Szukaj

niedziela, 29 maja 2011

Przepyszne ciasto rabarbarowe

Witajcie moi Kochani w ten przepiękny niedzielny dzień ..., nie wiem jak u was ale tu w górach mamy piękne słoneczko :). Tym przepisem miałam podzielić się z Wam jeszcze przed weekendem, ale jak zwykle zabrakło mi wolnego czasu ;). Ciasto jak sama nazwa mówi jest przepyszne i to bez dwóch zdań. Osoby, które lubią kruche ciasto i rabarbar z pewnością go pokochają. Gorąco Wam polecam !:)

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka

Piana z białek:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Pianę z białek ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i miksować do połączenia się obu składników.

Nadzienie rabarbarowe:

  • ok. 600 g pokrojonego rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru

Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.

Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu morelowego (u mnie jedna pełna szklanka)

Wykonanie:

Z podanych składników (poza kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na trzy równe części, do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i jeszcze raz dobrze zagnieść, aż wszystko ładnie się połączy ze sobą.

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tej blachy ułożyć jedną część jasnego ciasta. Ciasto jest  kruche i bardzo źle się nabiera na wałek !. Ja radzę sobie z nim w ten sposób: rozwałkowuję na desce, następnie fragmentami układam na blaszkę ,,jak puzzle”, i łączę palcami w jedną całość :).

Smaruję wyłożone ciasto dość cienko dżemem morelowym, teraz wykładam nadzienie rabarbarowe, następnie na całość wykładam ubitą pianę z białek z cukrem. Na warstwę piany należy zetrzeć na grubej tarce, ciemne ciasto, po czym zetrzeć jasne ciasto.

Piec w temperaturze 180 st. C, przez około 35 minut.

Smacznego :) 

Bez

Ciasto z rabarbarem kruche

Ciasto rabarbarowe

wydrukuj przepis

czwartek, 19 maja 2011

Drożdżowe ciasto rabarbarowe (bez wyrabiania)

Ostatnio z braku czasu nie szalałam z przepisami ;), do tego ciacha posłużył mi mój stary przepis, który już Wam go prezentowałam klik klik. Okazał się rewelacyjny z rabarbarowym połączeniem, co dowodzi, że jeśli użyjecie inne owoce, również powinien się sprawdzić swojej roli. Co mogę o tym połączeniu więcej napisać :), smakowo jest wyśmienite: pyszne ciasto drożdżowe, delikatnie kwaśny rabarbar i wspaniała kruszonka, co za trio !;))) Uwielbiam rabarbar, dodatkową radość czerpałam podczas wypieku z tego, że rabarbar pochodzi z mojego ogrodu i w tym roku cudnie obrodził, zatem czekajcie moi Drodzy na kolejne wypieki z jego udziałem ;). Gorąco polecam ! :)

 

Składniki:

  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Ponadto:

  • ok. 500 g pokrojonego rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Umyty i pokrojony w drobno rabarbar, polać miodem, dodać cukier, całość wymieszać i odstawić na ok. 2 godziny. Rabarbar puści sok, wtedy rabarbar należy przełożyć do sitka, by pozbyć się płynów.

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej, wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie wsypana na całość przesianą mąkę. Uwaga! Teraz nie mieszamy mąki z całością, jeśli sypnie nam się kopczyk, to delikatnie wyrównać po wierzchu, ale nie łączyć z płynnymi składnikami. Przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny.

Wymieszać po czasie dokładnie łyżką, na jednolitą masę. Przelać do blaszki natłuszczonej i oprószonej mąką (użyłam blaszki o wymiarach 23 × 35 cm), nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić jeszcze na 15 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 C, ok. 35 do 40 minut.

Smacznego :)   

niezapominajki

Ciasto rabarbarowe

niezapominajki

wdrukuj przepis

niedziela, 15 maja 2011

Truskawkowo malinowe ciasto maślankowe

Ciasto jest ekspresowe wykonaniu, jest to jego największa zaleta. W smaku również niezłe. Konsystencją przypomina trochę ciasto drożdżowe, jak dla mnie świetne do ciepłego mleczka lub herbatki ;). Polecam !:)

 

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki truskawkowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g budyniu malinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Ponadto:

  • 450 g mrożonych owoców: truskawki, maliny

Kruszonka:

  • ½ kostki masła
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Suche składniki wymieszać razem: mąka, cukier, cukier waniliowy. Masło roztopić i tak gorącym masełkiem zalać przygotowaną mieszankę. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać.

