Szukaj

sobota, 31 maja 2014

Moje ulubione naleśniki z farszem na słono :). Dla mnie są idealne do czerwonego barszczu. Uwielbiam je robić i jeść ;). Polecam !:).

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na farsz:

  • 200 g żółtego sera (zetrzeć na grubych oczkach)
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • masło do smażenia (ok. 4 łyżki)
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta

Ponadto:

  • jako
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekać.

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulkę, dodać pieczarki i dusić do miękkości, aż odparuje z nich ,,sok", przyprawić do smaku.

Na usmażony naleśnik, nakładamy odrobinę sera (ok. 1 łyżki) i tak samo farszu pieczarkowego, zawinąć. Obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.

Smacznego :)

 

Tęcza :)

Tagi: obiad
08:37, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (9) »
piątek, 30 maja 2014

Deser powstał bardzo spontanicznie :))). Mąż podarował mi koszyk truskawek :), a ja postanowiłam, że podaruję mu coś słodkiego z tych owoców. Padło na mus truskawkowy w moim wykonaniu ;). Na wierzch użyłam pokruszonych czekoladowych babeczek, które miałam wcześniej upieczone dla moich małych chłopców. Całość smakowała obłędnie.

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających mojego bloga, Justyna :).

 

Składniki na mus:

  • 1 szklanka truskawek (dobrze je tam wcisnęłam, żeby więcej weszło ;) )
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1 szklance wrzącej wody)
  • 1 łyżka cukru pudru (wedle uznania, można pominąć)

Bita śmietana:

  • ok. 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 śmietana - fix

Wierzch:

  • pokruszone trzy babeczki czekoladowe (z tego przepisu klik)

Dekoracja:

  • świeże truskawki

Wykonanie:

Mus:

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance zagotowanej wody. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie się już powoli ścinać, przekładamy umyte truskawki do blendera, wlewamy galaretkę, dodałam łyżkę cukru pudru, można pominąć. Całość dobrze zblendować i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki, aż zgęstnieje, konsystencja truskawek będzie przypominać mus.

Bita śmietana:

Śmietanę należy wcześniej dobrze schłodzić. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, następnie dodałam cukier puder, cukier waniliowy, śmietana - fiks. Całość dobrze zmiksować do pożądanej konsystencji. Wyłożyć na mus truskawkowy.

Wierzch:

Pokruszyłam trzy babeczki czekoladowe, można też użyć herbatników czekoladowych, wcześniej zblendowanych (ale nie będą już tak puszyste jak babeczki :) ). Posypać po ubitej śmietanie.

Udekorować wedle uznania :)

Smacznego :)

Tagi: owoce
08:53, anytsujx , Desery
Link Komentarze (6) »
czwartek, 29 maja 2014

Ciasto batonik baunty

Obiecane na dziś ciasto z dużą ilością kokosu. Nigdy nie byłam fanką wiórek kokosowych, ale dlatego ciasta jestem w stanie zmienić zdanie. Ciacho jest przepyszne, ma idealnie wilgotny spód, masę o cudownym aromacie i ta polewa... jak dla mnie czysta rozpusta kulinarna, polecam wypróbować  !:).

Przepis pochodzi z vlogu  ,,Kuchnia Renaty".

 

Składniki na ciasto :

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Masa kokosowa:

  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (dajemy niecały)
  • 250 g kokosu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Ciasto:

Biała oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli.

Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodać kakao, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, utrzeć. W następnej kolejności jest olej, wymieszać, wlać wrzątek, a na koniec dodać ubite białka wymieszać już ręcznie.

Blaszkę o wymiarach 22 x 32 cm, wysmarować tłuszczem dno i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać i piec w 180 st. C, ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Masa kokosowa:

Odlać 1/2 szklanki mleka, by rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, do gotującego mleka wsypać kokos. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut, kokos ma całkowicie wchłonąć mleko. Następnie dodajemy kostkę masła i rozpuszczamy ją z kokosem, zagotowując. Na koniec wlewamy pozostałe mleko wymieszane z połową budyniu z torebki (ja dałam 3/4 zawartości).

Odstawić do lekkiego ostygnięcia (masa ma być letnia, przed wyłożeniem na ciacho).

Polewa:

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i całość łączymy z masłem, do połączenia się składników (nie zagotować !, najlepiej wyłączyć już palnik przy mieszaniu).

