród swoich znajomych lub rodziny ? :). Prezentowane ciasto jest strzałem w dziesiątkę :). Biszkopt przypomina puszek, masa to ,,niebo w gębie” ;))), coś czego nie da się wyrazić słowami, jest REWELACYJNE !!!:). Przepis dostałam od moje kuzynki Magdy, za który bardzo dziękuję :). Osobiście piekłam go dwa weekendy pod rząd :))). Gorąco Was namawiam do upieczenia, Justyna !:).

Składam wszystkim moim Czytelnikom życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych, zdrowych, pogodnych, pełnych miłości i życzliwości :). A wszystkim fankom słodkich ciast, wspaniałych świątecznych wypieków, Justyna :). 

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Białka ubić z cukrami na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać małymi porcjami sypkie składniki, delikatnie wymieszać.

Piec blaszce o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 180 st. C, przez ok. 30 minut.

Krem chałwowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ponadto do masy:

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 1 ½ kostki masła

Z podanych składników ugotować budyń, do gorącej masy pokruszyć 100 g chałwy. Wystudzić.

Masło zmiksować na biały puch, pokruszyć do niego 200 g chałwy, połączyć oba składnik za pomocą miksera. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy, miksować, aż wszystko ładnie się połączy.

Posypka:

  • 2 garstki orzechów laskowych
  • 1 ,,Grzesiek” czekoladowy

Wszystkie podane składniki posypki, rozdrobnić w blenderze.

Wykonanie całości:

Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć masą, zostawiając kilka łyżek ok. 4 do posmarowania górnej części biszkoptu. Na wierzch posypać posypką. Zostawić ciasto na kilka godzin, by masa dobrze zgęstniała.

Smacznego :) 

Chałwowiec

wydrukuj przepis

niedziela, 01 kwietnia 2012

Babka kokosowa

Dla wszystkich miłośników kokosu, dedykuję tą babeczkę ;))). Jest puszysta, dość wilgotna, pełna fajnych ,,wariantów” smakowych. Można ją pokochać od pierwszego kęsa :). Przepis skomponowałam sama, gorąco Wam polecam !:)

Ps. Babkę polałam kakaowym lukrem :).   

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zagęszczonego mleka słodzonego !
  • ½ szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • ¼ szklanki wody
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Lukier kakaowy:

  • ½ kubka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao dla dzieci
  • ok. 3 łyżki gorącego mleka

Suche składniki połączyłam w blenderze, by ładnie się ze sobą połączyły. Przesypałam do większego kubeczka, dawałam stopniowo bardzo gorące mleko i szybko mieszałam łyżką, by całość fajnie ze sobą się łączyła.

Wykonanie:

Suche składniki: obie mąki, soda, proszek do pieczenia, przesiać razem.

Margarynę, kakao, cukier, wodę, zagęszczone mleko, rozpuścić w rondelku, gotować nie więcej jak minutkę. Ostudzić.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do przestudzonej masy dodać żółtka, dobrze zmiksować, następnie małymi porcjami dodawać mąkę, miksować do połączenia się dobrze składników. Następnie dodać ubite białka, wymieszać łyżką. Na koniec wsypać suchy kokos i delikatnie połączyć z masą, za pomocą łyżki.

Piec w dużej formie od babki (piekłam z kominkiem), w 180 st. C, przez ok. 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.

Ostudzoną babkę polać kakaowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :) 

Babka kokosowa

Babka kokosowa

Babka Kokosowa

wydrukuj przepis