Szukaj

niedziela, 20 kwietnia 2014

Pierwszy raz spotkałam się przepisem, gdzie do babki drożdżowej zaparza się mąkę. Ciasto jest dość klejące i nie łatwo się z nim pracuje, ale warto je upiec :). Dlaczego ?, bo smak jest nieziemski. Konsystencją i lekkością przypomina babkę piaskową, aczkolwiek wyczuwa się smak drożdży, zresztą to babka drożdżowa ;). Przepis pochodzi ze starego czasopisma z moimi drobnymi zmianami, gorąco polecam !:).

Życzę mokrego poniedziałku, to tak na szczęście ;), pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

 

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej typ. 450
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 65 g masła
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Masło zagotować z masłem, następnie wsypać przesianą mąkę i energicznie wymieszać (mąka musi wpić dobrze mleko na gładko, masa nie będzie jednolita, raczej przypomina kruszonkę). Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, letniego mleka i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.

Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodawać stopniowo do zaparzonego ciasta i dobrze razem utrzeć, dodać drożdże również połączyć mikserem (ciasto jest dość śliskie, zacznie kleić się do piór od miksera). Następnie wyjąć z miski, delikatnie podsypać mąką i próbować wyrobić ręcznie (ciasto jest dość klejące i rzadkie i takie musi pozostać by było dość delikatne).

Włożyć do naczynia oprószonego mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką i ponownie zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut (przykryć je ściereczką ). Piec w 170 st. C na złoty kolor, u mnie ok. 50 minut.

Po wystudzeniu wyjąć z blaszki i polać lukrem lub udekorować wedle uznania.

Smacznego :)

piątek, 11 kwietnia 2014

Babka bananowa

Co mnie urzekło w tej babce ?, bananowy smak przełamany nutą pomarańczową :). Moim zdaniem cudowne połączenie, które nadało charakteru całemu wypiekowi. Kolejny atut dla przepisu, to możliwość zużycia zalegających w domu bananów, zdecydowanie polecam !:).

Życzę Wszystkim słonecznego weekendu, pozdrawiam Justyna :).

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (można dać 3/4 jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • 32 g cukier waniliowy
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • szczypta soli

Wykonanie:

W blenderze utrzeć razem: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, śmietanę, połowę cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, skórkę pomarańczową. Powstanie nam gładka masa.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z pozostałą ilością cukru i masłem na puszystą masę (u mnie za pomocą miksera, ucierałam przez ok. 10 minut).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać małymi porcjami na przemian masę bananową i mąkę, wymieszać na jednolite ciasto.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut, w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, chwilę odczekać wyjąć babkę, a gdy ostygnie możną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Tagi: owoce
18:41, anytsujx , Babki
Link Komentarze (12) »