Na biszkopt wykładamy masę kokosową, jak całkiem ostygnie, polewamy polewą czekoladową i gotowe ;). Ciasto musi swoje odczekać przed krojeniem, moim zdanie te trzy godziny. Trzymać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Smacznego :)

 

Mój najmłodszy skarb :)

środa, 28 maja 2014

Naleśniki z serem

Na prośbę mojego syna Mateusza (9 lat) powtórzyłam naleśniki, które ostatnio robiłam klik klik. Za każdym razem zajada się nimi ze smakiem :). Tym razem w polewie miodowej, pomysł mojego męża, który polał je dość grubą warstwą ;). Również spróbowałam i uznałam, że jest to świetny pomysł. Oboje zresztą bardzo lubimy miód. 

Jutro postaram się podać przepis na pyszne ciasto z kokosem w roli głównej ;), dla mnie ,,hicior", do zobaczenia zatem w czwartek :).

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do smarowania patelni

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować (oprócz masła). Smażyć na małej patelni z każdej ze stron po ok. 2 minuty.

Składniki na masę serową:

  • 275 g białego twarożku
  • 250 g serka mascarpone (można użyć tylko białego twarogu)
  • 3 łyżki cukru pudru (słodzić do swojego smaku)
  • ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (tak, żeby masa nie była za rzadka)
  • ziarna z ok. 1/2 laski wanilii

Wszystkie składniki zmieliłam na gładko w blenderze.

Polewa do zapiekania:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (może być użyty jeden rodzaj z podanych jogurtów)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Wszystko razem wymieszać mikserem (lub ręcznie), polewa ma być dość płynna.

Wykonanie:

Upieczone naleśniki nadziewamy serem, dawałam po jednej łyżce.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem obsypać bułką tartą, poukładać równo naleśniki i zalać polewą jogurtową.

Całość piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 25 minut, aż jogurt się zetnie.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, by naleśniki lekko odparowały, podawać z dowolnym ulubionym dodatkiem. Do tych naleśników użyłam miodu ;).

Smacznego :)



Tagi: obiad
09:02, anytsujx , Smażone
Link Komentarze (8) »
wtorek, 27 maja 2014

Pulpety w sosie pomidorowo warzywnym

Jeden z moich ulubionych obiadków ;). Taki zestaw kojarzy mi się z domem rodzinnym i moją kochaną Mamą, która bardzo często serwowała nam mielone na obiad :). Sama robię je zbyt rzadko.

Pochwalę się ;) że sałata pochodzi z mojej uprawy. Buziaki :*

 

Składniki na pulpety (u mnie):

  • 700 g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 2 średnie cebule
  • 2 kajzerki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • 4 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, suszony koperek (1/2 łyżki) i majeranek (ok.1łyżka)

Składniki na sos:

  • 1/2 l przecieru zagotowanych pomidorów (u mnie słoik własnej roboty)
  • 1/2 l przecieru zagotowanych jarzyn (również własnej roboty)
  • 1/2 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka masła
  •  gałązka lubczyku
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki majeranku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta, papryka słodka

Wykonanie:

Pulpety:

Kajzerki namoczyć wodzie.

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na masełku do miękkości, w trakcie smażenia dodałam 3 szczypty pieprzu i vegety.

Do mięsa dodałam podsmażoną cebulkę, odciśnięte kajzerki, zamieszać, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawy, dobrze wymieszać.

Mięso nabierałam łyżką, formowałam kuleczki i obtaczałam w mące pszennej.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Sos:

Do sosu użyłam własnych jesiennych przecierów. Ale możną je zastąpić pomidorami z puszki, a warzywa ugotować w wywarze na sos i osobno zmiksować: marchewka, cebula, seler, czerwona papryka.

Swoje przeciery wlałam do garnka, dałam świeży majeranek i tymianek, całość zmiksowałam. Dolałam wody, dałam masło, kostkę rosołową, przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, gałązka lubczyku, pieprz, sól do smaku. Następnie zagotowałam całość (w połowie gotowania dosypałam słodkiej papryki 1 łyżeczka).

Jogurt wymieszałam dokładnie z mlekiem i mąką, dodałam do gotującego się sosu. Na koniec wrzuciłam klopsiki (nie wszystkie, było ich ok. 35 sztuk, część zostawiłam). Gotowałam na małym ogniu całość nie więcej jak 5 minut !, wyłączyłam i zostawiłam pod przykryciem, do przegryzienia się smaków ;).

Podałam na obiad z białym ryżem i zieloną sałatą, skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego :)

Tagi: obiad
07:30, anytsujx , Wytrawne
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2