Wykonanie:

Do miski wrzucić wszystkie składniki: maślanka, cukry, jajka, olej, mąką, budyń, proszek do pieczenia, soda. Wszystko ze sobą zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie ciasto, wyrównać, ułożyć mrożone lub świeże owoce, posypać kruszonką.

Piec w piekarniku na 180 st. C,  przez ok. 45 minut.

Smacznego :) 

Ciasto truskawkowo malinowe

wydrukuj przepis

sobota, 07 maja 2011

Napoleonek

Ciasto z przepisu mojej wspaniałej Mamy, jest przepyszne. Przepis stary jak ,,świat”, wielokrotnie wypróbowany w mojej Rodzinie. Placuszki, które po upieczeniu są twarde, pod wpływem ciepłej masy budyniowej, cudownie miękną. Polecam ten wypiek również na większe imprezy Rodzinne, gdyż bardzo fajnie wygląda na paterze i oczywiście smakuje nieziemsko :))). Gorąco polecam !   

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki (plus do podsypywania)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • ½ margaryny
  • 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • parę kropli zapachu rumowego

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części, rozwałkować każdy z osobna tak jak na grubszy makaron. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Upiec trzy placki na lekko złoty kolor, po ok. 20 minut w 190 st. C.

Ponadto:

  • 100 g dobrych herbatników maślanych

Herbatniki rozdrobić blenderem na drobny proszek.

Składniki na masę:

  • 2 litry mleka
  • ½ kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe po 16 g
  • 2 budynie śmietankowe (po ok. 65 g każdy)
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej

Odlać jedną szklankę mleka, resztę postawić do zagotowania. Do mleka, które gotujemy dodać, masło i cukier.

Do odlanego mleka dodać żółtka i dwa budynie śmietankowe, mąkę, całość dobrze rozmieszać lekko mikserem. Tak przygotowaną mieszankę, wlać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż do połączenia się składników i uzyskania dość gęstej masy budyniowej.

Wykonanie całości:

Na dno blaszki stawiamy jeden placek, zalewamy go dość grubo budyniem, następnie kolejny placek i powtarzamy czynność, kończymy masą budyniową, wierzch szybko posypujemy pokruszonymi herbatnikami.

Ciasto odstawiamy na całą noc, by placki zmiękły od masy, a masa dobrze ostygła.

Smacznego :) 

Napoleonek

wydrukuj przepis

wtorek, 03 maja 2011

Pyszne ciasto jabłkowo kokosowe

Ten wypiek zachwycił nie tylko mnie, ale również mojego męża, który uwielbia ciasta z kokosem ;). Przyznam się, że wypiekł był właśnie z myślą o nim :))). Ci którzy mnie znają, wiedzą, że ja raczej za kokosem nie szalejem i wybrałabym ,,tysiąc” innych przepisów, bez tego dodatku. A tu niespodzianka ;), tak bardzo mi posmakowało to ciasto, że co chwila sięgałam po następny kawałek :))). Z czystym sumieniem chce Wam go polecić, bo jest naprawdę przepyszne i mocno wilgotne, za sprawą wspaniałego nadzienia, które jest bardzo wyraźnie wyczuwalne, za sprawą jabłek, rodzynek i kokosu. Te smaki cudnie wirują w podniebieniu :). Gorąco polecam !:) 

 

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • ¾ roztopionej kostki margaryny
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 4 jabłka
  • 1 większy banan
  • ok. ½ drobnych i raczej bez pestkowych rodzynek
  • 1 ½ szklanki kokosu

Wykonanie:

Margarynę roztopić i zostawić by się ochłodziła.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać mąkę po łyżce. Nie przerywając miksowania, wlać po trochu roztopioną i ochłodzoną margarynę, nadal miksować, ale już na małych obrotach.

Do przygotowanej formy okrągłej z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, którą należy oczywiście wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część masy (u mnie to ok. połowy masy). Na cieście ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany, posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu.

Wlać na całość pozostałe ciasto, tak by przykryło nadzienie. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami ( u mnie było troszkę więcej niż ½ szklanki).

Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st. C.

Wiórka szybko się złocą, w momencie, kiedy były już lekko brązowe, ciasto nakryłam folią aluminiową (po 10 minutach wyjęłam folię i zrobiłam w niej delikatnie dziurki widelcem, by sok z jabłek miał gdzie odparować, jest to mój patent, można się tak nie bawić i zostawić folie bez nakłuwania), zabrałam folię  ok. 15 minut przed końcowym czasem.

Smacznego :) 

Pyszne ciasto jabłkowo kokosowe

wydrukuj przepis

 
1 , 2