Szukaj

poniedziałek, 31 maja 2010

Babka piaskowa

Przepyszna babka z przepisu mojej mamy. Dodam, że pieczona była na dzień matki ..., chodź nie było mi dane jej zjeść z moją mamą, bo dzielą nas setki kilometrów, to upieczona była właśnie z myślą o niej :).  Ciasto jest puszyste, lekko wilgotne, nie za słodkie, takie jak lubię najbardziej ;). Bardzo polecam ten przepis :)!.

 

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag cukru (dałam kopistą szklankę)
  • 18 dag margaryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli ulubionego aromatu

Ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać stopniowo rozpuszczoną i ochłodzoną margarynę, dalej miksować. Powoli wsypać małymi porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać teraz delikatne mikserem.

Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 st. C, około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić chwilkę w blaszce by lekko odparowała, następnie wyjąć i dalej studzić na kratce.

Już ostudzoną babkę polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

Babka piaskowa

sobota, 29 maja 2010

Flapjack

Pyszna krajanka owsiana z przepisu Cudawianki, podziwiałam ją również u Magoldi. Zaintrygowały mnie słowa, że potrafi ,,uzależnić”, pomyślałam, że musi być bardzo pyszna :). I za bardzo się nie pomyliłam, tak właśnie jest ..., osoby które lubią płatki owsiane w ciasteczkach, będą zachwycone. Osobiście się od niej nie uzależniłam, ale bardzo nam smakowała :))!.

 

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych
  • 300 g masła
  • 4 łyżeczki golden syropu (dałam klonowy)
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 245 g jasnego brązowego cukru, najlepiej muscavado

(dałam 50 g brązowego cukru tyle miałam, resztę uzupełniłam białym)

Wykonanie:

W rondelku na małym gazie rozpuszczać masło, dodając cukier i golden syrop cały czas mieszać łyżką, aż do rozpuszczenia. Kiedy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia i dalej mieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mleko skondensowane, wymieszać. Następnie wsypać stopniowo płatki i wszystko razem wymieszać.

Gotową masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21 x 21 cm). Rozsmarować grubym nożem, nie ugniatać. Piec 20 – 25 minut w 160 st. C. Wyjąć, ostudzić ok. 10 minut, następnie pokroić w kwadraty, studzić dalej na kratce.

Smacznego :)

Flapjack

wtorek, 25 maja 2010

Ciasto z rabarbarem na jogurcie

Na weekend miałam ochotę na ciasto mocno rabarbarowe :)). I sprawiłam sobie niespodziankę, bo wypiek okazał się wspaniały i przeszedł moje oczekiwania. Ciasto było puszyste, delikatne, wilgotne, z dużą ilością rabarbaru, a dopełnieniem całości okazała się w nim pyszna kruszonka z przepisu Bajaderki :). Przepis gorąco polecam, a został zaczerpnięty z blogu Mój słodki świat.

 

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (dałam parek kropli aromatu waniliowego)

Ponadto:

  • 600 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Kruszonka wg Bajaderki:

  • 185 g mąki
  • 100 g zwykłego cukru
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.

Wykonanie:

Rabarbar umyć, dokładnie obrać ze skórki, pokroić na nie duże kwadraciki ok. 0.5 cm, zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Przed włożeniem na ciasto odcedzić i ewentualnie dosłodzić, ja już tego nie robiłam, ponieważ lubię czuć tą kwasowość ;).

Wszystkie podane składniki na ciasto miksujemy. Zaczynając od jajek z cukrem, na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo, jogurt, olej, aromat i mąka z proszkiem do pieczenia.

Blaszkę smarujemy tłuszczem (o wymiarach ok. 25 x 36 cm, może być mniejsza), wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelać do blaszki, ułożyć odcedzony rabarbar, posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i piec ok. 45 – 50 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto z rabarbarem na jogurcie

Ciasto z rabarbarem na jogurcie

piątek, 21 maja 2010

Masło czekoladowo orzechowe

Przepis na masło czekoladowe pojawiło się na wielu blogach. Ja od dawna przymierzałam się do jego zrobienia ;). Muszę przyznać, że jest bardzo dobre w smaku …, chodź nadal moim faworytem zostanie oryginalna nutella ;). Jednak warto spróbować i przyrządzić go samemu :). Przepis na masełko podaję według blogu Brulion z przepisami i gorąco polecam !:)).

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • 30 g orzechów laskowych (dałam znacznie więcej 100 g)
  • ½ puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g masła (można dać 80 g)

Wykonanie:

W oryginale jest by orzechy bardzo drobno posiekać, ale mój synek nie lubi je czuć w masełku, więc zmieliłam je w blenderze. Wcześniej jednak należy je uprażyć na teflonowej patelni i dobrze zetrzeć z nich skórkę, by nie dawała nam goryczki (ja orzeszki uprażone daję w ściereczkę i dobrze je pocieram by ładnie zeszła z nich ciemna skórka).

Czekoladę połamać na małe kostki i rozpuścić je w kąpieli wodnej, dodając stopniowo pokrojone w kostki masło, cały czas mieszając. Kiedy masa ładnie się połączy, zdając z ognia, zamieszać i stopniowo dolewać mleko skondensowane, całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać zmielone orzechy lub drobno posiekane (ja orzechy delikatnie przemieszałam mikserem).

Przełożyć masę do wybranych pojemników np. słoiczka, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin, aż lekko stwardnieje :). Pamiętać, by przechowywać w lodówce ! ;).

Smacznego :)

Masło czekoladowo orzechowe

środa, 19 maja 2010

Czekoladowe ciasto z owocami i kruszonką

W tygodniu staram się nie piec i trzymać się w postanowieniu do ukochanego weekendu ;), ale pogoda nas nie rozpieszcza, a od paru tygodni brak słońca robi swoje :)). By osłodzić sobie pochmurne dni, postanowiłam upiec coś mocno czekoladowego, gdy zobaczyłam to ciasto na blogu Smaki i aromaty, wiedziałam, że muszę go zrobić :)). Ciasto jest wspaniałe, wręcz pyszne …, puszyste, lekko wilgotne, przełamane nutą owocową z migdałową posypką:). Ja nie miałam takiej ilości rabarbaru, jak w oryginale, więc zrobiłam go z innymi owocami, następnym razem zrobię tylko wyłącznie rabarbarowe, gorąco polecam ten przepis :)!.

 

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Ponadto:

  • 100 g rabarbaru + 1 łyżeczka cukru (w oryginale jest 60 dag, bez innych owoców)
  • 100 g truskawek
  • 100 g jagód
  • 3 - 4 łyżki płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania ciasta

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (dałam pół na pół z margaryną)
  • 16 g cukru waniliowego

Wykonanie

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić, jak puści sok całość ładnie odcedzić. Pozostałe owoce dawałam mrożone.

Przygotować tortownicę u mnie średnica wynosiła 26 cm, wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysypać bułką tartą.

Zrobić kruszonkę z podanych składników, zagnieść w kulę i włożyć do lodówki.

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i ubijając wlać partiami olej. Kiedy wszystko się dobrze połączy, zmniejszyć obroty miksera i dosypywać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Wlać zapach migdałowy i wymieszać.

Wylać ciasto na blaszkę, ułożyć rabarbar i inne owoce, na wierzchu zetrzeć na tarce ciasto na kruszonkę. Posypać płatkami migdałów.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. C (moja temperatura pieczenia to 185 st. C) na 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, jeśli patyczek nie jest suchy, dopiec jeszcze kilka minut. Wyłączyć kuchenkę i pozostawić ciasto jeszcze 10 minut w piekarniku. Wyjąć na kratkę (nie stawiałam na kratce) i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Ciasto czekoladowe z owocami i kruszonką

Ciasto czekoladowe z owocami i kruszonką

 
1 , 2 , 3